Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Eric Demers z AMD patrně nastoupí ke Qualcommu

"proniknout na trh, kterému deset let dominuje Nvidia s ATi/AMD, je oříšek i pro giganty jako Intel"

Tak to mě pobavilo. Jo, proniknout na trh s pětačtyřicetigramovýma rohlíkama pomocí pětigramových, to je opravdu kumšt.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Intel se snažil vyvinout řadu klasických grafických karet, pokusů byl dost - od i740 po lrb, ale vždycky vyhořel.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevandruj do i740, svého času se dostala i do srovnávacích grafů při testech nVidia a ATi :-) Navíc házet to do jednoho pytle s LRB je blbost, to se nikdy neprodávalo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

LRB se neprodávala jako GK jen proto, že nesplnila vkládaná očekávání

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ony do jednoho pytle patří. i740 byl čip postavený tak, aby ve svůj prospěch využil tehdejší vysoké ceny pamětí. Byl postavený výhradně pro fungování na AGP a zakládal na AGP texturingu - veškeré textury tahal z operační paměti; onboard měl jen malou (a proto levnou) paměť pro frame-buffer. Počítalo se s tím, že sice bude o něco pomalejší než konkurence (brzdící AGP texturing), ale zároveň bude díky menší kapacitě paměti výrazně levnější. Jenže v době, kdy se dostal do výroby, padla cena pamětí (tehdy snad skoro na třetinu), konkurenční výhoda zmizela, jen nízký výkon zůstal. AGP stroje byly novinky - high-end, nikdo si proto do nich nechtěl kupovat pomalou grafiku, takže se z i740 stal propadák. Do PCI strojů se použít nedala (AGP texturing) a i když pár výrobců připravilo PCI verzi osazenou speciálním řadičem s vlastní texturovou pamětí, byla vlivem čipů navíc dražší a pomalejší, než konkurenční karty.

LRB se bude prodávat - ať už samostatně nebo v integrované podobě. Obě řešení si nemají co vyčítat, každé minulo cíl.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Vyhorel vyvoj?

Ano, pri prodeji tech karet vyhorel, ale jeste to s GPU nezabalil, lze tedy rict, ze vyvoj porad bezi a teprve uvidime jak dopadne. Bez zkusenosti treba s i740 by byl uplne ztracen pokud se to AMD povede s APU ... pritom narozdil od AMD si Intel muze dovolit utopit spousty penez ve vyvoji.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Netvrdím, že si to nemůže dovolit. Tvrdím, že žádný z produktů (ať se dostal do kterékoli fáze) nebyl úspěšný. Intel několikrát nabral lidi na vývoj samostatné grafické karty a několikrát je opět propustil. Nedá se říct, že od doby i740 má stále tentýž tým - naopak, několikrát se vyměnil.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.