Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Druhý zdroj potvrzuje: Zen 4 pro desktop vyjde v červenci

Je super že intel nabera na vykone, ale nepači sa mi ako, 8 velke jadra s IPC35% výšim 5,5GHz, ale ďalších 24 malých jadier s IPC Pentia 4 taktmi kolo 3,5GHz, proste 8 jadro čo sa tvari ako 32 jadro, len že AMD ma plnohodnotne jadra a to je v celku rozdiel.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Třeba díky čipletovému designu u MeteorLaku pozmění konfiguraci. U monolitního návrhu se museli vejít do určitých rozměrů kvůli výtěžnosti ("více jader celkově, maximální takty velkých jader = více adibas"). Dokážu si představit, že budou mít zvlášť CPU čiplet malých jader a CPU čiplet(y) velkých jader (plus samozřejmě centrální I/O čiplet, příp. i jiné čiplety). Ale to se ukáže až někdy v 2023.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mně tohle nepřijde jako tak špatný nápad v době, kdy desktopové aplikace nepotřebují ani těch 8 výkonných jader.
Vlákna, kterým o výkon nejde, naházet na malá úsporná jádra, a o to víc TDP (a tím výkonu) zůstane tam kde to je potřeba. Čili v reálném použití by třeba procesor 8+16/32 mohl být i lepší než 16/32 (pokud by díky úsporným jádrům zvládl držet vyšší boost na těch výkonných).

Zatím jsou problém spíš ty dva různé typy jader (viz třeba ty protipirátské ochrany).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdilo náhodou AMD už před nějakou dobou že am5 a zen4 v létě už připravené budou ale že se bude čekat s vydáním až budou dostatečné kapacity ddr5 aby se pak nestalo že by zase zmizely ke skalperum?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

neslo o zen4 ale o apu pro am5.. tam se ceka mainstream cena a ta s hi-end pametma nejde moc dokupy..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nevím kdo může čekat mainstreamovou cenu u nové platformy, PCIe 5.0 desky, DDR5 RAM a procesoru, u kterého bych tipl cenu na nějakých 12 000 Kč.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Třeba já. Ono takové APU s highendovými DDR5 vyjde levněji než PC s mainstreamovou dedikovanou grafikou za 15k. PCIe 5 snad nebude nutností.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Dedikovaná grafika za 15k bude mít stále nejspíše minimálně 2x vyšší výkon. Rozdíl mezi předraženou grafickou kartou a předraženým Rembrandtem nemusí být velký. AMD si těžko bude chtít konkurovat vůči 5600G/5700G.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nad určitou cenovou hranici tě poměr cena/výkon nezajímá. Jen příklad: pokud bude grafika za 30 tisíc 15x výkonnější než grafika za 7 tisíc, tak si stejně většina koupí tu levnější a méně výhodnou.

Já už se kvůli některým jednotlivcům co neradi utráci začínám zajímat i o výkon UHD 710 v tom Celeronu za 1500 Kč a tomu nejméně náročnému hráčstvu (např. WoT v max. fullhd rozlišení) bych ji klidně doporučil.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nechápu tvou pointu, můžeš si koupit grafickou kartu, která bude mít stejný výkon jako to APU a ta stojí třeba 7000 Kč (NVidia 1650 nebo co je ekvivalent) a ne 15 000 Kč.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU je v době lowend karet za sedmičku rozumnější volba. Vrazím víc peněz do procesorové části APU a za rok až dva přikoupím mnohem lepší kartu než NV 1650 a ve výsledku ušetřím. Nebo vím, že APU bude stačit a ušetřím ještě víc. Kompromisní karta za 7k je něco tak neatraktivního, že mnozí překonávají svůj odpor k iGPU.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomhle konkrétním scénáři (koupit sestavu s low-end dedikovanou grafikou vs. za podobné peníze koupit APU s podobným výkonem a později dokoupit lepší grafiku) naopak ušetříte s dedikovanou grafikou.

Protože dedikovaná grafika se po koupi té lepší dá prodat nebo použít jinak.

A přijde mi silně naivní čekat, že nová generace Ryzenů (kde se bude připlácet za novou generaci CPU, čipsetu a za DDR5) bude, alespoň zezačátku, nějak cenově výhodná.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A za kolik ji asi prodáš, když bude svět za 1-2 roky úplně jinde? Grafiky na 5nm budou jiná liga stejně jako APU na 5nm a pokud budou i za tuhle dobu problémy s cenou, tak holt PC gaming mimo oblast APU skončí. Dnešní igpu se neztratí nikdy a jako nouzovka to vyjde levněji. Co za PC postavíš s dedikovanou grafikou proti Ryzen 5 5600G za 6 tisíc? Nic!
I zoufalá a naprosto neperspektivní snaha s Intel Core i3-10100F za 2 tisíce + dedikovaná za 7 je o 3 litry dražší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na WoT doporucil takovou sra*ku bez vypocetniho vykonu a grafickeho vykonu? Pan se asi fakt vyzna :D

Asi se opakuji
https://www.youtube.com/watch?v=susXqGavhog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opakuješ se a ještě k tomu úplně zbytečně. Test WoT tam není. Za 1500 Kč mít APU co zvládne WoT na 30-80 fps ve fullhd (osekané co se dá) je dobré řešení v dnešní zoufalé době.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rict ze na minimalni detaily kdyz ti onlinovka jako WoT skace mezi 30-80 fps (spis mene) je dobre reseni, tak bud si fakt uplna mimoza, ktera to nikdy nehrala nebo troll. WoT je narocnejsi na vypocty nez treba CS:GO a umi vyuzivat vice jader (tusim ze nejaky 2-3 roky uz). A ty bys doporucil uplny odpad jako je novy Alder Lake Celerona, ktery ani nema zadny potencial, pokud by clovek splasil treba nejakou diskretni grafiku.
Sorry jako. Ale na takove keci a lzi proste budu reagovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš víc sebevědomí než znalostí. Kdybys mi za to stál, tak zveřejním video jak to běhá na Core 2 Duo. Netušíš co to znamená, když hra „umí využívat více jader". Já narozdíl od tebe neteoretizuji.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Hele Sudeťáku, někdo to udělal za mě, tak tady to máš.
https://www.youtube.com/watch?v=QSMqR2JWfY4

Geforce 210 je úplně mimo rámec dneška, tudíž je tou větší brzdou. Za rozšíření obzorů nemusíš děkovat.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano rozšířil jsem si obzor že jsi kus debila který neumí ani číst. Hraje na 1360x768
:D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Geforce 210 vs UHD 710. Bingo!
Svojí zkušenost s WoT na Core 2 Duo jsem udělal buď na RX 550 nebo HD 6450 - co vím určitě, že to nebyla cukatura v rozlišení 1280x1024. Co s toho vyplývá? Srovnej si výkon Core 2 Duo s Celeronem G6900 a pak jen šoupej nohama a snaž se pochopit, že i když hra dobře podporuje vícejádrová CPU, tak to neznamená, že špatně chodí na dvoujádrech.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Lžeš a překrucuješ. Meleš celou dobu o full HD hraní a posíláš video kde gopnik hraje na obskurním rozlišení pod full HD. GG wp. Já ti nevěřím ani slovo a ostatní ať si udělají obrázek sami.
Mimochodem WoT rozjelo podporu multithread a multicore optimalizace před 3 lety jak jsem se domníval.
https://m.youtube.com/watch?v=Lt7omxRRuoI

Podobnou masturbaci můžu dělat i já že jsem na Pentium 1 200mhz rozjel Quake 3 arénu s voodoo 2 a 64MB RAM a necukalo se mi to na nízké detaily

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš závažný problém pochopit o co jde v diskuzi.
Tahle diskuze začala mým konstatováním „na WoT v nízkých detailech a fullhd rozlišení stačí i nejnovější Celeron".

Poté si přicupital ty a snažil se vyvrátit, že na WoT stačí grafická část tohoto Intelu a doplnil si to i konstatováním o vícejádrové podpoře WoT (což nijak nevyvracím).

Na to jsem já argumentoval příkladem WoT na GT 210 a Core 2 Duo bez toho, aniž bych psal něco o fullhd, protože ten HW je výrazně slabší než moderní Celer - chybně jsem očekával, že ti to dojde. Slabší HW má tyto výsledky při nižším rozlišení, o dost silnější HW bude tedy stačit na fullhd.

Tedy musím víc polopatě...
GT 210 - 16 shading units, 8 TMUs, 4 ROPs při 600 MHz prehistorické architektury 40nm ve 1360x768
UHD 710 - 128 shading units, 8 TMUs, 8 ROPs při 1300 MHz nejnovější architektury 10nm ve 1920x1080
GT 210 je ze stejné generace jako známější GTX 260:). Mám doma o 2 generace novější GTX 460 a proti dnešním integrovaným grafikám teda nic moc.
Docvaklo už konečně?!

Když budeš dostatečně dlouho prudit, tak ti najdu i srovnání výkonu Core 2 Duo vs Celeron G6900 - ne kecám, už tady prudíš dlouho bez jakýchkoliv pádných argumentů, takže můžeš akorát doufat, že mě někdo zastoupí a vysvětlí ti to. Narozdíl od tebe mám k tomu HW stále přístup, zatímco ty doma nemáš ani jeden srovnatelný Intel nebo HD6450 abys to vyzkoušel.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

hraju WoT na APU Ry7 4750G Pro na 1900x1200 se stredni detaily pri 50-65 FPS

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A když jdeš s detaily níž, tak to vystřelí klidně na téměř dvojnásobek.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mainstreamová platforma AM5 bude postavena na čipsetu B660, u 6nm APU by mainstreamová cena neměl být velký problém, problém byl právě jen v DDR5, které jsou z důvodu nedostatku napájecích čipů málo dostupné a proto předražené.

Nevybavuju si, že bych někde zachytil informaci, zda / že desky s B660 budou vyráběné výhradně jako PCIe 5.0 (nepřekvapilo by mě ani, kdyby B660 vůbec PCIe 5.0 nepodporovala). Mainstreamu to v letech 2022-2023 nic nepřináší, jen to prodražuje výrobu.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

@no-X: Dávám plus za tu pěknou příšerku. Lepší jak bludišťák nebo Karášovi vlčáci :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak ten překladatelský oříšek zkombinujte - Monstrum, které z nadšení kleplo. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Toto bude asi väčší problém ako preklad

"Jeden za 18 a druhý bez 2 za 20"

do japončiny v znení

"Kolik třešní, tolik višní" viď. Jáchyme, hoď ho do stroje.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Případně Monstrózně nadšená mrtvice. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

..."Jeden za 18 a druhý bez 2 za 20"

To je taky z výrokového hlediska blbě. Správně by bylo:
"Jeden za 18 a druhý za 20 bez 2"
:)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Je to rčení vůbec matematicky správně? Má snad vyjadřovat, že mezi nimi není rozdílu a pokud jeden je X, druhý Y, "za" rovna se, "bez" minus, pak by se to dalo rčení formulovat do rovnic:
X=18
Y-2=20 => Y=22

Neměla by správná formulace být "Druhý se dvěma za dvacet."?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ono je to hovorovo

Druhý = -2 + 20
Druhý= bez dvoch za dvadsať.

asi by to malo byť

jeden je za 18
druhý je bez dvoch za dvadsať

= je identické so slovom je

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V první rovnici "za" je "rovná se", v druhé "za" je "plus"? To by se určitě hodilo při sestavování mnoha kapitol rozpočtů. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ten anglický překlad: Enthusiastic citizen stroke monster je česky:
Nadšený (nebo zapálený) občan udeřil příšeru.

Stroke je sice i mrtvice, ale v tomhle případě minulý čas od strike.

Jinak alespoň Google ty první dvě slova vidí celkem jasně jako „nadšený občan“, ale to další může být i něco jako nakreslit, načrtnout a čtvrté i něco jako divný.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Stroke" znamená kromě třeba úderu, tahu a pohlazení i lomítko. Co třeba: "Nadšený občan/příšera"?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"bude složen z 6nm centrálního čipletu a až dvojice 5nm čipletů s 2× osmi jádry Zen 4"

Spekulace.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

AMD ještě nic takového nepotvrdilo, tak sklapni...

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ale potvrdilo to davno.. ze nedelas ve firme co ma nda vztahy s amd fakt nic neznamena.. (: ale kdyz te bavi delat ze sebe debila, tak si posluz.. ((:

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Butrus má pravdu v tom, že AMD nám dáva vedieť len to, čo chce aby sme vedeli...

Kľudne to môže skončiť nasledovne: pri Zen4 je L2 preto dvojnásobná, lebo ju budú zdieľať dvojice "core" Zen4 (samotné "core" je malinké...zen3 má 3.24 mm2) a v čiplete bude 8 takýchto dvojíc... pokiaľ pôjde o single core výkon, ide iba jedno s týchto jadier na maximálnu možnú frekvenciu s plnou L2 cache, pokiaľ dôjde na masívny multicore výkon, budú bežať na optimálnej frekvencii (výkon/watt) a podelia sa o L2 cache... na to všetko bude "naletovaná" stohovateľná L3 cache (resp. iba na ploche tých 8jadier + L2 cache, ktoré pôjdu vždy len na optimálnej frekvecnii) ...z hľadiska používania jadier takéto riešenie pripomína Alder Lake, ale bolo by oveľa elegantnejšie, lebo sa nedelia na malé v a veľké jadrá (napr. absencia AVX 512 v jednom type). Čo to možno naznačuje existencia dvoch druhov jadier s rovnakým ISA (Genoa a Bergamo)

Ale je tiež možné, že takýto koncept prinesie až Zen5.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pri Zen4 je L2 preto dvojnásobná, lebo ju budú zdieľať dvojice "core" Zen4"

Spíš dvojice Zen4 + Zen4c jádra. Ovšem jestli to bude Raphael, Raphael+ nebo Granite Ridge, je teď ještě těžko říct. Osobně bych si tipnul na Raphael+.

Stejně tak si podle mě AMD nechává možnost udělat Raphael jako 24c/48t.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ani firmám s NDA neříká AMD všechno...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale potvrdilo. a dokonca nastala "korunovácia" Lisa-y T. Su (asi bude premnovaná na Queen Lisa I)

Bola prezidentkou, generálnou riaditeľkou (CEO) a od dnes je predsedkyňou predstavenstva (chair[wo]man/char[wo]man of the board). Tieto tri fukcie mal v AMD pred ňou naraz len jeden človek a spoluzakladateľ AMD Walter Jeremiah (Jerry) Sanders III
https://en.wikipedia.org/wiki/Jerry_Sanders_(businessman)

AMD Completes Acquisition of Xilinx

SANTA CLARA, Calif.
02/14/2022
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-02-14-amd-completes-acquisiti...

AMD Board of Directors Announces New Appointments
SANTA CLARA, Calif.
02/14/2022
AMD today announced that the AMD board has elected
President and
CEO Dr. Lisa Su
as the chair of the board

and John E. Caldwell as lead independent director. Caldwell joined the AMD board in 2006 and has served as chair since May 2016. AMD also announced that former Xilinx board members Jon Olson and Elizabeth Vanderslice have joined the AMD board in conjunction with the close of AMD’s acquisition of Xilinx.
https://www.amd.com/en/press-releases/2022-02-14-amd-board-directors-ann...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že snaha o dřívější vydání je dána předpokládaným rozdílem Ryzenu 7000 a Rocket Lake. Čím dříve bude potenciálně méně výkonný produkt vydán, tím menší bude marketingová/obchodní škoda ze srovnání vyplývající. Ještě by měl něco Intel vydat/oznámit pro HEDT segment, aby se AMD probudilo na ze spaní na vavřínech.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím, že by šlo o nějakou snahu o dřívější vydání. Produkt se nedá vydat dřív, než je hotový, a když je hotový, není zpravidla na co čekat. Podle mě si jen AMD dávala rezervu pro případ, že by bylo zapotřebí připravit ještě jednu revizi, která nakonec nutná nebyla. Ale myslím, že minimálně od okamžiku, kdy AMD prohlásila, že Epyc Zen 4 vyjde v roce 2022, musela vědět, že desktop Zen 4 bude hotový ve třetím kvartálu, jinak by Epyc do konce roku 2022 nestíhala.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

V čem konkrétně závisí vydání Zen4-based Epyců na vydání Zen4-based Ryzenů?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Epyc je dlhšie testovaný ako Ryzen, T.j. ak máte hotový Zen4 môžete skôr vydať Ryzen (testovanie 90 dní) ako Epyc (testovaníe bežne 180-270 dní.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mezi vydáním Ryzenu a Epycu je značná korelace, ale ne nutně kauzalita. Mohou se ukázat problémy paměťového řadiče s unbuffered moduly, což nemusí ovlivnit vydání Epycu a naopak chyba v AMD SEV nezabrání vydání Ryzenu. Samozřejmě, pokud se objeví neopravitelná chyba ve společné funkcionalitě, končí vydání obojího (asi by se čekalo se na novou revizi chipletu Zen4). Dtto samé asi platí o chyby ve zcela odlišných IO die.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jasne pri I/O die je to iné. Ale pred uvedením na trh sú čiplety pre Epyc testované dlhšie ako tie pre Ryzen.
Ide o test stability prevádzkových parametrov nie funkčnosti

To, že s Operon-mi to bolo naopak bola anomália

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, že je jedno testováno déle neznamená, že je to závislé na tom druhém. Obojí je závislé na částečně se protínajících podmnožinách funkčností chipletu Zen4 a funkčnosti svých IO die/chipsetech atd, ne na sobě vzájemně. A tipnul bych si, že vzorky Epyců Genoa šly k výrobcům serverů s postatně větším predstihem než vzorky Ryzenů 7000 k výrobcům MB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Na odladění čipletů s jádry? Nejlépe hromadně otestovaných v provozu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak. Nová revíza + 130 dní = 4 mesiace a cca. týždeň. A pri prechode výroby na novú technológiu bola vždy potrebná najmenej jedna opravná revízia. (Ak sa CPU vyrába, produkčné vzorky - bez aktuálnej SW výbavy - AGESA a spol- už majú OEM v rukách)

čiže,. ak sa výroba začína dnes, budú prvé čipy pripravené na expedíciu 24.6.2022 a OEM ich dostávajú 30 dní pred uvedením. Suma sumárom, dnes vyrábaný produkt príde na trh 24.7.2022

Today is February 14, 2022 so that means that 130 days from today would be June 24, 2022.
https://www.convertunits.com/dates/daysfromnow/130

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Uvidíme, kdy to bude REÁLNĚ v obchodech (a za jakou cenu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V obchodoch kde?

Oni sa trhy plnia v poradí

1. USA +Kanada
2. Krajiny platiace Eurom
3. Čína
4. Krajiny EÚ neplatiace Eurom.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono třeba i 5950x se mi ve zdejších končinách (s watchdogem na největší shopy) podařilo koupit prakticky v den vydání. Stejně tak Sony A1, která byla následně hodně nedostatková po celém světě. A vlastně i jednu RTX3090. Je ale nutné platit dopředu, pak vám to obchod skutečně dodá jako jednomu z prvních (plně chápu, že ne každý chce půjčovat nějakému obchodu desítky tisíc Kč - právě tento fakt jej ale odliší od zbytku; paradoxně u ničeho ještě nebyla vyšroubovaná cena). Očekával bych, že prvních pár kousků se i v ČR objeví velmi brzy a kdo si zaplatí předem, dostane se na něj. Jakmile se začne expedovat lidem, kteří neplatili dopředu, je již pozdě. Sklady jsou prázdné a ceny se začnou auomaticky navyšovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že se potvrdí, že v Zen4 desktopových procesorech bude ta zmíněná slabá integrovaná grafika. Nic jiného k běžné práci většinou není potřeba - pokud se nemusí prasit něco s CUDA atd. Nebo pokud někde nedělá profi grafiku či CAD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.