Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Epson bojuje proti neoriginálním tiskovým kazetám

Diky takovym cipum je cena naplne drazsi, neda se doplnit z toho plyne daleko vetsi zatez zivotniho prostredi, tam kde by se krasne mohlo recyklovat tak se "musi" spotrebovavat...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem do barevný lejzrovky kupoval neoriginální toner a fakt mě nenapdá jedinej důvod proč kupovat předraženej originál.
Když jsem tiskárnu koupil, tak jsem dvakrát reklamoval, že mi to tiskne v šířce papíru nerovnoměrně zelenou při slabém odstínu a bylo mi argumentováno že sytost pod 15 % nemusí být rovnoměrná. Koupil jsem tam neoriginální žlutou a modrou a už to rovnoměrný je. Pak mám věřit specializovaným servisům.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze to by musely ty tiskarny dost podrazit = nedostalo by se jich tolik mezi masu domacich spotrebitelu a to je pro vyrobce asi docela skoda. Sice se by se odlivem domacich uzivatelu o neco malo navysila spotreba ve firmach, ale zase ne tak moc (kazdy v praci nemuze tisknout soukrome).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ehm, ten posledni "tom" je ode me tomovi :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vzpomínám, že před nějakou dobou se podobné praktiky výrobců tiskáren nelíbili EU. Mám pocit, že to považovala za omezovaní konkurence. Neví někdo jestli to mělo nějaký důsledky ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

hlavni problem je ten ze se firma EPSON snazi zabranit reklamacim, u kterych se tezce prokazuje ze byl pouzity neoriginalni spotrebak. S originalem ti hlava jen tak nezaschne, s neoriginalem je to temer pravidlo. Jeden cas dokonce jedna firma (nebudu jmenovat) vyrobila spatnou serii naplni a tyto naplne naleptavaly hroty v tiskarnach EPSON, takze nakonec ten hrot nebyl u techto neoriginalu schopen prorazit kryci folii a byl zatlacen nebo ulomen. Dodnes pokud se vam to stane zaplati opravu v autorizovanem servise. Dalsi priklad neoriginalu - pote co byl osazen, byla napln vycerpana az do prazdneho stavu, protoze byla v cipu chyba. A odkud ze to vim? 3 roky prace s temito tiskarnami v autorizovanem servise. Dovolim si tvrdit, ze 60% vsech reklamaci byly neoriginaly, 35% byly prazdne naplne a do zbytku se vesly problemy s podavacem (spadla hlina, koralky a podobne) a jine zavady. Takze pokud chcete mit problemy s tiskem - napriklad pricpane trysky, jine barevne podani tisku apod., hura do refillu a nebo si nekupujte EPSON

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako byly stanoveny poplatky za elektroodpad na televize, ledničky a počítačové komponenty, tak bych je rozšířil i na spotřební materiál do tiskáren (pokud obsahuje čipy).
Cenu recyklačního poplatku by bylo nejlépe stanovit tak že by se vzala nějaká konstanta, která by se vynásobila poměrem hmotnosti plná_cartridge/užitečný_obsah.
V případě, že by bylo kazetu možno renovovat (firmou nezávislou na výrobci nebo přímo uživatelem), tak bych tento poplatek snížil na polovinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2jimmy : to ze si pracoval v autor. servise povazujem ako + ked tvrdis ze atrament EPSON NIKDY!!!! vecsi shit sem este nevidel. pouzivam lexmark z55 uz asi 3 roky (v nej refill) a este som nemal ziadny problem. ked mi zaschne kazeta tak neni nic jednoduchsiho. dam do vrchnaku ze zavaranin horucej vody a tam ram kazetu na 3-5min a tada! vse je ok!!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to stejnej problem jako s orig. CD, DVD, orig. hrami atd....
Proste ty produkty jsou prilis drahe. Kdyby stal orig. 90,- Kc jen velmi malo lidi by kupovalo neoriginal. Takze nepritele, proti kteremu bojujou si vytvorili sami manageri techto firem. (aspon maj fiktivne co delat)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

bohužel to výrobci dohnali až do extrému ,  např. právě EPSONku C45  dostanete v ElectroWorldu okolo 950 kč i s daní,  tamtéž originální náhradní náplně (černá+trojbarevná) stojí cca 1500 ! ,  přitom  v Tescu o pár metrů dál koupíte " neoriginály tesco" nebo LOGO/LAMA  po  cca 200 kč .....   se zárukou si pak hlavu nelámu ..na jednom vytisknutém neoriginálním spotřebáku máte zpět celou cenu tiskárny ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je jak u blbejch. DVD nemuze stat 90 Kc, protoze vyrobni naklady pri 5000 kusech jsou 250 Kc/kus. Takze asi tak. Tudiz DVD za tu cenu nebude nikdo vydavat, protoze se mu to nevyplati. A ano, smejdska kopie muze byt levnejsi, ponevadz neni treba zaplatit vyvoj, ze. Uz jednou vynalezene se kopiruje pomerne snadno. A lidi, kteri prinesou v zaruce reklamovat laserovku, ze sla do haje kvuli pouzivani smejdskych recyklovanych toneru od Abelu (fuj fuj nebrat) rovnou vyhazujeme ze dveri, lidska demence je neskutecna. Ono se na prvni pohled usetri, ono to chvili funguje, jenze jak to zarizeni vypada uz je jina vec. Neoriginalni kopie je ve vsech pripadech nelicencovana kopie cizi patentovane technologie. Aby to nebylo levnejsi, kdyz je to ukradene.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jimmy. je vidět, že jsi pracoval v autorizovaném servisu jinak bys takový blábol nemohl stvořit.není refil jako refil.
 

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Xerox taky bojuje proti neorig. tonerum - v tiskarne je maly zobacek ktery blokuje zasunuti neorig toneru (asi to maj pravne lepe osetrene nez epson) - neni pak nic jednodussiho nez zobacek vymontovat a koupit toner za mnohem nizsi cenu nez orig ( staram se o 30 tiskaren, proste se to vyplati)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zvažoval jsem nákup refillkitu místo originální barvy, ale pak jsem zjistil, že by to o moc levněji nevyšlo... orig. inkoust stojí necelých 400Kč, refill s 2,5 náplně 600Kč (tj. 240 na náplň) a chip reset 700Kč, takže po první výměně inkoustu bych byl oproti originálu ještě v mínusu a vyplatilo by se to až po druhé výměně, pokud ty inkousty měním jednou za rok (tisknu málo, proto mám taky inkoustovku) tak si radši koupím originál.

Faktem ale je, že ten čip je docela svinstvo, tuším že po určitém počtu vytisknutých stránek to prostě napíše že není inkoust i pokud v zásobníku ještě trochu je...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

dodatek: pokud by někomu neseděly ty výpočty, tak mám v tiskárně čtyři inkousty (tři barevné a černý)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2ptc: takze trebas Beatles se asi jako za 40 let, co se prodavaj jejich nahravky nezaplatil vyvoj jo? Vyvoj ceho? To ze firma vyda nahravky do nichz nenivestovala ani korunu - to je vyvoj?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2zahorak: sorry, preloz co je "dam do vrchnaku" ? dik

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ptc: Ponechám stranou, že jsi trochu offtopic, ale přestaň už s tou svou demagogií a s cenama, které si vycucáváš z prstu (a které ti mimochodem v poslední době podezřele klesají). Nikdy jsem od tebe neviděl jediný argument, jediné rozumné vysvětlení či něco podobného na obhajobu tvých blábolů. Tak dej laskavě pokoj a nezamořuj diskuze, stejně už jsi všem pro smích a jenom se ztrapňuješ. Sbohem...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ptc: honem utíkej do Levných knih, tam prodávají DVD za 99Kč včetně DPH. Když jim vysvětlíš, že to nejde, že musejí prodělat, že to musí prodávat minimálně za 250 + DPH, určitě ti tam budou vděčný. Těch peněz, co jim zachráníš... Vůbec ty sám, a tvoje rady, jsi k nezaplacení

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

K tématu. Jsme poměrně velká firma, samozřejmě se spoustou tiskáren (většina HP), a za pár let mám následující zkušenost. Do inkoustovek bereme originály, protože jsme nikdy nesehnali refilly, se kterýma by nebyl problém. Do laserovek, které vytisknou tisíce stránek měsíčně se rozhodně vyplatí recyklované tonery. Tiskárnám to nečiní žádný problém, mnohé přetočily několikanásobně svou životnost, a tisk není rozeznatelný od originálu ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V praci pouzivame HP 5L a tocime v nej 3 "originaly" od kupi do dnes, pri HP 920 zaschol orig. petrolej do mesiaca, kupil som refill na 4 naplnenia (tlacim len ciernou) za 300 (za tretinu jednej novej HP) a je to 12x lacnejsie, neschne (aj po mesiaci bez "rozpisovania"). Takze ked pride vyrobca s "ochranou proti neorigo naplniam", tak si jednoducho takyto vyrobok nekupim.
PS: aby to neskoncilo s prezervativom na neorigo naplniach

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no jen se tesim az zacnou vyrabet auta, kam natankuju jen original benzin a na refill udelanej treba u Benziny si to ani neskrtne...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

sef: Ona ta recyklace tonerů (ve velkém) zas taková sranda není. Občas je třeba kromě barviva vyměnit i váleček, popř. jiné opotřebované mechanické díly. Firma, co to dělá, pak musí opravdu "umět" a mít zkušenosti. My ji vybírali poměrně dlouho...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl na který jsem tu neviděl dost upozorňovat je skutečně v tom, jestli se v rámci výměny inkoustů mění i hlava nebo ne. Když vám zaschne EPSON hlava kvůli neznačkovýmu inkoustu tak je to průšvih, ale když vám zaschne hlava integrovaná na neznačkový kartridži do tiskárny která to má dohromady, tak to taková škoda není.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zakázal bych prodávat tyto produkty(bránící používání náhradních inkoustů atd). Co ekologie? Minimálně bych na ně uvalil 100% clo. Jsou to holomci a je jedno jestli je to EPSON, HP, nebo ten "slavnej" CANON.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pred sedmi lety kdyz jsem byl v lodenicich (tehda se tam lisovali orig. cd) byla vyrobni cena jedne placky 10kc pri 10000 kusech (nejdrazsi na cele vyrobe bylo vyrobit matrici ze ktere se pak delaji samply do lisu ze kterych se lisujou placky), takze cim vice tim levneji no a pak dalsich 5-10kc podle potisku za, tj. cena 20kc za placku pri vyrobe 10000 kusu s barevnym potiskem (sitotisk), jelikoz dvd je v podstate uplne to same akorat se musi delat presnejsi matrice a mozna lis pracuje s jinym tlakem atd.. pocitam ze cena bude VELMI podobna, bo 7 let je dlouha doba a technika pokrocila....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2qwer : vrchnak = uzaver na zavareninovy pohar
da sa pouzit aj miska z plitkym dnem

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nezmysly... az zacnu byt atramentove kartridze (elektronika) tazko replikovanetne, aspon na urovni cipu CLIPPER, alebo budu aspon pouzivat verejne kluce dane datumom najneskorsej spotreby, budu pouzivat AES-256 a lepsie, potom mozu hovorit o zalobach ohldom technologie v elektronike. Az zacne byt replikovanie cipov v kartridziach velmi zavaznym hackerskym biznisom, potom...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2 lépe - no nevim, tech tiskáren se mi protocilo v ruce dost - od starych modelu EPSON STYLUS 200 az po plotry EPSON STYLUS PRO 9600, EPSON STYLUS PRO 10000. Ruznych vyrobcu naplni mi proslo rukama taky spousty, Armor, JetTec, InkTec, Parrot a jedine v cem se lisily bylo to, jak sla hlava dobre proplachnout. Ono je docela rozdil v prumeru trysky u stare Epson Stylus 200 nebo u kterekoliv nove EPSON Stylus Photo. Nikdo netvrdi, ze cena originalnich naplni je vysoka, s tim souhlasim, ale ona taky muze nastat doba, kdy se vsechny tiskarny neumerne zdrazi, aby vyrobci mohli konkurovat cenou originalu levnym "napodobeninam". Samozrejme pokus koupis tiskarnu za 900,- a originaly stoji 1500,- tak je rozhodujici co od toho ocekavas, jenze praxe je takova, ze dost lidi narvou refilly a pak se to snazi reklamovat. Ono je potreba na cely problem taky kouknout z druhe strany a ne jen ocima vycuraneho cechacka, ktery se snazi ojebat co se jen da.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

* nikdo netvrdi, ze cena originalnich naplni NENI vysoka

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

oo Viper oo - presne o tom to je, ja bych si taky do HP inkoustovky nekoupil original napln, to ji radsi 2x doplnim, protoze s novou origo naplni jde i nova hlava... potom ale nechapu lidi co chteji pouzivat refilly, proc si kupuji EPSON?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

lebo najprv pozeraju na cenu a az ked to kupia sa cuduju co je to za prije.bana tlaciaren

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám Epson Stylus PHOTO R 200. Po vypotřebování originálů jsem ihned přešel na kazety od Abelu. Cena poloviční, kvalita 100% Situace s náhradními náplněmi je stejná, jako s prodejem nahraných placek: neviditelná ruka trhu pracuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si pamatuju, probehl nejaky soud, ktery se tykal neorig naplni a vyrobce jej projel (tusim slo o neuznani zaruky na takovy vyrobek, bez ohledu na typ reklamovane vady).

To ze se tiskarny prodavaj "pod cenou" neni problem spotrebitele a dodavatel naplni bud vynikne kvalitou nebo cenou, ale rozdil v cene vetsinou zdaleke neodpovida rozdilu v kvalite. Je to totez, jako kdyby automobilka, trebas Skoda, odmitala resit reklamace aut jezdicich na benzin jiny nez Skoda a jeste si do benzinu michala primes, kterou by analizoval karburator/vstrikovac a pokud by koncentrace neodpovidala, napsalo by to "mate prazdnou nadrz nebo neoriginalni napln".

Apropos, znam cloveka kterej kupuje uplne obycejnej inkoust na psani a leje ho do tiskarny, stoji tusim +- 20Kc, tiskne to naprosto vpohode a protoze trysky jsou soucasti naplne, ktere v orig provedeni stoji cca 500, tak to semo tamo koupi a vymeni.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uz asi vim jak to dopadne s tema myma naplnema HP 26,27 prostě koupim novou tiskárnu HP za 1200 vnich budou nove naplně v ceně cca 1100 a takhle tu novou tiskárnu bez náplní zase prodám i kdyby za 500,uz jsem to tak párkrát videl u kamose mrkl na inzerát jestli někdo neshání a potom ji normalně objednal a prodal ale i tohle nejde do nekonečna.Já si osobně taky plním prvně parrot ten ale uz neni jak byval a ted inktec ten je v poho,cartridge mam porad uz dva roky originální a jedou v poho sem tam je profouknu a nebo proleju čističem a jedu dál a pokud dojdou tak to udělám tak jak kamos s tiskárnou.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Co řešíte ? Mám Canon i865 barvu jsem koupil 4l za 8250kč a jedno kompletní naplnění všech barev v tiskárně mě stojí 120kč. Toto bohužel ani Epson ani HP neumí.Tisknu často tak mě ještě nikdy hlavy nezaschly.Dnešní Canony už mají chipy i865 ještě ne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

kocourkov:epson stylus photo R300- levné orig multipak všech 6 barev..1556,- to je na jednu asi 259,- a tuším že 20 ml.samostatná barva 200ml 787,- to je na jednu náplň asi 78,70. je fakt, že poprvé musím koupit reset.to se ale vyplatí.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ted nevím jestli už 300 nemá ty menší. já osobně jedu to samé na RX 600

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2  jimmy: EPSON proto že SPDI alias CIS / Continuous Inking System / a proto že piezo :) Ale taky je moc nemusim - na druhou stranu s tim CIS maji neco do sebe.
a ted obecne:
CANON proto že za malo peněz hodně muziky se snadnym refilem a u modelu s cartridgema BCI3 a BCI6 zase CIS :). Bezokrajově, automaticky oboustrnně, s potiskem CD/DVD s dlouhou životností hlavy.
HP ne ale lidi to berou proto že je na to všude reklama a lidi jsou trubci / co se tiskaren s temato cartridgema tyka č: 27/28 56/57/58/ a nově 21/22 a 336.... a další male mrchy /. Busines Jety ANO protože: CIS a pokud potřebujete větší objemy tisku s okrajema tak je to prave.
REFILL:
a) tisknu hodně - zvolím adekvátní tiskárnu, která jde dobře refilovat - idealně s CIS. Koupim CIS a litrovy inkoust od vhodneho dodavatele a tisknu levně, tisknu pořád. Než se mi něco ucpe/rozleptá/zaschne mám své peníze x-krat zpět
b) tisknu málo - NEPOUŽÍVÁM REFILL !!!!! Protože:
 - neorigo inkoust zasychá rychleji a ucpava trysky / jak kterej ale obecně to tak lze říci /
/ kolik trubcu si nechava u nás plnit cartridge která: před tím než ji donesly ležela rok v šuplíku, když ji nesli k nám - tak barevnou šupli do pytliku a smychali ji barvy a když si ji odnášejí tak je mi jasné že bude ležet zase rok v šuplíku než ji použijí ( znám i **** kteří to dávají v kanclu uležet na desku nad topením - to je někdy na vraždu.) / .
- když si budu doma plnit sám tak jsem lama / 30-40% lidi jsou / a zmrvim to.
- návody a doporučení čtu až je pozdě
 
 

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Krozik: súhlas, mám rovnaké skúsenosti.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jake mate zkusenosti s refilly? Ja jsem kupoval napred InkJet ale po 14 dnech mi zaschla hlava. Tiskarnu jsem vyhodil. Pak jsem koupil noveho Canona a pouzivam ted refill koupeny tady: www.resco.cz a po mesici jsem tiskarnu pustil a tiskne v pohode.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Reset se dá sehnat za 249,-

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, kupujme vsichni refily a dopadne to treba jak v Polsku... HP tam opusti trh.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tisknu docela dost, ale nárazově (třeba měsíc nic), na inkoustovkách, dřív HP teď Canon. Roky používám neoriginal od firmy Inktec. Zcela bez problémů, dokonce černý inkoust do HP byl lepší než originál - nerozpíjel se ani na normálním papíře vodou! Za ušetřený peníz (odhadem několik desítek tisíc) bych měl spousty nových tiskáren. Takové jsou moje zkušenosti.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

radyz: No žádná škoda, od HP si už nekoupím nic.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pro PTC: Podivej se laskave na http://www.duplikace.cd/ at ze sebe zase nedelas pitomce. Zjistis ze naklady na vyrobu DVD pri 5000ks(pri vice ks je jeste nizsi cena!) vcetne potisku a obalu jsou 21,30Kč takze do 90,- je dost daleko na primereny zisk+dph.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

K nízké pořizovací ceně tiskárny je třeba rovnou přičíst ceny inkoustů, protože v  nových tiskárnách jsou takzvané "DEMO" cartridge pro vytištění cca 10 stran A4. Takže nová tiskárna stojí od oka 990,- korun inflačních + 990,- černá cartridge + 990,- barevná cartridge.
Dříve byla tato praxe používaná jen u levných inkoustových tiskárten, ale dnes je to asi u všech včetně laserových. Jako příklad můžu uvést náš plotr FALCON za čtvrt milionu nebo Epson 4000 za 50 tisíc.
O ekologii při výrobě a likidaci DEMO náplní se bez vulgárních výrazů vyjádřit nelze.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem kupoval Canon Prixma IP4200. V tiskárně jsou normální kazety, prodávané za cca 334Kč. Tak že 3x 334Kč o 384Kč (velká černá) je 1386Kč. Tiskárna stála 2600Kč., nová tisková hlava by stála asi 2800Kč. Z toho je jasné, že Canon počítá s tim, že si vydělá na inkoustu, neb mne má jako zajatce ktery by měl platit. Záver zní => plnit, jen je třeba najít inkoust s dobrou cenou a co moc nezasychá.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tudor: pred rokem a ctvrt sem kupoval Canon IP4000 a rozhodne tam zadna DEMO napln nebyla ... s tema naplnema co sem k tomu dostal sem tisknul skoro 3/4 roku (mozna i vic, ta tiskarna je neuveritelne usporna)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

2 tom : nechci se zastávat PTC (jeho názory mě taky občas fascinují), ale výroba CD/DVD opravdu není jenom jeho duplikace za necelých 22 Kč, ale hlavně někdo musí vyrobit jeho obsah (nahrát muziku, natočit film..) a to taky něco stojí.
Ale určitě se DVD za 90-100 Kč vyrobit dá, důkazem jsou nejen Levné knihy, ale občas se za ty peníze dá koupit slušný film jako příloha nějakého (jinak nečitatelného) časopisu.
V práci používáme již roky recyklované tonery (všechny tiskárny HP LJ) a problém s nimi se vyskytl zcela výjimečně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tudor - tohle najdes tak mozna u laserovek, ale tam je to primo uvedeno. U inkoustovych tiskaren je to malinko jinak. Napr. Epson dodava plnohodnotne naplne, jen prvni "zavodneni" systemu neco vic pozere, protoze tiskarna je z fabriky expedovana se specialnim roztokem v tiskove hlave. Aby tiskarna po osazeni prvnich naplni tiskla na 100%, je nezbytne provest init cisteni, ktere prozene nejaky inkoust pres vsechny trysky - u levnych tiskaren, kde ma napln cca 5-8ml je to samozrejme dost inkoustu. Toto imho odpada u HP, kde je hlava integrovana primo na naplni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To Radyz:
A to bude strašné neštěstí, že? Výrobců inkoustových tiskáren je víc než dost a výrobce, který kolem sebe kope zaslouží sám nakopat. O nic nejde! Jsme v EU a když HP uteče z jedné, nebo dvou zemí, stále zbude dost jiných a přivézt si požadovaný produkt z ciziny není až tak velký problém. A navíc OSA z něj nedostane výpalné!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To Janys:
Refilly mi dávají lepší výsledky, než originály. Kazety používám už víc než rok. Vypíšu, vyndám, zresetuji čip, vrazím zpátky, doleju dalších 12 ml inkoustu a jede se dál.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak... NEKUPUJTE EPSON!!!! Jakoukoliv zaruku vam zrusi a jeste poslou uzasne "upgradeovanou" tiskanu s vylitou barvou!!!

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.