Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k €800 000 za podporu Windows 7 byl jen začátek, Německo zaplatí násobně víc

ale no, MS ma rocny obrat 130 mld, ked obrovske nemecko im za toto zaplati 2 miliony, tak cely svet dokopy sa urcite nedostane cez 100 milionov, cize z pohladu prijmov absolutne zanedbatelne

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

U nás sa hovorí "babka k babce...."

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

obrat je jedna vec, cisty zisk druha

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Z pohledu států mi platba za podporu nepřijde jako příliš velká částka, je ale vtipné, jak data "vyplouvají" na povrch postupně.
Z pohledu MS je nejlepší brát za základ pouze roční zisk technické podpory. V porovnání s tímto číslem bude celosvětový zisk z prodloužené podpory zajímavější.

Co mi ale vadí je, že se No-X snížil ke sprostému click-bait-fake-news-deep-fake obrázku. Znalci vědí, že se kancléřka zásadně neusmívá a má slepené konečky prstů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Přiznávám. Příště použiju fotku se zaručeně pravou Angelou.

https://www.freshme.de/wp-content/uploads/sites/9/2018/02/Merkel.jpg

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Tie merkelbaby ani len srdiečko poriadne nevedia urobiť.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Srdíčko? Vždycky jsem si myslel, že tím symbolizuje kosočtverec.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Na tvoj pohľad štátu sa ti vieš čo môžem, keď štát rozhadzuje naše dane. Neplatí to zo svojho platu žiadny minister, poslanec, úradník.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

a takyto debilkovia z eu tlacia vsetkych proti ich voli do elektrosikany.....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a takyto debilkovia z eu tlacia vsetkych proti ich voli do elektrosikany.....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A můžeš mi říct, jak ten tvůj výkřik souvisí s debílky z EU?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Mě by hlavně zajímalo, kde by chtěli najednou vzít 50 000+ počítačů které nebudou mít prokazatelně, zatím známé, bezpečnostní díry. To je hotovo, to aby to začali stavět na iPadech :-D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

"vládní úřady v Berlíně mají obdobně nevyřešených 18 tisíc sestav"

Dobrej tunel, je videt, ze rozkradani verejnych financi zdaleka nefunguje jen u nas.
Nerekl bych nejake servery, nejake workstationy, ale 18 tisic kancelarskych pocitacu muzou obratit na Windows 10 za tyden a o mnoho drazsi nez placeni dodatecne podpory stareho systemu by to nebylo.
Ja jsem od noveho roku prehodil na desitky uz 8 pocitacu a to jsem to delal jen prilezitostne po praci par znamym a sobe.
Co tam v tech uradech delalo IT posledniho pul roku?

Zajimalo by me, jaka je situace u nas v CR. Jestli nas taky Microsoft podoji nebo se obejdeme bez podpory nebo uz mame vsechno na "linuxu". :-)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to nenazval dojením. Microsoft dlouho předem (od okamžiku uvedení) avizoval, že k tomu dojde, podporu prodlužoval, no a nakonec ji prostě ukončí. Cenu podle mě za prodlouženou podporu zvolil velmi slušnou. Zvlášť když si mohl říct v podstatě jakékoli číslo.
To, že si státní správa nemůže dovolit používat nepodporovaný software v kombinaci s tím, že se na upgrade vykašlali, není důvod nadávat Microsoftu. A to ho nemám ani trochu rád.

Jinak ve státní správě a přidružených státních firmách je sedmiček hromada, někde "přechází" už 5 let a testujou to (vážně, takhle o tom mluví), ale zmigrovanou nemají ani jednu stanici. Jsem si naprosto jistý, že platit se support bude, alespoň někde, a vsaďte se, že v přepočtu na licenci bude ten support daleko dražší než v Německu :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nenadavam Microsoftu, na dojeni neni preci nic spatneho. Proste vecer potrebuje kravicka podojit a ja se jen tazal, zda jsme ta kravicka? :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS podporu u sedmiček nijak neprodloužil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, je to tak, díky.
2015 skončila podpora jako taková. 2020 skončila rozšířená podpora. 2023 skončí placená podpora.
Windows 7 vyšly 2009. 2012 přišel nástupce, Windows 8.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

2023 konci platena preto, lebo konci support embedded Win7 (niektore bankomaty len nedavno prechadzali z WinXP embedded na w7 embedded)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tam kde jsem pracoval já, byla meta (4PC/NTB)/den s tím, že se rovnou měnil HW, protože W7 stroje byly většinou zastaralé a bylo je třeba po záruce vyměnit (že to bylo prakticky identické železo jsem zmiňoval už před měsíci).

A hypoteticky to může zdržovat fakt, že se používá SW, co pod W10 neběhá, tak se musí migrovat účty do nového SW, vysvětlovat uživatelům co a jak, migrovat jejich data a podobně. Někdy je to fakt pěknej oser. Navíc je třeba počítat s tím, že uživatel má poschovávané dokumenty, které je třeba taktéž zálohovat, zjistit co je a není už třeba. Uživatel obvykle je jen "uživatel", čili netuší proč to tak je a kde a co a jak, takže ten mnoho nepomůže a stávalo se mi, že jsem hodinu hledal něco, co bylo před ksichtem, ale uživatel tvrdil, že to není ono (aby si o hodinu později vzpoměl, že to asi ono je).

A stíhej si pak pravidelnou obměnu ;)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak jinak. Jaky kancelarsky software pouzivany ve statni sprave, ktery behal na Win7 nebeha na Win10.

Sam delam na specializovanem pracovisti, kde mam k PC pripojeny nejake stroje a ovladaci software k nim bezi jen na Windows XP nebo na Windows 7. Ovsem takovy PC nemam zapojeny na primo do site. Pokud z toho potrebuju tahat data, mam vedle PC s Win10, ktery je zapojen do podnikove site jednou sitovkou a na primo do stareho PC druhou sitovkou. Bridge tam neni vytvoren a sluzby jsou omezeny tak, aby si novy Windows 10 PC mohl z toho PC se starsimi Windows tahat data v tomto smeru, nic vic.

Tohle reseni mi jako jedine dava smysl, pokud potrebuju z nepodporovaneho systemu tahat data do site. A samozrejme jen pokud to nejde vyresit jinak. Ovsem kolik takovychto pripadu opravdu ve statni sprave nastava?

Takze zopakuji, jaky urednicky soft funguje ve Win7 a nefunguje Win10?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď plácnu takový příklad... Před x lety si nechali udělat za stovky milionů nějaký specializovaný sw na správu daní, katastru nebo čert ví čeho... Třeba chodil ještě na XP a pak ještě na 7 ale na 10 už ne. Aby to chodilo net to potřebuje. Co teď? Nový ještě hotový není, podobnou komedii teď vidíme s prodejem (sledováním) dálničních známek. Pak se platit "pár" ojro za podporu vyplatí...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Úřednického softu ve státní správě je tolik, že ti na to těžko někdo odpoví. Navíc nejde o to, jestli jde pod W10 rozchodit, ale jestli je jeho běh pod W10 podporován. Protože jinak budeš mít sice podporované Windows, ale SW bez podpory.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze se tocime na tom stejnem stale dokola.
Za 5 let minimalne co se vi, kdy Win7 skonci nebyli urednici schopni si zajistit aplikacni podporu pro Windows 10?
A jak rikam, pokud vyrobce softwaru existuje a drzi podporu pro Windows 7, tak 99,9% aplikaci funguje i na Win10, tudiz davno mohl vyrobce podporovat i ty. Jasne ze by to neco stalo, ale divil bych se kdyby vic nez rocni dodatecna podpora za Win7 od MS.
Dodam, ze pokud vyrobce urednicke aplikace uz neexistuje, ve statnim se to stava, podpora teda neni zadna, uz mohli zase davno mit ajtaci ozkouseno, jestli to bezi i na Win10 a zjistili by velmi pravdepodobne ze ano.
Z me zkusenosti na Win10 nefunguje par super starych aplikaci, ktere maji pocatky jeste v DOSu a nasledne predelavky na Windows. Mohou se vyskytnout jeste v ucetnictvi nebo skladovem hospodarstvi, ale uz toho moc neni. A nefunguje starsi pridavny hardware kvuli ovladacum a teda i navazne aplikace, jinak temer vsechno bezi ok.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ale stále se bavíme o úřednících a státní správě takže v tom všichni stejně hledáme smysl zcela marně :-D

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

+1 ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Věřím tomu, že kdyby použili 32-bitové Windows 10, bude jim daný software fungovat. Sám jsem pár podobných divnoSW řešil...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tady jde o to, že se potřebuje provozovat SW k 20-30 let staré trhačce materiálů, která je připojena na paralelní port. Nová je za n-milionů ksč, kde číslo n je vyšší než 3 a nižší než 20.
Zbytek nebyl tak brutální, na něco se udělal rovnák, tzn. aby se to dalo spustit na novějším OS než MS-DOS nebo W95. Některé věci naštěstí odpadly samy, ale většinou se jednalo o moderní SW.

Za servisáka můžu říct, že nejhorší je většinou lokace počítače (kancelář v patře, ke kterému vedou fakt dlouhé a úzké schody. Takže je potřeba každou část odnosit individuálně, jak desktop, tak monitor. A je potřeba přinést nový a odtáhnout starý, takže člověk ty schody vyjde 4×. Nebo hezky do třetího patra, sice širokýma schodama, ale když tam člověk mění těch počítačů víc, tak je to radost.

Potom nedostupnost počítače, někde dokonce měli udělané stoly, ale nemělo to díru na klávesnici/myš, takže někdo chytrej prostě nějakým způsobem tam ty kabely dostal, ale nepočítalo se s tím, že to odtamtud bude potřeba za pár let zase vydolovat. Tuny prachu, hlavně mazlavého, ze svařoven, taky super (ti lidé co tam pracují, ti to mají ještě horší). No a pak kombinace pomalých disků a hromady pracovních dat, desetitisíce pidi souborů, lahůdka. Jednou jsem takovou výměnu musel nechat běžet přes noc a stavil se tam druhej den a to mi na ten jeden stroj zbyly 3h).

A 32bit W10 nechceš, protože nespustíš zase moderní 64b SW. Kupříkladu, já měl v práci 32b W10 a nenainstaloval jsem nové vivado IDE, a předpokládám, že moderní web browsery to brzo taky dropnou. Tohle zkrátka nemá na novém stroji co pohledávat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vysvětlím jednoduše. IT oddelení bývá malé a často se dost věcí outsorcuje, oni by nejraději outsorcovali komplet IT, ale na to ještě neměli koule. Takže výměnu HW provádí jeden člověk, maximálně dva... pro korporát s 3k počítači jenom v lokálním středisku, které je pro změnu rozdělené do 3 území. K tomu všemu se ještě provádí support pro slovenskou část, čili ntb se posílají normálně kurýrem na slovensko.

Uživateli se pak akorát cca týden dopředu ohlásí výměna, aby si vybral termín, popř. když mu to nějak nesedne, tak se to individuálně dohodne. Každá výměna vygeneruje minimálně 8 papírů (protože monitor a samotný počítač/ntb jsou považované za samostatné jednotky), musí se zpracovat jejich správné zařazení i "virtuální" sklad, kvůli auditu.

Samotná výměna je pak o rozbalení PC, nahrání img OS, oštítkování HW "DKP" štítky, nastavit co nejvíc parametrů (protože u uživatele jde o čas a nervy - on je v tu chvíli bez PC a výroba běží, že). Zabalit zpět a pak už se čeká jen na výměnu.

U výměny se může stát, že jsme u uživatele, starý HW je odebrán, nový je na stole a máme připojen původní disk. Zjistíme, že tam má asi 50 000 2MB pdf, které jsou ve 4 variantách a je potřeba je přetahat, protože tohle jsou protokoly se specifikací produktu (které na serveru nejsou/nemá, jsou plné). Pak zjistíme, že používal nějakej speciální SW k bazmeku, kterým něco namátkově měřil a nemáme k němu ani instalaci, ani klíč. Za dobré konstelace hvězd najdeme instalaci, ale zjistíme, že pod W10 nefunguje. Občas někdo chce i takové věci (managor), že byl zvyklý na sticky notes a chce je i na W10. Problém je, že zmigrovat sticky notes z W7 na aktuální build W10 (skoro) nejde (zabralo nám to asi 3h, než jsme to vypátrali, jak na to).

Pak tam jsou počítače, kde byl třeba dualboot do XP a byl v síti, potřeba to je, protože je potřeba mít připojený počítač přes interface k mašině, ze které pak vypadnou z nějakého programu data, které je třeba zpracovat a poslat mailem.

Některé stroje jsou komplet offline (PLC a PC které ovládá ty PLC), stejně jako tam jsou i velmi muzeální počítače i s W2k, které stále řídí nějakou část výroby (analogie ke státní správě, máme zde PC, kteří řídí vzduchotechniku budovy).

Celé to komplikuje fakt, že uživatel je opravdu jen uživatel, o spoustu dění nemá ani potuchy, do toho to doslova "zajebe" hromadou hudby a filmů. A ano, ty počítače mají stále standardní HDD, na SSD nejsou peníze, protože korporát má jednotné profily uživatele a pokud spadá do kanclu, tak se mu prostě dá "počítač typ kancelář" a to je jednotná kombinace HW.

Nedělám si iluze, že by státní správa měla celkově IT vychytané lépe, než firma s řekněme 15k zaměstnanci. A ano, už tam nepracuju a osobně lituju toho, kdo tam stále pracuje, byť teď to vypadá jako hroznej magořinec, ale realita je taková, že to "ještě jde".

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je hrozny, ale taky jsem nekde zamestnanej a tohle co popisujes, je naprostej extrem. Nektere casti popisu situace take znam, ale furt plati to, ze meli more casu na pripravu a pokud to nezvladli, tak vyhazet. / Jiste se to nestane, ale melo by.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby jsi vyhodil těch pár lidí, tak už tam nikdo nezbyde. Tady je problém, že je to celé tak seškrtané, že to zkrátka ten jeden člověk co dělá výměny a instalace, stíhat nemůže. Dělat byrokracii a ještě výměny dohromady + občas support, to fakt nejde.

Zbytek řeší zase jiný srance, podporu technologů, help desk a podobně. A jen tak pro info, dneska mi přišel mail s nabídkou práce, o kterou jsem žádal přesně před rokem ;)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych nevyhazoval toho ajtaka, ale ty nahore, ktery vymysleji picoviny, cehoz nasledkem se to nestihlo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak stát má tabulkové platy a schopné lidi vypisovat kontrolovat a spravovat IT zakázky není schopen díky tomu zaplatit, protože ty největší platy mají šéfové někde nahoře dle tabulky(pozice má plat od do a tím to hasne).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

niektore banky v SR v 2008 prechadzali na Windows XP ( robil som to ) po 3 rokoch dali prikaz ze sa ma riesit kompletne prechod na tiche desktopy (Assus eeePC, mini HP atd) (to som tam uz nastastie nebol) kde zistili ze chybaju LPT porty
v 2017 dana banka presla na Windows 7, mali problem s niektorymi kasami a trezormi.
Ti urcite prechadzat na Win X nebudu

Vyhadzali by iba ajtakov, management je zahranicny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tohle je podobné, managoři jsou zahraniční, protože to po miléniu bylo celé divoké a český majitel byl nemódní. Takže i tahle firma měnila loga a vlastníky, aby to pak spadlo tomu jednomu a nakonec to dopadne asi tak, že se znova prodá, ale to bych předbíhal. Všichni se pak shodnou, že když to bylo české, tak to nestálo za vyližprdel, ať se bavíme o dělnických profesích, až po třeba zmíněné IT (když člověk dělá za n peněz a zahraniční nemakačenko a kazišuk dělá za n×2-3 peněz, tak to nemálo komu pokřiví úsměv).

Ale abych nehanil jen zahraničí (taliáni, germáni, emérika), jsou tam i z česka takový partyzánští experti, kteří zavedli něco, co pak nasralo prakticka každého a dost zkomplikovalo celej proces, na druhou stranu to vygenerovalo nové, velmi důležité pracovní místa, něco jako nástěnkáře (i když... oni to vlastně jsou čistokrevní nástěnkáři).

Já standardně zpátečnickej nejsem, ale slyšel jsem, jak to tam fungovalo před převratem i těsně po, ale co se tam děje teď... :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

najlepsie sefstvo som mal Japoncov. nasledne moj sef z DE a UK.
Ale chapavy bol moj sef pred cca 20 rokmi v ceskej firme, majitel aj riaditel Cesi, kde som mu v SR robil hlavneho admina a robil aj zakladanie pobocky (IT, do obchodu a inych veci som nepachol) zhorsilo sa to ked zalozil Slovensku dceru a spravil sefom Slovaka, za 2 tyzdne som odisiel.
Firma v CR zaestnavala do 300 ludi v BA 50 bolo to fajn, reagoval na vsetko co sa mu povedalo. Sice obcas bolo nutne si sadnut a par hodin vysvetlovat ale nemal problem. Chapal veci ohladom SW, chapal ze obchodak ma lepsie notebook ako desktop, ale klavesnica a monitor sa mu v kancli zidu. Dokonca akceptoval ze som fical na Mandrive 5 alebo 6 a ze grafik si vyzobral iMAC.

Zlate podhubie pre IT

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zrovna v jedné státem vlastněn korporaci tohle absolvuju (jako dodavatel). Vnitřní směrnice zakazuje nepodporovaný SW a posledních pár let nějak nebyly peníze, než to začalo vážně hořet a hrozí nějaký průser s auditem. A je to přesně, jak píšete.
A navíc lidi jsou idioti, takže nejen že mají v počítačích firemní data (místo na síťových zálohovaných discích, jak praví vnitřní směrnice), ale ještě tam mají desítky, někteří i stovky gigabajtů soukromých dat. Minulý týden jsem řešil paní, 400GB rodinných fotografií. Tohle nikdy nepochopím, to si ti lidé neváží vlastního soukromí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky jsem to zažil. A někteří to mají hezky namixované do pracovních dat, takže pak já, jako pěšák, prostě musel ten celek vzít a nechat to běžet. Zdržovalo to mě, i uživatele. Dokonce jsou tak naivní, že tohle bylo to jedinné místo, kde ty fotky měli. A teď co, budeš svině nebo nebudeš? No, protože IT drží pokupě jako celek, tak svině nebudu/nechci bejt, protože si to budou pamatovat.

Jinak pravidla jsou takové, že každý zodpovídá za své data a pokud tam má nějaké pracovní nezálohované data, měl by vyfasovat alespoň externí pysk, na kterým to bude mít, protože uživatel zodpovídá za data. Na servery se něco tlačí, ale ty jsou prakticky plné. Pokud se nemýlím, je tam jen několik NASů, ve výrobě zcela vyjímečně a ta jediná "server room" v ředitelství/ICT s několika nasy a dvěma poli je skoro obsazeno (těch řekněme 300GB by bylo jen pro pár uživatelů). Když si vezmu, že v těch strojích jsou 500GB HDD a některé byly opravdu zacpané pracovními daty.

Jinak teď jsem v konstrastu v daleko menší firmě (do 200 zaměstnanců, z toho cca polovina výroba). S pány z IT jsem se bavil a mají jednoznačně klidnější život než to, co bylo v korporátu. Jen pro srovnání, 3k zaměstnanců, cca 7 ICT pracovníků (včetně 2 managorů k nim spadajících, ty jsou započítání též). Tady jsou jen dva na 200 lidí, něco jako nadřízeného managora mají taktéž. Mají hodně uškrcený penězovod, já mám ten pracovní stroj s C2D, že. Ten kontrast je brutální (a hlavně nemusí jezdit autem po 3 areálech x km od sebe).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak asi ještě ještě nestihli obměnit SW který nepodporuje w10. Je pravda že o termínech věděli dost dopředu ale může to být i jinak a vypsat výběrová řízení, vyřešit různé žaloby na ně a podobně také může pár let trvat. Pokud máte klasickou licenci na starou verzi a nová je jen za předplatné tak těch pár € za podporu také může dávat smysl, obzvláště pokud těch programů máte více. Pak zaplatíte jen ms a máte další rok pokoj.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dle tohoto příspěvku vidím, že nemáš vůbec žádnou představu o tom, jak se řídí IT v korporacích, kde jde o stovky, neřkuli tisíce počítačů. To se nedá s domácíma pc vůbec porovnávat :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Celá tato kauza je jen a pouze důsledek korupčního a monopolního jednání MS, kdy jsou všechny kolonie nuceny kupovat a licencovat produkty od MS. Korumpovat politiky a vlády a tím zotročovat občany, to je to oč tu běží: https://www.lupa.cz/clanky/bill-gates-a-dar-internetu-do-skol/

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

MS nemá žádný monopol! Díky EU měl monopol na ty svoje XML dokumenty, naštěstí co máme povinně přijímaný Open Document Format, tenhle monopol padl. Na nic jiného, pokud vím, monopol nemá.
Microsoft má dominantní postavení na trhu operačních systémů. Ale není to monopol, protože to dominantní postavení jsme mu dali my, trh. Že je tu spousta lidí, co už jsou indoktrinovaní od školy, že potřebujou vordy, excely a pavrpojnty na psaní, to je jejich problém. Dneska se díky tomu člověk bez widlí obejde jen velmi obtížně. Nadává na něj většina uživatelů, většina uživatelů je ale používá. Microsoft nepotřeboval vůbec žádnou podporu shora, o dominantní postavení se zasloužil sám.
Naštěstí to není monopol, takže má člověk svobodu volby. Jako každá svoboda, i tohle něco stojí. Já jsem si svůj operační systém vybral svobodně.

Jako že někdy před dvanácti lety Microsoft vydal W7 a řekl, že kdy k tomu skončí podpora, to je korupční jednání? Že Microsoft podporu prodloužil, to je korupční jednání? A když i po prodloužení byla poptávka po další placené podpoře, a on toho využil, tak se zase dopustil korupčního jednání?!

Nesnáším Microsoft. Ale když je někdo debil, tak je debil, a Microsoft za to prostě nemůže.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Můžou za to nefunkční antimonopolní úřady, které to mají rozkazem od vlád, zejména té americké. Ten samý příklad jako Intel a celý x86. Japonci chtěli vlastní x86, měli už zajímavou 486, ale přišel rozkaz z USA a všechno šlo k ledu. Přece kdo by chtěl konkurenční prostředí?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Proč nefunkční antimonopolní úřady?
Od devadesátek tu křičíme, že závislost na Wintelu je zlo. Pětadvacet let. Když neposloucháte, žádný ouřad vás nezachrání. Na blbost není lék.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdo to křičí? Antimonopolní úřady, které by to křičet měly, tak ty ne. A jestli si myslíš, že naše vláda je nezávislá na vůli té americké, tak se prober. Volby v jednotlivých zemích nic neřeší, systém je nadnárodní a špatný.

Z tohodle nemůžeš obvińovat joudu co si v obchodě koupí notebook s wintelem a nevzepře se špatnému systému a neobjedná z USA Pinebook. Obyčejní lidé tohle řešit nemohou, to mají dělat ti chytří nahoře, jenže oni jsou v EU jen „chytří". Koukni se na Čínu. Myslíš, že by se tam začaly vyrábět vlastní procesory a OS, kdyby to vláda nechala na neviditelné ruce trhu/na zákaznících? Nenech se vysmát, doteď by měli velké kulové Made in USA, zatímco dnes mají x vlastních CPU architektur a x vlastních operačních systémů.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Neztrapnujte se tu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kristova noho, a co by s tím antimonopolní úřad měl podle tebe jako dělat? Dovolit MS prodat ročně jen X licencí ročně, aby náhodou neměl monopol? Že by se pak windowsy prodávaly na pořadník jak škodovky za komančů?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

On ale nepíše jen o aktivitě antimonopolního úřadu, ale i aktivitě států/EU. No a antimonopolní úřady v minulosti příliš velké firmy nuceně rozdělily, ale to mně přijde jako dost těžkopádné ve srovnání s elegantním čínským řešením.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Hlavne antimonopolni urady uz dnes de-facto nefunguji. Jasnym dukazem bylo prave NE-rozdeleni MS okolo roku 2000 na 2 entity..jedna zabyvajici se Windows OS a druha dalsim Softwarem i presto, ze soudni proces dosel k zaveru, ze se maji rozdelit.
Tyhle megakorporace a bankovni/burzovni domy za nimi, jsou uz prilis silne ve smyslu, ze jsou zahackovane v politice. Spis se naskyta otazka, kdo vlastne politiky ridi, jestli tyhle korporace nebo "politicka rivalita" vzesla z voleb a volebnich programu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Vůbec nemyslím, že bychom v ČR měli potřeboval antimonopolní úřad. My bychom hlavně měli ty monopoly přestat budovat. A myslím tím monopoly v pravém slova smyslu, ne dominantní hráče. Ty také nejsou úplně fajn, ale nemá smysl je řešit ve chvíli, kdy tu spoustu věcí ovládají státem chráněné monopoly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Co je tohle za hovadinu?

Zaprve, x86 neni jedina architektura na svete. Mate ARM, MIPS, atp.
Zadruhe, license na x86 tady je hodne dlouho a americka vlada ji nevlastni. Licence na x86 ma Intel. Vaze se k ni podminka, ze x86 licenci nemuze mit jen jeden vyrobce, v tuhle chvili vlastni x86 licenci 4 entity. Ale jen 2 neco vyrabeji.

Japonci mohli prijit s nejakym emulatorem, mohli v ramci vymeny ziskat licenci, nebo koupit nejakou firmu, ktera licenci mela.

Konkurencni prostredi BYLA JEDNOU Z PODMINEK x86 licence, nevim, proc se ze sebe chcete mermo moci udelat idiota.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Hlavně že ostatním říkáš, aby se neztrapňovali:).
1) Emulátorový CPU v době 486 neměl ani náznak šance na úspěch, protože nadbytek výkonu byl tehdy řádově nižší než dnes a i dnes to moc na úspěch nevypadá. Musíme respektovat nedostatek géniů na tomto poli.
2) Ideální konkurence není konkurence jen 2 silných hráčů a ještě k tomu za podmínek, kdy ten slabší hráč je slabší výrazně (i poměr 20:80 značí výraznou slabost přitom dnes je to 10:90 pro Intel).
3) Ten japonský dokument na toto téma jsem taky viděl a jasně si pamatuju na toho japončíka s čipem v ruce a pak záběr na vlající americkou vlajku a řeči o jasném zásahu US vlády. Vysílala to tehdy ČT2. Dál k tomu nemám co dodat - všichni jsou blázni, jenom ty jsi letadlo.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A dokument o bombardování mandelinkou bramborovou jste taky viděl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak uznávám, že ČT už není moc důvěryhodná, ale ten dokument byl kvalitní. Netuším, proč by Japonci riskovali usvědčení ze lži, když tím tvrzením nic nezískali.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se ten váš japonský dokument jmenoval?
Spíš jde o to jestli kontext sdělení byl takový, jak jste ho pochopil a jak ho reprodukujete. Na ČT vysílali taky třeba dobový dokument z 50.let o mandelince nebo seriál Major Zeman.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Přesně.
V prvé řadě bychom měli dát prostor pro nové hráče. Tedy přestat být závislí na x86, protože x86 je chráněna licencí. To je holt třeba respektovat.
A v té chvíli může stát dát ban na licencované instrukční sady. Prostě x86 ne, protože tam je víceméně jeden hráč, ten se jmenuje Intel, a aby se neřeklo, má taky AMD (které dost dlouho musel uměle držet naživu - i tak se dá dívat na tu stagnaci čtyřjader :) ). Pokud by stát šel příkladem, je dost velký na to, aby se to podepsalo i na zbytku obyvatel a firem. Najednou by byla podmínka, aby software běhal i na Power, ARM nebo MIPS (to LibreOffice splňuje) a to by podle mě udělalo hrozně moc.
Jen rychlé zamyšlení, není třeba brát to moc vážně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ve vaší úvaze je ovšem jedna chyba - ARM i MIPS jsou stejně jako x86 patentově chráněné licencované instrukční sady (jediný rozdíl proti x86 je že fitmy co ty licence drží je po zaplacení příslušného poplatku poskytnou dále). PowerPC drží IBM a licenci neprodá. Open source sada je snad jedině V-RISC A nezbavíte se tím Microsoftu (protože Win10 i Office umí běhat na ARMu). A násobně si tám zvýšíte náklady na státní IT.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

"PowerPC drží IBM a licenci neprodá."

https://en.wikipedia.org/wiki/PowerPC#Licensees

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych rekl, ze je to spis naopak. Vlady jsou ruzne s ruznyma korporacemi propojene. Takze tezko rict, kdo vlastne koho posloucha...bohuzel :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Keby v Nemecku dodržali koaličnú zmluvu, tento problém by nebol

German coalition favors German-owned or open source software, aims to lock NSA out
Amsterdam Correspondent, IDG News Service | Dec 17, 2013

The new government’s goal is to keep core technologies, including IT security, process and enterprise software, cryptography and machine-to-machine communication on proprietary technology platforms and production lines in Germany or in Europe, according to the coalition agreement.

But the government will also promote the use and development of open platforms and open source software as an alternative to closed proprietary systems, and will support the use of those in Europe,
https://www.pcworld.com/article/2081140/german-coalition-favors-germanow...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On je to problém?
Podle mě by problém byl, kdyby podporu neměli. Nějaký milion euro je naprosto bezproblémová věc.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já si myslím, že to je ze strany Německa velmi prozíravé a ekonomicky výhodné řešení.
V době, kdy není na trhu dostatek OEM sestav s bezpečným procesorem, prodlužují životnost těch stávajících počítačů. Za nákup nových sestav s děravými procesory by taky mohly padat žaloby.
Dále ceny sestav za stejný výkon časem klesají. Investice pouhopouhých $25 za další rok provozu je velmi ekonomicky výhodná. Dokonce i prodloužení o dalších 1 až 2 roků se jim může vyplatit.
Až bude lepší situace na trhu OEM sestav, mohou nakoupit - v součtu i za poplatky win7 za lepší cenu a s bezpečným procesorem.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Čili : "V době, kdy není na trhu dostatek OEM sestav s bezpečným procesorem, prodlužují životnost těch stávajících počítačů." ... se stejně/nebo ještě nebezpečnějším CPU. Gratuluji k úvaze ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem snad psal něco o tom, že čekají na nové procesory od Intelu?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

". Investice pouhopouhých $25 za další rok provozu je velmi ekonomicky výhodná. Dokonce i prodloužení o dalších 1 až 2 roků "

25 USD za rok 2020
50 USD za rok 2021
100USD za rok 2020 za 1ks PC je pálka

a verte ceny pôjdu dole a tu je OEM zostava s Linuxom (dobre britským) a dnes vydaná

AMD Ryzen Threadripper 3990X Offers Incredible Linux Performance
7 February 2020

With that said, thanks to System76 for coordinating the 3990X Linux testing and supplying their new Thelio Major workstation with the Threadripper 3990X. This System76 Thelio Major is a beast with the 3990X, 128GB of RAM, dual Radeon RX 5700 XT graphics cards, and more, all within their beautifully crafted chassis made in Denver, Colorado.

https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=3990x-threadripper-l...
https://www.phoronix.com/scan.php?page=article&item=system76-threadrippe...

Ja viem, System76 nemá OS ,ale má GNU/Linux, nikdy nič nedodal s Microsoftom (a je to jediný takáý dodávateľ na svete - bohužiaľ dodáva lne USA a CAN)
https://system76.com/desktops

Configuration total $16,461
https://system76.com/desktops/thelio-major-r2/configure

Všetko to má CoreBoot a vypnutý Intel Management Engine aj AMD Secure processor..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak dobře, je pátek (o víkendu tu stejně témata nejsou) a tak vypustím nějaký ten hejt-flejm :)

Víte, podle mě to Němci dělají naprosto správně. Vždyť to vemte logicky. Ti doktoři a inženýři co zbídačeni táhli za" Mutti Merkel" léta přes pralesy a pouště Afriky, samozřejmě nemohli jen tak najít volný WiFi hotspot, aby si ty své Iphony a notesy s Win 7 updatovali. To dá rozum, ne?

No a teď když k nám konečně dorazí obohacovat, se mají učit W10? Vždyť už stačí, že ti evropští *RASISTI* jim předhazují jejich jazykové, vzdělanostní (z nějakého důvodu zdejším xenofobům nestačí, že africká Vejška má prostě druhý patro ve větvích) a osočují absolventy s červeným diplomem, že neumí víc, něž děti na základce v Horní Dolní. No a pak se kurňa učte
nové OS! Mutti Merkel samozřejmě platí W7 jen proto, aby se afričtí/africké Ing. a MuDr. adaptovali :)))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě budu rád, když sem někdo dohodí statistiku free hotspotů na Sahaře. Děkuji ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Milion € je pre microsoft toaletny papier.

Na podpore w7 su jednoznacne stratovy.

Takze tie recicky o tom ako si namastia kapsu. Lol.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Ono při dnešních technických možnostech potřebovat PC s widlema je znakem neschopnosti a zamrzlého myšlení v devadesátých letech minulého století(např. potřeba elektronických dokumentů office sady). Podle mě ideální je dostatečně izolovaný informační sýstém pro správu s maximální automatizací a úředníkům stačí sprostý terminál(ať už je realizovaný tak či onak). Prostě mít těžiště informačního systému na klientských stanicích se uživateli nevyplácí. Existuje něco jako toto https://medium.com/@pkerrison/pizza-as-a-service-2-0-5085cd4c365e a jsem zvědav, kdy toto objeví západní úřednický svět.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. Posrali to stejně jako Mnichov. Měli začít přechodem na OS-agnostic informační systémy a dokumentové formáty, a pak by bylo úplně jedno, čím do toho lezou. Wokna mohli nechat dosloužit a průběžně klienty měnit za něco bezúdržbového a dlouhodobě levného, nejlíp průmyslové thin/zero klienty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevíte někdo o nějakém POSReady klíči v registru pro W7 ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.