Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k DVD nemá budoucnost

Jj, a pred 40 lety se rikalo, ze v dnesnich dobach budeme jiz kolonizovat Venusi a na Marsu bude nekolik let prosperujici nekolikatisicova kolonie! :-)
 
At si sedne na prdel a vrati do reality.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sudruh Gates taky mluvil o tom, že 640kB paměti musí stačit každému. Taky kecy....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proč by to tak být nemělo? Samozřejmě bavíme se o nějaké vyspělé ekonomice a samozřejmě když se řekne za deset let, tak se tím myslí, že za deset let bude koncept a reálně za dvacet. Už teď bych třeba uvítal televizi, kterou bych mohl "personalizovat" - tedy že budu mít na ovladači jen ty programy, které chci a to co chce moje manželka nebo děti a já nesnáníším tam nebude.
Už nyní se objevují televize a ovladače, kde na ovladači se vám ukazují přímo názvy pořadů a vy vybíráte podle toho (tutším je to stahuje z netu, ale v době digitální televize není problém, aby to šlo spolu se signálem).
Velikost televizí a jejich digitalizace je neustále v "poklusu", za deset let se ani analogová televize vysílat nebude (a to ani v ČR), "mainstream" budou metrové televize, věřím, že v té době už valnou většinou ploché a CRT odzvoní. S digitálním příjmem není problém ani digitální rozhraní pro internet, s maticovou obrazovkou se dá předpokládat společné využití televize i pro nyní počítačové záležitosti.
Video-on-demand není něco co by naráželo na technické problémy, nasazení může být okamžité, zatím tomu brání jen nedostatečná infrastruktura na většině hlavních trhů ale dle současného vývoje není důvod nepředpokládat, že za deset let bude mít každý doma minimálně desetimegabit, což vám stačí na několik stremů v DVD kvalitě. eVideopůjčovny či Filmotéky či jak se to bude jmenovat budou určitě existovat, neboť bude existovat poptávka.
Už nyní se mění myšlení lidí a z potřeby fyzicky vlastnit se stává potřeba "možnosti konzumovat" - nemusíte mít desku, stačí vám to mít písničku. Za deset let snad budou existovat i eKnihy, jejichž čtení bude stejně pohodlné jako na papíře (tj. vysoký kontrast, nízká váha, odolnost..." a roste počet knih převedených do jedniček a nul a tak v té době už budou knihy vydávány také digitálně a lidé budou rušit své knihovny a vše mít v příruční knize. Tím bude odpadat nutkání vlastnit i nějakou fyzickou podstatu jako je booklet - prostě jej budete mít ve své eknize.
Nejdůležitější je ochrana autorských práv - bez nich to má jen těžko šanci na úspěch. Tím ale jak poroste rychlost připojení a počítačů a penetrace internetu, nebude problém mít on-line zašifrovaný film pro konkrétní stroj s konkrétním UID.
Platby jsou dalším problémem, ale stále se to pomalu ale jistě zlepšuje (ve světě) a věřím, že za deset let nebude problém zaplatit dolar za jeden film jedním kliknutím (opět svázáno s UID stroje).
Také se ztratí vnímání počítače jako něčeho speciálního, bude to prostě výbava jako je televize, lednička či pračka, osobně tipuji, že bude jedna centralizovaná bedýnka, ke které se všechno bude připojovat (samozřejmě bezdrátově). Hon za megaherzy upadá už nyní a bude to údaj asi jako kolik má wattů vaše mikrovlnka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nesmysl: za deset let pokud se nestane nejaky zazrak neco takoveho nehrozi a pokud ano tak at pri nas stoji vsichni svati.. ten bill je uplne mimo realitu (no mozna bysme byli taky met 90miliard $ k dispozici..)... zkuste jen uvazovat jaka je to blbost.. aby napriklad fungovalo to ze televize automaticky pozna co xcete videt tak by to vyzadovalo 1. bud umelou inteligenci (zatim nehrozi) nebo 2. zdlouhave a narocne nastavovani (uz vidim kazdeho jak tyden nastavuje ovladac nebo zaplati majlant firme kera to udela za nej) 3. nebo by to delal nekdo bez naseho vedomi a vybiral "nejlepsi" porady pro nas podle jeho uvazeni a pak by to pekne vedlo k jeste vetsi manipulaci s lidmi...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RE Noname: A kvuli tomu postavime jeste dalsich 5 temelinu :( (spousta elektroniky, ktera porad pojede, aby uzivatel nahodou neudelal 2 kroky navic)<br>
Metrova televize ma smysl jen tehdy, kdyz mas na to taky patricny prostor, do kteryho ji muzes soupnout. Atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noname: co se tyka ochrany autorskych prav jsem toho nazoru ze tech je vsude az az.. je na zase zacit vic chranit uzivatelska prava... mozna ze si toho autori, nebo spis distributori, jeste nevsimli ale ty filmy a pisnicky se delaji pro lidi a ne jen pro penize...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Chulda:  Když se ale podíváš na ceny TV řekněme před 5  a 2 lety a teď, byla za +/- stejne peníze (cca 15 tisíc) tehdy uhlopříčka 55cm, pak 72cm a teď už tady málem startují širokoúhlé TV  82cm. TV s metrovým LCD v konzumní třídě je tedy do 10 let více než reálná.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2noname, naopak pri dnesnim pohledu na autorska prava to naprosto nehrozi.

BTW: Kdyz budu mit 10Mbit linku jen pro sebe a bude ji mit dalsi miliarda lidi, nepotrebuju TV on demand. Proste si po netu pustim film, ktery ma nekdo na disku pres upravenou p2p sit (= zdroju muze byt nekolik a pouziji se nejlepsi).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NONAME: Myslím, že je to napsané skoro přesně. Nemá cenu se hádat, jestli to bude za pět let nebo za třicet. CD 640MB už dnes skoro nekoupíte, CD 700MB pomalu nahrazují DVDčka. Podívejte se kolik stojí vypalovačka na DVD a kolik stála před 5 lety vypalovačka na CD. Za těch deset let může být DVD tam, kde je dneska disketa.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh vize budoucnosti... kdyz jsem si pred hoodne x lety kupoval svuj 1pc, byla to 486DX2@66MHz a k tomu 420MBdisk, v kramu mi prodavac rikal, ze tuhle diskovou kapacitu nemuzu vzivote naplnit. Tehdy to byla pravda, 420 bylo hooooooodne, a dnes? A kdybych mu tehdy rekl, ze v normalnich stolnich pocitacich se budou bezproblemu objevovat disky 250GB v RAID5 a na Sata, tak by si myslel ze to mozne nikdy nebude a hle, takze vize budoucnosti?
Myslim ze cokoliv se stane alespon na nejako dobu standardem bude mit budoucnost. Diskety se uz dnes skoro nepouzivaj, ale floppy je skoro v kazdem PC (i novem) a nektere firmy je porad jeste distribuuji. CDcka pojedou jeste hooodne dlouho. A DVD jakbysmet... akorat budeme 16x palit do 2 vrstev a oboustrane ale DVD bude i nadale....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli vyvoj pujde takovym tempem jako vyvoj windows tak za 10 let bude cernobila televize a za 30 let nebude ani rozhlas:-)
to noname: pro me za me at si televize za 10 let ma uhlopricku treba 3 metry porad v ni budou davat ty samy hovadiny, takze k nicemu (i kdyz 2 metrova hlava grebenicka to uz by byl slusnej terc:-)), pro me je TV mrtvy medium, co potrebuju vedet to najdu na inetu a kdyz se chci bavit tak od ceho je tu pocitac a knihy, malem bych zapomel, eknihy se daj v pohode cist jiz dnes (treba v PDA, ja ted vpodstate ctu knihy jen na Palmu V, i kdyz uznavam papirova kniha ma taky svoje kouzlo)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe, Bill je mimo. Nikdy nebyl dobrej vizionar a cim je starsi, tim je horsi. A ze uz je to starej paprda. Bohuzel je znamy takze ho spousta lidi bere vazne.

Bill byl ve spravnou chvili na spravnem miste a povedl se mu dobrej kousek s MS DOSem. Pak uz se jen vezl. To ze je MS tam kde je urcite neni diky inovacim nebo dobrym napadum a spravnym vizim a odhadum budoucnosti. MS byl vzdycky ten kdo ke vsemu prisel jako posledni, ale pak z toho vzdycky umel vytriskal co nejvic :-)

Je urcite dost veci ktere se MS a Billovi povedly, ale verit jejich vizim, to ne. Treba tech 640kb nebo Internet jsou typicke priklady. Internet Bill zaspal. Dlouho mu neveril, az ho probudil Netscape a ostatni a horko tezko dohanel nekolikalete spozdeni. I u vetsiny dalsich zajimavych technologii (herni konzola, PDA, mobily, prehravace hudby) byl MS vzdycky mezi poslednima. Takze Bill at si placa o budoucnosti co chce :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2J: Zajímavé, v tom "btw" jsi právě popsal princip tv-on-demand...;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to nie je take iste, ludia neradi platia a 95 percent ludom staci obycajna analogova televizia. Bill moze vykladat ake je to super, ake to mam moznosti ale obycajny clovek sa prve opyta "kolko to stoji" a ked sa dozvie cenu tak mu povie ze to nechce. Ako dlho je tu CD a este hodne dlho tu bude, pretoze kvalita staci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bude zas ve stylu vyberte si jakou barvu chcete když to bude černá, resp. nastavit se dá všechno ale fungovat to bude jen na default.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pánové pánové, plácáte tu blbosti.
1. je to řečeno už asi milionkrát, ale je to vtipné, takže i když je to blbost, tak to furt říkáte - bill nikdy nic o 640 kb nepronesl, doporučuji vám asi dva roky starý seriál na Lupě o pronesených perlách známých osobností.
2. hlavně je to ale jedno - ve stejném seriálu najdete blbosti které pronesli lidé typu Einstein. Ale v jejich době se jim to jako blbost jevilo - to že se to časem změnilo na tom nic nemění
3. kdybyste někdy studovali třeba ekonomiku, zjistili byste, že existuje mnoho fází uvádění produktu a typy firem - inovators, early adopters, late adopters ... (podle autora to má různé názvy). Firma která je inovátor má sice největší potenciál, ale také největší náklady, nejjednodušší je být early adopters, případně late adopters podle velikosti. Plácáte tu o příkladu Netscape - kde je tahle firma nyní? K čemu jí bylo že byla první (jako že nebyla)? Může se vám to nelíbit, můžete proti tomu protestovat, ale prostě Microsoft je nejbohatší IT firma a dělá to proto, že rozumí obchodu.
4. stejně tak blbosti o tom, že filmy jsou pro lidi a ne pro peníze - pánové, s tímhle idealistickým přístupem se vraťte do ruska. Mainstream firmy se točí v Americe a točí se tam pro prachy. Film stojí prachy a prachy musíte vydělat. A když ty prachy nemáte, musíte si je půjčit a půjčit si je musíte od investora. A investor si vybírá z padesáti vám podobným a vybere ten, kterej mu přinese nejvíc peněz. Teprve když je filmař hodně známý, může si dovolit točit filmy jaké chce, protože mu půjčí na jeho jméno a půjčí mu i banka na pevný úrok a ne investor za podíl.
5. stejně tak blbost o tom, že na metrovou televizi potřebujete velkou vzdálenost - doporučuji vám zajít si do imaxu. Tam vnímáte většinu obrazu jen periférním viděním a je to ten nejlepší zážitek, který můžete mít (teda vyjma 3d kin, kde máte obraz i nad sebou, vedle a ještě se hýbete). I když máte jen 3 metry od stěny, tak na koukání na film je nejlepší velké plátno a projektor! Uvědomte si, že se bavíme o HDTV, žádný třaslavý obraz, žádní duchové, žádné čtverečky, žádné bolení očí. A hlavně se bavíme o filmech a video on demand a tedy o pořadech dělaných pro kina a velká plátna. Na sedmičku se můžete koukat třeba na padesátce a vlastně vám stačí zvuk (klidně mono). U filmu a home cinema potřebujete být zapojen co nejvíc do děje a vnímání děje jen padesátinou vašeho pozorovacího pole je hovadina
6. peer to peer sítě - mluvil jsem o šifrování a samozřejmě digitální podpisy atd. Takže by vždy mělo být poznatelné pro který stroj (UID) byl daný film zašifrován a podle toho by se to dalo i stíhat. Jenže samozřejmě že to nepůjde kompletně vyřešit. Určitě na to půjdou i obráceně a udělají televize, které přečtou jen autorizovaný obsah, jenže pak se zase udělají nějaké hacky a někdo udělá televize bez té ochrany a ostatním nezbude než se přizpůsobit leda přijdou o kšeft. Je to boj s větrnými mlýny. Peer to peer sítě a stahování je proti filmům - když nebude mít výrobce peníze, nic dalšího nenatočí. Myslím, že časem se bude trh přizpůsobovat a tomuto čelit, jak po právní stránce, tak po technologické, ale hlavně obchodní. Tipuji, že vzniknou speciální verze filmů s reklamama a bez extra obsahu či speciálního zvuku atp., které si budete moci relativně levně objednat (třeba jako HBO - zaplatíte patnáct dolarů a můžete měsíc koukat na kolik filmů chcete). To sníží potřebu, nikdy ji to ale kompletně nevymítí. Pro většinu lidí na světě je naštěstí patnáct dolarů pod rozlišovací schopností pro kterou by museli někde hledat nějaký film a trávit patnáct minut každý den tím že zjišťujete, jestli to není nějaký fake film (což bude určitě oblíbená taktika jak peer to peer sítě zkurvovat).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

noname: vec nazoru, ja si pod placanim zase predstavuju takove dlouhe a rozvlekle vyplody jako tu pises ty (nic proti :-) Kdybys taky cetl pozorne a jenom nepsal, mozna bys pochopil myslenku kterou jsem se snazil sdelit - Microsoft rozumi obchodu (jak ostatne pises i ty) ale jejich odhady budoucnosti byly vetsinou uplne vedle. Vzdycky si radsi pockali co se z toho vyvrbi a pak to jako posledni zacali delat taky (a prevalcovali ostatni). V predpovidani budoucnosti byli ale vzdycky velice slabi. Takze brat vazne to co rekne BillG (dnes uz starsi pan) je dost posetile.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

NoName:
No jasne, kazdej bude mit 10mB, ale v CR to bude v podani CTc, takze to bude agregace tak 1:10.000 a limit tak 50MB na mesic a bude to stat cca 10.000,- / mesic.
 
Jo ty by sis chtel stahovat filmy? Tak to ses stahovac a na tebe si posvitime! Snizime ti rychlost na 64kB a budes mit utrum! Pro normalniho uzivatele prece staci 10MB limit mesicne! Jo, ze jen chces vyuzivat rychlou linku? Prece kazdej vi, ze rychla linka ja na to, aby se ti nacetla rychlejc stranka.
My to musime vedet, sme prece nejlepsi firma v oblasti komunikaci, nejlepsi sluzby a nejnizsi ceny v evrope! Vas Cesky Telecom.
 
BTW: zaruka nejrychlesich sluzeb za nejnizsi cenu finguje jen v pripade, ze ji porovnavate z rychlosti bezneho modemu normy V.34 a to pouze ve spicce, ketra je u nas od 1:00am do 12:55pm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVD tady s nama bude dlouho. Je to konecne po dlouhej dobe standardni format a bude zpetne podporovan. CD jde taky precist ve vsech DVD mechanikach - tusim, ze je to dokonce v jejich specifikaci.

Ta vize s inteligentni nabytkem elektronikou a vsim moznym je hezka,
ale pral bych Vam videt moje rodice s mobilem nebo PC-ckem.
(uplne staci programovatelnej pokojovej termostat)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DVD tu bude večně, je to formát budoucnosti. Nebo si to alespoň myslí České radiokomunikace, když ten "furistický" formát chtějí použít na DVB-T. DVD rekordéry budou asi nahrávat to co chytnete na anténu. Konverze je ztrátová, drahá a především zbytečná.
Na druhou stranu DVB-S je taky postaveno na DVD takže už kvůli jednotnosti bude lepší u tohoto formátu prozatím zůstat. Nejlepší by asi byly adaptabilní přístroje s více formáty, vhodná kombinace pevného hw a dsp procesoru.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

deBill nemá budoucnost, Windows taky ne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bill ma pravdu za 10 rokov bude DVD naozaj uz stara technologia tak ako je dnes uz stare cd.Nakoniec v labakoch firiem sa uz dnes testuju nosice s ovela vacsou kapacitou.DOOM3 bude na 3-4 cd a o 10 rokov sa nove hry na 1dvd uz tiez nezmiestia.Takze tentoraz sa nemyli ,ale na to clovek pride aj bez toho aby bol vizionar.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.