Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Exynos 2200 je vybaven 384 stream-procesory mRDNA

No nevím - buď to bude žrát jak prokopnuté (na mobil), nebo se to uškrtí na TDP a to tam nemusí těch stream procesorů tolik cpát - spíš tipuju to první. Asi to má potenciál vyhrát nějaké ty benchmark tabulky, ale pro běžného uživatele to bude prostě Exynos - tzn. fungovat to bude "stejně" jako třeba Qualcomm s tím rozdílem, že baterku to vyžere v polovičním čase.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

jo takze samsung si koupil od amd neco co uz vlastne mel a rek si, ze bude cool utratit prachy ze neco, co vlasne nic nezmeni a jenom vyzere baterku v polovicnim case.. ok.. (:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Samsung nekoupil, licencoval, tzn za úplatu má k dispozici nějaký návrh který nemusí vymýšlet.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Takže když si (za úplatu, nebo cokoliv jiného) koupím licenci, tak jsem si ji nekoupil? :D

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Licenci si nekupuješ, tu si pronájímáš, jinak by to nebyla licence, ale kompletní vlastnictví knowhow vč. patentů.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Licenci na design hardware si fakt nepronajímáš. Licence je ve své podstatě smlouva, která definuje, jakým způsobem můžeš nějaké dílo využívat. Může být i časově omezená, ale v tomto kontextu (design hardware) spíš nebude. Omezená bude na nějakou specifickou verzi technologie.
Pronájem je subscription - licence na omezenou dobu. To je zase obvyklé v kontextu software.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, pokud si kupuju právo užívat něco, co není moje, tak si stejně prostě a jednoduše to právo kupuju. Tečka. Nic složitýho v tom nevidím, ani důvod, proč by slovo "koupit" mělo někomu činit problém.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

On má pomotané pojmy pronájem a licence. Nákupem licence se nestávám vlastníkem díla, kterého se licence týká, ale mohu to dílo definovaným způsobem používat. Licenci si pak mohu koupit na neomezenou dobu (typické pro hardware design) nebo na i pronajmout na určitou dobu (poslední dobou móda pro software).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale změní, bude vyšší číslo v benchmarcích. Jinak bude nejspíš vše při starém.
Kdyby se radši už začly telefonní čipy předhánět v úspornosti než přidávat nesmyslné umělé frekvence jako třeba 2.9Ghz když na tom ten čip stejně nemůže pracovat protože se na tom po 2s přehřeje.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tak číslo větší v benchmarku nebude, pokud bude throttlovat. Možná jako no x přijde se senzací jako naposled, kdy srovnával číslo z JEDNOHO běhu testu proti zprůměrovaným hodnotám ze stress testů kde se mobily normálně propadají o desítky procent už po prvním průběhu.

Zrovna Galaxy S je dost malý telefon, který aby tam byla dostatečná baterka a kvalitní display, nemá moc prostoru pro chlazení.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

heh, vsechny tvoje prognozy o hardwaru amd za posledni dva roky dopadly uplne na pikacu, takze kdyz vidim jak moc si prejes dalsi fail, tak to nejspis bude dost v pohode hardware.. ((:

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Wow, prosím pěkně jaké prognózy o AMD HW jsem poslední dva roky vydal? Nějak si žádnou neuvědomuji,

Mimochodem Exynos je HW Samsungu nikoli AMD. Nebo AMD ohlásilo nějaký ARMový SoC který se navíc bude jmenovat Exynos?

O AMD HW tady píšeš leda ty.

Jinak ti doporučuji vzít si jakýkoli mobil na kterém ten 3D Mark běží a pusť si ten test, pusť si ho samostatně a pak si ho pusť jako stress test. Uvidíš jak se ten test chová.

Samozřejmě pokud máš zařízení které v tom testu aspoň někde dosáhne na cap v podobě refresh rate displaye, použij unlimited verzi která nemá omezení a ukáže se skutečná rychlost toho testu.

Pak zjistíš že 8100 nového Exynosu z jednoho běhu testu není srovnatelné s průměrnými hodnotami které autoři publikují. A že ten nový Exynos throttluje jsou stejně věrohodné informace jako výsledek toho samotného testu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Samsung ruší výzkum a vývoj svých CPU jader
4.11.2019

Téměř tři stovky zaměstnanců Samsungu v Austinu tak přijdou o práci a firma sděluje, že uzavření tamního vývojového centra není jen dočasné, ale už nastálo. A vedle toho se firma chystá propouštět také v San Jose
https://www.svethardware.cz/samsung-rusi-vyzkum-a-vyvoj-svych-cpu-jader/...

V Austine má najväčšie vývojové skupiny AMD a Texas Instruments, navyše vývojári jadier Mongoose
prišli na 70% do Samsungu Austin z AMD. Nayvsše prechod k SaMSUNGU bolo zamestnanie, ktoré im ponúklo AMD pri znižovaní stavov. Takže sa prirodzene sa budú vracať k AMD.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co to má společného s mým příspěvkem?

Exynos používá licencovaná Arm jádra, Samsung své nepoužívá, stejně tak používá licencované grafické jádra, ten nový exynos použije jádra které budou dle jiného návrhu, toť celé.

Exynos je produkt Samsungu, ne produkt AMD protože má licencovanou RNDA architekturu, nebyl to produkt Armu i kdyžý měli MALI, stejně tak to není produkt Armu, i když obsahuje Armem navržená Cortex CPU jádra.

"Nayvsše prechod k SaMSUNGU bolo zamestnanie, ktoré im ponúklo AMD pri znižovaní stavov"

A doporučení pohovoru v jiné firmě, když už lidi nepotřebuju není nic nenormálního, taky mi jeden bývalý zaměstnavatel sjednal pohovor u konkurenční firmy- Za dohození člověka se platí nemalé peníze a provize za dohození mohla v klidu pokrýt moje odstupné :)

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

vy:
>Co to má společného s mým příspěvkem?

Skôr Vy:
>Mimochodem Exynos je HW Samsungu nikoli AMD. Nebo AMD ohlásilo nějaký ARMový SoC který se
>navíc bude jmenovat Exynos?

Kto vie, či už tie jadrá Mongoose nevyvíjal Samsung spol s AMD.

A to ešte Global Foundries (exAMD) "dohodilo" Samsungu kšeft s IBM
https://www.nextplatform.com/2021/07/16/another-crazy-idea-intel-might-b...
https://www.nextplatform.com/2018/12/20/ibm-bets-on-samsung-fabs-for-pow...

Akurát za to"dohodenie" hrozí vedeniu Global Foundries "basa"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V mobilech je výkon zcela běžně škrcený při delší zátěži. Stačí si stáhnout 3DMark a pustit si stress test který ten benchmark otočí 20x po sobě a kouknout jak ten výkon leze s časem dolů. Jeden běh to obvykle zvládne slušně a pak to klesá klidně o několik desítek procent.

Třeba v iPadech to klesne s časem jen o jednotky procent, termální kapacita těch zařízení je naprosto jiná.

Tabulky to zatím moc nevyhrává, v jednom testu to mělo 8100, iPhone dělá asi 8300-8500, iPad v případě necapovaného Unlimited se stejným čipem udělá i 8800 a to jsou A14 čipy, za dva měsíce se představují nové iPhony které budou mít následníka, podstatné je jak se to bude chovat po těch 20 minutách.

Navíc to je jen A14, v tabletech je už tři roky stará A12Z která to s přehledem překonává, stejně jako novější A12X, která v tom testu mívá cca 10 tisíc bodů. No a letošní iPady Pro s M1 v tom testu dávají cca 17 tisíc.

Takže je to výkonově pořád velká bída proti Apple Siliconu, možná Exynos překoná Snapdragon 895 nebo jak se bude jmenovat vlajka Qualcommu kterou představí ke konci roku. Nicméně Apple silicon to dožene možná mobilní rok starý SoC.

Nicméně výkon v mobilech je v podstatě irelevantní, i střední třída dnes poskytuje drtivé většině uživatelů mobilů víc výkonu než potřebují. Člověk vezme starý iPhone XS nebo 12, a to téměř 3 roky staré SoC člověk v tom telefonu nepozná. Systém i aplikace běží stejně dobře.

Kde to může být zajímavé jsou tablety a počítače. V tabletech to může konkurovat všemu na Androidu. Jenže vlajkový Galaxy Tab 8 bude schopný konkurovat leda levnému Airu.

No a v případě Galaxy Booku s Exynosem... no, nevím nevím. Tam jsou na polovině loňského entry level procesoru konkurence.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Věřím tomu, že příští rok vyplázne Samsung něco výkonnějšího pro notebooky s Windows 11.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No možná na konci, tohle by mělo snad přijít ještě letos. Otázkou je co se jim podaří, zatím jsou hodně daleko za konkurencí a konkurence nespí. Navíc konkurence není jediná. Třeba Mediatek nespoléhá na licenci ale rovnou na celou dodanou grafiku, kterou bude dodávat NVIDIA a Mediatek poskytne CPU/SoC

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

jenže grafiky Nvidia mají o dost horší poměr výkon/příkon.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A čo tak použitie v DeX2?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

DEX je to nejlepší na Samsung mobilech. DEX ale nemá nic společného s tím zda se to bude nebo nebude zahřívat a throttlovat když se tomu naloží.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A bude sa prehrievať v dock-u?

Resp. mimo DeX bude GPU tlmená (vyzužitá len čiastočne) a na DeX-e, kde je dodatočné chladenie a netreba tak hľadieť na spotrebu, tak sa použije GPU naplno. A výkonGPU sa tak musí stavať a DeX

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Evidentně jsme se bavili o něčem jiném, já myslím: https://www.samsung.com/cz/apps/samsung-dex/ toto je něco co musím říct že má Samsung zvládnuto na jedničku a je to také jediný důvod proč bych si případné Samsung zařízení koupil protože výkonem, designem ani cenou nejsou unikátní.

Jinak lze koupit chladící zařízení, je univerzální, jde na téměř jakýkoli mobil, teoreticky by mohlo existovat i pro tablety. Aktivní chladič co se přitiskne na záda telefonu a fouká na to ventilátor.

S tím lze teplotu o něco snížit,. Ale tady nemá Samsung žádný patent na něco speciálního, to je fyzika která bude fungovat i na jiných telefonech, bude to i lepší než nějaký DEX dock co jsem si teď vygooglil. Dokonce bych řekl že bude fungovat lépe na těch které mají kovové tělo než plastové nebo skleněné, které je zase předpoklad pro bezdrátové dobíjení.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

tak pro samsung jsou důležitější hotové výrobky v tomhle případě galaxy telefony
takže je možné že je nějaké NDA na všechno dokud nepředstaví telefon samotný

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro Samsung a jejich vlajkových telefonech je taky otázka jaký SoC zvolit. S20 s Exynosem byl průser, S21 už je s novým exynosem ok, ale na domovský trh Samsung použil Snapdragon, největší trh - USA - ten má taky S21 se Snapdragony, v Evropě si můžeme vybrat mezi Exynosem a Snapdragonem.

Do vlajkových tabletů nebo Armových laptopů Samsung Exynos nedává a staví výhrandě na SoC Qualcommu.

Jsem zvědavý zda s tím novým procesorem přestanou používat Qualcomm. Předpokládám že minimálně pro US trh může být Qualcomm výhodou. Pak víc než výkon bude lidi zajímat spotřeba, tudíž výdrž na baterii. U vlajkového telefonu nemá smysl výkon řešit, bude ho tam dost, většina střední třídy má dneska víc než dostatek výkonu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

usa mají normálně snapdragon v s20 byl průser i snapdragon, oboje žralo a topilo moc
v evropě si nemůžeme vybrat, nebo můžeš jít a koupit si s21 se snapdragonem asi težko
jenom jednou teď nevím u jakého modelu byl snapdragon jasně lepší, ale jinak to byla víceméně plichta, takže je to jedno
si myslím, že s rdna exynos budou chtít všichni, pokud to teda nebude žrát a topit, ten herní výkon tam je větší, ale těžko teď říct, může to taky skončit neslavně

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S20 bylo v evropě se snapdragonem i exynosem. Stačí kouknout na recenze a každý recenzent vřele doporučil snapdragon a exynos zavrhl. A ano, koukám žer SG verze se aspoň u nás nikde neprodává, měl jsem za to že už se prodávat měla. Zřejmě došlo ke změnám, nebo informace ze kterých čerpám nebyly správné

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To by mohlo mít slušný GH/W.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MRDNA, no te buh.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobně jsem na to velmi zvědavý...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mrdnu by mohli udělat také jako nějaký jednodeskový kompík, ve stylu RPí nebo Odroid... Divím se že Samsung takové věci nedělá.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nízké marže.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pořádnou mRDNU by to už chtělo jako sůl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.