Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Éra čistě digitální distribuce nejdříve za 10 let, říká Sony

Otazka v zaveru clanku je naprosto spatne polozena. Tohle neni o tom, co preferujeme, ale o tom, ze formou digitalni distribuce mi neni poskytoval schopen nabidnout stejnou kvalitu obrazu, natoz pak zvuku jako Blu-ray disk (obraz na Blu-rayi ma nekolikanasobne vyssi datovy tok a zvuk v bezztratove kompresi). Na iTunes apod. si muzu koupit film nebo serial v 720p v lehce naprumerne kvalite se zvukem v Dolby Digital. V podstate plati i to, ze rip serialu nebo filmu z Blu-raye v 720p ma vzdy vyssi kvalitu nez 720p video koupene na iTunes. Dokud nebudou mit masy lidi 100-1000 Mbit linky, aby mohli v relativne kratkem case prenest desitky gigabajtu dat, tak bude hrat digitalni distribuce vzdy druhe housle.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No, nevím jestli je zapadákov Praha 6, ale většinou jsou lidé ve staré zástavbě odkázání na O2, popřípadně pofidérní Wi-Fi pseudofirmičky. Ohledně otázky - já přímo nesnáším mít zacpaný 2 TB disk filmy, daleko raději je budu v budoucnosti streamovat odněkud z netu - to stejné hry.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo a filmy na optických discích jsou samozřejmě pasé.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi taky pasé :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, není to o tom, že by si člověk stahoval desítky TB domů, je to o tom, že data budou na netu a kdykoliv se na ně dostanu, tj. "streamovat odněkud z netu". Když bude fungovat onlinevideopůjčovna (neříkám že neexistují, ale výběr filmů je žalostný, možnost výběrů dabingu/originálu/titulků je ještě horší), tak nemám potřebu si film stahovat a uchovávat. Opět tomu ale musí odpovídat cena, pokud taková "zápůjčka" bude stát 20Kč, a film za to bude stát, určitě si ho klidně "půjčím"/pustím za těch 20Kč za 2 roku znovu. Pokud za to budou chtít 50Kč+ tak to si to raději půjdu koupit na stánek a budu mít placku doma. Jako i-legalne.cz s 30Kč za skladbu? No to ať s tim dou dop..ele. Doufám že to tak nedopadne i s filmama.
Do doby než se filmové společnosti probudí to jistí RapidShare, Uloz.to a podobně ... více méně, kdyby na tomto principu jeli i filmová studie, tak by taky něco vidělali ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proc? Ja mam tech 1,5-2 TB disku hned nekolik + externi HDD ctecku + seznam, co na kterym HDD je. Pustit film nebo serial je otazka par minut, protoze mam celej stolni comp zapojenej do systemu domaciho kina, takze vyndam prislusny disk, dam ho do ctecky a behem 1 minuty uz sleduji na platne film. Streamovani je dobry, ale nemuzu si vzit ten serial nebo film treba na chatu. Takhle si hodim veci na 2,5" externi disk a muzu si treba na chate nebo dovoleny nekterej vecer pustit, co chci. Nehlede na to, jak jsem psal vyse, streamovany video nedosahuje v soucasnosti (a jeste dlouho nebude) takova kvality jako Blu-ray disky. Na monitoru to az tak poznat neni, s 1080p projektorem nebo vetsi televizi uz ano. A proc bych se mel spokojit s necim horsim, kdyz muzu mit neco lepsiho, ze? :)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Filmy jsou mi celkem volné, mě spíš zajímá jak dlouho bude ještě hudba vydávána na optických discích.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

:-D sranda, mne je zase hudba uplne "volna", co clovek to nazor :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dlouho, než někdo dodá použitelný obchodní model. Jak tu někdo psal, jít na i-legálně, zaplatit 30 korun za něco co nelze bez restrikcí používat mě osobně opravdu nebere.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo, od i-legálně ruce pryč. Jednou jsem si tam něco koupil a fakt hrůza, musel jsem ve WMP vypisovat certifikát, ten pak ještě asi 5x potvrdit aby WMP pochopilo že je to moje a až pak, po několika minutách jsem se konečně dostal k tomu, že se mi písnička spustila. Ale to byl rok 2007 tuším, možná už to mají vychytanější.

Já to vidím přesně obráceně. Raději bych zaplatil za nechráněnou mp3/wav se kterou doma mohu nakládat jak je libo, než za chráněné wmačko, které přehraju sotva na PC (mobil+mp3 padá).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

nechapu jednu vec.. proc porad opticke mechaniky a rotacni media?? pri cenach flash pameti..

..spis bych to videl tak, ze 4k video uz bude na techto read-only klicenkach..

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Prože výrobní cena těch placek je pořád o dva řády níž než flash média - nemluvě o tom, že placka vyleze z výroby rovnou hotová s obsahem, flashku je třeba nejdřív vyrobit prázdnou a teprve potom na ni nasypat data.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Opticke media su u mna na filmy, hudbu a hry pase uz niekolko rokov (DVD mechaniku pouzivam iba na pociatocnu instalaciu systemu a k 3 PC mam iba 1 externu opticku mechaniku).
Zial, v dnesnej dobe neexistuje ina ako "nelegalna" cesta ako sa k digitalnemu obsahu v relativne dobrej kvalite dostat (hry nepocitam, tam s prehladom postacuje steam).
Neviem sa dockat doby, ked si na nete vyberiem film (cca 2 eura), vyberiem si jazykovu stopu (nic ine ako original neberiem) a titulky (pre priatelku), stiahnem na HDD a pozriem, resp. pozriem streamovane. Konecne nebudem musiet drzat na HDD filmy, ktore mam v plane este aspon 1 krat vidiet (az na par vyvolenych).
Smutne je skor to, ze namiesto toho, aby toto firmy ponukali aspon ako alternativu a "zarabali", tak radsej bojuju s veternymi mlynmi.
Preco by som si mal kupit film v DVD kvalite v stanku hoci aj za 1.5 evra, obzvlast ked tam nikdy nenajdem orig. v DTS, ked si to "zadarmo" mozem stiahnut vo full HD kvalite s originalom v DTS MA? A to mam iba 2 Mb/s linku, ktoru iba vyuzivam "naplno" par dni v tyzdni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jsi pirát, to je myslím hlavní pointa tvého příspěvku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

odkdy zakon zakazuje stazeni a/v dila pro osobni potrebu? pokud tomu tak neni pak jste lhar, ktery tu krayzieho krive obvinuje z porusovani autorskych prav.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na Slovensku platí jiné zákony než u nás.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

to jiste mate pravdu ze maji jine zakony, ale

§ 24 "Vyhotovenie rozmnoženiny zverejneného diela" ustanovuje:

(1) Rozmnoženinu zverejneného diela môže fyzická osoba vyhotoviť bez súhlasu autora pre svoju osobnú potrebu a na účel, ktorý nie je priamo ani nepriamo obchodný; za takéto použitie nevzniká povinnosť uhradiť autorovi odmenu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

navic rozmnozeninou by se to stalo teprve potom co by to smahnul na nejakou placku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, ale zároveň:

Tento zákon sa vzťahuje na dielo

- autora, ktorý je štátnym občanom Slovenskej republiky alebo má na jej území trvalý pobyt, alebo
- zverejnené v Slovenskej republike bez ohľadu na štátne občianstvo alebo trvalý pobyt jeho autora.

A dovolím si odhadnout, že většinu filmů a hudby (warezu) lidé stahují, aniž by byly na Slovensku zveřejněny a v takovém případě se na ně ten zákon nevztahuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dovolím si tvrdit, že jakmile je něco zveřejněno na internetu, je to totéž jako by to zveřejnili i na Slovensku...
A za druhé pokud by nebyl na slovensku zveřejněn, nevztahuje se na něj ten zákon vůbec, tudíž ho ani nemusí pálit nějaká autorská odměna či omezení...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

tak o tomto citam prvy krat a dost ma to zaujalo. preto sa chcem opytat, aky zakon plati na diela ktorych autorom nie je slovensky obcan a ani neboli zverejnene v slovenskej republike? ak to ziadny zakon explicitne nespomina, osetruje to nejaky zakon aspon genericky? ("pre vsetky diela plati, ze ...")

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Blu-ray jsem začít kupovat nezačal, ale časem se tomu nebráním. Pro mě osobně je faktem, že bluray jsou poslední fyzická média pro filmy - další už mě nikdo a nic nedonutí kupovat.

Možná byste měli místo pitomých anket typu "Máte radši hemeroidy nebo Facebook" zkusit "Jakou máte stabilní maximální rychlost připojení" a bylo by to zajímavější i když pořád málo vypovídající. Podle mě napdpoloviční většina českých domácností nemá připojení k netu žádné nebo se vejde s rychlostí do 3Mbit/s.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja osobne jsem pro digitalni distribuci. Doma TB disk a na nej vse ukladat. Ovsem musi byt zalohovany a musim mit moznost s daty nakladat. Proste stahnu, zaplatim rozumnou cenu a kdyz treba pojedu pryc, zkopiruji si film z disku do notebooku na cesty. Za cokoliv, co je nesmyslne zavisle na placce/ pripojeni k internetu/ jedinem exemplari zarizeni platit odmitam. "Ochrany proti kopirovani", v realu vlastne ochrany proti pouzivani chapu jako formu okradani zakaznika.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Poslete uz nekdo toho dedu do duchodu ....
.
Ja nevim cim to je, ona snad SONY zamestnava sema VS vedce, co zspali dobu uz za svych studii a nic jineho se jiz nenaucili ... nejaci ekonomove z VS, co nameji ani potuchu o realnem svete a vetsinou ani ne o matematice ... za 10 let bude v Asii tak rychli internet i v mobilu, ze nikdo uz ani nebude vedet, co by tam vlastne prenasel ;-)) ... mozna uz bude mit misto PC mobil a k tomu propoji velky sidplay, klavnenici a mys ... pokud nbebude laserova na stole a virtualni touchpad velikosti A4 ;-))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

pardon, ale moj PC videl opticke medium naposledy pred 3 rokmi, pri instalacii operacneho systemu. Neviem, co robia Sonáci, ale asi im už trochu šibe. Jediný význam vysokokapacitných optických medii ( Bluray o kapacite 100 GB +) vidím v zálohováni dát, ktoré potrebujem fakt len výnimočne a za predpokladu, že médium bude stáť len zlomok ceny aktívneho disku. V dnešnej dobe, ked 2MBit+ má už každý blbec a tento trend má pokračovať, už nechápem zmysel týchto kotúčov.Potrebujem film - za par minut ho mam. Potrebujem si ho pozrieť - pošlem ho cez lokálnu ethernotovú sieť(či už drotovu alebo bezdroovu) do televízie a čumím. Alebo sa televízie rovno sama pripojí a sama si dodá obsah. Kdo má chuť zhánať médium, skladovať ho doma, opatrne s ním zaobchádzať aby sa náhodou nepoškriabalo, prenášať ho a aj tak sa svina nakoniec poškodí a sekance počas filmu sú zrejme u každého bežná prax. Optickým nédiam dávam max 10 rokov...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1) každý člověk (dle tebe blbec) nemá 2MBit+

2) za pár minut film nemáš, jedině na páteřní síti, mně s 8Mbit linkou trvá stažení 700MB 15 minut, pokud chci vyšší kvalitu, tak to trvá 1,5-3 hodiny (4-8GB). A pokud by jsi chtěl kvalitu Bluray (25-50GB), tak se celkem načekáš.

3) pokud někdo neumí zacházet s médii, je to jeho problém a u každého určitě "sekance během filmu" běžná praxe nejsou, aspoň u mě ne. Bluray disky mají navíc speciální ochrannou vrstvu.

Nevím jak dlouho tu budou optické disky, ale iluze, že se bude v dohledné době vše stahovat z internetu, je úsměvná. Možná jendou ano, ale to už tu nebudeme.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

..."iluze, že se bude v dohledné době vše stahovat z internetu, je úsměvná."... schválně zajdi do nějaké videopůjčovny a zeptej se jestli ten brutální úbytek zákazníků je jen iluze či je skutečný? Každý ti řekne že je to tak na zavření, páč už dávno drtivá většina lidí co dřív hojně navštěvovala půjčovny si dnes novinky stáhne dřív než to na nějakém médiu vyjde a staré filmy koupí na stánku!

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Omlouvám se, ale špatně jsem se vyjádřil - chtěl jsem říct "distribuovat přes internet", nikoliv "stahovat z internetu". Protože to zmíněné stahování novinek není distribuce, nýbrž pirátství. To, že půjčovny filmů jsou odvařené, tak s tím plně souhlasím.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jestlize stahovani pro vlastni potrebu je piratsvi, pak odvody autorskym svazum jsou vypalne, neni-liz pravda?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

na 1,2,3 nema cenu reagovat je to vase typicka ukuleleovska retorika, ale zmeny ktere pozoruji ve svem okoli davaji zapravdu richardovi7854.
tez krome systemu a obcas nejake hre do pc zadne medium nestrkam uz peknych par let. za posledni 3 roky jsem nekoupil jediny program cd/dvd a to vcetne ucetniho sw. proste zapatim paypalem nebo kartou a stahnu. co chci tak mam okamzite u sebe a nemusim cekat na nejakeho postaka a modlit se aby mechanika danou placku precetla. a co se tyce meho okoli tak s plackou uz neprisel nikdo hodne dlouho, vsichni maji portable disky nebo flashky vcetne meho tatika ktery byl posledni mohykan co chodil vzdycky s plackou abych mu tam prepekl fotky, ted ma 2 flashky a rechta blahem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a to bylo tatikovi vcera 69 takze gz, dneska se stavim :))) (to kdyby nahodou cetl diskusi, pac na cdr server chodi pravidelne)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

vsecko nej osvicenemu panu otci :) (a je jedno jestli na to prisel sam, nebos ho 'osvitil' ty)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.