Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dubnový „výprodej“ AMD bude bohatší, chystá se i čtyřjádrový Zen 3 nebo Renoir-X

Troufnu si napsat, že se AMD prostě zbaví asi nepříliš velkého počtu osmijádrových 7nm čipletů s chybami při příležitosti zahájení výroby 5nm Zen4 Ryzenů.

Protože kdyby těch chybových čipletů bylo hodně, prodávaly by se průběžně. Dostatek jich zjevně byl jen na začátku výroby a to docela krátce.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ty chybové s vhodnými vlastnostmi spotřeby mohly skončit v Epycích Milan. Plnohodnotné chiplety (8c/CCD) jsou nutné prakticky jen pro 32c a 64c modely. U těch ostatních Milanů to podle počtu CCD a aktivních jader vypadá, že mohou být i ze "zmetků".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako jo no, když se vezme v potaz problém AMD s kapacitami u tsmc tak vydání 10ti modelů najednou znamená že od každého bude jen pár, a některé také nejspíš budou "jednorázovka" (doprodá se a už další nepřijdou jak u 3300x)

Jak dlouho budou k dostání záleží jen na tom kolik lidí bude mít zájem.
Čekal bych že 5600 a 5700x se vyprodají hned prvních pár dní.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

5700(non-X) bude odvozen z Cezzanu s vypnutou grafikou (tedy monolit/lepší paměť. řadič/absence pcie4.0) nebo dalším ořezáním Vermeere (tedy čiplet/shit p. řadič/pcie 4.0)?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

5700bez X má být 5700g s vypnutou grafikou

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Výhodou ovšem bude, že to nemá IO-die, což sice na jednu stranu znamená abenci PCIe 4.0, na druhou stranu to ale také znamená menší spotřebu, především v IDLE (až o ca. 10W).

Což se např. může hodit na nějaký server do desky, co má něco jako AST2500, kde není potřeba jinak žádná GPU...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnes Zen 2, kedy by časovo mal byť za dvermi Zen 4? Som zvedavý na jeho cenu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To si konkurovat nebude, letos Zen 4 v cenové relaci kolem $100 na trh nepůjde.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vubec pujde (v dohledne dobe) ;)
Nicmene by mne asi nejvic zajimalo, jake pocty na trh dodaji. Mam trochu obavu, ze nektere asi ve velkych seriich na trh nepujdou (viz 3300X).
Jinak 5700x a 5600 muzou byt docela trhaky a slusne zamichat stavajicim mainstreamem (pokud budou k dostani).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Podľa mňa budú najväčšími trhákmi tie najlacnejšie modely, pretože AMD bolo vždy obľúbené hlavne ako lowcost, napriek slabšiemu výkonu... ..a teraz konečne budú na trhu modely aj pre zákazníkov, pre ktorých je cena až na prvom mieste.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Osobne si tohle moc nemyslim, pokud AMD bude stale bojovat s kapacitama a vyssi rady pujdou na odbyt. Pokud bych se napr. mel rozhodovat mezi i3 4c/8T na bazi AL nebo ekvivalent 4c/8t na bazi Zen2, tak ta volba pujde nejspis za Intelem. I pokud AMD prida jadra navic ve forme 6c/12T na Zen2 oproti 4c/8t u AL, je to trochu dilema co vzit. Asi to pak bude chtit presne testy a primarni pouziti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejsem si jistý, jestli dobře rozumím. Nevidím důvod, proč by Zen 4 neměl jít na trh. Mluví se o třetím kvartálu, jen nepanuje shoda na jeho konkrétní části (aktuálně to vypadá spíš na srpen až září).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ohledne Zen4 jsem myslel vydani nizsich modelu (R3, castecne R5). Jinak zbytek komentare byl k novym modelum Zen3 a jejich poctech, ve kterych se dostanou na trh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To lze čekat zase po přechodu na další proces (3nm, možná 4nm).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

R7 4700 za $100 predsa nebude.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doufám, že v generaci Zen 4 bude v jeho APU odnoži i nějaký model s naplácnutou cache tak, aby to bylo jak pro CPU část, tak i pro iGPU. Takový APU vylepšený třeba o 128-256MB L3/Infinity cache (jak to pojmenují bude jedno) by bylo něco přesně pro mě. Ale to bude nejdřív až v polovině 2023 bych si tipnul, jestli vůbec teda.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU se společnou LLC se chystá, ale nevím k čemu by mu bylo 128-256 MB. 16-32 MB považuji za reálných a uplatnitelných.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

APU zrejme (technicky se to nevylucuje) nebude mirit na srovnani s highend dedikovanyma GPU. Kazdopadne FHD dnes nejvice benefituje od 32MB+. Souhlasim, ze 256MB to nebude, ale 32, 48 nebo 64MB si dokazu velice dobre predstavit.

Je dulezite si uvedomit, ze v tomto pripade se kapacita deli mezi CPU a GPU, coz prinasi vyhody (moznost sdilet rychle data mezi CPU a GPU), ale i omezeni (mnozstvi kapacity je omezene).

Tipovat je spatne, nicmene pro vykonna APU bych cekal 32MB z duvodu kompromisu mezi vykonem a cenou (cca 20mm2 jen cache). Vykon APU se posune v beznych scenarich o 10 - 20% ve srovnani s 8MB L3 historicky pouzivane. Cim vetsi cahce bude, tim mensi rozdil bude patrny vuci mensim hodnotam (napr 64 vs 32 MB) i presto ze k 8MB to bude stale mirne rust.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ani jeden Athlon, ani jedno štýlu 2200/3200G.
Najväčší problém nie je nedostatok CPU, ale nedostatok primeraných grafických kariet. Kupovať ku tomu GT730, ktorá stojí teraz toľko čo kedysi GTX1050 a jej výkon je žalostný.
Keby AMD dalo znovu do ponuky hoc staré 3200G, bolo by to lepšie, ako dávať tieto 4 jadrá bez grafiky. Takmer všetky dosky s video výstupmi, ale AMD dáva do behu procáky bez grafiky. AMD asi spolieha na to, že kto bude šetriť, zaobstará si starú, používanú grafiku z bazáru.
To si rovno môže kúpiť za +- cenu nového CPU a dosky, bazárový, repasovaný značkový kompletný PC s i5-4570 https://www.jaknovy.cz/cs/14-pocitace

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdo bude šetřit, hodí tam starou grafiku ze starého kompu nebo má "v šuplíku" něco starého typu GT710/R5 230... Teď koukám že tu mám i jedno Quadro K600. Ale chápu, kdyby uvedli aspoň jeden APU typu 3200G bylo by to lepší no.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dal som ti plus, 4C APU pod 100€ fakt chýbajú, takto musím stavať s Haswellmi (napr. 4590), ak chcem stlačiť cenu a má to mať aspoň nejaký výkon. Presne ako píšeš, HP Prodesk, DELL Optiplex...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

4C APU pod 100€ je sen který v dnešní době nemá šanci na realizaci. Reálně pokud by AMD 4C vyšlo, tak bude naceněné zhruba stejně jako i3-10100 (tj kolem 110-120€)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pozri si prosím históriu cien Ryzen 3 3200G (4C/4T) - predával sa za 90€. To že dnes je predražené všetko, je žiaľ pravda :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Píšu v současné době - to že 3200G stál dva roky zpátky 90€ je pěkné, ale dneska je prostě jiná situace.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No jo, to bylo keců, že Renoir-X je jenom pro OEM, že, pane No-X?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Už těch výlevů bylo dost. Takže budu také nepříjemný.

Buďto bude odkaz článek, ve kterém jsem tvrdil, že Renoir-X je pouze OEM produkt, nebo ban.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tvrdil jste to několikrát v diskuzi. Najděte si to sám, když si ani nepamatujete, co jste kdy napsal!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Priznám sa, že nemám odkaz na no-Xove články, ale pokiaľ si spomínam, vždy pri uvedení takejto informácie nezabudol dodať niečo v tom zmysle, že možno v budúcnosti sa daný produkt dostane aj mimo OEM segmentu na retail trh, podľa dostupnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

zase tahle nicotná diskuze. Důležitější než to, jestli je/není označeno něco jako OEM only je reálná dostupnost a funkčnost ANO/NE. Viz příklad - původní Renoir. Podporovaly ho BIOSy non-OEM desek? ANO. Šly reálně koupit v obchodech po 1ks pro koncáky? ANO. --> reálná dostupnost/funkčnost ANO. A jestli to oficiálně mělo nebo nemělo být jen pro OEM je teda úplně Frantovi - domácímu uživateli jedno. A btw na něj je tento web primárně zaměřen. Toliko k odpovědi. A od redakce pokud recenzuje takový produkt ani informaci o OEM dostupnosti nemusí psát, stačí když mi do recenze napíše, že procesor nemusí být dostupný všude, ale reálně jej lze sehnat v několika eshopech za cenu od-do a že je/není v BIOSech desek bežně podporován. Víc mě nezajímá. Nebo mě budeš tvrdit, že snad existuje někdo, kdo zrovna ten procesor chce, má na něj i desku s podporou, ale raději si ho nekoupí, protože je koncák a tudíž by snad "neměl"??? Jako co, mu klesne karma nebo tak něco? Bože... tyhle kecy mají jen lidi co ten procesor nechtějí a tudíž jde o pouhou absurdní kritiku z jejich strany. Naopak ti, co OEM procesor chtějí, si ho prostě jdou koupit a neberou to jako nějakou nevýhodu, ona to totiž potom co si ho již seženou žádná nevýhoda není že...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.