Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DVB UHD-1 Phase 2: nový standard digitálního vysílání s HDR HFR i lepším zvukem

A to jsem si myslel, že v roce 2020 konečně koupím TV :-D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To sis mel koupit pred 20ti lety, kdyz nebyl internet:o)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A to som si myslel, že Ježek už okrem svojich somarín nedokáže napísať jeden normálny článok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mi prijdou ty obezlicky v podobe HD a SD signalu v jednom jako zbytecne. To bohate pokryje nekvalitni prijem. Nicmene cela digitalni televize stejne pomalu konci, jelikoz se ji chysta odebrani dalsich vyhodnych kmitoctu pro LTE, za chvili pro TV nic nezbude.
Programu tri prdele a stejne se na nic neda divat. A u DVB-S by stacilo vyhazet ty hromady reklamnich kanalu, ktere jsou totalne k hovnu, ale tam je krasne videt, ze jedna mala druzice dokaze uspokojit kazdeho na milionech km^2 tisicovkama programu (schvalne by me zajimalo, kolik ma treba takova astra 3b programu, pisou sice "jen" 340 z toho zhruba 100 v HD, ale to se mi nechce verit) a jeste v klidu brousit gigabity internetu a stale maji hromadu volneho prostoru.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

já si užívám toho nejvyššího možného rozlišení ... reálného života. Na nějakou televizní vysílání kašlu. Chci se dívat na sport? Tak se jdu díval na závody živě, nebo se toho sportu sám účastním. Chci se dívat na nějaké umění? Jdu do divadla. Chci trochu té erotiky? Od toho jsou snad ženské a ne dálkový ovladač ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak bacha at nepohryzies susedov najblizsie, az budes mat chut na zombikov. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Zombie filmy jsou naprosto tragické a nechápu tu módní vlnu. Podle mě by se měli úplně přestat točit, protože to je jen o tom jak parta lidí dělá nelogické věci a parta idiotů je žere. Fakt bravo, velmi intelektuální a záživné.
Souhlasím s tím, že mě ty standardy nechávají klidné. Ani teď ještě nemá cenu kupovat DBT-T2 a ještě to zvážím, protože délka reklam se začíná otáčet tak že za hodinu vidíte patnáct minut filmu a zbytek jsou reklamy.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"Zombie filmy jsou naprosto tragické a nechápu tu módní vlnu. Podle mě by se měli úplně přestat točit, protože to je jen o tom jak parta lidí dělá nelogické věci a parta idiotů je žere. Fakt bravo, velmi intelektuální a záživné."

Rovnaký popis by si mohol dať aj na horory...a čo? detto na telenovely, dlhšie to je, ako stredovek a aj tak to má plno sledovateľov. Aj tie tupé reality show..všetci to pozerajú...len aby bolo koho ohovárať a nezamyslieť sa nad sebou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nie som nejakym fanuskom zombie filmov, ale urcite nebudem taky sebec, aby som to "zakazoval", ked to ma svojich fanusikov a sledovatelov. Rovnakou logikou by sa dalo zakazat 90% veci na svete. ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Hm, na ježdění po světových, především severoamerických golfových hřištích nemám čas ani peníze - a asi je sice hezké vidět nejlepší kráče PGA v reálu, ale z golfu je toho vidět mnohem víc v TV přenosu - člověk v houfu diváků vedle fairwaye nemá k dispozici osmdesát kamer.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

chápu, že se na do lépe dívá v podobě obezličky přes desítky kamer. Ale zajímat mě golf, tak ho jdu raději fyzicky hrát. I kdyby to mělo být na "nejtrapnějším" hřišťátku v ČR.
Je fakt, že já jsem trošku divného založení - je mi jedno, jak to hrají ostatní, nehodlám s nimi soupeřit. Veškeré mé sportovní aktivity jsou jen pro mou zábavu, udržení fyzičky a urovnání psychiky.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, s puttrem v rukou na hřišti v ČR toho z PGA Tour uvidím nejvíc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Reaguju jen proto, aby bylo vidět že takových "magorů" je nás víc. Hraju hokej, ale nekoukám na něj v telce, hraju fotbal, badminton, jezdím na kole, plavu ... ale nekoukám na to v telce (i proto, že mě to fakt nebaví - ten čas radši věnuju nějaké aktivní zábavě).
Nadruhou stranu - kdo chce dřepět u telky, ať klidně dřepí. Je to každého věc.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jo, jste frajer. A když máte touhu někoho obohatit o svůj názor, jdete na diit.cz. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

původně jsem si říkal, že bych došel do redakce osobně, aby byl ten příspěvek podložen i činností, ale jsem v práci ... musíte se spokojit s tím, že jsem jej naťukal během ranního čaje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pane, to je tak zoufalé, až to bolí. Podobné vychloubání se tím, jak jsem morálně na výši, jak žiju plnohodnotný život, na rozdíl od ostatních, to bylo v diskusích před patnácti lety a už tehdy to bylo směšné. Dnes to opravdu může dělat jen ten nejtrapnější člověk. Kdybyste měl takový život, určitě se tím nechlubíte pod ryze technickým článkem. Nezlobte se, ale nic než trapnost to od Vás není.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

estlipak to nebude tím, že mě technika živí a mám jí plné brejle. Vážně nemám chuť sedět před těmi krámy ještě po návratu z práce.
Ale proti gustu ... pokud Vám to vyhovuje, tak si klíďo před tou servírovanou zábavou seďte.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na zimni olympiadu v Jizni Koreji pojedes zavodit nebo jen na cumendu?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proč by mě měla zajímat zimní olympiáda, resp. to, jak někdo jiný závodí. Důležité je přeci to, jestli já mám fyzičku a znám techniku jak tyto sporty provozovat, když mě tento sport bude zajímat.
Netvrdím, že se absolutně nedívám na sporty, nebo televizi obecně. Občas, když jsem unavený, zraněný či nemocný, tak ano. Ale pokud mě zajímá fotbal, měl bych jej hlavně hrát, ne dřepět u TV s lahvoněm v ruce. Nejlepší je, když vidím takové rozumbrady pokřikovat "hni tou prdelí, vždyť bych tě předběhl i já". No tak hurá, jdi mu to ukázat. Myslím, že bys s tím pupkem přeběhl sotva to hřiště.
Pokud mě zajímají renovace veteránů, tak bych měl mít nějakého v garáži a renovovat jej.
Pokud mě zajímá biatlon, tak co je za problém začít běhat na lyžích, střílet a pak to jít skloubit do nějakého sportovního oddílu?
Pokud mě zajímá politika, tak na ní přeci nečumím v televizi, kde nic nezměním, ale začnu se cpát do místní politiky atp.
Dle mého názoru lidi strašně zpohodlněli a spousty času promarní před televizí. Přitom ta pravá zábava je venku.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"už tehdy řvali odborníci" - ne, řvali neodborníci. A dnes bychom stejně museli zase přecházet.

Nemluvě o tom, že když se bude pořád jen čekat na tu nejlepší vysílací normu, nezavede se nic. Normální jedinec si pořídí to, co je k dispozici teď.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemáte pocit, že pomalu dozrává doba na hromadný přechod IPTV a opuštění pozemního vysílání?
Netvrdím zítra, ale v nejbližších letech. Připouštím, že můj pohled je zkreslený, nemám TV asi 8 let, ale když už se na něco dívám, tak je to na Internetu. Jak tak sleduji mladé lidi, jsou na tom podobně.
Internet v řádu desítek Mbps už je taky téměř všude.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

klíčové slovo je "téměř"...
Každý nemá kabel.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To neni o kabelu. To je o CTU. Stacilo by vytvorit aukci na ty frekvence soucasneho DVB-T s tim, ze by se do ni nesmely prihlasit firmy, ktere uz nejake frekvence bezdratoveho datoveho rezimu maji prideleny (jedna se o soucasne tri operatory - TM, VF, O2). Pokud mame dnes tri ruzne multiplexy (vysilaci frekvence), mohly by z aukce vyjit tri dalsi firmy, ktere by poskytovaly bezdratovy internet typu LTE nebo WiMAX, takze se soucasnyma telefonima operatorama bys uz mel 6 firem poskytujicich internet bezdratove po cele CR a to uz by dokazalo snizit cenu na prijatelnou uroven. Kazdy by tak mohl mit vysokorychlostni internet a teda i IPTV.

Duvod proc toto nenastane, protoze politici vidi v rozsirovani internetu nebezpeci pro vlastni existenci. Bezne televize typu CT nebo NOVA delaji vymenou za exkluzivitu soucasnym politikum reklamu, ktera je drzi u koryt. Vsimni si, ze politicke reklamy je na internetu minimum, nebot oslovit "internet" je mnohonasobne tezsi a financne nakladnejsi nez oslovit a zmanipulovat televizni divaky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se nemýlím, tak problém není v tom, že by pro dalšího opa nebyly frekvence, ale v tom, že žádný další op nechce novou síť stavět.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

On by se nasel, problem je ve vyvolavaci cene, kterou CTU stanovil. Tu si muzou dovolit dat jen soucasni 3 operatori, kteri maji ze zisku nahrabano a nikoliv nova firma, ktera s nima bude muset soutezit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?
+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Čekal jsem, že se to tu objeví :-D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Internet v řádu desítek Mbps už je taky téměř všude"

1. neni vsude
2. neni zdarma

DVB-T splnuje body 1. i 2.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedozrává a jen tak nedozraje, protože přírodní zákony platí pro všechny. V pásmu UHF prostě není dost místa na to, abyste TV, což je broadcast, nahradil IPTV s možností výběru, čili unicastem. Takže rychlý internet můžete mít po kabelu, ale kdyby si jen 10% uživatelů mobilní sítě pustilo TV, tak celá síť lehne.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte jak se legálně zbavit vysílacích poplatků a přesto mít doma 50-55" panel? Co jsem koukal, tak monitory s velkou úhlopříčkou jsou drahé a musely by vydržet min.5let aby se jakž takž zaplatily.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve firmách se to dělá tak, že se nechá oficiálně znefunkčnit TV tuner a dostane se na to papír, že to neni schopno příjmu, nebo tak něco. (prostě se někde v servisním menu zakáže tuner a dostane se na to kus papíru..)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vedel bys o nejake firme, ktera toto provadi? Me uz o tom jeden znamy rikal, ale jmeno firmy, ktera mu to lejstro vydala mi nesdelil. Potreboval bych to pro jednoho znameho, prave tento problem ve sve firmicce resi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vám je dobre. My máme zástrčkový zákon. Nemusíte vlastniť telku. Stačí, že máte elektromer a tým pádom "môžete" prijímať televízne vysielanie.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak protestujte

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To u nas casem prijde taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"historicky připomeňme, že v dobách, kdy Česko s velkým zpožděním oproti jiným zemím zavádělo první generaci DVB-T vysílání v 720×576 / MPEG-2, už tehdy řvali odborníci, že to bylo krátkozraké" Tohle je stále opakovaná pitomost. Jenže digitální vysílání se u nás zavádělo už v letech 2005-2006, kdy byla pouze digitálně spuštěna ČT24 a ČT4. V té době ještě h.264 kodek ani nebyl normován. To, že se pak digitalizace protáhla o několik let, už nebylo způsobeno technickými problémy, ale lobbingem Novy a Primy. Dnes ty samé TV chtějí v DVB-T2 vysílat jen v SD a za HD si nechat platit. Opět uspěli s lobbingem - v D-booku je tak povinnost, aby přijímač měl CI modul - což je cesta k zpoplatnění a také znemožnění nahrávání. USB přijímače za pár stovek do PC tak budou k ničemu.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neni to stale opakovana pitomost, protoze jde o MPEG-4 a ne o H264, tedy MPEG-4 misto MPEG-2.

V MPEG-4 vysilala tenkrat uz velka spousta stanic, treba nemecka Premiere.

Spousta DVB-T zarizeni dokaze dekodovat videostopu v MPEG-4 za pouziti MPEG-4 dekoderu v CI.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Není žádný rozdíl mezi mpeg4 a h.264 pokud jde o DVB-T, to si jen vy pletete rozdíl použití h.264 pro SD a HD. Žádný jiný druh mpeg4 komprese se pro pozemní vysílání nikdy nepoužíval. Premiere je satelitní TV, ne DVB-T. Na satelitu se experimentovalo se vším možným (třeba 30Mb/s mpeg2 pro HD), ale i tam se nakonec skončilo u DVB-S/mpeg2 a DVB-S2/h.264, SD i HD.
Karty s dekodérem do CI byly asi 2. Uměly h.264, pouze v SD rozlišení. Zdaleka ne každá TV s tím spolupracovala.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Velice přesně napsáno.
Jen doplním, že ve skutečnosti u nás DVB-T nezačalo vůbec se zpožděním. V Praze a okolí se vysílá někdy od roku 2000. Říkalo se tomu zkušební provoz, ale do některých oblastí u Prahy se tak dostal mnohem lepší signál, než měli z analogu. Špatný obraz s desítkami duchů byl najednou bez problémů.
Já sám měl první DVB-T kartu asi v roce 2004. A v roce oficiálního spuštění už jsme včude používali DVB-T set-top boxy. V té době byl absolutní nesmysl jít na MPEG-4. Jednak tu bylo několik set tisíc domácností už vybaveno MPEG-2 přístroji, takže by všichni, kteří se to snažili rozjet museli všechno vyhodit. A za druhé, stb s MPEG-4 byly tak 2,5 dražší. Takže by dost lidí s tím mělo ekonomický problém.
Což by ten přechod, kterému Nova bránila víc než dovolenými prostředky, zcela zablokovalo. I tak to bylo blokováno dost, takže se musel udělat rozumnej kompromis.
Mimochodem, dva stb z té doby mám pořád funkční a používám je.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jupí, pozerat reklamy v super há dé. No nekup to!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Paráda. Konečně se podívám na majora Zemana v DVB UHD-1 Phase 2. ☻

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.