Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DVD Plus nebo DualDisc?

DVD plus logo

Vzpomínáte na oboustranné DVD [plus], kde na jedné straně je CD a na druhé DVD? Médium, které je o něco tlustší a tak může činit některým přehrávačům potíže, se nyní snaží opět prosadit pod značkou „DualDisc“. Jako velké plus se znovu uvádí dva produkty výhodně v jednom (koupíte si CD a jako bonus máte na druhé straně DVD). Naráží však na jiný problém: licencování.


DVD Plus si totiž patentovala společnost DVD Plus International a uzavřela s WEA Records (patřící pod Warner Music) dohodu o používání loga DVD Plus na těchto produktech. WEA pak převedla výrobu na Cinram International, která si tento produkt přejmenovala po svém na DualDisc a to se DVD Plus International nelíbí. Vyjádřila se k tomu také společnost Philips, která nedovoluje tomuto hybridnímu disku používat logo CD-DA, ledaže by se vydavatelé převzali odpovědnost za případnou chybovost čtení strany CD.

Otázkou je, zda se bude chtít zákazníkům kupovat něco, co musejí otáčet a může to mít na obou stranách problémy s přehráváním. Mnoho těchto disků se zatím neprodalo (objevily se i u nás) a ačkoli výrobci tvrdí, že se jim nikdo s problémy neozval, já už takové nářky zahlédl.

Zdroje: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku DVD Plus nebo DualDisc?

Úterý, 10 Srpen 2004 - 17:26 | Jiří Liber | Oboustranný disk jeden mám - Mňága a Žďorp - Made...

Zobrazit diskusi