Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dostupnost grafických karet se zlepšuje, kryptobaroni v Číně končí

Zrovna včera jsme na to s kámošem koukali, že se grafiky začínají objevovat, ale ceny jsou ještě dost nepěkné ... RX 6700 XT za 25 (Alza) až 30 (czc) litrů, RX 6900 XT k 50ti.
Ale to se poddá, jako se srovnaly procesory. Když už na grafiku čekám půl roku, tak koupit si jí k vánocům není až tak za dlouho.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Procesory takhle přepálený nikdy nebyly.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Díky masivnímu navýšení výrobních kapacit, které ohlásil úplně každý, by mohlo dojít naopak k nadbytku HW a tedy velkému poklesu cen. Letos asi ještě ne, ale příští rok by se to klidně mohlo stát.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ceny už klesajú, už sú "len" na úrovni 191% a 181% MSRP, ale boli výrazne vyššie

https://www.youtube.com/watch?v=K52_FZex_wE&t=221s

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

PC za vysvědčení to už nestihne, tak snad září.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to je parada, on uz pry i Samsung zacina pomalu zvladat vyrobu velkych cipu NVidie a AMD pry navysuje objednavky na vyrobu cipu grafik u TSMC na ukor procesoru, kterych uz je skladem hodne, takze treba se ty grafiky uz konecne zacnou normalne vyrabet a bude jich dostatek.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cena BTC nemá při současné monetární politice FEDu a ECB důvod padat. Jediný rozdíl v dostupnosti bude, že grafiky nezůstanou v Číně, ale dostanou se dál do světa.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Již bylo načase, mělo to skončiť definitivně již před 2 lety, debili vydělali za úplně nic nedělání, bych jim tu elektrinu dal zaplatit 10x a samozrějme ze zisku daň globálně 45% na eko fondy!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To můžeš říct o každém bankéři a více méně o každém velkoobchodníkovi, nemluvě o OSA.
Těžaři jen plní poptávku, oni nejsou přeci ti, kteří by ty bitcoiny chtěli - ti jedou primárně na zisk z těžby.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak hlavně , že jsou kryptoměny decentralizované a uplně nezávislé.

Kolik lidí by asi nakoupilo ,kdyby nešly vyměnit zpět za peníze ?

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Celkem dost, můžete směnit za služby a jiné komodity.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

K tomu se dají použít i mušle... :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Než se cena dostane do normálu v ČR, tak to bude tak okolo podzimu.
To znamená přeskočení generace grafik pro lidi, co chtěli novou, za standardní cenu do půl roku or realného/pírového vydání

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ani ne s trochou štěstí na podzim bude nová generace a bazary přehlecený RTX3000.
Já si klidně RTX3070 za 5K v bazaru koupím i když bude generace nová. Do teď jsem fungoval na 1060 6G a nemám zásadní problém, takže i za rok nějaký RTX3060/70/80 za rozumný peníz bude více než dostačující.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

> trochou štěstí na podzim bude nová generace

Existuje jedina indice, ze se tohle stane ? jedine co jsem zatim slysel, je nova generace bude v 2022.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Uz aby to kasino padlo. Kde sa beru bitcoiny, kazdy chape - tazenim. Ale kde sa beru USD, EUR a ine meny z ktorych su bitcoiny vyplacane, to akosi mnohym nedochadza.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Kde by se brali? Z tiskárny. Stejně jako u kryptomeny, nejsou současné měny ničím kryté.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A USD nebo EUR si taky může každý vytisknout doma na inkoustovce?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

takovych tiskaru uz bylo....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tak jako Raspberry Pi není už dnes vhodný nástroj na těžbu, tak domácí tiskárna je nedostatečná na tisk. Stejně jako stoupá složitost výpočtu, stoupá složitost ochranných prvků bankovek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prakticky každá banka si sama vyrábí prachy, protože půjčuje i prachy co sama nemá. V každé ekonomice, jejíž měna není něčím krytá (obvyklé bývalo zlato), je tak v oběhu daleko víc peněz než kdy nechala centralní banka natisknout nebo vyrazit.

Proto se taky objevují pravidelné hospodářské krize, protože celý systém stojí na křehké důvěře lidí v hodnotu peněz, které samy o sobě žádnou hodnotu nemají.
Pokud to chceš pochopit trochu více a přitom to mít podané takříkajíc po lopatě, tak doporučuji přečíst si dvě knížky od Terry Pratchetta: Zaslaná Pošta (Going Postal) a Nadělat Prachy (Making money).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Problém je jen v tom, že krize se objevovaly stejně tak i v době, kdy měny byly kryté zlatem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vtedy kriza bola ako dosledok toho, ze sa panovnik a byrokrati nechceli vzdat svojich nepotrebnych miestecok.

Mas ludi v krize, priroda im znicila domy, epidemia z nedostatku hygieny vyvrazdila cast naroda. Zjednotia sa a zvolia si vladcu, ten potrebuje uradnikov. Vladca da postavit kanalizacie, studne, skoly, dalsi vladca, jeho syn, pretoze peniaze do spolocneho stale tecu, hasicov, policiu, obranu, diplomaciu, vyssie skoly, divadla, podporuje sporty a viac uradnikov. Samozrejme aj dviha dane.

Ludi to uz financne vysava, povodne hrozby ohen, voda, choroby boli zazehnane a vznikaju nove problemy, ktore sa zadarmo nevyriesia a ludia na riesenie zbytocnych problemov neboli pripraveni, ale kedze si uz zvykli platit dane, tak preco nie.

Pride to do bodu, ked uz hrozi zdrazenie sluzieb, pretoze chod kralovstva je drahy a ludia uz nemaju dost na pohodlne vyzitie. Zacnu stupat ceny, rebelia a zacne to vysavat kasu, o dalsom navysovani dani ani slovo, panovnik ma problem, jeho financny radca a podnikatel nie... ten caka na koniec panovnika.

Standardna kriza... panovnik a uradnici chcu dalej robit, aj ked polovicu uz ludia nepotrebuju. Nikto nevie cuvnut, rast cien je zly, rast dani tiez, ale vsetci chcu viac.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, docela příjemný článek takhle při pátku. A opravdu, je vidět, že se pomalu začíná trh s grafikami plnit. Taky jsem jeden z těch co čeká, a předpokládám, že do vánoc budou ceny na příjemnějších hodnotách než nyní. Tak si pak udělám radost.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Na trhu bude méně komodity - bitcoinu a proto bude cena logicky růst. Proč by měla padat?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by mělo být méně komodity?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože čínští komunisti bojují proti krpytobaronům.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tempo ťaženia nových BTC sa nijako nespomalí, ani keď odpadnú všetky čínske farmy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To není o rychlosti. Tady se jedná o ekonomické podmínky kdy Čína těží díky levné energii.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořád jste nevysvětlil, proč by mělo být míň komodity - bitcoinu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to presne ma ovlivnit dostupnost bitcoinu na trhu jak ? Obchodovani s nim je v Cine zakazany uz nekoli let. A drobne snizeni vypocetniho vykonu bitcoinove site se koriguje pri prepoctu obtiznosti tak, aby se zase tezil blok prumerne za 10 minut. To ze se tech 2048 bloku mezi prepoctem obtiznosti vytezi za 2.5 tydne misto 2 tydnu neudela na trhu prakticky zadny rozdil v dostupnosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Okrem toho ludia zabudaju na dolezity fakt, ze ten BTC bude vytazitelny s ovela nizsou mierou v Cine. Cina bude mat o dost mensi vplyv na financie v kryptomenach (cez BTC, kedze ten najviac ovplyvnuje rasty a poklesy ostatnych krypto), ked sa za kratky cas zacnu vyuzivat ine krypto ako podporna siet na financne operacie. Uz sa neoficialne vyuziva. A pridaju sa dalsie trhy. Cina to nebude moct ovplyvnovat. Pretoze o chvilu je tazbe velkych krypto koniec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak? To je přece obyčejný zákon nabídky a poptávky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ktery cina nema jak ovlivnit, diky tomu ze kompletni zakaz obchodovani s kryptomenami tam plati od 1 unora 2018.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi mi něco uniká ale když vypadnou těžaři tak v Číně tak předpokládám, že bude méně bitcoinů. Co je na tom špatně?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No nebude. Ale to uz sem vysvetloval vejs...
Muzeme si to vzit i z jinyho pohledu. Bylo jiz vytezeno vice jak 18,74 milionu bitcoinu. Ten zbytek do celkovych 21 milionu se bude tezit priblizne dalsich vic jak 100 let. Denne se na burzach co zverejnuji data protoci celkem vic jak 1 milion bitcoinu. A aktualne se denne tezi 900 novych bitcoinu. Takze jakykoliv vypadek v tezbe tech novych bitcoinu se nemuze nijak projevit na trhu jehoz objemy jsou v uplne jinych radech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Máte pravdu nebude méně bitcoinů. Moje chyba. Neuvědomil jsem si, že množství těžařů nemá vliv na množství vytěženého bitcoinu. To vyplývá z principu těžby. Takže nabídka poptávka tady je mimo.

Nicméně cena půjde nahoru a to proto že náklady na těžbu jsou v Číně nízké. Když se díky zásahu komunistů bude těžit v zemích na těžbu "dražších" oni si tyto vyšší náklady na těžbu promítnou do ceny za kterou vytěžené bitcoiny prodají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"...a to proto že náklady na těžbu jsou v Číně nízké. Když se díky zásahu komunistů bude těžit v zemích na těžbu "dražších" oni si tyto vyšší náklady na těžbu promítnou do ceny za kterou vytěžené bitcoiny prodají."

Toto je tiez hlupost. Odkupenie krypto nie je minerovi garantovane. Minerovi je garantovany podiel v BTC za vytazenie. Za aku cenu si ho preda, je kazdemu ukradnute. Miner ich moze HODLovat (drzat) kludne aj 10 rokov ak chce, lebo veri, ze cena bude zavratne vysoka. Miner svoje natazene BTC musi +/- predavat za rovnaku trhovu cenu, ako aj ty (ak mas BTC na predaj).

Ak sa na burzach ludia financne "hadaju" alebo dohaduju o 1 milion BTC a vsetci mineri vytazia za dany cas max 900 BTC, tak nikoho nebude trapit, ze nejaky miner s par BTC bude chciet za BTC 300 000 Eur, lebo vraj "mal drahu elektrinu". Ludia ho budu ignorovat a budu kupovat tam, kde je lacnejsi. A az ked pre nedostatok volne dostupnych BTC na trhu cena vyleti k 300 000 Euram, tak uz ludom budu dobre aj tie minerove BTC.

Cena BTC bude zavratne vysoka len v pripade, ak bude po BTC vacsi a vacsi dopyt. Ludia musia chciet nakupit BTC, bez ohladu na cenu. No cenovy strop, ma zatial kazdy clovek. A predavajuci mineri na trhu skor cenu znizuju, pretoze dodavaju na trh dalsie volne dostupne BTC.

Je dost minerov, ktori na tom aktualne prerabaju, ale radsej BTC drzia, lebo veria, ze raz sa im to vyplati. Miner nie je garantovany bohac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv. Nikdo nebude těžit pod výrobní náklady. Logicky budou prodávat dráž nebo je budou držet a spekulovat na vzestup ceny. A jsme zase u nabídky a poptávky. Tám se sníží se množství na trhu a cena půjde nahoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky uvazujes spravne. Jenze tohle muzes aplikovat jen u kryptomeny, kde se stale tezi vyrazne mnozstvi novych coinu. U bitcoinu to nefunguje. Je vytezeno pres 89% bitcoinu. Vyznamne mnozstvi z toho je v obehu a neni v rukach tezaru. To malo co tezari ted vytezi jim nestaci na to, aby mohli nejak ovlivnovat cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A tom se mýlíte protože tohle je stejné jako u trhu s komoditami třeba se zlatem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja vidim jednoducha cisla. Mineri vytezi denne 900 BTC. Trh protoci denne vic jak milion BTC. Nejak tam nevidim zadnou moznost, jak by s tou troskou vytezenych BTC mohli mit mineri jakykoliv vliv na cenu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tahle čísla ale nic neříkají, že by někdo těžil pod výrobními náklady nebo nefungoval zákon nabídky a poptávky. Souhlasím s Vámi, že největší vliv na pohyb cena kryptoměn má ochota lidí do toho letadla nastoupit. To ale neznamená, že tyto zákonitosti trhu tady nefungují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když přestane fungovat polovina těžební kapacity zlata, bude na trh přibývat 4x méně zlata, než když se původní kapacita zdvojnásobí.
Když přestane fungovat polovina těžební kapacity BTC, bude na trh přibývat stejně BTC jako kdyby se původní kapacita zdvojnásobila.
Čili těžební náklady BTC vlastně nijak neovlivňují jeho množství. To u běžných komodit neplatí.

Zákon nabídky a poptávky samozřejmě platí v obou případech, o tom žádná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nebude. Rychlost těžení je víceméně konstantní, resp. obtížnost se upravuje podle hashrate sítě tak, aby byl blok vytěžen přibližně za 10 minut.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Už mi to došlo viz výše. Díky za nasměrování.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem neudělal chybu, když jsem neprodal mou 5700XT za 26k, když jsem měl tři zájemce...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

aka je spojitost medzi BTC a gpu ?
Ved predsa BTC sa na gpu neoplatilo tazit roky dozadu. Na to su ASIC-y.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nebude to pro to, že Ethereum značně kopíruje vývoj BTC, když jde BTC dolu jdou i ostatní coiny dolů?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Cena GPU se vrati na obvykly level az po aplikaci Difficulty Bomb. Cimz klesne zabezpeceni site, takze docela risky operace.
https://btcmanager.com/ethereum-difficulty-bomb-december-2021/

Pokud nas ceka na podzim pokracovani bull runnu dostupnost bude nadale mizerna.
Myslim, ze by tam mohlo byt nejaky casovy okno pro nakup za rozumny ceny, ale nemusi byt moc dlouhy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.