Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Edward Snowden vzkazuje: nepoužívejte DropBox

Pokud chcete něco utajit, nedávejte to nikam na net a nejlépe ani na počítač. Pokud něco šifrujete, jste podezřelí hned...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

k tomu pouzivat techniky steganografie...
aneb: "Kdo chce tajemství uchovati, musí před ostatními skrýti, že tajemství vůbec existuje." - Humphrey Appleby.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V minulosti byl nejvyšší stupeň utajení: " Před přečtením spalte!" :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně myslím, že se buď člověk smíří s tím, že má účet u NSA, nebo věci vůbec nedá na net a používá nějaké zařízení, které se neumí připojit ani teoreticky. Něco na síti utajit šlo před patnácti - dvaceti lety, ale při hovadskosti dnešních softwarů může být backdoor klidně v ovladači od filesystému a jsme všichni nahraní. Dostat aspoň nějak základně bezpečný systém dá hodně práce a vyžaduje spoustu ústupků, určitě to není tak, že prostě stáhnu a nainstaluju poslední Debian.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Zacina se opakovat. Nema uz co tajneho a skandalniho odhalit, ale stale chce byt na vysluni a pripadat si dulezity. Tak obcas placne nejakou samozrejmost. Uz zacina unavovat.

+1
-33
-1
Je komentář přínosný?

A proč ne? Existuje klíčenka KeePass, Encfs pro Windows (encfs4win) i Android (Boxcryptor) a na komfortu příliš netratím. Určitě to není nejbezpečnější, nejuhlazenější a nejsnadnější řešení, ale v rámci privátní bezpečnosti a míry soukromí to funguje.

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Ja teda nesifruju kvuli kundolize, ale spis kvuli zlodejum citliva data, ktere by mohli potencialne zneuzit, jako je konkurence ruzni radobyhackeri a podobne. Jak zneuzije NSA nastaveni firemni site, ktera neobchoduje se zbranemi to nevim :) Ale dokazu si predstavit jak konkurence cte maily se zakazniky a na ty to zabezpeceni a sifrovani zatim plati.

Ale je to o vychove lidi , vsadim se ze 5 lidi ze 100 odklikne, kdyz mu prijde mail, tento exe soubor obsahuje prasarnicky spust ho a pritom je to keylogger .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a ja se vsadim ze to nebude 5 ze 100 ale spíše tak 60 ze 100... Už jen podle poslední invaze viru "dlužíte..." už to přišlo po 3tí a najdou se borci co to otevřeli pokaždé...

Inteligence začíná být ohrožená vlastnost...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

...a nejlepší je, když se podobní "klikačí" hájí tím, že přeci máme antivir a ty nové Win mají být tam bezpečné...

Před idiotem není bezpečné nic. Stačí se jak v "bezpečném" linuxu přepnout do superuser moda, tak ve Win, vymazat kličovou část systému a jakej byl "bezpečněj."

Obávám se, že inteligence userů klesá natolik rapidně, že se počítače stávají ohrožené primárně svými uživateli.

...

A ne, drop box nepoužívám. Leda že bych kundolíze poslal nějaké hardcore porno, ať má radost, k tomu by se to snad použít dalo :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dropbox používám pro synchronizaci fotek a dat, ke kterým vyžaduji přístup všude kde je PC a Internet. Co se dá dělat když mi skončil Ubuntu One, respektivě 31. července, dnes mi přišel email s upozorněním.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Jiri Paroubek vzkazuje: kupte si moji knihu" ..... asi takovou vahu maji zpravy tohoto saska ....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Já když si zálohuju soukromá data, tak je prostě zazipuju zakryptovaná AES256 s náhodně vygenerovaným heslem dlouhým 16 znaků, jehož které tvoří malá a velká písmena, číslice a znaky. Tohle heslo jsem si zapamatoval nazpaměť, takže ho nikde nemám uložené. Do toho se tvrdím říct nikdo nedostane.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

každá šifra je jen otázka času potřebného k rozluštění... Takže do Vašeho zipu se jistě někdo dostane. Otázkou je zda to stihne v takovém čase aby mu získaná data ještě k něčemu byla

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

... každá šifra je jen otázka míry času při používání gumové hadice přiměřené délky, kterou se dostane do vaší palice. Aneb nikdy neříkej nikdy.
Otázkou je jestli by ta námaha někomu za to stála.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky. Musíš ale brát v úvahu taky to, že vesmír tady nebude navěky, proto je potřebný čas k rozluštění v praxi shora omezen.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavá úvaha... a co tady bude, až tu nebude vesmír? :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to zalezi na tom, ja vesmir zanikne.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Vesmír se rozpíná a toto rozpínání se zrychluje, přitom celkový objem hmoty a energie je pořád stejný, takže na krychlový metr vesmíru připadá stále menší množství hmoty a energie. Postupem času veškerá hmota "zmrzne", rozloží se a vyzáří do podoby energie, jejíž množství v jednotce prostoru se bude limitně blížit nule (kvůli stále trvajícímu rozpínání). Nevím přesně, jestli jde tato energie zpět "materializovat", myslím že ne. Prostor tedy zůstane, ale bude prakticky prázdný, implementovat v něm stroj počítající šifru k ZIPu Tomáše Kocourka bude hodně náročné - prostoru bude dost, ale materiál žádný.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No, to je mi teoreticky jasné :-)... ale trošku mi tam haprují takové věci jako kam se vesmír roztahuje, co je okolo něj (navíc když je nekonečný?), proč a jak se dostal do prvotního stavu, ze kterého se začal roztahovat, a tak... :-). Je to spíš možná i trochu filozofická otázka, možná to je podle současného poznání fyziky tak, ale pořád mi to nějak nesedí. Tedy ne že by nás to snad mělo za našeho života (příštích pár desítek let) nějak zásadně trápit z praktického hlediska, třeba kvůli lousknutí/nelousknutí nějakého zašifrovaného archivu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

No jak uz to tady bylo, vsechny hesla ci zabezpecene veci se daji najit nebo precist. Pokud by to tak nebylo tak kazde heslo ci kryptovany neco by bylo knicemu. Proto je lepsi se stat tuctovym clovekem pouzivajici net. A neupozornovat na sebe (slozka nazvana "hesla" je primo supr nazav) . Potom pouzit nejaky clanek ci ciselnou sadu a pak vedet kde to heslo ci text najit. ALe aji tak marny boj. Jsou hezci veci jak stravit cas a ten kod do banky si napsat na papir je hodne jednoduchy :D. Jinak kazdy jsi muze postavyt dost velky uloziste doma a pouzivat dropbox jsem zavrhl pred 3 lety. Znam par lidi co nepouzivaly hesla ani na server a ten 2 roky bezel.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

"ten kod do banky si napsat na papir je hodne jednoduchy"

Obecně myslím, že zrovna bankovní informace a zejména ty peníze v bance jsou v daleko větším nebezpečí nikoliv ze strany hacerů, ale ze strany států.
Jakmile státu dojdou peníze, tak bude brát kdekoliv a banky mu to vždy umožní, viz. Kypr.

Mluvím o tom proto, že je matematickou jistotou, že tento systém zkolabuje, dluh USA není udržitelný a roste závratným tempem. Takto to vypadalo na konci 2012:
http://www.youtube.com/watch?v=iTBODoBaCns
Jakmile padne dolar (veškerá anti-Ruská propaganda souvisí s tím, že Rusové opouštějí dolar, což je katastrofa pro USA), tak padne i Euro (jsou provázané) a pokud nebudeme připraveni (tedy, neopustíme dolar a Euro zavčas), tak zbankrotujeme jako stát.
Během takovéto situace budou naše peníze v bankách prostě státem sebrány a basta.

Lidé, kteří tvrdí, že ten dluh je zvládnutelný, nejsou neinformovaní. Lžou Vám. Navíc skutečný dluh je spíše 114,5 billionů (trillionů v angličtině) nez 16,2 bilionů (2012 - 17,6 bilionů dnes). Jde jen o kreativní účetnictví: http://online.wsj.com/article/SB1000142412788732335320457812737403908763... - http://www.theatlantic.com/business/archive/2012/11/is-our-debt-burden-r... - http://www.thetrader.se/2012/09/27/quadrillion-dollar-derivatives-market...

V okamžiku, kdy USA budou ze svého dluhu nuceny platit nějaký úrok (proto 0% sazba FEDu), tak se domeček z karet zbortí. To opravdu je domeček z karet...

Otázka kdy se tak stane se však nedá snadno zodpovědět, protože jde o lidská rozhodnutí:
http://www.youtube.com/watch?v=0tsUZinrCo8
...a ta se těžko předvídají. Mnozí ekonomové jsou překvapeni, jaké triky FED dokáže (jako když Belgie "nakoupila" dlouhopisy USA v hodnotě 26% svého národního HDP "jen tak" - samo že na to dostala prachy od FEDu. FED si tedy kupuje vlastní dluh sám - tak zufalá už situace je...!) ještě předvést. Určitě nějaké ano. Ostatně z Ukrajiny (36,4 tun) zmizely všechny její zlaté rezervy, stejně jako z Lybie (116,6 tun). Můžete hádat, kam zmizely...

Naše ČNB nás zaprodala (rezervy 11 tun) - Slováci jsou (před magořinu s Eurem) rozumnější: 31,8 tun.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Moc se mi líbí, jak víte, kam zmizelo zlato a že vůbec zmizelo. Předpokládám, že zprávy TASSu jsou vaším denním chlebem :-)

+1
-20
-1
Je komentář přínosný?

"Převoz" zlata byl potvrzen i mainstream medii (prezentování záchrana zlata z Lybie/Ukrajiny před nepokoji...), nemohu za to, že nedáváte pozor.

Určitě také nedáváte pozor, abyste věděl, jak dopadli Němci, když ti drzouni po USA chtěli své zlato domů, když jim ho neumožnili v USA vůbec auditovat, že?

To Vám také uniklo, že?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu jsem žádnou záchranu zlata z Ukrajiny před nepokoji nezaznamenal, pokud neberu v úvahu tak nestranné weby jako nwoo a jejich následné klony. Proč taky, když v Kyjevě nepokoje nejsou. Předpokládám, že také věříte, že Američani nebyly na Měsíci, že Rusko na Krymu neintervenovalo, ale jen strážilo mír a spoustu dalších nesmyslů.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Tak třeba s tou intervencí Ruska na Krymu... nevím nevím, ona vůbec je otázka, jestli třeba připojení Krymu k Rusku není legitimní, když historicky Krym byl součástí Ruska a navíc tam je převážná část obyvatelstva ruská. Neříkám, že je to správné nebo špatné, jenom mi nesedí, jak se - typicky - Rusko všude staví do role toho zlého, agresora, a přitom pravda může být úplně jiná (aneb kdo ví, jak to na pozadí je ve skutečnosti).

A k Američanům na Měsíci... no radši nic :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ďakujem za zaujímavý pohľad na vec. Nie som síce zástanca konšpiračných teórií, ale s prevažnou väčšinou toho, čo tvrdíte, súhlasím. Obávam sa, že ak Rusov budeme provokovať naďalej (ja osobne neverím tomu, že ak by Rusi podporili puč v Kanade s novou protiamerickou vládou, Američania by to nechali len tak), už nepôjde len o studenú vojnu ale o skutočný konflikt a bojovať sa nebude v Amerike ale u nás v strednej Európe.
Chcel som sa opýtať na jednu vec. Ak hovoríte o úpadku menovitej hodnoty doláru, čo by ste v danej situácii odporúčali bežnému človeku, ktorý žije v strednej Európe? Analýzu situácie máme, mňa by ale zaujímali aj možné riešenia.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.