Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Éra Epyc Zen 3 prodloužena do 2026+, AMD vydala 6 nových výhodných modelů

To je hezké, že AMD podporuje ZEN3 v serverech.

Škoda že na ZEN3 v desktopu se dost vybodává tím, že zařízla herní podporu pro Polaris a vegu, které k ZEN3 dávala. Takže odteď už jen security updaty holánkové pro naše grafiky v ryzenech 5000 a dokonce i některých 7000. Kdo by chtěl taky hrát na grafice z roku 2019 - Radeon VII. Zraje jako víno.

https://videocardz.com/newz/amd-confirms-polaris-and-vega-architectures-...
Procesory super, ale na grafiku od AMD se můžu příště vybodnout. Nvidia GTX980ti dostává game ready drivery ještě nyní a je z roku 2015.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

To jsou zase vzlyky. Pokud tu hru nepsalo prase, tak poběží.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

A já doufám, že přijde Fodrek a nalinkuje Vám článek, kde vývojář ovladačů popisuje, co vše je ve hrách rozbité a jak to musí opravovat.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Na každém šplochu
pravdy trochu.

Začínají vycházet hry používající UE5.x
Optimalizace v driverech jsou dělané pro každou zvlášť.
Proč nestačí mít optimalizace pre engine?
Protože kodéři jsou čuňata a zmrví i to, co zmrvit nejde.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Napsal toto stejný Melkor, který napsal

"".. opravu chyb a glitchů .."
By měli dělat hlavně autoři hry.
Nebo tam ty chyby a glitche nervat mocí mermou."

?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jo. A kupodivu se to nevylučuje navzájem.

Mimochodem .. jak ovlivní oddělení větve ovladačů pro GCN použitelnost dekstopových Ryzenů 5000 (bez iGPU) pro herní použití.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdo mluví o vlivu na desktopové ryzeny bez iGPU? Pokud máte pocit že já, tak prosím nevnucujte mi zase nějaké své domněnky jako tombo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi proste ukazkovy blbecek, ktery si neodpusti, aby do neceho nebo do nekoho nestorural. Kdyz by jsi cetl aspon ty komentare, tak by jsi nemusel lhat a prekrucovat tak, jak se ti to hodi. Ale ty ne, radeji budes blba trubka, ktera ve vysledku nedela nic jineho, nez chodi prudit. Viz tvuj prvni prispevek.
hezky vikend

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Něco k věci? Ne? Klasický tombomino, nějaký urážky a žádná fakta. Tak krásný víkend

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim, ze tech faktu tam bylo popsano dost. To svoje vyplakavani "nad urazkami" si strc tam, kde svetlo nesviti a chovej se sam nejdrive tak, at ti clovek nemusi psat, ze jsi blbecek.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No nikdo tady zatím ten fakt, že vega a polaris nebudou dostávat optimalizace pro hry, nevyvrátil. Viděl jsem tu příspěvek, který doslova cituje to co je v mém odkazu, a totiž že bude jednou za čas dostávat balíky s bezpečnostními aktualizacemi a "možná" někdy něco navíc. Vzhledem k tomu, co přišlo v poslední aktualizaci to žádná sláva nebude. Čím déle to bude od forku na gitu, tím méně se s tím budou programátoři zalamovat a obtěžovat se s mergem.

PS: Zase příspěvek a zase urážka. Trošku žumpa, že

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

A v cem je problem, ze slaba grafika nebude dostavat aktualizace pro hry? To co se na tom da tak nejak hrat bude fungovat i nadale. No a to, co ta karta stejne neutahne, nebo nejake nove nedodelky..... To snad neni tragedie. Nebo je?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dole jsem hodil link na testy radeon vii a vega 64 v roce 2023. Ty karty,stejne jako treba gtx 1080,stale fullhd davaji i pro nove hry. A predpokladam,ze par let (mozna doslova) jeste na medium fhd stacit budou.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

kupodivu to problém je, protože může nastat celé spektrum potíží od silně kolísajícího framerate přes problikávání textur a spoustu dalších chyb které tak zůstanou na vývojáři, ale ten se na to obvykle vybodne a bude dělat opravy jen pro výrobcem hw podporované produkty.
Nemusí jít o nějaké staré věci, třeba Vega v iGPU je i v moderních Cezanne a tam to ty co si to zakoupili letos jako levný stroj vhodný i ke hrám dost zamrzí.
Přitom je to celé divné, AMD vydělává jako nikdy díky historicky největšímu podílu v serverech a přesto omezuje podporu sw u Radeonů, to je krátkozraký "účetní" tah. V tom je rozdíl mezi NV propastný, ti si pomaličku budovali svůj "sw ekosystém" navázaný na hw ikdyž to byly v určité době také nepohodlné výdaje navíc ale šlo o to vytrvat. Nabízet jen hw s minimální podporou je stále stejná strategie AMD a je to neustále jako jít hlavou proti zdi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl je, že Nvidia se aspoň tváří, že ji hráči a uživatelé zajímají. Jakmile AMD začalo mít úspěch v serverech, tak na lidi začalo (nějak moc brzo) kašlat. U grafik nedávno zrychlili učení neuronových sítí, že už je to konkurenceschopné, tak proč se starat o hráče. Fandové se budou ještě pár let utěšovat, že soustředěním na ziskové segmenty vydělají víc peněz, můžou pak vytvořit dobré produkty i pro lidi, s dobrou softwarovou podporou :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

no proto mi poslední roky připomíná AMD spíš čínskou firmu bez nějaké vize. Číňan se naučil dobře dělat hw, někdy i hodně na úrovni, ale sw je "španělská vesnice" - prskne se tam jedna verze a tím podpora prakticky skončila.
Své vypovídá i historka o vzniku TR a nebýt určitého oživení Intelu v HEDT tak by už byl TR prakticky na odpis. Prostě jedou čistě na čísla. Proto s Huangem v čele jak se tehdy navrhovalo by už Intelu bylo horko mnohem mnohem dřív.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

„Proto s Huangem v čele jak se tehdy navrhovalo by už Intelu bylo horko mnohem mnohem dřív.“

To je napsaný, jako kdyby to byl nějakej ověřitelnej fakt. Přitom je to čirá spekulace, nic víc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

".. může nastat celé spektrum potíží od silně kolísajícího framerate přes problikávání textur a spoustu dalších chyb .."
- kolísající a/nebo nízký framerat kvůli nestíhání HW už SW nespraví
- problikávání textur a jiné chyby by měl odstranit vývojář (protože se to projeví i na těch novějších GPU)
".. ale ten se na to obvykle vybodne .."
protože vydavetel už za hru dostal zaplaceno a vývojáře už poslal mrvit něco jiného.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ne vždy, sice většinově ano ale jsou i dobré příklady kdy za nimi stojí větší vydavatel a patche chodí dlouho, extrém byl minulý rok update na Serious Sam 2 - to je hra co jsem dostal ještě k tehdejší 7600GS 256MB. Jinak i na hry od Ubi ze série FarCry chodí také hodně dlouho. Potom už při vydání odepsaný Redfall dostal dva velké updaty. A dalo by se pokračovat.
Jenže pokud grafika už bude patřit k nepodporovaným v den vydaní tak se naopak problémy s updaty mohou zhoršovat. Jednoduše grafická karta není jen ten kus hw ale podpora sw je část která rozhoduje o použitelnosti. Koupit z bazaru tak to trochu zamrzí ale kupec už s tím tak nějak musí počítat.
Ovšem u integrované "Veky" to už dost kupujících nejen zamrzí ale přímo nas*re. Jsem zvědav jestli aspoň podporu Vegy nepřehodnotí, je to přece stále prodávaný nový hw narozdíl od dožívajích se Polaris.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jo. Situace se mění.
Jen nevím, jestli k lepšímu.
Nějakou dobu po vydání hru se vydávají updaty.
Většinou to není pro to, že se vydavatel snaží hru zlepšit, ale protože byuula vydána v tak děsném stavu, že to poškozuje jméno vydavatele a ohrožuje příští zisky. (viz Bughesda).

Výjimkou už není ani hotfix o velikosti 23GB.
Klidně i 3x za týden.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozhovor s členem Starfiled Community Patch

https://www.eurogamer.net/starfield-group-fixing-bethesdas-bugs-say-thei...

"It's essentially a hack, like they built this game thinking they would add modding some day, and they haven't actually added it yet. The only reason we can mod it already, is because we've modded the other games using the same engine and we know what to do. But a lot of stuff is really broken compared to the other games."

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo komunita nadšenců, jenže to se dostane jen těm opravdu nejznámějším titulům, co pozoruji tak zájem obecně o moddování dost průběhem let opadá.
Patche bývají obrovské to je pravda. Mám dvě připojení, jedno hlavní ve městě 1Gb a druhé na vsi zatím 100Mb a tam když po dvou měsících chci proaktualizovat tak to mohu nechat běžet a jít si lehnout...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V tomto ohledu je obzvláště potřeba dávat pozor a vyvarovat se ntb s procesorem z řady Ryzen 7030 (Barcelo-R), jelikož má ještě Veku (přičemž paradoxně nižší Zen 2 řada 7020 Mendocino má RDNA 2).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je to tak, nechápu, proč to AMD udělalo. Teda chápu, finance, ale stojí to za to?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by se dalo rozmáznout v nějakém článku třeba na diit.cz s nějakým úderným nadpisem jako třeba:

"Výrobce APU ukončil herní podporu už v roce vydání"

Akorát to by musel být ten druhý výrobce :D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A co se na to podivat trochu realne... z pohledu hrani, jsou integrovane vegy u Zen2,Zen3 APU pro nove vychazejici AAA tituly v podstate pase. Nema to vykon. Pro starsi hry, zadne optimalizace uz nepotrebuji, protoze je maji, potazmo ty hry tam jedou tak jak tak. Nove napr Indy hry, ktere nejsou graficky narocne, na tom pojedou tak jak tak.
Jedine co tomu clovek muze vytknout by byla ne-podpora nejakych specifickych funkci, napr FSR X, Fluid Motion, atd. ktery by AMD pridalo novejsim kartam, a tady by uz nebyly. Opet se ale naskyta otazka, jestli nekdo bude doplnovat technologie do samotnych her, ktere jsou X let stare. U novych tahle APU stejne nebude mit vykon, ani s temi technologiemi.
A posledni vec je, ze AMD reklo, ze nektere nove funkce budou podporovany. Viz prispevek ohledne Anandtech, otazka je ktere.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

To máš samozřejmě pravdu. Ale uznej, že být to Intel, tak by si to no-X nenechal ujít ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako mozna jo :)
Ale u Intelu je tradice, ze jejich integrovana grafika byla (aspon driv) sragora, takze kdo by se tim zabyval ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rada je jednoducha, nepozerat sa po 7020/25/30/35 mobilnom APU, ale jedine po 7040. Ten bude Zen4 a nejake GCN5+ v iGPU mat asi nebude :))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Polaris by mne netrapil, dnes je to stara plecka stejne jako desktopove Vegy s tim, ze to nutne neznamena, ze na tom neco nepobezi i pokud je to nove vydane.
Co mne ale zarazi je fakt, ze je mezi nepodporovanyma je i integrovana vega APU (byt ma prd vykon na nove hry), tak by mela mit minimlane patche, a by ty hry sli aspon spustit, pokud na to ma vykon.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vega 64 (Release date: Q3 2017.) měla/má +- podobný výkon jako GTX 1080 (Release date: Q2 2016.)
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1080-vs-AMD-RX-Vega-64/...

Rx 590 (Release date: Q4 2018.) měla/má +- podobný výkon jako Gtx 1660 (Release date: Q1 2019.)
https://gpu.userbenchmark.com/Compare/Nvidia-GTX-1660-vs-AMD-RX-590/4038...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem rikal, ani jedno mne z toho netrapi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Tombomino je vychytralý a kupuje Nvidii

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

tombomino hlavne neni Majklos, ktery se snazi off topicem za kazdou cenu tady vyvolat senzaci a svuj 580 Polaris loni vymenil za 6700, protoze uz nema vykon na nove hry. Coz je neco, co Majklosovy asi nedochazi...
Krome toho to neznamena, ze nebude mit zadny support, jak se tu uz po nekolikate snazis asi naznacovat.
A u toho bych to prosim nechal.
Dekuji :)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Krome toho to neznamena, ze nebude mit zadny support, jak se tu uz po nekolikate snazis asi naznacovat."
Já naznačuju, že nebude mít vega a polaris žádný support a proto hned v prvním příspěvku píšu, že bude dostávat bezpečnostní aktualizace. Tve fck logic.

A co rtx 4070, jak šlape?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

hezky vikend.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tady to porovnání celkem sedí, ale zrovna UB bych se neoháněl... :) Když je blokujou i na r/intel, tak je tam něco hodně špatně. Například tvrzení že 9700K je lepší herní procík než 7950X3D bylo dokonalé :D

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Na hrubý srovnání cca stejně starých karet je to ok

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

v tom se jednou shodneme, Ryzeny 4/5000 G se prodávají a ještě dlouho budou.
Sám jsem dnes koupil když byla za pěknou cenu deska AM4 a hodlám tam dát 4300G, tak doufám že to tak rychle nezazdí. Sice to nemá být na hry, ale rozhodla ve finále výbava desky do 3 tis kde byl požadavek na int. WiFi a lepší zvukovku jak ALC 8XX a s optickým výstupem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

...In a statement to AnandTech, AMD says: "The AMD Polaris and Vega graphics architectures are mature, stable and performant and don't benefit as much from regular software tuning. Going forward, AMD is providing critical updates for Polaris- and Vega-based products via a separate driver package, including important security and functionality updates as available. The committed support is greater than for products AMD categorizes as legacy, and gamers can still enjoy their favorite games on Polaris and Vega-based products."
tedy
v prohlášení pro AnandTech společnost AMD uvádí: "Grafické architektury AMD Polaris a Vega jsou vyspělé, stabilní a výkonné, a z běžného softwarového ladění tolik netěží. V budoucnu bude AMD poskytovat kritické aktualizace pro produkty založené na Polaris a Vega prostřednictvím samostatného balíčku ovladačů, včetně důležitých aktualizací zabezpečení a funkcí, pokud jsou k dispozici. Poskytovaná podpora je větší než u produktů, které AMD kategorizuje jako starší, a hráči si stále mohou užívat své oblíbené hry na produktech založených na Polaris a Vega."
takže leckteré komentáře jsou dosti zavádějící.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To zni celkem v pohode. Ale nekteri potrebuji kolem toho udelat humbuk, aby se na ne nezapomelo :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mno dyť to píšu, bezpečnostní aktualizace budou chodit, optimalizace pro hry ne. A že přestanou najednou fungovat všechny hry někde snad píšu?

Problém je v tom, že se vybodnou na herní aktualizace s opravou chyb a glitchů, zatímco pro stejně staré či starší karty od nvidie tyto stále chodí. A co Vám poví výrobce hry, až budete reportovat s vegou problikávání textur? Hm? A to nemusí být nová hra, stačí aktualizace tanků, neboli všech těch moderních "game as a service".

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

".. opravu chyb a glitchů .."
By měli dělat hlavně autoři hry.
Nebo tam ty chyby a glitche nervat mocí mermou.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A nyní zpátky do reality

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vzdyt ty grafiky jsou stejne slabe na nejake velke hrani to nikdy nebylo. Tak co resis. Neco na tom pojede a neco mozna ne.

GTX z roku 2015 je urcena na hry, tak ma podporu na hry i nyni. APU jsou hlavne procesory a je tam i nejaka lehka grafika. Proc by to melo mit nejakou novou superpodporu pro hry? A treba to AMD prehodnoti a jeste to tam dosudla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč by to měla přehodnotit, však jste se tady na diitu shodli, že je úplně v pohodě vydat produkt a pak mu přisoudit po půlroce už jen údržbový režim na bezpečnostní chyby.

A grafiky vydané v roce 2018 a 2019? Koho to zajímá. Však to má jen výkon na většinu her. Ale tak co, však to není na plný detaily, tak najednou vlastně "na nějake velke hrani to nikdy nebylo". Fakt od problému s antilag+ fandové amd našli dno a nyní se už jen zakopávají pod zem. Fakt nemusíte své oblíbené firmě odpustit vše a nechat si sr*t na hlavu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zkus si NVIDII, tak sice nové ovladače vydava i pro své starsi rady ale ukázkově je kurví.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Version: 546.01 WHQL
Release Date: 2023.10.31

Fixed Gaming Bugs
[Halo Infinite] Significant performance drop is observed on Maxwell-based GPUs. [4052711]

Mnojo, uplně ukázkově to k*rví /sarkasmus

https://www.nvidia.com/download/driverResults.aspx/216300/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Po jakem pulroce? Zen 5 klepe na dvere....
A kde ctes, ze jde JEN o bezpecnostni aktualizace?
Co treba trochu posilit sve kognitivni schopnosti?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

AMD Ryzen 7 7730U
Release Date: Jan 4th, 2023
Integrated Graphics: Radeon Graphics (Vega 12)

https://www.techpowerup.com/cpu-specs/ryzen-7-7730u.c3037

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, ale na tom by hral hry jen masochista. A ten oceni glitche, dropy a tak. Vse je v radu veci. Kdyz developer SW bude chtit, tak sve dilo patchne. Vzhledem k tomu, ze by to bylo pro zlomek uzivatelu, tak to asi nepatchne. Nula od nuly pojde.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Škoda že na ZEN3 v desktopu se dost vybodává tím, že zařízla herní podporu pro Polaris a vegu, které k ZEN3 dávala.“

To je dobrý nesmysl. Polaris byla vydána na jaře 2016, tedy o 4,5 roku před Zen 3 (podzim 2020). Ty architektury spolu nijak nesouvisejí, vyšly ve zcela jiné době a ani se nesešly v rámci konkrétního APU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ZEN3 APU s Vegou. Očividně. Nepíšu to pro puberťáky, ale lidi, co se v IT alespoň trochu orientují a tedy ví, že polaris v APU nebyla.
Ale změna podpory je pro vegu a polaris, proto zmiňuji obě.

Ještě něco?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

„které k ZEN3 dávala“

Které, nikoli kterou. Tudíž obě. Splést se může každý, ale hrát si ještě na aroganta, to je už vyšší level :-)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tojo,uplne jiny level nez slovickarit. Ale jo,tim jste to zachranil. Apu s vegou vydali jeste letos. Polaris posledni kartu rx 590 vydali 2018. Posledni samostatnou vegu 2019. A vy se me tocite na tom podstatnem,ze jsem si je dovolil dat do jedne vety a neobratne jsem tak rekl,ze by polaris mela byt nekdy v apu,i kdyz ja vim ze ne,vy vite ze ne,kazdy diskutujici tady vi ze ne. Na veci to vubec nic nemeni. Ale ja jsem ten arogantni. Ok. Proc ne. Vsechno v poradku. Amd castecne zarizlo podporu stale relevantnimu produktu a vy si reste to ze polaris nebyla v apu. Diskutujici vas v tom podpori.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD zatím žádnou podporu pro Vegy a Polarisy nezařízlo!
Pouze ovladače pro ně oddělilo do samostatné vývojové řady, oddělené od novějších architekrur RDNA.
Jistě, celkem očekávatelně bude většina pozornosti a práce napřena k ovladačům pro RDNA.
Ovladače pro Vegu a Polaris budou až na druhé pomalejší koleji. Na některé opravy a optimalizace pro nové hry budou muset jejich majitelé zapomenout, nebo si minimálně o poznání déle počkat. Dělat z toho ale až takovou tragedii je myslím zbytečné!

Také můžete přejít k NVidii. Tam je alespoň na oko podpora starších karet v ovladačích a s tím i nových hrách o něco delší. Má to ale také svá úskalí. Nové hry vám tak na staré kartě pojedou s novými ovladači trochu lépe. Často ale pro nedostatek výkonu stejně příliš mizerně aby byli rozumně hratelné.
Naopak některé starší hry vám poběží svižněji a stabilněji se staršími ovladači. Co je pro něj lepší varianta ať si každý vybere sám ;-).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

1, "AMD zatím žádnou podporu pro Vegy a Polarisy nezařízlo!"
...
"Na některé opravy a optimalizace pro nové hry budou muset jejich majitelé zapomenout, nebo si minimálně o poznání déle počkat. "
Tak co z toho? Uz nyni prisly o optimalizace her za 2 mesice. V tom novem baliku byly,alespon podle toho co jsem dohledal,necham se poucit,jen 4 bugfixy.

2, "Také můžete přejít k NVidii. Tam je alespoň na oko podpora starších karet v ovladačích a s tím i nových hrách o něco delší."
Presne o tom tady pisu. Radeon vii vysel v roce 2019. 4 roky,brzy 5. Stale ma dost vykonu na fhd na vsechny hry. https://youtu.be/BA7SxIjr8rM?si=X6rhktakCgZDReaf
Proc by jako mela gtx 1080 z roku 2016 dostavat game ready ovladace a tahle karta ne? Nebo treba vega 64? https://youtu.be/G6xQj5HWLuM?si=IollbW937ARSAiEw
Ty karty na to vykon maji.

Az si priste prectete ze amd ma stejne dobre ovladace a nebo to o zrajicim vine,vzpomente si na tohle.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš? Na Radeon VII mi přijely poslední drivery někdy před týdnem a hraje se mi na ní skvěle.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pro ty pomalejsi,prectete si ten prvni prispevek jeste jednou a pokud ani potom vam nedojde o co jde,tak i cely clanek v odkazu

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A preto je to tak, mercury prestalo udávať CPU pre Superpočítače a konzoly v podieloch AMD od Q2 2023 , lebo do Superpočítačov a konzol AMD dodáva asi 58% svojej produkcie CPU v kusoch, aby by sa započítali aj tieto CPU dalo by to 37,7% pre AMD.

Mercury Research Q3 2023 Q2 2023 Q1 2023
AMD Desktop CPU Market Share 19.2% 19.4% 19.2%
AMD Mobility CPU Market Share 19.5% 16.5% 16.2%
AMD Server CPU Market Share 23.3% 18.6% 18.0%
AMD Overall x86 CPU Market Share 19.4% (Excluding IOT/SC) 17.3% (Excluding IOT/SC) 34.6%
https://wccftech.com/amd-epyc-server-ryzen-mobile-cpus-secure-big-market...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nepovazuji to za vyhru:

3000$ epyc zen3 32jader
GB6 single core 1500-1700 bodu
GB6 mulicore 13000 bodu

Apple M2Ultra
GB6 single 2600 bodu
GB6 multi 21000 bodu

Architektura EPYC ZEN3 je stara, multithreading umi dobre pouze threadpool, ringbuffer. V zadnem pripade bych do toho dnes jiz nesel.

Jsou to siditka pro hlupaky.

At daji na plac architekturu threadripper ZEN4 32 jader za rozumnou cenu nebo at se jdou bodnout.

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Co to je za mistifikaci?
Za 3000 USD je 56/112 vlaken a konektivita o ktere se jablku ani nezda.
Chtel bych videt ten server postaveny na M2ultra?
Uz ma Apple plnou podporu pro Linux, aby se to dalo pouzit jako server?

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Som prilis nepochopil o co ti ide.

Za prve tym porovnanim Epycu a M2Ultra. Su to 2 diametralne odlsine produkty.
To ako by si porovnaval supersport s nakladiakom.

Za druhe. Su oblasti, kde tie Epycy(platforma) stacia a usetri sa za nakladnejsiu ZEN4 platformu.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

".. Architektura EPYC ZEN3 je stara, multithreading umi dobre pouze threadpool, ringbuffer. V zadnem pripade bych do toho dnes jiz nesel .."

Architektura M3 je stará, multithreading špatně škáluje. Nedostatečná velikost paměti pro značnou část úloh, nemožnost využití dGPU pro akceleraci. V žádném připadě bych do toho dnes již nešel.

PS: GB6 ST ukazuje pro 45W Zen5 3400 bodů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

AMD by to normálně asi taky nedělalo - kdyby o to nebyl zájem provozovatelů serverů.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ano, Zen5 je az ta dalsi generace. Jak to myslite, ze M3 spatne skaluje? Ma vyborne GB6 multithreading vysledky. Na pocet jader lepsi nez intel nebo amd.

Nepochybuji o tom, ze AMD case svou hw architekturu nejakym zpusobem dotahne do nejakeho vseobecne prijatelneho stavu, ale je to porod. Predchozi generace jsou vhodne spis na hry, az zen 4 prisla v laptopu se 16 jadry, ovsem nejsou certifikovana k podnikovemu uziti. Kouknete na Apple, CPU je robustni jiz od zacatku, netrpi az zas takovymi porodnimi problemy jako ma Intel nebo AMD. Apple na produktech vice pracuje a vice dre predtim nez je vypusti na trh a je to docela dost znat.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Tohle jsou hrozné slinty ... sám používám 16" MacBook Pro s M2 Pro jako hlavní pracovní stroj, ale tuhle Vaší adoraci za hranou, to fakt nechápu.

Apple má porodních problémů víc než dost a některé ani neumí pořádně vyřešit. Nadměrné opotřebovávání SSD v některých HW kombinacích, propady ve výkonu sdílené paměti, náhodné propady výkonu grafiky při delší zátěži atd. Ze SW například zvláštní až otravné chování produktů od AutoDesku (vlastní bolestivá zkušenost).

"Apple na produktech vice pracuje a vice dre predtim nez je vypusti na trh a je to docela dost znat." - Jasně, tak to jste asi raději zavřel oči při vydání řady iP 15/15Pro a iWatch + iOS 17, wOS 10. Tolik průserů co se při tom objevilo už dlouho nepamatuji. Abych předešel kecům z Vaší strany, používám iPhone i Watchky. Jen nejsem takový zaslepenec jako Vy. Vyhovuje mi ekosystém, provázanost produktů, ale rozhodně to není bez chyby a podlesní dobou jde HW i SW spíš směrem k horšímu než že se udržovala kvalita. Primárně tedy spíš ten SW, HW asi ještě pořád testují (tady až na OLED, tam je to trága).

Mějte Apple rád a klidně jako modlu, jen tu ze sebe nedělejte takového zaslepence, pak lidem co mají rádi Apple třeba nebudou ostatní říkat iOvce.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

... a pak ten apple M2ultrasráč strčíš do serveru a zjistíš jaká to je líná mrcha, která má jen 64GB RAM, takže na ní spousta věcí ani nepoběží. :-D :-D

Ale hlavně že tu operuješ geekbenchem :-D :-D To se hned pozná odporník. :-D

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

M2 Ultra ma 192 GB RAM. Ale to samozrejme na vysledku nic moc nemeni....

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ne v M2 Ultra zařízení za 3000US$, ale minimálně za 5500US$.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jestli se ptáš na cenu, tak Apple není pro tebe ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Apple není pro mnohé, včetně mně, bez ohledu na cenu.
Jako serverové řešení jsou M2 Max/M3 Max od Applu nepříliš vhodným řešením. Jen to mnozí Applefans nejsou schopni pobrat. Ale co už. Svou milovanou hračku mají, tak ať si hrají ;-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Server = RAM. Klidně desetkrát pomalejší, ale musí být jí hodně. Tzn úplně proti smyslu počítačů Apple.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

A máte k dispozici nějaká čísla co by to potvrzovala? Podle testů M1 Max (ten měl teoretický bandwidth 400GB/s) si CPU jádra sáhla maximálně na 200GB/s.
https://tlkh.dev/benchmarking-the-apple-m1-max#heading-cpu-memory-bandwidth

Dvousocketový Genoa systém ve stejném STREAM benchmarku dosahuje výsledku 674GB/s
https://global.hpc.co.jp/assets/pdf/processor_benchmark_report.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, čísla jsou veřejná. Mimochodem na dvojnásobek potřebuješ ten s dvojnásobkem linek a RAM čipů - ten 2slepenec Ultra. Koneckonců mluvíte i o 2socketu, takže NUMA architektura pro vás není problém.

U Apple Silicon má CPU polovinu rychlosti RAM, GPU má plnou. Je to po vzoru grafických stanic SGI v 90. letech (jednu s Windows 2000 mám doma). Logika je, že na zahlcení CPU stačí i poloviční výkon RAM. Výpočty na GPU neřeší latenci, a tak jdou zahltit hůře, takže výkon RAM je směrován přednostně pro GPU.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten dual socket příklad jsem uvedl, protože jsem měl po ruce jeho čísla. Jedno socket Genoa by patrně dosahovala zhruba polovičních hodnot.

V řadě případů platí (zvláště při vyšších počtech core/threadů), že je to právě paměť co bývá bottleneckem omezující výkon, proto takový úspěch Epyců-X(Ryzenů X3D), které s násobně větší L3 cache v řadě případů úspěšně sníží tlak na memory bandwidth.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale ani u těch EPYCů to není tak, že plný výkon RAM má jedno jádro nebo skupina jader. Vlastně vzhledem k poměru počtu jader má Apple na jádro větší výkon RAM než EPYC.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pár vláknové RAM-bandwidth-hungry úlohy budou sedět Apple Silicon určitě sedět lépe. Samozřejmě za předpokladu, že se mu do jeho RAM vejdou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A diskuse je spise o velikosti RAM, nez o rychlosti. Pro server je zivotne dulezitejsi dostatecna velikost RAM. A tady Apple kulha na obe nohy.... Neni to CPU vhodny pro servery.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ale říkají obě strany ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Věta tázací má v češtině na konci otazník, na rozdíl od věty oznamovací jež končí tečkou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tečka se v případě smajlíka občas vynechává ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cenu snad neresime, dulezity je pocit. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A co kdyz mi CPU vykon staci, ale potrebuji hodne RAM pameti? Velka RAM se u serveru, ale nejen u serveru hodi. Apple Silicon jsou pekne CPU, ale spise takove napudrovane hracky pro dospele....

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

„3000$ epyc zen3 32jader
GB6 single core 1500-1700 bodu
GB6 mulicore 13000 bodu“

To je nějaký nesmysl. I EPYC 7543P za $2300
https://www.newegg.com/amd-epyc-7543p-socket-sp3/p/N82E16819113713
dosahuje v GB6 18 000 bodů.

Když použijeme benchmark, který vytváří realistickou zátěž, například PassMark (zátěž serverů skutečně není rozsekaná na desetimilisekundové úlohy jako v GeekBench), tak už to Applu moc nejde:

EPYC 7543P - 67086 bodů
M2 Ultra - 48560 bodů

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Apple dělá servery? Chceš testovat mobily a notebooky testy pro servery? Už roky tu říkám, že každý test testuje něco jiného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ja jsem vcera cvicne zkusil 5900x v MT Passmarku a vyslo mi necelych 41k bodu, s prekrocenim limitu na 145W. M3 Max dava cca 39k. Takze on 'stary' 5900x dava super novu M3 v MT zatezi.
Spotrebou je to samozrejme jinde, ale porad je to 12C proti 16C, min 1 generace starsi architektura a min 2 generace starsi vyrobni proces oproti M3. V ST je M3 naproti podstatne rychlejsi.
Jde videt, ze GB je pro ucely PC opravdu benchmark naprd :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak ukazují praktické testy M3 zařízení, navzdory použití 3nm procesu dochází u některých zařízení při MT zátěži k throttlingu tj. MT výkon reportovaný v GB není patrně výkonem dlouhodobě udržitelným. U kombinovaných CPU+GPU zátěží to možná bude ještě markantnější.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ty s aktivním chlazením jsou stavěné pro dlouhodobou zátěž. Jestli ta je za hranicí chlazení nebo ne koncového uživatele nezajímá - ten kouká jen na výsledný výkon. To samé máš třeba s Intelem i v desktopu - není nutné porovnávat jen s AMD (o kterém mimochodem dlouhodobě říkám, že jejich procesory jsou stejně dobré nebo lepší než Apple Silicon - samozřejmě v reálné zátěži spousta lidí využije akceleračních obvodů, kterých má AS víc).

EDIT @tombomino: Takže M3 má podobný výkon v MT, výrazně větší výkon v ST, a to vše s podstatně menší spotřebou. Takže podle potřeb uživatele to stále může být zajímavý upgrade.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ano, videno takto a se spotrebou tech 55W, tak to neni spatne. Nicmene porad srovnavas 'jen' s 12C a Zen3.
Pokud zacnes porovnavat Zen4 v ramci 7950x a jeho mobilni variantou, tak ten bude oproti M3 Max podstatne rychlejsi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V době hybridních architektur už počet jader moc neříká. Spíše je zajímavé, kolik ta malá jádra mají výkon při jaké spotřebě a ploše na čipu. Např dlouho byla malá jádra v Cortexech prehistorická a naprosto tragická. Budget byl jen na vývoj velkých jader (a ta se také lépe vyjímají v PR materiálech). Nevím, jak dnes, ale koukám některé nadcházející SoC ani malá jádra nemají - pro ten tragický výkon asi stačí po vzoru x86 brutálně podtaktovat (středně) velká jádra (a doplňující věci, jako třeba vypnout část cache).

Pro vysvětlení: Pro idle, např čtení stránky ve webovém prohlížeči, psaní dokumentu či koukání na seriál, stačí řešení ala x86. Výhoda výkonných malých jader Apple je, že spotřeba znatelně nestoupne ani při střední zátěží. Kterou mimochodem snad nikdo dnes netestuje, proto člověk musí koukat na YouTube videa popisujících konkrétní workflow a setkává se s protichůdnými zkušenostmi lidi na internetu a svém okolí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Děje se tak údajně i u MacBooků Pro s aktivním chlazením při MT zátěži.
https://youtu.be/XJZQLQK0Vfc?t=630

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

A já říkal, že neděje? Zvlášť když nacpeš nejvýkonnější procesor do tenkého notebooku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proc nema poradne chlazeni? To nejak soudruzi v Apple nezvladli. No oni jdou ve stopach Intelu....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Apple ale 4kilové tlusté cihly nedělá. Navíc ty nechce ani většina PC uživatelů (např přirozeně hluk v zátěži).

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jste nějako popletl
Ta čtyrkilová tlustá cihla bude v zátěži tišší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Měl jsem jich několik doma. Ano, jsou tak polovičně hlučné než tenké "15W" PC shity s Intelem (těch je většina), ale i tak je to nepříjemné. Zvlášť když si člověk zvykne na absolutní ticho (Apple).

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní ticho je možné tak u pasivních MacBook Air, ostatní Macbooky Pro mají jeden/dva fany (těch bude většina nabízených modelů a prodaných kusů).

Alza nabízí celkem 1477 přenosných zařízení s Windows, z toho žádné z nich neváží více než 3,3kg. Z nich 1437 váží méně než 3kg, 1116 méně než 2kg, 72 méně než 1kg. Žádné MacOS zařízení neváží méně než 1,24kg.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže u Apple Silicon se i při středně náročné práci ty větráky nespustí. Navíc i Air má hodně slušný výkon ve srovnání s půlkou x86 notebooků. Jsou známy případy, kdy applisti vraceli Mac Studio a MacBook Pro a koupili Mac Mini / MacBook Air, protože ten výkon nedokázali využít.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Z YT výpovědí těch co tak učinili jsem pochopil, že je k tomu vedlo několik důvodů. 1. MacStudio při podobné ceně nepřinášelo výrazně více výkonu než MacBookPro (který má navíc výhodu vlastního displeje/mobility), druhým důvodem bylo špatné škálování výkonu vyšších konfigurací vzhledem k jejich ceně.

Říci si, že vlastně vyšší výkon nepotřebuji je pro Apple fans určitě účinný coping mechanism s realitou, tj. že si výkonnější řešení (na rámec okamžitých potřeb) prostě nemohu dovolit.

Vzhledem k absolutní nerozšiřitelnosti a přitom značné morální/fyzické životnosti v kontextu pomalé inovace dnešních AS zařízení jde o uvažování značně krátkozraké.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč by si to nemohli dovolit? Už to měli koupené a doma používali. A v PC světě škáluje dobře výkon/cena? Tak to jsou ti výrobci hodní, že si nehodí na vyšší modely větší marže :-) PS: Mluvil jsem o Studio --> Mini a Pro --> Air. Takže nešlo o výhodu displeje a klávesnice. O morální/fyzické životnosti se budek bavit za pár let. Zatím si ji Macy držely dobře.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Absolutni ticho Intelu v MS Surface Pro je take nakazlive. Ja jen pro vyvazeni, ze dokonce i na hroznem Intelu se da postavit slusne vykonny pasivne chlazeny strojek. Jen se vyrobce musi tomu dostatecnemu chlazeni venovat....

Skoda, ze MS nedela Surface i s AMD. Mozna casem. To by byl k dispozici brutalni vykon v pasivne chlazenem "tabletu". Casem i s brutalnim koprocesorem AI.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

M3 je propadak, M4 bude jeste vetsi a s M5 prijde Rosetta 3. ;-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak to akorát stačí, aby Intel držel většinu trhu a blokoval AMD - do doby, než Apple přejde na jinou architekturu. Asi RISC-V a něco jako 100 ALU ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A možná nasadí i 4096 bitové vektory.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak už stávající SVE umí až 2048bit, takže moc nepřeháníš :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teoreticky
Prakticky:
256 (některé)
128 (většina)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ISA je future-proof, není třeba pak vymýšlet nové instrukce. Hardware umí tolik a tolik a v dalších generacích může přidat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A jaky je rozdil v prodlouzeni vektoru a pridani nove CPU instrukce? Podle mne pouze kosmeticky....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Třeba v tom, že není třeba přepisovat aplikace? Pamatuješ, jak superskalární Pentium bylo o dost rychlejší než 486 na vyšší frekvenci? V původních aplikacích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pentium 60/66 bylo rychlejší.
Hlavně v opearcích dělení.
Akorát, že to počítalo blbě.

486DX5-120 bylo rychlejší než P75~P100.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentium bylo superskalární, tj. 2 INT operace místo jedné. Technicky to první (60/66) bylo in-order a dvě 486 pipelines vedle sebe. Ty další už byly out-of-order. Ten bug s dělením byl kvůli špatně zadaným hodnotám v tabulce předpočítaných hodnot (lidská chyba). Ale v FP operacích nebyl CPU 2 instrukce za cykl takjakotak (tj. o tom jsem původně nemluvil).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ladis: pochopitelně, dnes se moc s plnou kontinuální zátěží na běžných zařízeních nepočítá. Asi jako pak dávali výrobci grafik varování že nejsou určeny pro celodenní zátěž. Myslím že pro 100% jistotu stability se doporučoval burn test 12-24hodin. Ntb by buď musel s frekvencí brutálně dolů nebo by se ugriloval i s deskou. I PC s běžným chlazením a běžnou skříni co nemá několik přívodů a výdechů by měl po několika hodinách problémy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

viem že to tu nepatrí ale pomôžte. Prešiel som na AM5 platformu na R7800X3D . MB po prvý krát MSI B650. A o čo mi ide. Mám dual boot a pri zmene nastavenia v biose to trvá niekedy aj 7 - 8 min kým sa dostanem do okien. Príšerné dlhé načítavanie len biosu. Potom sa to loadne za 2 - 3 sec. Som strašne sklamaný buď z AM5 alebo MSI.
Aké nastavenie FLCK a MLCK pri RAM 6000 MHz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak často potřebuješ něco měnit v BIOSu? Ta doba samozřejmě naštve a je velkou kaňkou na AMD nebo MSI. Možná i proto lidi často po (osobních a ne většinových) zkušenostech s PC jdou do Apple.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

no mám to nové, takže sa snažím dostať z toho čo najviac. Potrebujem dostať z cpu max možné frekvencie kôli rFactoru. Potom už do biosu nebudem bbrať.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně bych to překous. Pak do BIOSu vlezeš tak jednou za půl roku, tak je to jedno.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no budem musieť....ale za tie prachy ma to serie

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po změnách v BIOSu (a po prvním zapnutí) se testuje a konfiguruje RAM. Když vylezly desky s AM5/DDR5, nějaký blbec v nich nastavil, že se to dělá při každém bootu, to bylo maso. No a čím víc RAM, tím hůř. PC se 4 GB už snad dnes ani udělat nejde, minimum se dává 16 GB, a je hodně lidí, kteří se nežinýrují a do domácího PC si dají 64 GB, aby mohli mít v Chromu otevřeno deset tisíc tabů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak počátky nových DDR byly krušné i u Intelu, provozovat na všech 4 slotech bylo peklo a frekvence nešla stabilně přes 4200MHz (jedna značka stejné CL parametry), ale co jsem četl tak u AMD dokonce ještě níž, 3600 - to pak nové DDR úplně ztrácely smysl.
A divíš se ? 4GB je obskurní kapacita pro 0,0001%, základ je 8GB na modul což je takové minimum pro normální provoz - asi jako v době XP SP2 512MB tedy že nezačíná okamžitě intenzivně swapovat.
Osobně si hlavně pochvaluji nové atypické kapacity RAMek, pro 48GB už není třeba víc modulů jak dva, ani pro 96GB, konečně po dlouhých letech zajímavý pokrok.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro 48GB RAM v desktopu/notebooku stačí dva moduly již řadu let (2x 32GB). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže 2x 24 GB bude levnější než 2x 32 GB ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jednak levnější a jednak není potřeba hned znásobit paměť. Menší mezikrok je velice vítaný. Nejpraktičtější to je u strojů s iGPU kde se z RAM dost ukusuje grafikou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rozdíl mezi 2x24GB a 2x32GB bude patrně pod 1000Kč. Což je částka, se kterou by neměla mít problém snad ani iChudina.

2x16GB 3659Kč
https://www.alza.cz/kingston-fury-so-dimm-32gb-ddr5-5600mhz-cl40-impact-...
2x32GB 5139Kč
https://www.alza.cz/kingston-fury-so-dimm-64gb-kit-ddr5-5600mhz-cl40-imp...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ty peníze se mohou dát do lepšího modelu procesoru, grafiky či kvalitnější skříně.
Nechápu proč jsi tam dal odkazy na notebookové so-dimm. Co jsem porovnával svoje Corsair stejné frekvence i dalších vlastností tak příplatek je 1300Kč vůči 48GB. Pointa je proč platit za něco co se ještě nevyužívá, je to víceméně rezerva když už stávající kapacita začíná být pomalu těsná. Násobky jsou prostě moc a nutí to akorát přeplácet. Proto se i dívím že k tomu nakonec výrobci přistoupili, pro ně jsou násobné kapacity výdělečnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

@Ladis ".. Jenže 2x 24 GB bude levnější než 2x 32 GB ;-).."
@DDR0 ".. Jednak levnější a jednak není potřeba hned znásobit paměť.."
@DDR0 ".. ty peníze se mohou dát do lepšího modelu procesoru, grafiky či kvalitnější skříně.."

Corsair DDR5-5600
2x16GB 2699 Kč https://www.alza.cz/corsair-32gb-kit-ddr5-5600mt-s-cl40-vengeance-white-...
2x24GB 3659 Kc https://www.alza.cz/corsair-48gb-kit-ddr5-5600mhz-cl40-vengeance-black-d...
2x32GB 3228 Kč https://www.alza.cz/corsair-64gb-kit-ddr5-5600mhz-cl40-vengeance-rgb-gre...
2x48GB 6481 Kč https://www.alza.cz/corsair-96gb-kit-ddr5-5600mhz-cl40-vengeance-rgb-bla...

1) Levnější to tak nějak není.
2) "Nebinární" kapacity nejsou tak úplně bez rizika nekompatibilty
3) 400Kč není tak moc. Ale do mínusu, protože kůl kapacita 48GB místo 64GB
4) Co Vám stačí dnes, nemusí stačit zítra.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

- použité skladem, pr*el si dělej z někoho jiného.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nové RAM (DDR5 DIMM) z Alza
Corsair 32GB KIT DDR5 5600MT/s CL40 Vengeance Grey EXPO 2 699,-
Corsair 48GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Vengeance Black 3659,-
Corsair 64GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Vengeance Grey for AMD 4 729,-
Corsair 96GB KIT DDR5 5600MHz CL40 Vengeance Black 7 299,-

Stále platí co jsem uvedl výše (pro SO-DIMM), rozdíl 48 a 64 je cca 1000Kč.

U 96GB kitu dokonce vyjde 1GB levněji než u 48GB (76,03Kč/GB vůči 76,20Kč/GB). ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak je to nový produkt, takže se ho nevyrábí tolik a je třeba utopit větší část fixních nákladů. Časem se sklady vyčistí a ceny budou vzájemně odpovídat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1000,-kc je opravdu prd rozdil, ale pokud pridanou kapacitu nevyuzijes, je opravdu lepsi ty penize pouzit nekde jinde. Pokud vyuzijes tak samorejme, je to fajn.
Najit pro 'domacim' nasazeni vyjma nejakeho 'mega photoshopu a primiery' vyuziti pro vic jak 32GB, je podle mne dost tezke.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten kdo pokukuje po 48GB pravděpodobně užije i 64GB. Nehledě na to, že ve 24GB DIMMech bude minimálně dočasně značně omezená nabídka.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nechci se hádat, ale z nějakého důvodu ty moduly vznikly. Asi je po nich poptávka od OEM :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, jaký důvod to byl.

Jestli někomu přišel skok z 32GB na 64GB moc veliký.
Nebo potřebovali do 4 slotů narvat více než 128GB (resp. více než 64GB do 2 slotů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z mého pohledu je to jen zbytečné zdržení před tím co bylo dlouhodobým příslibem DDR5 (tj. 64GB ubuffered DIMMy/SO-DIMMy). S ohledem na to jak špatně si unbuffered DDR5 vedou v 2DPC (u AM5 garantováno pouze 3600MHz) tu měly být už dávno.
https://www.amd.com/en/products/cpu/amd-ryzen-9-7950x

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne bych rekl, ze je to o subjektivnim pohledu a preferencich. Nevidim treba duvod, v pripade, ze bych se blizil kapacite 32GB a vedel, ze se kolem te hranice budu pohybovat kupovat 64, kdyz 48GB, bude vic jak dostatecne.
Osobne jsem koupil 32GB, ale klidne bych koupil 24GB, pokud by nabizeli 2x12GB, protoze pro vice stejne nemam a v dohledne dobe nebudu mit vyuziti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 1kKč+ mít aktuální maximum platformy je výhodné, snížíte na 0% pravděpodobnost otázky "Proč jsem koupil jen 48GB když jsem mohl mít 64GB?".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To by byla pravda pouze v pripade, ze bych pro ne mel uplatneni, coz vy jako argument vesele ignorujete.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To v tuto chvíli není žádný argument pouze dohad. Pouze čas ukáže zda po skončení morální/fyzické životnosti daného zařízení taková potřeba nenastala. Může to sem pak (za pět let?) dopsat.

I když nemusí mít vědomou potřebu stále se dá z více RAM profitovat (OS může větší část dat nacachovánu).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ja jsem odpovidal za sebe. A za sebe vim, ze nevyuziju v dohledne dobe nejspis ani tech 24GB a to i presto, ze obcas spoustim nejake virtualky, video converze a hry :)
Ale jinak nemam nic proti, at si kazdy koupi, co ma pro nej smysl.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ooops.
Dopadlo to jak veřejné zákazky. Rozhodující (a jediné) kritérium - cena.

Mimochodem .. Testem pozornosti si neprošel.
U další položky bylo "Rozbaleno skladem"

Corsair DIMM 5600 CL40
2x16GB 2699 Kč (84,34 Kč/GB)
2x24GB 3659 Kč (76,26 Kč/GB)
2x32GB 4729 Kč (73,89 Kč/GB)
2x48GB 6999 Kč (72,90 Kč/GB)
Tady už se to srovnalo a zároveň je vidět "sleva z množství"

G.Skill DIMM 6400 CL32
2x16GB 3549 Kč (110,90 Kč/GB)
2x24GB 5599 Kč (116,65 Kč/GB)
2x32GB 6599 Kč (103,11 Kč/GB)
2x48GB 9474 Kč ( 96,69 Kč/GB)
Tady jepocit z těch 24GB takový .. kyselejší.

Můj názor.
Pokud to myslíte vážně a/nebo kupujete PC na dobu 5+ let, dejte tam 2x48GB.
V opačném případě tam vražte 1x48GB.
Když na to nemáte, pořiďte si M1 Air. Ten si vystačí s 8GB. (Alespoň Jirka Kocman to tvrdí.)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro doplnění k vtipné poznámce: M1 je i s 16 GB dnes mnohem levnější než původně s 8 GB. To je výhoda pro ty, co chtějí naskočit do Apple ekosystému a (oprávněně) se bojí nedostatku RAM (když ne teď, tak za rok dva).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ona se M1 zařízení ještě někde prodávájí jako nová?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jistě, i v klasických velkých obchodech v ČR (Alza, CZC, ...). Apple neprodává lowend, ale starší mainstream. Díky tomu máš sice starší model, ale ne odfláklý zpracováním a "ušetřením jednoho dolaru". Díky dlouhé softwarové podpoře není problém starší model - na PC s tím taky není problém, ale u telefonů Android jo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejlevnější nové 16GB MacOS device na Alza je MacBook Air za cca 30kKč.
https://www.alza.cz/macbook-air-13-m1-2020?dq=6251827

8GB verze s 256GB snad šla na trh v roce 2020 za 999US$

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A pro šetřílky Mini ještě o skoro 10 tisíc levnější:
https://www.alza.cz/mac-mini-m1-2020-sleva-d6344070.htm?o=2

Obojí ok, když vemeš, za kolik jsou novější generace s více RAM nebo storage.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten odkaz na Alza vede na bazar.

Na CZC.cz je stejná konfigurace (za stejnou cenu), je to deklarováno jako výprodej tak snad nejde o bazar.
https://www.czc.cz/apple-mac-mini-m1-16gb-256gb-ssd-8-core-gpu-big-sur-m...

Ten konfigurátor CZC.cz nabízí příplatek ze 256GB na 512GB za 16393Kč, což se opravdu vyplatí. :-)
Dopl. Vypadá to, že přehodili cenu "upgrade" z 256GB na 512GB a z 256GB na 1024GB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.