Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dosud neopravená chyba Windows 10 může poškodit data na HDD

týká se to pouze systémového disku nebo všech disků?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kteréhokoliv, zkuste si to (po zálohování samozřejmě)
cd c:\:$i30:$bitmap

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

lol, to jako fakt 3 roky? člověk by řekl že na ten beta test mají dost lidí po celém světě co si za to dokonce i zaplatili že můžou testovat! :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nějak vám ruce předběhly mozek a z potenciálního vtipu se stala jasná trapnost. Zkuste se zamyslel, proč se na většinu podobných chyb v libovolném OS nepřijde nikdy nebo klidně po mnoha letech.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Protože je Windows veřejná beta a na supportu odpovídá AI automat a předtím Ind ? Otázka co bylo horší.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Michale, nechápu Váš postoj. Situace s Windows je horší a horší s jejich každým novým buildem. Featury se osekávají, nikdy nevíme, jaký podraz na nás MS vymyslí příště. Servery už nemají ani Disk Management Console, vše se řeší přes Diskpart. Neustále řeší drobnosti (grafika systému třeba pro mě není až tak podstatná, PC mám na práci). Velké chyby zůstávají (třeba tohle NTFS corruption, nebo chyby s netisknoucími tiskárnami). Je-li Windows placený, jejich kvalita by tomu měla odpovídat. Zdá se mi, že problémy Windows bagatelizujete. Jistě, vývoj sw je složitá záležitost, takže musím mít dobře vyřešený testing. Do Windows 8.1 to nebyl problém. Ale Nadella chtěl šetřit. Problém je, že dobrá pověst je k nezaplacení a těžko se získává zpátky.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

"Situace s Windows je horší a horší s jejich každým novým buildem."
Subjektivní pocit, daty nepodložený výmysl.

"Servery už nemají ani Disk Management Console"
Lež.

"Neustále řeší drobnosti"
Subjektivní pocit, daty nepodložený výmysl.

"Je-li Windows placený, jejich kvalita by tomu měla odpovídat."
Windows 10 nemá výrazně jinou kvalitu jako jakýkoliv podobně placený a rozsáhlý SW.

"Do Windows 8.1 to nebyl problém."
U všech verzí Windows se vyskytovali funkční a bezpečnostní chyby. Jako u jakéhokoliv OS.

"Ale Nadella chtěl šetřit."
Subjektivní pocit, ničím nepodložený výmysl.

"Problém je, že dobrá pověst je k nezaplacení a těžko se získává zpátky."
Problém je, že dobrou pověst z pohledu internetových "expertů" neměl Windows nikdy. Pič**í od počátku diskusních fór online. Zajímavé, že celou tu dobu ho většina z nich intenzivně používá.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Používá? Už právě tolik ne. Znalost ovládání Windows průběžně klesá. Většina mých známých už kdysi své notebooky a PC zahodila a používá mobily a tablety. Až teď s pandemií se to obrací. A měl byste vidět, jaké kuriózní problémy vznikají při pokusu aktualizovat ty letité buildy. Ale je to i vina výrobců, za poměrně velké peníze se prodávají nevýkonné stroje.
Z každého dolaru šlo ještě v roce 2015 80 centů na testing. Nadella "zkušebnu" velmi výrazně omezil, už se testuje hlavně ve virtuálech a jenom na malé množině reálného HW. To musí zákonitě přinést vyšší četnost neodhalených chyb. Vše, s čím nesouhlasíte je podle Vás nepodložený výmysl

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Disk Management Console ve Windows Server 2019 stale je, nikdo ji nesebral.

Me spis zajima kdy bude inisializace disku jednotna, a ne, ze system disk vidi, ale nevidi ho nejaka komponenta a tak nejde tak pridat do Storage Space ... .

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Právě ve Win Server 2019 mi DMC ani na přímé spuštění z příkazové řádky nereagovala (diskmgmt.msc)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo ví, třeba to už stihli opravit

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teraz som to skusil a po zadani diskmgmt.msc normalne nabehla (verzie ENG 2019 Standard (17763.1490) a CZE 2019 Essentials (17763.1637). Nebol problem inde? .... tak zrejme to uz opravili ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže dokud se do toho souboru neleze, tak jsme dobrý?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Přesně. Je to celé krávovina, ke které nedojde, dokud to uživatel sám neudělá. Dokážu si představit spousty horších věcí, které může uživatel se systémem udělat...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

problem nastane pokud to nekdo udela bez pomoci uzivatele.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Super , další bezvadnej způsob, jak někomu někde nenápadně rozbít tenhle vidláckej systém. Funguje to i s běžnými právy? :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdybych chtěl být hnidopich, řekl bych, že souborový systém je poškozen už tím, že tam jsou Windows 10. Soubory tohohle zgarbu se na pevných discích nikdy neměly objevit.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím, podepisuji a připínám na nástěnku hned vedle fotky Gagarinova bratra. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na win 10 jsem přešel z win 8 hned jak to bylo možné. Za tu dobu bylo nahlášeno už tolik chyb, že se divím, že ani jedna z nich mě ještě nepostihla. Tím nechci snižovat to, že ostatní jo, ale s Windows 10 sem neměl ještě ani jeden problém. Je to zatím nejstabilnější launcher aplikací který jsem kdy měl.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Mám to stejně, jen doma mám dva stolní počítače s desítkama, a nějakou reinstalaci jsem už roky nezažil. Stejně tak většinu problémů, co se objevují mezi články. Neříkám, že neexistují, ale já mám bezproblémovou zkušenost. Jen u druhého počítače jsem měl ihned po prvotní instalaci problém, že se mi ztrácelo rozvržení Start nabídky. Tenkrát na to byl nějaký jednoduchý fix, jen smazat soubor s konfigurací, a od té doby naprostý klid. Ty stroje už přešly 5-7 updatů na nová sestavení, většinou hned po vydání.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ono bůh ví, na čem to kde jaké čuně pouští. Většina BFU jsou taková čuňata, že se divím, že ty Windows nepadají ještě častěji. Průměrná inteligence uživatele PC strmě poklesla s příchodem smart věcí a typicky nedokáží odinstalovat program, pro nás zkušené naprosto fundamentální znalost, která u BFU končí vyhozením ikony do koše. Sám se divím...vlasně nedivím...že Windows sám nenabídne při takové akci, že program odinstaluje. JENŽE se rozmáhá mezi BFU další nešvar. Chronické NEčtení čehokoliv a jen klikání na ano,ano,ano,dál,dál,dál,bum. U PC moderního věku opravdu tak sedí kde jaký idiot bez znalosti základů a ctrl+c ctrl+v je nad jeho chápání(či potřebu).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi nesvar? To ze lidi nectou hlasky neni nic noveho. Na to nadavam i u adminu, natoz u beznych uzivatelu :D Typicky: "Neco mi to napsalo, ale nevim co. Co mam delat?"

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

A nebyl zrovna ten přístup Instal -> Next -> ... -> Next -> Done "náhodou" používán jako argument uživatelské jednoduchosti a přívětivosti Win v boji proti tomu "ach_jak_jen_někdo_může_používat_příkazovou_řádku" Linuxu?

Srandovní je, že spousta návodů na řešení problémů ve win začíná slovy:
"Spusťte power-shell jako Admin ..."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Srovnávat poklikání a grafickou instalaci s příkazem v terminálu, to chce hodně pevnou sociální bublinu.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

"...nějakou reinstalaci jsem už roky nezažil..."
"Ty stroje už přešly 5-7 updatů na nová sestavení..."

A víte, že upgrade W10 na každé nové sestavení před 20H2 je v podstatě reinstalace, že?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mně Win10 smazali soubory. Přišel jsem o celou disketu. Takový paradox. Data na disketě vydrželi 30 let. Ale Win10 přepsali tabulku během 30 vteřin.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, prý nejstabilnější launcher aplikací. Takový, kterému se pořád každou chvíli mění uživatelské rozhraní a co bylo jednou tuhle, je po čase támhle. Známka punku stability :).
A to ještě za předpokladu, že ta změna proběhne korektně. Co já už se nareinstaloval desítek poté, co snaha o upgrade na novou verzi způsobila nemožnost náběhu PC.

Mně se to teda zaplaťpámbu nikdy nestalo, ale čím novější upgrade, tím větší prasárna a pomalejší systém. Tak jsem to vyřešil tím, že jsem najel na LTSB a tam se tyhle prasárny nedějí, jen se instalují aktualizace, ale systém se neupgraduje.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mluvím za sebe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K win7 sa uz vracat nebudem, ale o win10 mam stale pochybnosti. Chyby tohto druhu su velmi neprijemne, lebo netreba mat ziadne zlozite znalosti, staci copy-paste. Proste si to precita nejaky sikovnicek, vyskusa na svojom alebo cudzom pocitaci a potom....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Prů*er je, že se to dá volat i javascriptem z webu. Vůbec nepotřebujete práva administrátora! Až se script kiddies proberou, tak bude legrace.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Máte někdo k tomuto komentáři nějakou fundovanější odpověď, nebo si no-X s Karášem můžou dát odpoledne s javascriptem a potenciálně nám rozjebat desítky a to bez ohledu na to, s jakými oprávněními je spuštěný prohlížeč a přihlášen uživatel?
Za předpokladu neblokovaného javascriptu v prohížeči.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Čerpal jsem z bleepingcomputer, kde to vyzkoušeli ve virtuálce. Sám jsem zkusil ve Virtualboxu spustit .bat soubor s tímto příkazem z plochy. Funguje to i s právy User. Spolehlivě si rozdrbete desítky. Chkdisku se povede oprava tak 50:50.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To zní vskutku báječně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale *.bat není javascript na webu přeci. U toho bat je to stejné, jako když opíšete zde zmíněný command CD přímo do řádku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

To je ale chyba za velice specifických podmínek. Zato v Ubuntu co jsem zažíval s aktualizacemi - a vůbec nešlo o nějaké umělé podmínky. Jedna rozbila ovladač GPU, další znefunkčnila zvukovou a spousta další legrace....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jj, to se ale stává na všech platformách. I Windows mi ve Win Update občas podstrčí nefunkční ovladač. I ke grafice.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"rozbila ovladač GPU"
- A jakýpak to byl GPU? Snad ne něco od nVidie, kde se dá použít polofunkční nouveau nebo proprietární ovladač od nVidie, který se rozbijí s novým jádrem?

Každopádně tato argumentace je typu "A vy zase bijete černochy!" :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne, jen to že proti tomu je tohle nicotná legrácka.
P.S: šlo o ovladač k R9 390.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí se po updatu dá vrátit na předchozí verzi jádra. Jinak doporučení pro uživatele hledající stabilitu je zůstávat na LTS verzi Ubuntu. Nějaké problémy s R9 390 kolem roku 2018 jsem našel, ale Alex Deucher z AMD se jimi zabýval a vyřešil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.. já vim, proč to dělá.. nejdřív mi vyštval nájemníky suzafonem a teď mi je rovnou vraždí!

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

> Jedna rozbila ovladač GPU

Rozbite ovladace jsou tak trochu jine kafe nez prijit o vsechna data na disku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle se bojím i googlit. Do opravy radši na žádné odkazy neklikám :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..co je na prd(navod jak si shodit system) je i pridani druheho aktivniho disku s (MBR) ... napr. staci si pridat do pc s W10, starsi druhy disk s funkcni( napr) W7 ... nechat normalne najed(bootovat z disku) W10 ( a zatim vse ok) , pak pc vypnou-restartovat ( a disk s W7 odpojit) a znovu zapnout.... a hele ony ty W10 uz nenajedou .. co je naplat ze se spusti diagnostika a oprava systemu ( widle si s tim neporadi) ... MBR(?) BCD(?) se prepise a nastava drbani opravou BCD ( easyBCD apd) ...a vubec je cely opravny system W10 k prdu z vice jak 80% nepomohl nikdy podobne i obnova z bodu .... ...offtopic ma nekdo poneti proc W10 a W7 se chteji mezi sebou kontrolovat - resp. mam na mysli, ze vemu napr flash USB neco zapisu na pc s W7 a pak to dam do pc s W10 a hned chce delat kontrolu na chyby... ktere tam nejsou a ani zadne nenajde - scan probehne ok... me se to deje dost casto ale nemam zdani proc ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...dodatek .. uz si presne nevzpomínám .. u XP napr to bylo v poho, stacilo jen odpojit pred cistou instalaci vsechny hdd z kterych slo bootovat(win) a nebyl problem ( v opacnem pripade se vytvoril multiboot s bootmenu) ..ale proste po instalaci tam slo beztrestne nahazet - zapojit(dodatecne)nespocet hdd-oddilu s bootem a proste se to ani nehlo; nijak to ten cerstvy system neposkakalo ( multiboot se pak dal vytvorit rucne s editaci bcd apd., ale widle mi do toho automaticky nehrabali jako u W10 ( u W7 si nejsem jisty) )

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Funguje multiboot Win10/Win7 i Win10/XP, dokonce i Win10/DOS. Ale v těch Win10 je potřeba vypnout "rychlé spuštění". Jinak při vypnutí Win10 zůstanou disky v nekorektním stavu a následně je jiné Windows začnou opravovat. Tato prasárna je v systému už od Win8, proč to MS vyřešil takhle blbě, to mi fakt jasné není.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Víte proč? Kdyby to tam nedali, tak by lidi mohli přijít na to, jak pomalu Windows 10 vlastně startují. U mě je to tak o čtvrtinu pomalejší, než Win 8.1. Takhle to většině funguje jakžtakž dobře a nikdo si moc nestěžuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dát to tam klidně mohli, ale není jediný důvod při tom nechávat disk v nekorektním stavu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

presne ..a kdyz uz si ho widle dodrbou a shodej MBR a BCD tak by to mel umet opravit sam system ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dodrbe to BCD ( potazmo MBR) ...cunata .. jako pochopim ze to je diky ty funkci ..ale kdyby to aspon meli tim opravnym nastrojem poreseny a zalohovalo se automaticky bcd pri kazde zmene a system s tim umel pracovat .......

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevidím jediný rozumný důvod aby někdo na příazovém řádku něco takového otevíral - jedině že si chce tuto chybu vyzkoušet. Daleko větší šance je, že tuto operaci vykoná nějaký nástroj na práci s diskem (antivir, backup, apod.) .
Průser této chyby je v tom, že na vykonání příkazu netřeba speciální oprávnění a stačí uživatele nějak přesvědčit, aby otevřel webovou stránku s URL k ikonce, obrázku apod. s touto cestou. ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"main file table (MFT)" ???
Tohle me docela uderilo do oci, neni to nahodou Master File Table?

http://ntfs.com/ntfs-mft.htm

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Používá se obojí, na main file table dokonce Google najde o něco více výsledků.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Byla a dneska je z ní main v důsledku politické korektnosti...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

blacklist/whitelist tiez, tusim su teraz allowlist/blocklist, atd... bez komentara + autocenzura

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně to jsem si taky říkal, že mi na tom něo nesedí, jen jsem nemohl přijít na to co.

Ještě aby nám tak rozbili koncept Farmer - Worker (když už Master/Slave není politicky korektní). Je alespoň Primary/Secondary v pořádku? (vytváříme přece vlákna II. kategorie)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mě by spíš zajímalo, jestli jsou v pořádku černá čísla v účetnictví :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

V účetnictví jsou černá čísla obvykle dobrá, takže je to OK.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A mě by zajímalo, jestli by si cestovka v USA lajznula nabízet zájezdy do Černé hory :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale co červená čísla? Ještě by se mohli ozvat Indiáni, že je to poškozuje... To je dneska svět :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak pak už zbývaj jen zelená čísla, marťani a různí jiní alieni obvykle zůstávaj zticha, ale zase by se mohli ozvat Zelení. U růžových by to zase byla LGBT komunita, tak nevím. Třeba taková azurová je pěkná barva a nepatří nikomu. No ale zase by se mohli ozvat příznivci italského fotbalu. Je třeba vymyslet nové barvy...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba rentgenová.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.