Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Dvě novinky od Matroxu

Matrox logo
Shodou okolností se sešly dvě zajímavé novinky od Matroxu, firmy vyrábějící grafické karty s vlastními chipy. První je upgradem ke stávající kartě Millenium P650 a s tím související nová varianta této karty, druhá potom něco málo prozrazuje o budoucnosti a tady si dovolím přidat ještě pár odhadů.

Firma Matrox minulý rok v dubnu představila grafické karty Millenium P650 a P750. Šlo o grafické karty s jádrem Parhelia LX, které bylo oproti původní Parhelii drobet pozměněné a hlavně pomalejší. Rozdíl mezi P650 a P750 je v rychlosti grafického chipu, P650 má pasivní chlazení, kdežto P750 aktivní, ale hlavně P650 nepodporuje tři monitory, kdežto P750 ano.

A právě poslední zmíněná vlastnost se nyní mění, protože i P650 už nyní bude mít možnost podporovat tři monitory. Konkrétně pro stávající majitele P650 bude možné získat upgrade kit, který bude obsahovat potřebné kabely a nový BIOS, který toto umožní. Jde tedy hlavně o ty kabely, protože na P650 jsou k nalezení dva DVI konektory a jeden je v případě použití třech monitorů nutné použít s redukcí, kderá z jednoho DVI konektoru udělá dva D-Sub. To také znamená, že pro majitele později vydané P650 s pouze D-Sub konektory tento upgrade není použitelný, ty se budou i nadále muset spokojit s podporou dvou monitorů.

Zároveň s touto novinkou bylo ohlášeno, že na akci pro audio profesionály NAMM Show bude představena grafická karta s pasivním chlazením a podporou tří monitorů. Stačí si dát tyto dvě zprávy dohromady a je jasné, že Matrox hodlá nabízet variantu P650 rovnou s potřebným kabelem pro práci tří monitorů. Bohužel ani v jednom případě nebyly zatím oznámeny ceny.

Firma Netsys Software oznámila, že s Matroxem podepsala licenční dohodu, na základě které bude moci Matrox využívat „nSys PCI Express nVS verification tools“, nástroj pro ověřování, zda-li grafický chip vyhovuje PCI Express standardu. Z toho přímo vyplývá, že Matrox připravuje grafickou kartu pro PCI Express ×16, podobně konkurence. Jenomže velkou otázkou zůstává, kdy se taková karta objeví a jaká bude.

Už minulý rok bylo prakticky oficiálně potvrzeno, že letos Matrox letos přijde s novým grafickým chipem a tudíž na něm postavenými grafickými kartami. Velmi pravděpodobně šlo o tento PCI Express chip a na základě uvádění dřívějších produktů od Matroxu odhaduji, že se o něm oficiálně dozvíme ve druhém čtvrtletí.

A jaký tento PCI Express chip bude? Je téměř jisté, že chip bude vyráběn pokročilejší technologií, tipoval bych na 0,13mikronovou architekturu. S tím souvisí, že poběží rychleji než původní Parhelia, i když nečekejte nějaké soupeření s NV40, či R420, spíše půjde o produkt s rychlostí v 3D někde kolem Radeonu 9600 až 9700. Od Matroxu už bude zcela samozřejmostí podpora tří monitorů a kdo ví, třeba nyní už i s možností připojit všechny tři přes DVI konektory, tedy digitální propojení pro LCD panely. Velkou neznámou ovšem zůstává 3D, konkrétně funkční výbava. Vzhledem k tomu, že Longhorn bude využívat vlastností DirectX 9, tak by bylo velmi vhodné, kdyby tento nový chip už podporoval Pixer Shadery 2.0, ale v tomto směru neexistují ani náznaky jak to bude.

Právě popsaná varianta je spíše optimistického charakteru, méně optimistická je taková, že Matrox sice letos nabídne PCI Express chip a tudíž i grafickou kartu, ale půjde vlastně jen o přepracovanou Parhelii, případně Parhelii LX, která jednak nepřinese nic výrazně novějšího, ale také nenabídne nějaké znatelné zvýšení rychlosti. Na zjištění, kterým směrem se Matrox vydal, si asi budeme muset ještě pár měsíců počkat.

Zdroje: 

Diskuse ke článku Dvě novinky od Matroxu

Sobota, 14 Únor 2004 - 00:38 | Anonym | Ja som velky fanusik Matroxov, hlavne od kedy som...
Sobota, 17 Leden 2004 - 22:03 | Anonym | Matrox opustil klasicky trh 3D games, jemu idu...
Sobota, 17 Leden 2004 - 20:59 | Anonym | Ta cena je fakt problem. Podivejte se treba na...
Pátek, 16 Leden 2004 - 23:49 | Petr Murmak | Julo: Nojo, Matrox se začal specializovat na...
Pátek, 16 Leden 2004 - 22:24 | Anonym | Aj tak ked pridu na trh, tak budu stat strasne...

Zobrazit diskusi