Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Energizer EcoAdvanced, alkalické tužkovky ze 4% recyklované a s dlouhou výdrží

Tužkové baterky tu budú ešte strašne dlho (možno naveky). Mám asi 2 ročný Olympus SP 610UZ a je na 4 tužkové baterky :-) Samozrejme mám nabíjacie a nabíjam ich v samostatnej nabíjačke, ale beriem to ako výhodu. Hocikde na svete kúpim baterky alebo ľahko sa dajú spraviť "zásoby" pri ceste kdesi mimo civilizáciu.

http://www.ephotozine.com/articles/olympus-sp-610uz-digital-camera-revie...

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

V podstate ano. Ale vzhladom na to, ze velky prudovy odber fotaku vydrzia len NiMH baterky, klasicke tuzkovky z krcmy vydrzia niekolko malo fotiek (2-10) a alkalicke vydrzia 20-50.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nieje pravda. Aj obyčajné baterky (nemyslím tie úúúplne lacné zinkové čo sú do nástenných hodín a ovládačov) vydržia veľa fotiek aj s bleskom. Možno aj 30, neviem nerátal som to

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Mám zkušenost s bateriema AA Energizer Lithium a ty vydrželi více než 2300mAh NiMH - cca 500 snímků ve Fuji S6500fd. Ideální na dlouhé cesty mimo civilizaci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vacsina ludi asi nerecykluje. Pre mna je neprijatelne, aby som vybytu baterku (AAA/AA, gombikovu, iny clanok, alkalicke 1.5V, nabijatelne 1.2V ... to je suma-fuk) smaril do kosa. Detto tie usporne ziarovky plne ortutovych par. Bezna edissonka tiez neni uplne koser, wolfram sa nepredava na kila na kazdom rohu a sklo ma v prirode najdlhsi cas biologickeho-geologickeho rozpadu zo vsetkych materialov vyrobenych clovekom (cca 10 milionov rokov).

Vybyte baterky a usporne ziarovky na Slovensku zoberie kazde elektro.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Ja vybiiiiiiiiiité baterky dávam na kopu a potom ich odnášam do potravín, Jednoty. Majú tam taký malý zberný box.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

To je panika jako byjsme vsechen material privezly odnekud z vesmiru a v prirode by nemel co delat. Ano recyklovat je sprave a prospesne, ale chovat se stylem cehokoliv se clovek dotkne je najednou pro prirodu skodlive i kdyz to z ni puvodne pochazi je silenost.
Ad to sklo - vzdyt je to stale z vetsi casti obycejny sutrak, tak tomu trva rozpad jako sutru.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna u toho skla se bojím maximálně toho, že se o něj někdo pořeže. Je to jenom písek v jiném skupenství. Chemicky neaktivní k většině prvků.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Sklo je mozna neskodne, ale treba rtut se v ciste forme v prirode temer nevyskytuje, a nema tam co delat.

Rikat o vsem ze to pochazi z prirody a tudiz neni skodlive, je stejna silenost.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta rtuť ani těžké kovy se běžně v přírodě nevyskytují v té formě, v jaké jsou ve výbojkách a baterkách, tedy té, která je toxická. Rtuť se těží v podobě cinabaritu, sulfidu rtuťnatého, který je chemicky poměrně stabilní a zcela neškodný. Jenže do přírody to vracíme jako silně toxické rtuťové páry. Po zákazu žárovek v EU došlo k takovému nárůstu výroby výbojek, že v Číně otevřeli tři doly na rtuť, který byly v minulosti zavřené, protože jejich produkce nebyla třeba. Pokud si uvědomíme, že produkce tří rtuťových dolů končí na skládkách v Evropské unii a navíc jde o rtuť v podobě par, z nichž většina končí v ovzduší (tedy nezůstává na skládce, ale šíří se dál), tak z toho moc dobrý pocit nemám.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

njn to je ta €vropska anti ekologie. hlavne ze to urcitym lidem pekne sype

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepsali která část, či surovina se recykluje.
Možná je to jen recyklovaný papírovo-plastový blistr!!!

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Přečti si znovu a pořádně ten článek.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Klidně mě umlaťte, ale já půjdu při nákupu baterek v první řadě po poměru cena/výkon. <em>Ekologie</em> zmíněná na obalu pro mě není parametrem výrobku, naopak, je to pro mě signál, že bych si měl daný produkt dvakrát prověřit, než ho koupím.

+1
+34
-1
Je komentář přínosný?

"6× „a“ v řadě, to je asi rekord :-)"
No kdyby tam bylo AA a AAA alkalické baterky, tak máte 7× „a“ v řadě v řadě :)

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Energizer je jenom brand, stejně jako Duracell a podobně. S velkou pravděpodobností nic nevyrábí ani nezkoumá, všechno dělaj subdodavatelé. S ohledem na to je to pro mě pochybná firma, co prodává přehypovanej předraženej šunt. Může to být dobrý, ale taky ne.

Radši dám přednost Eneloopům, resp. teď nově přímo brandovanejm HR-4UTC a HR-3UTC od Fujitsu. Protože překvápko, ani Sanyo/Panasonic Eneloopy NIKDY nevyráběli, dělalo to odjakživa Fujitsu. Panasonic navíc začíná bejt trochu votravnej s cenama, zatímco Fujitsu to jako primární výrobce dává levněj, technologicky je to naprosto identické. Máme už v nabídce o deset korun levněj jak paňáky http://aku-bat.cz/g3120.Baterie+Fujitsu+AA+2000mAh+HR+3UTCEX.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

díky za tip, pár jich asi rovnou objednám ;)

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Pamatuju jeste NiCd a byvala to docela bida, vpodstate ve vsech myslitelnych kriteriich. Ruzne "Green energy" a pod. take hruza, ale NiMh a zvlast Eneloop drzi a funguji. Je treba zkousnout cenu nejake rozumne nabijecky s analyzerem. Zvlast vetsi serie se bez analyzeru provozuji dost blbe. Cim drive na to clovek prijde, tim drive se cena vrati..
Skvely web se spoustou informaci na toto tema: http://www.lygte-info.dk/info/indexBatteriesAndChargers%20UK.html

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic EVOLTA jsou myslím označení pro bývalé Sanyo Eneloop. Sanyo je už myslím předal před několika lety Panasonic. A i Panasonic už tuším přešel na značení "Rechargeable Accu" + nějaký obchodní kód.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ehh 4%? to je sakra malo nato ze kuprikladu NiMH a Li-Ion se recykluji z 80-85%, kuprikladu Toyota ze starych baterek dela nove protoze kuprikladu v Japonsku je nato primo jiz narizeni (zatim jen automobilovej prumysl, ale myslim ze to brzo prijde i do dalsich casti prumyslu) v EU a USA to prone, tedy recyklaci dela tusim Umicore, a co vim tak nekdy koncel letosniho roku maji prijit na trh nove Li-Ion kde budou pouzite nove anody kde budou jen recyklovatelne materialy vyuzitelne po recyklaci v dalsich bateriich, stejne tak uhlikove baterie kterych se mame v prodeji dockat pristi rok, maji byt 100% recyklovatelne a nenesou zadne vzacne kovy, opet je to z Japonska a to od Power Japan+, tovarna se jiz stavi a sponzorem ma bejt opet Toyota ktera by chtela tyhle baterky dobudoucna vyuzivat v autech http://goo.gl/UoE6yP

at tak nebo tak, 4% me prijdou jako strasne malo, kolik energie se musi vynalozt aby se zrecyklovali ty 4%?, vyplati se to vubec? a neni to nakonec mnohem vic zatezujici?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vím, že jsem zcela mimo realitu a zaspal jsem dobu (jsem taky technomorous.eu), ale:

10x AA pro CB vysílačku
12x AAA pro dvojici PMR stanic
4x AA pro krátkovlnné rádio
3x AAA pro kapesní čínskou konzoli s 8bit hrama
4x AA pro zrcadlovku
10x AA pro různá další zařízení (bezdrátové myši, atd.)

Vše to mám pochopitelně jako akumulátory, ale nemám pocit, že by AA/AAA u nás doma někam ustupovaly...

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Misto nuceneho vymiceni zarovek Evropskou Unii v roli vysoke ekologie! meli zatlacit na prodejce aby prodavali uz jenom dobijitelne baterie typu AA a AAA, jemozne tu nastava tristny problem a to ten ac to sam doted nechapu, proc ty nabijeci clanky nesou jenom energii o 1.2 voltu a ne 1.5? dost starsich zarizeni s tym ma problem a proto si lidi dost castou kupujou nejake 1.5V smejdy z lacinych obchodu nakolik nechteji dat vice penez za poradne alkalicke az litiove nedobijeci clanky a ty nasledne konci hromadne v kosi, tomu se rekne ekologie panove!

Kdyby se prodavali uz jenom poradne 1.5V nabijeci lithiove AA a AAA clanky ktere hrave zvladnou kapacitu 3000 mAh a tudiz sou pro kazde zarizeni plne dostatecne, zmizelo by 95% odpadu z tohto typu baterii! nakolik 1000x nabiti = 1000 vyhozenejch baterii x 3/4 v prumeru pro zarizeni.

Dalsi vec co me stve je ze v zarizeni novych neni automaticky lithium/li-pol clanek ale prazdne pole pro AA a AAA baterie, jako je doba 2015 navyse v eko mode, to je jako lepsi cpat tam neco co za chvili vyhodim?

+1
-16
-1
Je komentář přínosný?

Napětí je dáno složením a nejde jen tak jednoduše měnit (samozřejmě krom násobků). Když se ale podíváš na napětí v průběhu vybíjení, uvidíš že alkalické baterky mají 1,5V pouze úplně čerstvé a v průběhu vybíjení se celkem rychle propadnou. Už před polovinou jsou s napětím pod 1,2V, které NiMH dodávají relativně stabilně po celou dobu. Tady jsem rychle našel graf, který to ilustruje:
http://www.stefanv.com/electronics/using_nimh.html

Jinak 3000mAh AA jsou v současnosti jen podvod a při zvednutém napětí na 1,5V (=o 20% vyšší kapacita) je to už jen sci-fi. Bylo by to krásné, ale dnes to není možné (rozhodně ne s NiMH). To už bych si radší přál příchod Lithium-air (nebo obecně metal-air) aku - na to je mnohem větší šance.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čerstvé alkaliky mají přes 1,6 V, stejně jako nabité Ni-MH přes 1,3.

Dělají se nabíjecí 1,5V akumulátory, ale chce to speciální nabíječku a mají extrémně malou životnost, pár desítek cyklů max. To je asi jako GPčka 2700+ mAh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem 1,5V akumulátory koupil a zkusil. Hrůza. Malá životnost - odešly do dvou let. Nutná spec. předražená nabíječka a malá kapacita. Jméno výrobci si už nevzpomenu, nějaká kanadská firma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty 1.2V nemuzu dat napr. do meteostanice a zvonku / necitelny display, zvonek ""nezvoni /, docela me to nastvalo, ale uz menit nebudu, takze dobijeci 1,6V by se hodila / pokud je vysledna voltaz nasobkem 0,4v

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Lithiové 3.6V primární články budou mít vždy menší samovybíjení. Může to být ale zajímavá (levnější) alternativa pro některé aplikace. Kdo chce samozřejmě kvalitu, ten sáhne po lithiových baterkách od firmy Tadiran.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tadirany jsou dobrý, ale to napětí. Nicméně lithiovky jsou i 1,5 V, třeba Ravery jsou docela solidní.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co treba Ni-Zn clanky? Napeti 1.6V Kapacita pro AA velikost 2500mAh, snad pry 700 cyklu? V CR je prodava treba Conrad. Nemam s tim zatim osobni zkusenost. Je tu nedko kdo ma?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.