Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

DVD video rekordéry podruhé

diit.cz logo na CD-R serveru 1. dubna 2009
Hlavními tahouny DVD video rekordérů jsou v současné době firmy Thomson, Philips a Pioneer. První informace o jejich DVD video rekordérech jsme psali již minulý týden. Z výstavy Internationale Funkausstellung (IFA - Berlín) nyní přinášíme další podrobnosti.

Zatímco Thomson ještě nemá vyjasněny otázky formátu, Philips a Pioneer již předvedli první opravdové funkční DVD video rekordéry.

Philips vychází ze svého standardu DVD+RW, který ovšem není oficiálně schválen DVD Forem. Tento nedostatek chce Philips vyřešit po svém. Chce nabízet licence za malý, nebo vůbec žádný poplatek. Tím by se mohl DVD+RW standard prosadit díky masivním zaplavením trhu. Je však pravdou, že právě tento standard je jako jediný kompatibilní se současnými DVD přehrávači. DVD+RW nabízí možnost nahrávat na obě strany s kapacitou 4.7 GB na jednu stranu média. Na každou stranu je možné nahrát až dvě hodiny videa v DVD kvalitě, nebo čtyři hodiny videa s nižší kvalitou (něco mezi VHS a S-VHS). Tyto disky bude také možné přehrávat na počítačích s DVD-ROM mechanikou s MPEG dekodérem. Philips má také vyvinut DVD přepisovatelný disk s kapacitou 4.7 GB na jednu stranu, kompatibilní s DVD přehrávači. Rekordér by měl být vybaven TV tunerem a digitálním iLink vstupem pro připojení digitálních camcodérů. Rovněž by měl být schopen nahrávky chránit pomocí Macrovision-protection analogovým vstupem a S-video konektorem. Bude-li zájem budou rekordéry vybaveny schopností přehrávat oboustrané disky a vyrovnávací pamětí pro bezproblémové nahrávání. Pro německý trh budou tyto rekordéry dodávány již v říjnu za cenu kolem 2 100 U$ (77 000,- Kč).

Druhým rivalem je Thopson, který staví na technologii DVD-RAM. Využívá jednostanné cartridge s kapacitou 5.2GB na jednu stranu. Tři záznamové módy umožní nahrát jednu, dvě nebo čtyři hodiny. Thomson věří, že se mu podaří formát dotvořit tak, aby byl plně kompatibilní s DVD přehrávači. Tyto DVD video rekoréry by se měly objevit koncem roku 2000.

Třetí firmou na startovní čáře je Pioneer s formátem DVD-RW. DVD video rekordéry s tímto formátem by se měly začít prodávat v Japonsku již koncem tohoto roku. Tento rekordér vychází plně ze specifikace DVD Fóra a bude se vyznačovat značně kvalitní ochranou proti pirátskému kopírování. Tento rekordér bude mít vedle TV tuneru i satelitní prijímač a pouze analogové vstupy. Pro modely pro USA by však měl již být dodán i digitální vstup. Rekordér bude schopen nahrávat jak na DVD-R, tak i na přepisovatelná DVD média. DVD-R budou čitelné na současných DVD přehrávačích, které umí číst dvouvrstvý záznam (což by měla zvládnout drtivá většina). Přepisovatelná DVD média budou pak schopny číst DVD přehrávače pouze po jejich upgrade, což by vyžadovalo servisní zásah. Nicméně Pioneer doufá, že se mu podaří tento upgrade vyřešit tak, že bude stačit pouze vložit disk a upgrade se provede automaticky.

Zdroje: 

Diskuse ke článku DVD video rekordéry podruhé

Žádné komentáře.