Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Druhý mainstreamový Rocket Lake / Core i5-11500 otestován

Ja si myslim, ze to za chvilu bude tak, ze Intel bude jednorazova zalezitost.. Vykon docasne stupne na 15kW, obvody s procesorom sa po chvilke vyparia a potom uz len zase vymenite dosku s procesorom..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

to je zajímavý způsob práce. :-) Jen mám strach, že to trochu poleze do peněz. :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To si sice ano, ale Redmax alebo jirka.k ta presvedci, v com to je lepsie. Neexistuje heroickejsi cin, nez bezhlavo podporovat Intel.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Ale těch 56 sekund bude stát za to :-D

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

cesta kolem sveta za 56 sekund

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Další chytrák který ty procesory nikdy neměl ale ví o tom všechno. Proč dnes velcí recenzenti běžně doporučují Intel procesory jako vhodné, například 10100F vs 3100/3300X, 10400F vs 3600, záleží čistě na ceně za kterou jsi je schopnej sehnat, u nás je aktuální rozdíl více než čtvrtinový ve prospěch i5.

Světe div se nikdo nenaměřil těmhle low endovým CPUčkám rozdílnou spotřebu než AMDčkům. Tedy pokud třeba 4W ve spotřebě sestavy pro někoho budou tak tragický rozdíl...

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

ako ja to uplne chapem.. Si predstav ze si marketingovy riaditel intelu.. Nemozes predsa povedat, ze Intely v tuto chvilu su absolutne zastarale DERAVE vykurovacie telesa a cely procesorovy svet ich valcuje jedna radost.. Investori by nemali radost.. Keby Intel priznal farbu a povedal, ze ich procaky stoja za nic, bude ich predavat za polovicu ako ospravedlnenie ze su totalne neschopni, tak by si ludia povedali ze to je aspon fer voci ludom.. Namiesto toho tu pisu individua, ktori by kludne predali svoje deti a nedokazu vidiet veci objektivne... A tito ludia bud robia v politike, alebo marketingoveho riaditela v podaktorych firmach.. Alebo prosia rodicov, aby im kupili intel procesor, aby sa mali na com hrat.. ktovie

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Hele komplikator, zase castecne lzes. 10100f je doporucovany proto, ze 3300x se neda uz dlouho koupit a ani asi nepujde.
10400f je doporucovany v pripade, ze se neda 3600 v dane oblasti v rozumne cene koupit.
Cena samozrejme hraje roli, ale platforma taky. Samzorejme, kdyz je neco najednou pak o 30% drazsi, tak se to musi projevit. Neni to ale otazka jen ceny, jak tady vesele lzes.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No je zajímavý, že Jiříček nám tu před lety nikdy nevnucoval AMD CPU, když vycházel poměr cena/výkon líp u AMD.
Takže jako vždycky si náš ochranář vybírá jan a pouze to, co se mu hodí do krámu - na ohýbání reality je Jiříček machr

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

A to jsi vzal kde? AMD buď nemělo výkon a i když bylo levnější, tak se Intel vyplatil i za vyšší cenu, nebo za cenu téměř identickou, když přišlo 1600AF tak jsem jej vřele doporučoval, stejně jako loni do příchodu levné i5 byl jasný pick R5. Nemůžu za to že u nás ceny Ryzenu poskočily nahoru a přišla ultralevná 10400F která ten poměr otočila ve prospěch Intelu. Před vánoci byl rozdíl mezi i5 a R5 dva tisíce, dnes cca 14 stovek, na v podstatě stejně výkonné procesory je to zvláště u nižšího rozpočtu dost zásadní rozdíl, který člověk může investovat jinam, třeba do vyšší třídy grafiky, většího disku, více paměti, kvalitnějšího zdroje nebo ušetřit na příští upgrade, nebo propít v hospodě až otevřou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

4k je ultralevná? Co je pak 3k či dokonce 2k?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Další chytrák který ty procesory nikdy neměl ale ví o tom všechno" - Hezky ses tu popsal, jsem rád, že začíná tvoje sebereflexe, ale rozšířil bych to nejenom na procesory.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Jako podle tohoto testu mi ten procesor přijde dost zajímavý. Ze spodu kouká na 5600X (Zen3) a překonává minulou generaci 3600X (Zen2) při stejném počtu jader a na podobných frekvencích (jasně spotřeba bude jinde). To se Intel docela vytáhl. Dává mi mnohem větší smysl než ty jejich nové i7. Ne že bych si teda některý z nich koupil, ale třeba to rozmělní poptávku (od OEM) a zbyde víc Ry(Zen)ů do retailu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

'' překonává minulou generaci 3600X (Zen2 ''

hele, nechci ti kazit radost, ale jsou to dve procenta.. (: a to v geekbenchi, kerej je pro intel best-case.. necekej, ze to v cinebench a dalsich bude stejne dobry.. no a k tomu tenhle 65w procak bude zrat 177w..
https://diit.cz/sites/default/files/styles/custom/public/rocket_lake-s_p...
pretoc r5-3600x na 177w a vytre s tim podlahu.. (:

na tom procaku je zajimavej jednojadrovej vykon a to je tak vsechno.. jenze nez bude v kramech, tak amd muze vydat r5-3600 nebo r5-3500 a pohrbit i to..

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí moc lidí v cinebenchi nepracuje ani ho nehraje. Pro uživatele je klíčová "user experience" a tu mu poskytne intel i amd a v podstatě mu je ukradené co v té krabici bude, odkud ta krabice bude dělat to co chce aby dělala.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jako reknu vam, ze nevim, ale asi si ten Rocket Lake kupovat nebudu, ono uz me to preslo. Kazdopadne prvne potrebuju grafiku, bud RX6800XT nebo RTX3080 az konecne budou k dostani a do te doby proste nic nekupuju. Az budu mit grafiku, tak se muzu rozhodovat dal a treba tou dobou uz bude venku Alder Lake a Zen4, ikdyz teda doufam, ze to takhle tristne nedopadne. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Na zapadni fronte klid... neprekvapils :-)))

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Jsem rád, že i přes to všechno co se kolem děje, je svět stále v pořádku.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už jsem se bál, že Red něco konečně koupí, ale nezklamal a odložil to :o)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No díky bohu, já už se bál, že tu pod každým článkem o CPU nebo GPU bude chybět příběh o tom, jak by sis to koupil, ale...

Co bych si bez těchto pohádek na dobrou noc počal...bych měl špatné spaní...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pokud bude nastavena agresivní cena tak by ten proc mohl být dobrý sweet spot cena / výkon. Vůbec bych se tomu nebránil pro některá použití.
Dostupnost AMD je aktuálně poměrně špatná, ale situace se mění z měsíce na měsíc.
Za mě to může být super koupě, těším se na recenze a realitu v ostatních testech.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

jj, záleží na ceně... a pak taky na ceně desky, ceně lepšího chladiče, ceně lepšího zdroje a ceně dobře větrané skříně a nakonec na ceně většího množství propálené energie... počkat, no, vlastně,.... ono to AMD snad bude lepší :o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, pokud to bude za 200 dolarů a bude stát proti 300 dolarovému AMD, tak je tam obrovský prostor. Lepší chladič? na co přesně? Spoustě lidí je to ukradené a "lepší" cladič může znamenat 20 dolarů, což je pořád 80 navrch. Deska k tomu bude stačit jakákoli co dá člověku potřebné konektory. V ceně desek pro AMD a Intel nijak nevnímám, ale i kdyby, tak se bavíme zase možná o 10 dolarech... 70 dolarů... jo, to je slušné SSDčko nebo paměti...

A propálená energie, pokud si to člověk koupí na domácí multimediální či herní centrum nebo na working from home tak to bude žrát možná méně než to AMD.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"tak to bude žrát možná méně než to AMD."
Jasně a teď tu o perníkové chaloupce...
A pokud si to člověk koupí jako těžítko tak to nebude žrát vůbec nic co.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mě na tom nejvíc udivuje, že i když ten procák kompletně celý test spočítá v nějakém tom cca. 170W limitu, pořád ho vydávají za 65W.
Za chvíli budou tvrdit že jejich procáky mají 3W TDP, protože s takovým příkonem dokáží pracovat v idle stavu a to je přece typický use case obyčejného Jožky z horní dolní, protože to je to, co většině lidí ten procák po většinu času dělá. Takže ten 1kW po dobu pár desítek sekund nehraje roli...

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

TDP je thermal design power a Intel i AMD to dlouhou dobu definují jinak. Měl by to být výkon, který je schopný uchladit chladič na toto designovaný.
To že Intel podvádí, lže a krmí všechny okolo nesmyslama je věc jiná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Teď se dívám, že ty kašpaři z Intelu to změnili oproti minulosti, kdy to bylo něco jako průměrná spotřeba a teď tvrděj, že to je maximální spotřeba při maximálním výkonu.
https://www.intel.com/content/www/us/en/support/articles/000055611/proce...
"TDP stands for Thermal Design Power, in watts, and refers to the power consumption under the maximum theoretical load. Power consumption is less than TDP under lower loads. The TDP is the maximum power that one should be designing the system for. This ensures operation to published specs under the maximum theoretical workload."

Popravdě, udělat ze sebe hňupa takovým způsobem, to už chce opravdu skill.

A lhát na vlastních stránkách tímto způsobem, to už je opravdu zoufalé.
"The TDP is the maximum power that one should be designing the system for."

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hezká střelba do vlastní nohy. Jooo, co Intel ještě nedokáže :o)))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle se mi nezdá. Nemohl se stát zázrak a ty rakety žrát fakt jen to co mají v TDP? Je to pravděpodobné asi jako že na mě za chvíli spadne meteorit, ale přece by si takhle nenasr..i do vlastního hnízda...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A ta poslední citovaná věta je špatně? Pokud spotřeba převýší limity, což nastane při boostu a pokud potrvá stanovenou dobu, sníží se takty, tím se sníží i spotřeba tak aby se držela toho TDP,

Pro krátkodobě zvýšenou spotřebu není potřeba thermal design power navrhovat, protože:
1: po relativně krátké době se příkon sníží
2: pokud i v té krátké době dojde k dosažení tepleného limitu, dojde k podtaktování a tedy i snížení spotřeby okamžitě, nedojde tak k případnému přehřátí

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Takže když mi výrobce řekne že má CPU TDP 65W a já navrhnu desku s napájením pro 65W, co asi udělá boost CPU? Buď nic, protože nemá odkud brát - tudíž nedosáhne výkonu za který si zákoš zaplatil. Nebo to celé shoří, protože napájecí kaskáda na to není stavěná, takže zákoš navíc přijde o prkno.
Skvělé. Co dál?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

najzaujímavejšie je to, že donedávna amd gpu ak dotiahli nv výkon tak žrali a aj dokázali zakúriť. Vtedy to bolo zlé a ešte horšie....teraz keď žerú nv gpu, intel cpu , tak je to v prospech výkonu a ten si dokážeme obhájiť akoukoľvek cestou. No meniť kabáty sa nedoporučuje, niekedy vymeníš za deravý či krátky a za zlú cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je za jakých okolností to žere. Třeba AMD grafiky žraly při hrách a neměly výkon, kdežto Intel procesory ve hrách žerou stejně jako AMD procesory a mají v podstatě srovnatelný výkon. Mám Intel procesor s TDP 91W a 8s turbo na 110W pokud se nepletu. Mám to přetaktované a v běžném provozu to 110W na víc jak 8 sekund nedosáhne nikdy, a v typické zátěži to žere 50-80W. Nad 110W to vyleze jen když pustím stress test. Tam se dokáže dostat i ke 125W, ale nekoupil jsem si to proto abych na tom nechal běžet stress testy 24/7, ten jsem tam pustil jen ve chvíli kdy jsem testoval stabilitu OC a ve chvíli kdy jsem měnil chlazení abych mohl nastavit vhodné křivky i pro naprosto nereálnou zátěž :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"ale nekoupil jsem si to proto abych na tom nechal běžet stress testy 24/7"
.. Ty jsi opravdu trouba, stejne jako tobe podobni, kteri se ohaneji "herni a realnou" spotrebou, aby omluvili pruser, ktery Intel s TDP ma.
CPU se preci nedela jen pro "tvoji" zatez. Dela se i proto, aby si nekdo treba poridil video editovaci program a mohl strihat/exportovat/konvertovat videa. Nebo nekdo pouziva treba Blender pro praci s grafikou a pod. Ty spotreby u techto typu ukolu budou podobne nebo jen o neco nizsi nez u tech stress testu. Vzhledem k tomu, ze se vetsinou trvaji v hodinach i dnech, je kazdych nasobek "10W" celkem problem. A pokud ten problem mit nechci, tak se boost snizi, tim i vykon a poroste zase doba toho vypoctu. Takze tvoje uvahy jsou uvahy nekoho, kdo hloupe mluvi a netusi o cem. Na tyhle ulohy jsou posledni "generace" Intelu 'nepouzitelne' prave z duvodu vysoke spotreby a produkovaneho tepla, ve srovnani s AMD.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Už se těším až půjdou koupit CPU s integrovanou grafikou od AMD. Pak budeme moci srovnávat srovnatelné.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ono je koupit lze.
Stejně jako desktopové Ryzen 5xxx.
Není jenom "Vřešťan Zelený". Jsou i jiné shopy. A není jenom ČR.

Otázkou je kolik jste ochoten za to zaplatit.
A ne. Není to bazoš, aukro nebo e-bay.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se, že v intelu vymysleli určitou formu perpeetum mobile, tentokrát neomezeného zvyšování výkonu při shodném nanometrovém procesu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.