Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EIZO FlexScan SX2762W - 10bitový WUXGA monitor

Podle všeho to bude opět velmi kvalitní monitor, i když tu kvalitu si EIZO nechá jistě hodně dobře zaplatit.
Škoda jen, že je to zas ta děsná nudle 16:9. Formát 16:10 je, obzvlášť na práci, daleko lepší, ale bohužel ta uzounká nudle jej čím dál víc vytlačuje i u drahých monitorů. Sakra, k čemu je mi slušná šířka, když se tam na výšku nic nevejde! Dva měsíce jsem byl nucen pracovat s dvojicí 16:9 (jedna 2560x1600, druhá 1920x1080). Při práci CADem, grafickými programy, dokumentací, i třeba programování, pořád mi i na tom větším monitoru chyběl prostor na výšku. Ještě že jsem se jich už zbavil. Nyní už mám pár neděl jejich obdoby ve formátu 16:10 a ten rozdíl ve výšce si pochvaluji ještě daleko více než dřív (16:9 NEVER MORE!). Když vidím vývoj na trhu, tak si je asi budu muset hýčkat aby mi vydržely co nejdéle. Až jednou doslouží, moc rád bych věřil že budu mít pořád ještě na výběr.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale vždyť EIZO děla i 16:10. Tohle jo doplnění nabídky i o 16:9. Zákazník si vybere, co uzná za vhodné sám.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kúp 4:3 ak to máš mať na prácu. Ale ten trend sa mi tiež nepáči, seriály sa točia vo formáte 16:9, to je v pohode, aspoň je priestor kam dať titulky. Kinoformát je 21:9 čo má od 16:9 teda poriadne ďaleko a či už je to 16:9 alebo 16:10 je potom jedno. Avšak pozeranie filmov nie je ani zďaleka jediná vec na čo takýto monitor slúži, že nie? :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je spíš otázka prostředí. Třeba při práci v RAWTherapee s Windows panelem na straně by se hodil klidně ještě "širší" poměr, než 16:9. Že se neumí vývojáři programů přizpůsobit trendu, který je tady už přes deset let, je spíš jejich problém.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak mi zkus přizpůsobit prostředí, kdy při debugoovanání programu potřebuju mít dva široké panely. Jeden se zdrojákem, jeden s výpisem výstupu a hafo menších panýlků na watch proměnných, stack a další.
Až se ti to podaří rozumně rozstrkat na 16:9 tak řekni, protože layout si můžu přizpůsobit sám.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělej kratší řádky a lépe strukturuj kód. Pak si dáš dva velké panely pod sebe vlevo a vpravo ti zůstane kopec místa na menší panýlky. Podobné rozložení má třeba iReport, kde si práci ve 4:3 neumím ani představit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

I tak sa nevyhnes skrolovaniu a o to ide. Radsej si pozriem celu informaciu a beham potom ocami ako skrolovat ako blb. Je to rychlejsie a pohodlnejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud původní pisatel skroluje nahoru - dolů, tak by to stejně dělal i na jiném formátu displaye (malá okýnka by měl nahoře / dole místo vpravo a velké boxy by pobraly stejně textu) a pokud skroluje vpravo / vlevo, tak tam by mu užší monitor taky neprospěl. Pokud člověk hodně skroluje, tak by si prostě měl pořídit monitor s vyšším rozlišením, to nemá s formátem moc společného.

Každopádně pokud aplikace zpracovává text, tak je celkem jedno, jaký má monitor formát, protože podokna se dají poskládat volně. Pokud pracuje s grafkou - například s fotkama 4:3 nebo něčím, co zobrazuje A4, tak je lepší široký formát, protože fotka je uprostřed odshora dolů a vpravo - vlevo můžu mít panely pro úpravy.

Ono je to o úhlu pohledu - staromilci se na to dívají tak, že 22" je prostě nějaká 25" s uříznutým spodkem, čímž je výrobce okrádá. Ono je to ale při pohledu na cenu spíš tak, že je to "čtveratá" 19" s přidaným místem vpravo / vlevo, což je vlastně bonus - do toho si umístím ty panely s nástroji a pracuju mnohem radostněji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

layount si sice přizpůsobit můžu dle libosti, ale jako projektantovi v CADu je mi taková nudle naprd. spíš by se mi hodil 1:1 .

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim jestli se jeste prodavaji , ale byl na trhu pomer 5:4

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prodávají. Myslím, že všechny 19" monitory (a žádné jiné) mají rozlišení 1280x1024, tedy poměr stran 5:4. A prodává je i Eizo.

Pro zajímavost: 19" monitory jsou přibližně stejně vysoké jako 24" monitory (a o rozlišení nehodlám diskutovat).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ono spíš 21" regular = 24" wide a rozlišení klidně prodiskutujme. Třeba ono slavné Eizo nabízí 21" regular 1600 x 1200 (rozteč bodů 0,27mm) za stejné ceny, jako stejně vysoké 24" 1920x1200 (stejná rozteč), tzn. těch 320 bodů na stranách máš prakticky "zadarmo".

Na opačném konci nabídky jsou 19" TN panely s rozlišením v drtivé většině 1280x1024, které se roztečí a výškou kryjí zhruba s 22" 1680x1050, cenově jsou pak, pravda, o nějaké to pětikilčo levnější.

Každopádně se širokoúhlý formát vyplatí, i kdybych si vedle toho CADu měl dát Winamp s playlistem.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SolidWorks/ProEng/AutoCAD je daleko lepsi na sirokouhlem. vsechny sracky a menu si nasazis na kraje a mas 1:1 uprostred. delal sem v CAD programech od 14" CRT. ja tu vidim jednoznacnou vyhodu. otazkou je spis, proc jim trvalo tak dlouho delat sirokouhly format

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hmm... tak druhy monitor otocit na vysku. Pokud to ovladace umoznuji.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pak ale nefunguje subpixelové vyhlazování a hinting na fonty, alespoň tedy ve Windows, které umí jen horizontální, ne vertikální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

taky jsem mel podobne vymluvy, dokud jsem nezacal pouzivat sirku misto vysky. sirokouhly format se mi zda daleko lepsi v reprodukci lidskeho videni jak zastarala klasika 4/3

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

mna skorej stve ze stale sa robia male rozlisenia toto je aspon 2560×1440 to uz sa celkom da ale za aku cenu?
nechapem monitory 1366 x 768 a je ich v ponuke dost.. to je vlastne rozsireny 14'' monitor no fuj
ja chcem proste dostupne monitory z vysokym rozlisenim a stale nic na trhu

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na co potrebujes velke rozliseni a fyzickou velikost? stejne musis sedet dal od monitoru, aby si vse videl. dle optickych teorii je lidske oko schopno rozlisit kontrast jednoho paru car o tloustce 0.18mm z 23cm a obrazu o velikosti A4. cim dal, tim vetsi, tim tlustsi par car. je v podstate jedno jak velky monitor mas.

daleko elegantnejsi reseni bude spis vice monitoru pripojenych k pocitaci.

mam 17" 1920x1280@cca 120dpi. ja vidim jednoznacne vyhody oproti standart 72/96dpi monitory. fyzicka velikost je cca A3, ideal pro DTP. mas temer 1:1 zobrazeni. kdyz koupis 22" o stejnem rozliseni, uz jsi jinde fyzickou velikosti, uz sedis zase jinak daleko od monitoru a mas jinou perspektivu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proc bych musel mat viac monitrov ? chcem jeden velky kludne velky tak ako ked spojim 3 monitory s uloprieckou 1920*1200 na vysku a dostanem 3600x1920 tym dostanem slucne rozlisenie a bez rozdelovacich ciar co by boli rusive pri praci a nechcem menit velkost bodov nech ostanu ake su.
Chcem proste velku pracovnu plochu na viacej okienok naraz idealne s technologiou OLED alebo S-AMOLED kde nesvieti cela plocha ale len to co potrebujem tym by to nebolo take rusive svietiace hovado. :) ach jo preco som sa nenarodil za 10 rokov..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

proste ked vedia vyrabat televizory z uhloprieckou 55'' preco nemozu vyrobit velky monitor s velkym proslisenim ved technologie na to maju... a nehccem mat vedla seba 6 monitorov jako v kamerovej ustredni ale jeden velky s velmkym rozlisenim. za cenu 6xvacsiu ako je klasicke rozlisenie. je to taky problem?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

je ... v ceně ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

proc v cene? 42'' TV tiez nestoja nejaky majland len do toho daju panel s vacim rozliskom a cena bude o troska vacsia...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

protoze TV ma porad stejne rozliseni a je jedno jak je velka. jedine co se meni je roztec bodu ;-) vse zalozeno na opticke teorii tzv CoC (Centre of Confusion)

predpokladam, ze nemas Tv s uhloprickou 2m a divas se na ni z pul metru. porad tocis hlavou a snazis se zjistit co se deje ;-)

kdyz budes mit velky monitor, budes muset sedet dal od nej. tudiz budes muset zvysit velikost pisam a tim se zase dostanes tam kde jsi byl ;-) proto se nedelaji velke LCD. Jedine co se dela jsou speci monitory na CAD/DTP co maji 120dpi nebo i vice + 10b na kanal zobrazeni tak jako tento monitor

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.