Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Elpida a Nanya prý na námluvách; paměti mají podle šéfa Adata zdražovat

Elpida EDJ2108BFBG
Podle Reuters prý japonský tisk Nikkei Business Daily přinesl zprávu o tom, že výrobci paměťových čipů Elpida a Nanya vedou řeči o sloučení…

Na trhu s paměťmi je výrobcům opět ouvej. Ceny padají, což se všeobecně svádí na nižší poptávku po PC z důvodu razantně zdražených pevných disků, jejichž výrobce postihly thajské záplavy. A tak prý japonská Elpida a tchaj-wanská Nanya vedou řeči o tom, že by se sloučily a společně tak čelily velké konkurenci. Elpida ke zvěstem již vydala prohlášení, že prý zprávy na toto téma nevychází z žádného oficiálního oznámení společnosti, Nanya dokonce tvrdí, že vůbec neví, že by vedla s Elpidou řeči o potenciálním sloučení obou společností, naopak prý jsou obě firmy ve při kvůli patentům na některé paměťové technologie.

Pokud by však ke sloučení přeci jen došlo, pak by podle Nikkei Business Daily byl nejpravděpodobnější scénář ten, že by takto vzniklá firma v Japonsku paměti vyvíjela a na Tchaj-wanu by je vyráběla. Někteří analytici a bankéři se však přiklání ke scénáři, že k žádnému sloučení nedojde. Senior fund manager z tchaj-wanské společnosti Prudential Financial Securities Investment Trust Bevan Yeh k tomu uvádí: „Myslím, že šance obou firem na spolupráci jsou mizivé. Obě používají jinou technologii, jiné výrobní linky a mají odlišný způsob výzkumu a vývoje“.

ADATA Premier Pro DDR3

Nakonec z toho tedy spíše nic nebude… nicméně když už jsme zmínili ceny pamětí, je dobré říci, že jsou už tak nízko, že níž už nejspíše nepůjdou. Naopak šéf Adata Simon Chen tvrdí, že v návaznosti na snížení produkce už příští měsíc začnou ceny pamětí zase stoupat. Nejvíce snížila produkci právě Elpida, ta už v podstatě jen vyprodává skladové zásoby, největší problémy z klesajících cen prý pociťují Powerchip a ProMOS, tvrdí server DigiTimes.

Tagy: 

WIFT "WIFT" WIFT

Bývalý dlouholetý redaktor internetového magazínu CDR-Server / Deep in IT, který se věnoval psaní článků o IT a souvisejících věcech téměř od založení CD-R serveru. Od roku 2014 už psaní článků fakticky pověsil na hřebík.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Elpida a Nanya prý na námluvách; paměti mají podle šéfa Adata zdražovat

Středa, 28 Prosinec 2011 - 18:18 | HKMaly | Zajimalo by me jestli se to tyka i DDR2 nebo...
Pátek, 23 Prosinec 2011 - 09:19 | junk mail | Jo, jo, řekl bych, že na nákup pamětí je dobrý...

Zobrazit diskusi