Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Druhá generace Ryzenu přijde v dubnu: 12nm proces, vyšší takty

Jeste pred par dny bych se vam tu vysmal, ze ani RyZen 7 2800X se na i7-8700K nebude ve hrach chytat. Ovsem ted uz si tak jistej nejsem, mozna bude Intel predehnan i RyZenem 5 2400. Vypada to, ze AMD ceka dalsi skvely procesorovy rok.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Předně záleží, jestli se bude testovat ve hrách, kde záplaty herní výkon Intelu snížily nebo ne ;-) Ale i tak si myslím, že 12nm proces nemá zas takový potenciál, aby mohl frekvencemi ohrozit pozici Intelu. Přidání 100 MHz vidím jako pesimistický scénář, 200-300 MHz navrch jako realistický scénář a 400 MHz nebo víc jako silně optimistický scénář.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mne na te nove generaci prijde zajimave, ze maji prave nove resene Turbo, stejne jako APU v noteboocich. V tech APU jsou totiz 4 jadrova AMD v turbo taktu na tom 'skoro' stejne jako Intelovska 8xxx rada. Pokud by dosahli neceho podobneho, tak se mozna muzeme dockat i toho, ze ty frekvence novych Zen+ CPU muzou litat i na/za hranici 4.5ghz, coz byt 'principielne' dohnalo temer soucasne intelovske Kafe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mobilní segment je trochu něco jiného, tam může zen zazářit víc, protože 14nm proces, na kterém je vyráběný, byl Samsungem navržený právě pro mobilní využití. Proto mohou být mobilní pomalu taktované čipy Intelu blíž než desktopové na vysokých taktech, kdy už je proces Samsungu mimo své energetické optimum.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to ale porad neni jasne, mluvilo se o v prumeru 2%, coz by bylo dobre, ale slysel jsem i hlasy, ze to v prumeru ve hrach muze byt az 15% a to by potom byl uz RyZen na tom jiste lepe. Ta druha rada pak ma mit vic lepsich veci, takze nleze rict, ze to bude RyZen 1 + 200MHz, da se ocekavat, ze to bude jeste o neco lepsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zen+ je Zen s přepracovaným řízením spotřeby. Žádné výraznější změny nebyly ohlášené a ani se nedají čekat. Změny v architektuře a IPC bude mít až Zen 2.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Obcas pisou jeste, ze ma dojit ke korekci nekterych chyb a taky ze snad vylepseni latence se ma taky o chlup zepsit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A bude to zasaženo problémem Spectre, nebo to v AMD už pro tuhle druhou generaci stačili vyřešit?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Procesory AMD jsou zasažené problémem Spectre? Není mi známo, že by se někomu něco takového podařilo demonstrovat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tzv. „Spectre 1“ je záležitost, která má vztah prakticky ke všem existujícím CPU, šlo spíš o záležitost softwaru a byla vyřešena softwarovými aktualizacemi. Chtít tohle řešit na úrovni hardwaru by znamenalo odstranit spekulativní provádění instrukcí a vrátit se dvacet let zpátky. Tady není co dál řešit, vyšly aktualizace OS a situace byla vyřešena.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak s tím situace byla vyřešena bych byl docela opatrný. V podstatě jediným řešením je změna architektury (ISA), která by umožnila efektivně oddělit adresní prostory uživatelského a chráněného módu. Patche co vidíme u Spectre jsou záplaty známých zpúsobú využití HW zranitelnosti. Těch dosud neznámých bude ještě hodně. V případě patche na Meltdown se jedná o opravdové řešení, nicméně je to SW workaround HW problému. Sám jsem zvědavý jestli a hlavně kdy Intel s AMD příjdou s plnohodnotným HW řešením.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na Reddit už píšou vyvojáři že tyto opravy byly šité horkou jehlou, budou probíhat nové opravy které nebudou snžovat ani o píď výkon, ba dokonce jsou v testu které Intelu dávají v aplikacích o 10% více, jde o správu pamětí a samostatně jádra. Chce to vyčkat a věci dostanou úplně jiný náboj.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

10% navíc SW opravou HW chyby. Pěkná pohádka....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.