Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Dvouvrstvá (DVD+R DL) média budou levnější

Dokud nebude poměr cen jednovrstvejch médií versus dvouvrstvejch médií aspoň trochu normální, tj. tak 1:3 a míň, nemá valnýho smyslu spěchat s nákupem dvouvrstvý vypalovačky. Čím mín se budou prodávat dvouvrstvá média za tyhle přemrštěný ceny a čím míň se bude podporovat tato organizovaná zlodějna, tím dřív budou ceny na trochu normálnější úrovni. Jestliže teď všichni budou skupovat za tyhle prachy všechno, co se objeví v krámech, počkáme si na normální ceny podstatně dýl .....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Myslim, ze ceny pujdou dolu velmi rychle, momentalne si kazdy koupi jedno/dve media na test.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

všechno nové je drahé, ceny půjdou rychle dolů na nějakých 60 kč za kus

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no, ono se uz davno predpokladalo ze ceny DL zacnou asi na dvacetinasobku DVDR, a postupem casu klesnou asi na desetinasobek ceny DVDR. A vypada ze se tenhle predpoklad naplni.
Jinak nelze predpokladat ze ceny pujdou nejak drasticky dolu, tak jako tomu je u DVDR. Jednak samotna vyroba DL medii je mnohem slozitejsi a vyzaduje nove technologie (ostatni media CD-R, CD-RW, DVDR, DVDRW, DVD-RAM je mozno vyrabet na stejne lince). Dale DL media musi byt certifikovana, tedy konkurence bude, ale nebude zdaleka tak silna jako u DVDR. O udrzeni ceny se jiste postara taky hollywood, ktery se bude snazit aby vyrobena piratska kopie filmu se vsim vsudy (tedy vcetne bonusoveho disku) vysla draze nez original (coz zatim plati). Urcitou roli taky hraje to, ze DL media se nestanou masove rozsirena, takze cena nepujde az na mozne spodni hranice.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To All > pouze same spekulace. Zadne overene info...
A to ze Hollywood drzi cenu DL medii, je podle me absolutni nesmysl...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

to Ivan: no yrobni technologie je sice drazsi, ale zase musis odecist usporu materialu (nespotrebuje se ho 2x tolik) a jiste si vzpomenes ze se uz parkrat zdrazovalo prave kvuli zdrazeni materialu:(
A taky nechapu, jak jsi prisel k tomu, ze vypaleni DVD na DL medium je drazsi nez original? Vzdyt prazdne medium stoji cca 500, kdezto bezne filmy 600-1000Kc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2viki: On to myslel tak, ze mas 2x DVD - 1xfilm + 1x bonus a to te pak draz prijde. Ale to jsou spis vyjimky, a jen malo ktery bonus opravdu stoji za to => staci mi medium jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille>hollywood urcite nedrzi ceny DL medii, ale urcite na tom bude mit velky zajem. A dodejme ze k tomu ma silne prostredky (DL media musi byt certifikovana Philipsem, a Philips jako vyznamny znackovy vyrobce spotrebni elektroniky bude chtit byt s hollywoodem jiste za dobre. Navic jsou tu moznosti jako specialni dane na DL media (jako u CD-R for Audio)).
viki>u DL k zadne uspore materialu nedochazi, naopak spotreba materialu na jedno DL medium je podstatne vesti nez na jedno DVDR medium (a to predevsim tech hodne drahych materialu, jako specialni barviva a lepidla). Tedy DL medium krom toho ze ma vetsi financni naroky na technologii vyroby, je tez drazsi ve spotrebe materialu.
ad cena DL kopie, tak jak rika J, vezmu priklad Hleda se Nemo (docela novinka), koupim za 499Kc, dostanu dva DL disky s filmem (dve verze: wide a normal) a bonusy, originalni obal (kvalitne vytisteny) a potisknute disky, spolehlive a odolne disky s perfektni kompatibilitou (u palenych DL lze velmi pochopivovat o spolehlivosti, vydrzi, odolnosti i kompatibilite), legalitu, a jeste v teto cene dostanu dalsi DVD film (ToyStory) zdarma. Na kolik by me vysla nelegalni alternativa???
J> mas pravdu bonusy na druhem disku vetsinou za moc nestoji, takze kdyz je ozelim, a ozelim taky legalitu a spolehlivost a kompatibilitu lisovaneho media, tak presto to ze misto 600Kc az 700Kc za original zaplatim 500Kc za kopii me nejak neuspokojuje. Navic kdyz tohle vsechno ozelim muzu taky ozelit bonusy na filmovem DVD, ozelit vselijake cizojazycne mutace, a po rekomprimaci (bez poznatelne zmeny kvality (az na vyjimky)) to vypalit na na obycejne DVD-R za 18Kc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To IVAN
Nemuzu s tebou souhlasit... Philips prece taky vyrabi vypalovacky... Myslis, ze je prestane delat, aby byl dobre s Hollywoodem...? Neni prece nikde psano, ze DL media slouzi pouze k zaloze filmu...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille>  Jde o snahu firem vyhovet pozadavkum trhu i pozadavkum filmoveho prumyslu (ktere jsou protichudne). Tedy jde o jakysi kompromis (aby se vlk nazral a koza zustala cela), tedy philips (ani nikdo jiny) jiste neprestane vyrabet vypalovacky kdyz to trh chce (a firma z toho mas slusne penize), ale na druhou stranu urcite nebude ulechcovat (podle sily natlaku hollywoodu) kopirovani originalek. BTW Philips taky vyrabi stolni dvd rekordery, a proc si myslis ze na nich nelze kopirovat orginalni dvd, kdyz byto uzivatele jiste uvitaly???? Proc znackove pristroje obsahuji takove pro uzivatele neprijemne veci jako macrovision, rpc, ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille>  BTW nikde sice neni napsano ze DL media musis pouzit k zaloze filmu (ostatne ono nikde neni napsano ze CD-R for Audio musis pouzit pro audio nahravky), nicmene je jasne ze DL media jsou k jakemukoliv jinemu ucelu nez zaloze filmu naprosto nevhodne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

to IVAN: lol ty jsi komik. a proc by bylo nevhodne pouzivat DL media i na neco jineho nez na filmy?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč?
1) Pokud nejsou vypáleny jako Book Type DVD-ROM, budou s nimi mít ostatní DVD PC mechaniky problémy. Na nastavení Book Type zatím neexistuje utilita pro všechny dvouvrstvé vypalovačky. Naopak s DVDR problémy nejsou.
2) Cena. Pokud bude cena 10 x vyšší než u DVDR, proč je používat? To jsou lepší 2 média DVDR.
Naopak na filmy je to vhodné - na jednom médiu bude celý film ve stejné kvalitě jako originál (pokud nepřejdou výrobci lisovaných médií na nějaký formát, který budou číst bez problémů stávající stolní DVD a bude mít kapacitu 23 GB - pak bude DL na prd, že)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Lace: tak jak rika Martin, navic je nutno vzit v uvahu otazku spolehlivosti, odolnosti a vydrze DL medii ... coz neni odzkouseno, a zprincipu DL je jasne ze tyto parametry budou horsi nez u DVDR.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Shaquille: na co ine asi DL budu??? Nehovor mi, ze mas doma SVOJE VLASTNE dokumenty (DOC,XLS,TIF,PSD,QRX,CDR...) v takom mnozstve ze to budes potrebovat palit dva krat mesacne na DVDxR DL :-/ takze jedine nelegalne kopie DivX/xvid/, DVD, MP3 a softov! a na to mi v pohode staci DVDxR (x = +/-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Inu, né že bych chtěl začínat nějakou flamewar, tak například 80minutová CD-R média mají spolehlivost, odolnost a výdrž též nižší, nežli 74minutová a přesto se přestala vyrábět a dělají se už jen 80minutová. Vím, rozdíl mezi DVD+R a DVD+R DL je podstatně větší, ale moc bych za to nedal, kdyby časem ta jednovrstevná DVD média taky zmizela...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

tomXX: A neříkej mi, že máš doma SVOJE VLASTNÍ dokumenty v takovém množství, že to potřebuješ pálit dvakrát měsíčně na DVD+-R a nestačí ti CD-R ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No koukám že největší brzdou nástupu DVD-DL bude Ivan, musím si uložit odkazy, do roka a do dne bude krásné číst ty jeho ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cena výroby dvd-r je tak 3 koruny, takže i kdyby tady byla 10x vyšší, pořád je to hrozně přemrštěný. A ty tlaky hollyvoodu tam určitě budou a třeba jim i něco platěj za to aby posečkali .....
Ono i to dvd s filmem co prodávaj za tisíc vyjde výrobně na pár kaček, takže prachů maj na to dost a trh v usa je mnohem větší.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To petr.
A jaké svoje vlastní dokumenty ? Snad když si nahraju film s televize kartou v pc, je to jako když to nahraju na video, to by mělo být naprosto legální, ne ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A když si film nahraju v kině digitální kamerou a pak ho převedu do PC, tak je to legální?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 Martin:  Vlastní převod nahrávky z kina by dle mě legální byt mohl. Problém ale nastává už předtím - podle podmínek provozovatele kina (a jeho smluv s filmovými distributory) je obvykle filmování v něm tolerováno asi tak, jako to bylo dříve v Rusku  s fotografováním nádraží (8-))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V kině se snad nesmí ani fotit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Petr> I kdyby DL technicky mohlo nahradit DVDR (coz nedokaze, napr. na DL nelze dopalovat, a vypalovat razove 8.5GB dokumentu asi nikdo nepotrebuje). Tak tu jsou dva aspekty diky kterym je jasne ze DL nemuze vytlacit DVDR: Jednak cena DL by musela byt srovnatelna (nizsi nez dvojnasobna) s DVDR (coz se nestane, protoze DL ma vetsi technologicke i materialni naklady na vyrobu (u CD-R 80 je to neco jineho, naklady na vyrobu jsou shodne jako pro 74)). A za druhe by musela byt zajistena stejna pouzitelnost a spolehlivost DL media jako u DVDR (coz principialne nemuze byt, rozdily jsou velke (u CDR 80 je to opet neco jineho, pouzitelnost je stejna a spolehlivost je jen zanedbatelne mensi)).
 
BTW kolik mas dat (krom orig dvd filmu) ktere se ti nevlezou na 4.7GB, ale na  8.5GB uz ano? Lze rici ze za DVDR neni zajimava nahrada, ktera nezvedne kapacitu ani na dvojnasobek (pamatujete na 2.88MB diskety), ale az nahrada ktera zvedne kapacitu nekolikanasobne (BR, HDDVD, ...)
 
Jinak proc palit (krom orig. dvd filmu), mene spolehlive a nekolika nasobne drazsi medium, kdyz to same (a jeste trochu vice) vypalim na dve (nebo jedno oboustrane) levna a relativne spolehliva DVDR media.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ivan: Proč si myslíš, ze na DVD+R DL nejde multisession? Až budu mít nějaký navíc, tak to hnedle otestuju, zatím ale bez praktickýho ověření tuto věc potvrdit nemohu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jde o to ze se do obou vrstev musi vypalit rovnomerne stejne, tedy kdyz se vypaluje napr. 5GB, do kazde vrstvy se pali 2.5GB, nasledne uz pochopitelne neni mozne dopalovat (protoze je system tam a zpet, nikoliv tam a tam, tady zacatek prvni a konec druhe vrstvy je obsazen). Myslim ze to plati i kdyz vypaluje mene nez 4.2GB, tedy i pri vypaleni 100MB se na kazdou vrstvu nahraje 50MB, a medium je uzavreno, ale tim jiz si nejsem stopro jisty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ivan: Ano to zni logicky. Ale ja si taky myslel, ze nahravaji obe vrstvy zaroven, a hle, ono to udela jednu a pak druhou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tak, jednu a pak druhou, ovsem musi byt zapsane obe dve vrstvy, jinak to nejde precist.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.