Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Evropská komise dovolila Western Digitalu koupit Hitachi GST, pokud prodá základy výroby 3,5” HDD

Co by potom WD z tej akvizicie mal? Nebude mat tovarne, licencie. Snad Patenty ci co?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

už aby tu EK zrušili, přijde mi že se EK uměle snaží na trhu vytvořit situaci, která tržně v současné době není možná.. ono stejně ten duopol na trhu klasických HDD de facto existuje, i kdyby se EK stavěla na hlavu, tak s tím nic neudělá..

a zákazníci mají nyní kromě klasických HDD možnost pořizovat si SSD disky, což konkurenci na širším trhu (obecně úložných disků) zvyšuje.. jako kdyby to EK úplně přehlédla..

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

- SSD je pro hardisky asi taková konkurence, jako je atom konkurence pro desktopové čipy.
- Víte, proč tady máme dva výrobce x86 čipů a ne jednoho? Protože kdysi (byť ne EK, ale smlouvou s IBM) byl Intel přinucen ještě jednoho "vyrobit".

EK moc rád nemám, ale todle je vcelku rozumný požadavek. Obzvlášť v době, kdy je WD v problémech, protože to nahrává možnosti vstupu další firmy do odvětví.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

SSD ještě není a dlouho nebude přímou konkurencí. EK v tomto případě jedná správně. Zřejmě nechápete, že "svobodný trh" není možný, protože vede k monopolu a zabijí tak sám sebe. To si původní liberalisté uvědomili už před více než sto lety a stali se umírněnějšími, zjednodušeně, že je tomu třeba napomáhat aby se to nezk..vilo. No a pak přišli tzv. neoliberalisté jako Reagan nebo i náš Klaus, kteří zase zpátky věří v blbosti typu "neviditelná`ruka", což bylo mimochodem odvozeno od Boha, takže každý neoliberalista je vlastně prachobyčejný náboženský dogmatik, ale asi to na IT serveru nemá smysl moc vysvětlovat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Svobodny trh je mozny v nekonecnem svete, kde kazdy produkt vyrabi nekonecne vyrobcu a jsou jen ruzne daleko. Zeme ma ubohych 510,072,000 km2 a na dvou tretinach z toho prostoru zadny vyrobci nejsou ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

To jsou teda nesmysly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naopak to je podmínka potřebná pro komunismus. Svobodný trh existuje právě kvůli omezeným zdrojům. Jinak neviditelná ruka není odvozena od Boha, to je pouze metafora, která popisuje proces např. výroby, která funguje, přestože nemá nad sebou autoritu. Nebo také pro to, že sledováním vlastního zájmu, prospějete celé společnosti.

Neviditelná ruka z pohledu biologa: http://www.youtube.com/watch?v=lcLSPKSO03M

Dominick Armentano: Proč odstranit antimonopolní zákonodárství: http://www.libinst.cz/etexts/armentano.pdf

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdepak, pro komunismus je podminka jina: Komunismus vyzaduje aby kazdy clovek byl altruista preferujici dobro celku. Kapitalismus vyzaduje aby kazdy clovek byl dobre informovany sobec. K cemu myslis ze mame bliz?

Svobodny trh existuje kvuli omezene DOSTUPNOSTI zdroju. Pravda, mozna je prehnane zjednoduseni kdyz dostupnost nahrazuji vzdalenosti ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kecáte, ale neskutečně. Všechny monopoly, které kdy vznikly byly vytvořeny státem, nebo státem chráněny. Bez výjimky! Na svobodném trhu samozřejmě probíhají procesy centralizace, ale i zároveň decentralizace, - firma se stane moc velikou a buď vzniknou noví pružnější konkurenti, anebo se firma sama rozpadne, kvůli nepružnosti. Je to přirozený proces nahoru, dolů, ovšem jen státní ochrana může způsobit, že firma nahoře, tam zůstane! Speciálně pro Vás - SOCIALISMUS NEFUNGUJE!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A ty nekecas? Zaujimavy je aj casovy horizont pokial sa trh stabilizuje do novej pozicie...

moze to trvat velmi dlho, ludom a firmam extremne skomplikovat zivot - hlavne v technologicky narocnych odvetviach nastup novej konkurencie moze byt velmi pomaly -> aj v pripade ze `stary moloch` je uz na kolenach a bezi len zotrvacnostou...

vies, problem `slobodneho trhu` su prave jednotlivci ci skupiny osob, majuce svoje individialne zaujmy a mozuce sa na zaujmy spolocnosti vyprdnut hned jak sa `nacucaju` a su `za vodou`...

pre podnikatela je vyhodnejsie predat 10x zo ziskom milion ako milion krat zo ziskom 10 -> ma ovela mensie transakcne naklady, lenze je to ku skode spolocnosti ako celku.
Bohuzial nemozeme to nechat na firmy, ktore regulerne a pochopitelne na prvom mieste najviac zaujima zisk pri co najmensom riziku a namahe. Zaujmy celeho systemu kto bude obhajovat?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jistěže, myšlenka liberalismu vznika v době, kdy neexistovala tak vysoce sofistikovaná odvětví jako dnes. Myslet si dnes, že v garáži si na koleně navrhnu procesor, kterým budu konkurovat monopolnímu Intelu je myšlenka hodná tak akorát demagoga. Socialismus je také zastaralý, nicméně neviditelná ruka je ještě starší a tudíž zastaralejší

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pletete si pojmy. starý zastaralý. Pythagorova věta je hoodně stará a přesto není zastaralá, platí dodnes a bude platit přinejmenším do dalšího velkého třesku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasim, stari s tim nema co delat. Oba extremy proste selhali a ted jsme v procesu hledani spravneho kompromisu (a odsud by to chtelo "doprava" prosim).

A mimochodem, Pythagorova veta plati jen proto ze mluvi o neexistujicim idealnim svete. Nebo si snad myslis, ze soucet uhlu v trojuhelniku je 180 stupnu? Neni, protoze prostor je zakriveny.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

kde jsem ve svém příspěvků hájil socialismus? Asi o filozofických základech politických směrů příliš nevíte, když znáte jen dva, takže s vámi nebudu ztrácet čas. Věřte si dál, chápu že je to snažší než se pídit po tom, jak váš milovaný politický systém vůbec vznikl, kolik je kolem něho nabaleno hnusu a podobně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je krásná teorie, má však jednu zásadní chybu. Ona sice funguje, ale stejně jako evoluce v příliš dlouhém čase. Takže pravdou je, že i velkou firmu jednou dožene konkurence, ovšem může to trvat třeba generaci nebo 2. Což samozřejmě lidi netěší, protože myšlenka počkejte si 20 let, ono se to vyřeší, zrovna není moc povzbudivá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Absolutní souhlas. Co chce EK dosáhnout? Hitachi chce prodat, pokud to WD nekoupí, tak Hitachi zruší výrobu rovnou a je to.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mě docela ten duopol na HD děsí. Před 15 lety, kdy jsem HD začal kupovat, jsem se rozhodl, že nikdy nebudu kupovat WD pro jejich kvalitu. Jednou jsem udělal vyjímku. No a jediný disk, který mi samovolně odešel byla zrovna ta vyjímka od WD :-)
Takže teď už vlastně nemám na výběr, což se mi vůbec nelíbí.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

a ja ze stejneho duvodu pred peti lety presel od seagate k wd a do ted me vsechny slouzi a neni problem, jen v mym compu mam pet disku od wd ...
tehdy me seagate stval ze byl hlucnej, a u wd sem si chrochtal, nez ke me prisel raptor ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Před deseti lety bylo u mě přesně to opačné. WD disků mi odešlo celkem tak šest, seagate snad ani jeden, ty se prostě po x letech vyměnily. WD byly hlučné jako blázen, Seagate byly potichu tak, že bylo slyšet pohyby hlaviček. Co člověk to opačný názor.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Není co člověk opačný názor. Ale jen to, že všichni výrobci měli své špatné chvilky, prakticky každá generace HDD se chová jinak.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No u mne ještě neměl možnost žádný odejít, 99% času jsou odpojeny. Momentálně mám "jako nové" 2 3TB WD jako off-line zálohu. Dost mi na nich vadí parkování hlaviček po 8s nečinnosti a nepodařilo se mi tuhle "fíčuru" úspěšně vypnout/přenastavit.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tohle by mohlo pomoct, nedávno se to tu řešilo:
http://forums.anandtech.com/showthread.php?t=2085685

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Logika rika, ze zvitezi ten vyrobce, ktery to nejvic sidi ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to říkejte IBM ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemusíte si vůbec dělat výčitky, na reklamace jsme posílali či posíláme disky všech výrobců, co jsme kdy vyzkoušeli, obyčejné i "raid edition".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, sype se to všechno, jen je mi líto Samsungu, protože jejich někdejší F1 neměly chybu. Vyloženě mizerné jsou asi jen WD Green, na druhou stranu jejich raptory jsou super. Každá značka má něco...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proč jsou WD Green mizerné? Já mám 8x1 TB WD Green v domácím skladišti dat a všechny bez problému - 1 byl D.O.E. ale po reklamaci už problémy nebyly.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tak... za moju cca 6 ročnú prax v obore (t.j. keď som sa predajom/nákupom/servisom IT živil) môžem povedať len to, že ani jedna značka nie je (alebo skôr nebola) výrazne horšia/lepšia ako ostatné. Každý jeden výrobca mal horšie aj lepšie séria. Paradoxne v tých dobách som mal úplne najlepšie skúsenosti s maxtormy - ak teda nerátam nástup sata diskov, tam aj oni mali problémy a kým ich stihli vyriešiť, už boli odkúpený... Ale s tým v žiadnom prípade nechcem povedať, že ma teší momentálny stav ohľadne výrobcov HDD. :(

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za rozumné disky jsem oběcne vždy považoval WD a Hitachi, Seagate děsne řval svýma hlavičkama takovýto syčavý a řapkavý zvuk a co se týče jejich prědešlích sérii(.10, .11) kdy selhávali jejich disky kůli vadnému firmwaru, od té doby jim prostě nevěrím, co se týka Samsungu záleží konkrětne na modelu, některý byl až príliš hlučnej, jinej tichej a výkonnej(F1, atd.), dávala je co si spomínám prědtým dnes už zaniklá značka počítaců Libra do svých strojů, s mobilnými variantami sem se príliš nesetkal, osobné jim nemám co vytknou a co sa týká Maxtorů tak ty sem považoval za takovou to 2 třídu Seagatu, osobně by se mi líbilo kdyby "stále" existoval 3 hráč v tomto poli, třeba i takové TDK neboli AMD :-), kdyby to mělo kvalitný základ, dobrý výkon a tichý provoz proč ne, a kdoví možná si skutečně místo téch paměťí budeme kupovat pevné disky právě od AMD, já bych to klidně přijal.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jo, a amd by konecne mohla udelat 5.25" disk, lidne 4200 otacek, ale ohromna kapacita :))

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Všichni výrobci měli/mají dobré a špatné série.

Já jsem kdysi dávno měl v oblibě a používal IBM než prodali divizi disků firmě Hitachi. Poté jsem používal hodně Hitachi, pak WDC, poté nějaký Maxtor, Fujitsu, málo Seagate. Poslední dobou WD a Samsung. Opět přemýšlím o Hitachi a jejich 3TB kousích pro archivaci.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Naštěstí mě umřel kdysi dávno jen jeden disk cca. po měsíci používání a byl to Seagate.

Nově pak jedno 1.8" SSD v ntb, ale to v rámci reklamace bylo vyměněno za nový kousek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me nastesti jeste zadny disk po mesici pouzivani neodesel to by me asi odvezli ... obvykle mi nejakou dobu trva nez po koupi noveho disku nastavim RAID ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Štastný to člověk ;-) V serveru, kde byly 4 "raid edition" disky, nám jeden odešel po měsíci a druhý po dalším měsíci. Tehdy tam byl softwarový raid 6, takže o data jsme nepřišli. Od té doby jsem poněkud paranoidní a na pár místech máme i raid 1 (zrcadlení) ze 3 disků, těch pár wattů navíc za tu jistotu stojí. Příjemným vedlejším efektem je (subjektivní) mírné navýšení rychlosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Doporučuji Vám napsat závěť. Protože podle Vašeho příspěvku zjevně nezálohujete a je tedy jen otázka času, než Vás odvezou :-(.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak jako zalohuju, ale tak nejak chtelo by toho zalohovat vic a casteji ... jenze kam dneska zalohovat ... a co se cetnosti tyce tak to vazne chce ten RAID ...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.