Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DPH ze zásilek z Číny se začne vybírat od 1. října

Hmmm, tak doufám, že má Česká pošta na Ruzyni dost velkej kontejner, protože ty položky do 30,- nikdo danit nebude a nechá je tam ležet, ať si je ČP strčí do (_!_)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ČP adresátovi vyúčtuje své služby a když ten nezaplatí ani po (také účtovaných) třech upomínkách, nastoupí exekuce.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže když budu chtít poslat kohokoliv do exekuce, tak mu mám na jeho jméno něco objednat z eBay? To je přece pěkná kravina...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To mi přijde jako nesmysl. Stačilo by tvrdit že to není vaše ať to klidně pošlou zpět ....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ne, poslat zpět to můžeš zadarmo :) Ale třeba to změní, pokud toho bude hodně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Docela by mě zajímalo, kde berete argumenty pro tak silné prohlášení. To bych vám pak mohl ze země mimo EU nechat poslat cokoliv, na průvodku dát nesmyslně vysokou částku a neměl bys žádnou možnost se bránit. Samozřejmě, že můžeš zásilku odmítnout. Již jsem to minulý týden udělal u zásilky z ebay, kde bylo DPH předvybráno při objednání, ale blbec číňan, to poslat přes přeposílače z UK, takže DPH se vyrušilo a pošta chtěla zaplatit DPH a znovu společně se svým výpalným.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

@Pety
To je samozřejmě blblost, co jste napsal. Pokud jste někdy něco kupoval z Číny a zastavila to celní správa (například z důvodu ceny), pak musíte vědět, že musíte udělit české poště písemný souhlas se zastupováním v celním řízení. Což v tomto případě pochopitelně neuděláte a pošta Vám pak nemá na základě čeho co účtovat - Vy jste si její služby na zastupování neobjednal...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pozor na to, ze na tom jejich formulari o udeleni plne moci k zastupovani je datum konce platnosti plne moci. Pokud jsi jim vyplnil plnou moc a nevyplnil to datum konce, tak bude ta plna moc do odvolani a pry te mohou klidne zastupovat i ted u zasilek do 22€.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V principu mi vadí ta skutečnost, že se jedná jen o ochranu velkých překupníků. Příklad, pamatujete takové ty pitomé fidget spinnery? Jen ze srandy jsem si zjistil, tehdy, kolik stojí. A ony stály (na alibaba, tedy velkoobchod) od 30 halířů výše, tady se prodávaly až za 200 Kč. obvykle okolo 100 Kč. Na ali jsem koupil kopec sluchátek, jako Samsony a nebo oneodio, už se prodávají i tady, jen cca 2x dráž. Je fajn, že už má i možnost koupit to lokáně, sice to je dražší, ale zboží do týdne. Takhle jsem koupil XPpen tablet, nějaký telefony a podobně. Zase, XP pen jsem koupil za 100 dolarů (chtěl jsem po 20 letech testnout něco jiného než Wacom), u nás ten samý stojí 200 dolarů a to jsem to koupil přímo v obchodě výrobce. Evropa je v hajzlu, stojí na hliněných nohách překupníků.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Podle mě nejde o překupníky, ale o stát, resp. byrokracii.
„Takhle jsem koupil XPpen tablet, nějaký telefony a podobně. Zase, XP pen jsem koupil za 100 dolarů […], u nás ten samý stojí 200 “

Když kupujete sám pro sebe nebo pro kamaráda, tak super.
Když to chcete nějak oficiálně prodávat, nakoupíte za 100 (bez DPH, při troše štěstí DPH dostanete zpátky), prodáte za konečnou cenu ~200, čili bez DPH ~165, takže takže zisk po zdanění máte ~50.
Akorát Číňan asi neposkytuje certifikaci pro EU, český manuál, 14 dní na vrácení a 2 roky záruku, takže tohle všechno musíte pokrýt sám (samozřejmě nemluvě o zajištění skladování a prodeje).
No, a potom to překupničení už tak super nevychází.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Ono to tak není, jedné mé studentce, je to cca 3 roky zpět, odešel konektor HDMi k display pen tabletu z Ali za cca 400 usd. Firma to vyřešila tak - reklamaci, že poslali na své náklady nový. Ona na Floře nechala starý opravit a střelila jej za 200 usd. Mimochodem ta firma se tu prodává také.

Já to samé, nekupuju to u firem, které neznám, ale Ali funguje jako amazon, firmy tam mají své vlastní e-shopy. A například ten XPpen byl z Evropy - Francie, dodání express za 5 dní, záruka jeden rok.

To samé Ulefone, co jsem kopil synovi, přímo jejich shop, záruka a podobně. Už jsem druhému takhle rok nazpátek reklamoval Cubot X30, opět bez problémů.

Fakt nepotřebuju papírování EU, abych využil nějaké zboží.

Další příklad, koupil jsem tam dětem tužky do školy, takové ty trojúhelníkové, pravda čunčlun značka - jenže tady jedna stákla 60 korun - ta samá čunčlun značka, já jich koupil za 69 Kč 10.

Za těch cca 8 let co Ali využívám sem neměl jedinou negativní zkušenost, vlastně jednu

Teď se mi někde na cestě zatoulal dárek pro děcka, Ali mi vrátil peníze, a dárek došel dva dny na to, takže píšu na eshop, že jim to zaplatím...

Ještě jedna věc, já netvrdím že za to mohou ti samotní obchodníci, ale jedná se o snahu o jejich ochranu, aby to šlo přes cesty, které státy EU zdaní, ale co zdaní jen to, že to přeprodávají. Není tam žádná faktická bonusová služba.

To zboží, té samé kvality, se sem dostane tak jako tak, jen si za něj zaplatíme víc a bude mít nálepku...

Možná ještě jedne příběh, syn je těžký (anafylaktický) potravinový alergik. Do tří let měl jen "kosmickou stravu". Jmenovalo se to Neocate, Pojišťovna to hradila. Nebyla tehdy alternativa. Jen to, že to dostalo českou nálepku, byla jedna plechovka proti Německu dražší o 750 Kč! stála cca 1.600 za plechovku, syn spotřeboval jednu plechovku za 2,5 dne! Český stát tím za za jeden rok zaplatil o 109.000,- více! jen tím, že na tom byla nálepka. Tohle je dost podobné.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je dost individuální. Někde se čínský prodejce chová lépe nž ten v čr, ale často řeší jen levné položky. Mně třeba odešel v záruce driver pro podsvícení 3D tiskárny. Takže nový poslali (cena kolem 15 dolarů) ale když odešel LCD za 185$ tak už nějak nereagovali... Jiný prodejce zase záměrně zdržoval, aby uplynula ochranná lhůta aliexpressu. A jinému zas stačilo poslat fotku s odelaným balíčkem vráceného zboží na adresu v evropě a poslal i náklady na dopravu. Je to prostě jako všude někteří jsou seriozní, ale je tam i velká část podvodníků.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, proto říkám, vybírám si, u koho to kupuju, většinou používám jen ty shopy, které provozují přímo producenti

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To je přesně jak jsem psal: Dokud kupujete pro sebe nebo pro kamarády, tak super.
Ale jako legální podnikání to tak dělat nejde.
(Nebo částečně jde, jako ti různí přeprodejci co mají e-shop a když si někdo něco objedná, objednají to na AliExpressu a pak přepošlou. Jenže to taky jde dělat jen v malém.)

A v tom to spočívá:
Chcete certifikáty a záruky? (No, spousta lidí vlastně ani ne, ale firma v ČR to bez toho nesmí prodávat.)
Tak to holt je dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jen taková technická, trochu jsme sloučili Alibabu a Aliexpress, tedy velkoobchod a maloobchod. Ve velko to bude určitě ještě levnější. Vzhledem k tomu, že deklarace není co vím závislá na objemu, je to velký prostor pro úlevu. MImochodem, stát plánoval web na vlastní deklaraci bez české pošty, což situaci částečně řeší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ještě na tom vydělám. Konečně ke všemu budou nějaké rozumné doklady (již se to ve velkém zavádí). Většinu z toho, co jsem z Ali/Ebay etc. kupoval, byl drobný materiál do firmy, který jsem platil ze svého (protože to bylo pořád levnější, než to kupovat zde).
Takhle budu mít doklady, DPH si jako plátce nechám vrátit a ještě to dám do nákladů. Je třeba těm úřednickým pinďourům poděkovat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Tak to si teda jeste pockame.. nez zacne eBay/Ali podporovat zadani VAT NR, stejne jako kazdy jiny e-distributor, zvlastni ze po prodejcich to vyzaduji, ale pro kupujici na to kaslou.

To, co jednou IOSS sezere, uz vratit nejde bohuzel. Takze nakupovat jen >150E a clit si to sam - jako doposud. Pod 150E tu zaplacenou dph uz nikdy neznarokujes zpet, protoze to bylo odvedeno na soukromou osobu - tj. chybne pro ucely firemniho nakladovani. Takze tento stav je horsi nez predesly.

Samozrejme zustava seda zona - kdy si to v danovem priznani odectes v kolonce nakupu pod 10K.. ale to te prvni kontrola odhali (nebo mozna ne, kdyz uvedes ico jako druhy adresni radek :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netušíte, jak to je se zásilkama z Aliexpressu, když vyberu sklad v ČR/Německu/Polsku apod., prostě v EU?
Má s tím nědko praktické zkušenosti? Zásilka dojde cca do týdne, nic se nedoplácí? Co když je to dražší věc? - třeba motor na elektrokolo
Díky za info

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

uz by to melo byt proclene a DPH zaplacene, tj. zadne dalsi vicenaklady, krome postovneho za dodani

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Každý produkt, který je od 1. července 2021 zakoupený na AliExpressu zákazníkem z EU, má už okamžikem zaplacení uhrazeno DPH, protože to se připočte k celkové ceně. Rozhodující je, jak to převezme Česká pošta. U zásilek z EU a zásilek realizovaných „vlastní“ přepravou AliExpress, to do ČR dorazí z jiné země EU, takže by teoreticky pošta neměla celní prohlášení řešit.

U zásilek, které jsou z Číny přímo do ČR přes jinou službu (např. generické Cainiao), může být řešeno celní prohlášení, i když je DPH uhrazené a i když to adresát doloží, předpokládám, že se nevyhne administrativnímu poplatku České pošty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jj, souhlas, ono většinou v Evropě není poštovné zdarma, dokonce mi to občas dojde nějakou službou typu PPL a podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno mi dorazily balíčky z Ali posílané přes Cainiao Super Economy Global a bylo to v jednom pytlíku (Combined Delivery) zřejmě přes PosteItaliane. Takže je určitá naděje, že i Cainiao to z Ali proclívá za příjemce v EU a ČP si ani zde od října na své nepřijde. Doufám.

Ostatně teď jsem se dočetl, že Cainiao Logistics Network vlastně také patří Alibabě (vede to Jack Ma). ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za informaci, to se může hodit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ano, toto uz mam vyskusane, vec sa kupi z aliexpressu, sklad za vyberie v EU (Polsko, Cesko, Francuzsko), kupovana vec je po vybere EU skladu typicky trochu drahsia (rozumej 40$ skoci na 42$), zaplati sa a vec je za tyzden doma, ziadne colne konanie.

cinan cestu najde..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já ale psal samozřejmě o "1dolarových" zásilkách přímo z Číny. Shipping Cainiao jsem z EU skladu ještě neviděl. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se to posílá v rámci EU, daň je již odvedena. Ale protože se jedná o nějaké mezisklady, tak pořád bez možnosti vrácení do 14 dnů, s pochybnou zárukou a reklamovatelností. Navíc to z EU skladu typicky nevychází zas o tolik levněji (u toho dražšího zboží). Takže mobil jedině z ověřeného šopu s plnohodnotnou zárukou. Nějakou blbost za 2 kila, klidně z ALI přes EU sklad, abych nemusel řešit celního deklaranta v České poště.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Reklamovatelnost je u prodejců na Ali obvykle lepší, než u nějakých menších eshopů tady.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak to by mě zajímalo. U nás jede prokazování vady do 6 měsíců od prodeje za prodejcem a i potom máte poměrně silnou pozici, pokud není výrobek nějak nadměrně opotřebován. Reklamoval jsem batoh s prošoupaným zipem po roce používání. Kdybych to měl posílat někam do Číny, nebo kam, tak už jenom poštovné by bylo za raketu. Tady jsem to vrazil zadarmo na pobočku a do měsíce byly prachy na účtě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

žádný sklad jsem nevybíral a dnes mi přišly dvě zásilky přímo z Prahy :-)

(Sinotrans Global E-Commerce Logistics Ltd., P.O.Box 70, 225 70 Praha 025)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ja čo som posledne kupoval malo DPH zaplatenú, na Ali webe sa dá stiahnuť aj taká generická faktúra :) Každopádne, veci išli letecky do Budapešti a odtiaľ mi to domov doviezol 3rd party kuriér (tuším SPS) priamo domov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavé, že je pošta trvale ve ztrátě i přes tyhle monopolní vejvary. Připravované rozdělení a následná privatizace lukrativních částí z toho udělá ještě větší peklo. Jen se čeká až pošta postaví samoobslužné boxy a podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No na Aliexpresu si připočítávají "vat" už nějaký týden bez ohledu na to že to u nás ještě neplatili. Mělo by to fungovat tak že dph zaplatí prodejce nějak hromadně..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže navíc je tam ta hovadina s povinnou celní deklarací.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No šak právě to by mohl řešit aliexpress hromadně však i tvrdili že mají nějakou smlouvu s českou poštou.... Pokud by se to mělo dělat individuálně tak to totálně zahltí celníky.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Řeknu to na plnou hubu: "Mají prd smlouvu".
To prohlášení, které bylo na webu pošty vyvěšené už dávno neexistuje - tiše ho stáhnuli. Zůstávají jen nějaké články po netu ohledně toho, že to tam někdy bylo.

Možná chtěla pošta nalákat investory, dotace, nebo bůh ví co.. někdo to ale prostě někde zvoral. Všichni asi dobře víme, že nic z toho, co se v tom článku slibovalo se nikdy nestalo.
Ptal jsem se i v Aliexpressu a nikdo o žádné smlouvě nic nevěděl (tehdy jsem měl ještě kontakty na nějaké manažery).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No každopádně už nějakou dobu uvádějí v popisu že cena je včetne vat... mometálně mám na cestě nějaké čipy za 5 dolarů a měly by dorazit teď někdy tak uvidíme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Objednám na Ebay tovar za 3€ + free shiping.
Slovenská pošta si započíta 4€ (9€ bez zľavy) poplatok + odhadnuté DPH tovaru + DPH s odhadnutého(!) poštovného.
DHL si započíta 24€ poplatok + odhadnuté DPH tovaru + DPH s odhadnutého(!) poštovného.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Priserne..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Protože příprava na nový systém se nesmí podcenit, tak by bylo dobré stávkovat :-D
- Zaměstnance pošty naprosto chápu a přeju jim ať si vydupou lepší podmínky. Stávkovat mají, ale před koncem roku, ať to má pořádný dopad.
- Mé AliExpresní obálky můžou počkat.
https://www.ceskaposta.cz/-/hrozba-stavky-poskozuje-klienty-a-samotne-po...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jsem zvědav, potřeboval jsem nějaké bazmeky z čajny a beru to z ebaye. Už mi tam klasicky jako ze začátku roku v případě zboží z UK připočetli i daň, otázkou je, jak se to bude tvářit tady v česku a přes koho to půjde.

V případě UK to funguje bezvadně, tady to pak přiveze DPD nebo DHL, vše vyřešeno už při nákupu. Pokud to bude podobně fungovat i v případě té čajny, zlobit se nebudu.

Jeden balík mi jede přes SpeedPak, druhej přes nějakej Sunyou, třetí zřejmě přes něco holandského.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud to půjde "celně" před DPD/DHL , tak počítej cca 500 a víc za celní zastupování + samotné clo a DPH

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, zatím to vypadá, že se jedna zásilka proclila v lucembursku, protože se země původu změnila právě na lucembursko. Další je na celnici v praze (tohle bude asi překvápko) a poslední má nějakej divné trasování, to bude překvapení číslo dvě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Potřeboval bych radu, protože mám dojem, že Aliexpres KRADE peníze lidem z EU.

Dle mého zjištění, pokud máte adresu v EU, tak Aliexpress automaticky připočítává VAT k cenám VŠEHO zboží a to včetně zboží, které se posílá v rámci EU (tedy například z Polska). Pokud se nepletu, tak zboží zasílané v rámci EU nepodléhá CLU ani DPH.

Příklad:
Před třemi měsíci jsem koupil zvonek z Polska a stál 40 dolarů (žádné VAT).
Dnes na Aliexpressu stojí 49, protože si Aliexpress přirazil VAT dělající 9 dolarů navíc.

A nikoho v Aliexpressu nezajímá, že na to nemají právo. Vypnout to nikde nejde a zákaznické centrum neexistuje. Takže si 9 dolarů nechají asi do kapsy, nebo nevím.

Má s tím prosím někdo zkušenosti?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to si myslíš, že v polsku nemají DPH? Pravidla jsou takováto (pro koncového zákazníka) : v rámci EU se neplatí clo. Ale DPH se platí - platí ho vždy prodávající - a to tak, že pokud má prodejce registraci k DPH v cílové zemi, tak platí v cílové zemi, pokud nemá, tak platí DHP v zemi odkud se odesílá. Pokud Ali uvádi ceny bez DPH (jako že opravdu uvádí čínské ceny bez DPH), tak se při prodeji v EU DPH prostě musí připočítat vždy (samozřejmě s vyjímkou případu kdy jsi podnikatel s registrací k DPH a zároveň jsou správně všechny papíry)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Radši si znovu přečti moji otázku, protože odpověď byla trochu mimo.
1. Mluvím pouze o nákupu z EU (kdyby to byla čína, tak to budu akceptovat)
2. Ceny při nákupu věcí z EU by měly být pořád stejné (DPH se platilo i předtím, stejně jako nyní)
3. Aliexpress v rámci EU vybírá DPH 2x - tedy od kupujících, i když bylo již zaplaceno prodávajícím (respektive je to Aliexpressu jedno a vybere si to do kapsy, nebo to někomu dorazí jako bonus)
Viz moje zkušenost o koupi zvonku, který stál 40 dolarů před AliVAT s DPH prodejce a 49 dolarů nyní (i s DPH od Ali). Stejný prodejce, stejná stránka s produktem a bez započtení AliVAT i stejná cena produktu.
Aliexpress jednoduše nebere ohled na to, zda bylo DPH již zaplaceno nebo ne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zřejmě jsi pár týdnů na ALI nic nekupoval. Ze začátku opravdu na checkoutu přibyla položka VAT a procentuálně vypočtená a přitená k celkové ceně. Nicméně teď již několik týdnů funguje systém: "VAT included in your Order" a veškeré ceny zboží jsou již finální. A nakonec ceny zboží lítají, obecně ali dost zdražuje, takže zdražení $40->$49 může a nemusí souviset se započtením DPH, zřejmě ale souvisí.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když si tak všichni tykáme, tak je vidět, že ani ty jsi nic na AliExpressu nekupoval. Vat je možná započítaná ve výsledné ceně, ale to nic neznamená, když si ji člověk může klidně zobrazit.

Abychom si všichni rozuměli, o co se jedná a neumínusovali se tady k smrti, udělal jsem screenshoty své původní (tři měsíce staré) objednávky a také nového zboží v košíku.

Odkaz: imgur.com/a/OuTPC7E

Pro jistotu znovu zopakuji, že na screenshotu košíku je jasně vidět připočítaný VAT US $8.40 k původní ceně $40. Což přesně odpovídá původní ceně (s již zaplaceným DPH), za kterou jsem toto zboží kupoval tři měsíce nazpátek.

Buď tedy AliExpress musí opravit placení VAT tak, aby se v rámci EU nezapočítávala, nebo všichni prodejci musí začít prodávat bez DPH, aby se ceny srovnaly a AliExpress je mohl vybírat.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nazdar všichni,

když tohle čtu, tak chci taky přispět do mlýna. Před měsícem jsem udělal na ALI objednávku a balík teda dorazil. Bylo s tím ale hergot handrkování. Jak tady píše TBS, tak mi k ceně připočetli i tu jejich VAT. Radši jsem kontaktoval prodejce a ten mi napsal, že svoji DPH v původní ceně už má a o VAT z ALI nic neví, nechce to řešit a vracet nic nebude. Fakt bych chtěl vědět, kam ty peníze mizej.

Zdar,
Pavrych

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli jsem vás tykáním urazil, tak se omlouvám, nejsem Okamura. Nečetl jsem úplně prvotní příspěvek a teď jsem si jej tedy přečetl a tedy již chápu, že jsem odpovídal na něco jiného, reagoval jsem na bezprostřední text a tam mi to nebylo zřejmé.
Otázka je, jak vůbec z celního pohledu fungovaly EU warehouzy před létem. Opravdu bylo vše zdaněno a procleno v rámci EU ? Taky by mě zajímalo jestli bylo u starší $40 objednávky také poštovné v ceně.
Jednou se mi stalo při nákupu cca $300 lustru, kdy jsem neměl na vybranou jinou možnost než z Číny (DE bylo zašednuté), že zboží přišlo bez jakéhokoliv upozornění z německa DHL z německého warehouse, žádné DPH, žádný příplatek. A teď by mě zajímalo kdo a jak to clil a v jaké výši.
Jaké jsou vůbec ty modulární IP doodbelly od dahuy ? Delší čas uvažuji, že vyměním příšerný analogový intercom a nemohu se rozhodnout mezi Hikvision a Dahua, popř. jiná... podmínkou by asi byla zapuštěná montáž do face blocku. Díky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jestli je ta původní objednávka stará akorát 3 měsíce, tak hodně záleží, ze kdy přesně je. Pokud vím, tak Ali začal vybírat DPH (VAT) akorát od 1.7. S tím, že první cca měsíc a půl to připočítával navíc při placení (a nejspíš na tom vašem horním screenshotu to ani nebylo vidět), dnes už jsou všechny ceny včetně DPH. Dokonce i tam, kde ho nevybírá (>150 EUR z Číny) - tam ho pak před placením odečte jako "Price Adjustment" a proclení si člověk musí vyřídit sám.

Pokud jste kupoval ještě v červnu, tak tehdy Ali žádné DPH nikdy nevybíral a proclení položek z EU skladů si musel zřejmě řešit každý prodejce sám a zohlednit to v ceně. Tehdy často ceny z EU skladů bývaly skutečně o ±DPH vyšší než z Číny (dnes je často stejné a jen je z EU jinak drahá doprava). Po 1.7. jsem pozoroval, že se ceny mnohého zboží z EU skladů skutečně zlevnily. Ale to opravdu záleží na prodejci a někdy je to těžko odlišit od běžné fluktuace. Ať žijí doplňky browseru typu AliUp, které akorát momentálně mají dost problém, neboť mixují ceny od zákazníků bez DPH (ne EU) a od zákazníků s DPH ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, ali jsou pěkné svině, že naimplementovali do eshopu automaticky shipping s IOSS. Měli to nechat pěkně po staru, staré ceny... Pak by přišlo avízo z ČP ohledně proclení, dodat fakturu/doklad, ČP by si připočetla k ceně 200Kč za službu zákazníkovi (teď zlevnili :) ), vypočetla DPH a to by jsi platil při doručení. Nebo by sis to musel proclít sám. Doporučuju nakupovat na ebay, tam taky vybírají automaticky DPH a pak máš 50/50%, že to přepošlou z číny přes UK a budou chtít DPH za import z UK, co pak vyléčí :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předchozí zpráva je offtopic, patří jinde.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Dle mého zjištění, pokud máte adresu v EU, tak Aliexpress automaticky připočítává VAT k cenám VŠEHO zboží a to včetně zboží, které se posílá v rámci EU (tedy například z Polska). Pokud se nepletu, tak zboží zasílané v rámci EU nepodléhá CLU ani DPH.“

To je ale v pořádku. To zboží bylo do Polska dovezeno z Číny, takže po překročení hranic EU z něj muselo být zaplaceno DPH. A toto DPH při nákupu zaplatí zákazník. Výhoda pro zákazníka spočívá v tom, že z Polska to jde vnitroevropskou poštou, takže to Česká pošta nezachytí kvůli celnímu řízení nepřirazí si na tom těch 150-200 Kč za vyřízení celních úkonů.

DPH ze zákona musí být zaplaceno vždy. DPH platíme u libovolného zboží i v supermarketu bez ohledu na to, že ho nakupujeme v rámci EU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No vždy zaplaceno být nemusí, některé věci měly nulovou sazbu či byly osvobozeny...
Každopádně pro mně to znamená komplikaci protože některé věci se do EU z číny normálně nevozí a jediný způsob byl napřímo...

Btw jednu dobu mi domů přišly asi 3 balíčky s bezcenými krámy, přičemž adresa byla správná ale uvedená osoba u nás nikdy nebydlela nikdo o ni v okolí ani na poště neslyšel a telefonní číslo uvedené na obálce nikdo nereagoval a totéž na uvedený email. Jednalo se o cetky typu sponky do vlasů. Nikdy jsem nepřišel na to co to mělo být...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Aliexpress nepřipočítává DPH ke všemu. Zboží nad 150 EUR z Číny pro adresy v EU zobrazuje bez DPH. Zboží pod 150 EUR zobrazuje s DPH, ale pokud vyberete víc ks a dostanete se nad 150 EUR, tak před placením DPH odečte (jako "Price Adjustment"). V obou těchto případech si pak clo a DPH musí pořešit příjemce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ocenil článek, který se bude věnovat tomu jak nakupovat / objednávat zboží z Asie, abych s tím měl co nejméně problémů (sraní, zařizování, ...) a zároveň nekupoval v ČR dvakrát dráž. Nemůžu se dočkat takového článku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.