Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Eyefinity bez DisplayPortu: HIS Radeon HD 6970 Eyefinity RTS

HIS 6970 IceQ Eyefinity RTS
Možná se vám vybaví Radeon HD 6970 od HISu s přízviskem MIX, který měl schopnost díky integrovanému čipu od Lucid spolupracovat s rozdílnou grafickou kartou (například GeForce GTX 580) a zároveň podporoval Eyefinity bez použití výstupu DisplayPort. Právě druhou vlastnost podporuje i model Eyefinity RTS…

Jak jsme si už nejednou psali, starší typy digitálních výstupů (DVI a HDMI) potřebují vlastní PLL (generátor taktu), čímž se liší od rozhraní DisplayPort, které takto limitováno není. Současná generace čipů Radeon HD 5000 a HD 6000 integruje dva PLL, takže je možné přes DVI či HDMI připojit maximálně dva LCD panely. Pokud potřebujeme používat i třetí, je nutné ho u referenčního modelu zapojit přes DisplayPort.

HIS 6970 Eyefinity RTS přidává na PCB čip, který funguje jako třetí PLL, takže umožňuje využít všechny tři „starší“ konektory zároveň a dosáhnout Eyefinity i kombinací DVI + DVI + HDMI.

Na první pohled to možná připomíná technologii Multiview od Zotacu, ale v jejím případě jde o něco jiného. Limit, který Zotac řeší, vychází z podpory maximálně dvou výstupů u čipů generace GeForce 400 a 500 a ze schopnosti rozhraní DisplayPort dělit se na víc výstupů. Přidaný čip od IDT pak rozděluje linku DisplayPort a konvertuje na DVI či HDMI. Protože ale GPU umí jen dva výstupy, jde vždy jen maximálně o dva nezávislé obrazy, které čip od IDT rozřeže na části a odešle jednotlivým LCD.

HIS 6970 IceQ Eyefinity RTS IO

Krom podpory RTS a nadstandardního chlazení řady IceQ jsou parametry karty referenční: GPU Cayman s 1536 stream-procesory běží na 880 MHz, 2 GB grafické paměti typu GDDR5 na efektivních 5500 MHz, karta samozřejmě podporuje CrossFire. Z výstupů jsou k dispozici DVI-I (s možností redukce na analog), DVI-D (pouze digitální výstup), HDMI a 2× mini-DisplayPort.

Karta by měla být dostupná do týdne, cena zatím upřesněna nebyla.

Tagy: 
Zdroje: 

Galerie ke článku

Diskuse ke článku Eyefinity bez DisplayPortu: HIS Radeon HD 6970 Eyefinity RTS

Žádné komentáře.