Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k EVGA připravila napájecí redukci pro GeForce RTX 3090 Ti ze 40 pinů na 2× 16

Já teda pevně doufám, že v případě těchto přešponovaných úletů, ať už grafik nebo CPU, tentokrát zákazníci jasně zahlasují peněženkami, že co je moc, to je moc. Ale obávám se, že jsem příliš naivní už jen tím, když na to myslím. Jenže, pokud je nezarazíme teď, kam až to dojde?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tohle není úlet, ale trend, když ti borec z amd zodpovedný za efektivitu řekne, že v roce 2025 očekává 700W grafiky, tak je jasný, že 600W modelama 4090/ti to nekončí, ale začíná

https://www.tomshardware.com/news/amd-envisions-700w-gpus-by-2025

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja s tim jsem naopak maximalne vpohode - jen at si vychazeji klidne kilowatove grafiky, jestlize si to nekdo opravdu chce domu koupit, problem s tim nemam zadny a uprimne mu to preju ;)
Myslim si ale, ze az tak naivni nejsi, jestlize nebude ted tezarska poptavka, tak si takove grafiky koupi mozna par extremistu a par lehkovaznych neznalku - proste si nedokazu predstavit dlouhodobe spokojene pouzivani gk s 600w odpadniho tepla v standartni mistnosti (pokud nepujde vylozene o to zimni vytapeni :o)). Kdo si to chce vyzkouset na vlastni kuzi, prosim. Jedinne co me zarazi je to, ze si vyrobci zrejme asi musi myslet, ze takoveto komponenty muzou mit i nejakou prodejnost, to maji tolik svych zakazniku za idioty?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je problém, že si někdo do pracovní stanice koupí 600W kartu místou dvou 300W? Nebo co přesně ti na tom vadí?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Děsivý. Osobně by mi ani tak nevadila ta spotřeba v zátěži. Pokud ten výkon chci nebo potřebuju ať už proto že chci hrát 4k@120fps nebo dělám 3D grafiku, tak s tím musím počítat, co mi vadí mnohem víc že díky takovému výkonu a spotřebě je tam navíc tuna paměti a napájecí kaskáda takové bestie při nízkém výkonu taky nebude nic extra úsporného a ve finále taková karta bude žrát odhadem klidně 30-40W i při tupém zobrazování excelu. Jo,může se to zdát jako prkotina, ale pokud vám ten stroj jede 12h denně i víc protože na tom třeba pracujete i hrajete a nechcete živit 2 mašiny, tak už se to nasčítá, nehledě na to že různé akcelerace videa a webu přes grafiku jí dokáží, byť na pár vteřin taky solidně rozhicovat a na stejný výpočet sežrat víc energie než kdyby to počítalo cpu. Zde bohužel už ani podvoltování většinou nic neřeší.

Škoda že v desktopu nefunguje nějaký optimus který právě tohle řeší. Bylo by fajn aby se celé části grafiky, nejen cpu ale klidně i část paměti a napájecí kaskády daly uvést už ani ne do low power režimu, ale vyloženě vypnout. Třeba se dočkáme s čiplety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ani ne do low power režimu, ale vyloženě vypnout.

minimalne AMD melo uz v dobach HD 7000 specialni "zero core" rezim, kterej delal presne tohle - GPU vypnuto a zustane bezet jenom obvod ktery nasloucha PCI sbernici. V tomhle modu to zralo ~1 watt. Nemel by byt problem to udelat i dnes, hlavne pokud ma clovek treba integrovanou GPU.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Predpokladal by som, ze ked ma niekto 80 tisic na graficku kartu, tak nebude riesit nejakych 30W navch, co by za 12hod provozu urobilo 0.36kWh, cize asi 2.5Kc za den. :) A to vsetko este len za predpokladu, ze by sa celych 12hod komp flakal a ze tvoja teoria bude pravdiva - to este nevieme. ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak nějak, i kdyby ta grafika v klidovém režimu žrala 50W tak tomu člověku to bude jedno .
Já to tak například mám.

Jeden čas jsem měl doma až 3 počítače, a všechen HW grafiky i procesory v plné zátěži 24/7/365 i když jsem byl v práci a i když jsem odjel na víkend pryč,
co se týká větrání, přes léto stačilo otevřít 1 okno na ventilačku když jsem z domu odchazel, v zimě to pak vytopí krásně celý byt, za poslední 3 roky jsem přitápěl dohromady asi tak 1 měsíc, jeden rok jsem netopil vůbec a minulou zimu jen něco přes týden.

Problém byl když mi došla práce a další nebyla, nebo mi nešel internet.
Že počítače půl dne jednou na prázdno a každý spaluje od 40 do 100W v idle jsem neřešil,
víc starostí mi dělalo že jsem prodrbal XXX hodin času kdy jsem neodevzdal žádnou práci .

Takže pokud někomu jede ta grafika 24/7 v plné zátěži, tak při nějakém brouzdání po internetu nebo sociálních sítích spotřebu řešit nebude.
Já měl největší spotřebu 13,5MWh za rok, je to už 3 roky a platil jsem 51000kč,
Musel jsem to omezit, od minulého podzimu mám novou smlouvu, platím pořád stejně, ale roční odhad je jen 7.5MWh (rok staré zafixované ceny)
a při aktuálních cenách by to byl 2,5 násobek z 3 roky starého ceníku když beru v úvahu zastropovaní cen energií xD xD

Mohl bych ještě navíc ušetřit kdybych s tou praci skončil úplně a počítač měl jen 1 a jen na občasné hraní, ale pak by mi domácnost nic nevytapělo a musel bych pustit elektrické přímotopy,
.....takto propálená elektřina má aspoň dvojí využití

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.