Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Facebook bude identifikovat osoby z fotek i bez svolení. Evropany zatím ne

"Chceme mít jistotu, že je váš účet v bezpečí
Nedávno jsme zaznamenali na vašem účtu neobvyklou aktivitu. Odhlásili jsme vás, aby Facebook zůstal bezpečným místem pro vás i ostatní.
Provedeme vás několika kroky, které vám pomůžou se do účtu znovu dostat."

Nasledne to po mne chtelo moji fotografii, kde je dobre rozeznatelny oblicej. Upozornim, ze na Facebooku mam profilovku, kde je muj skutecny oblicej, myslim i dobre rozeznatelny. Kamaradka teda prohlasila, ze na ty fotce vypadam dost sexy, o hodne vic nez ve skutecnosti.

Zadal jsem teda fotku krokodylka, myho obvyklyho avataru, proslo to, facebook "me" rozeznal a opet prihlasil.
Bohuzel ale za mesic se cela situace opakovala. Opet jsem zadal avatar krokodylka, ale facebook zlepsil algoritmus a oznamil, ze na fotce nerozpoznal oblicej cloveka a mam zadat jiny oblicej.

Zadal jsem teda fotku me oblibene herecky Grace Park (herecka je asijskeho puvodu - sikmooka), facebooku to tentokrat trvalo o poznani dele, nekolik dni, ale nakonec vyhodnotil, ze jsem to skutecne ja a prihlasil me.

Od te doby jsem na Facebook zacal chodit pouze z mobilu a zatim mam klid. Mam podezreni i na zaklade zkusenosti dalsich lidi, ze Facebook tyto dialogy vyhazuje, pokud se clovek prihlasuje z vice ruznych zarizeni typicky vice nez dve.

Nicmene teda obavu o soukromi nemam, pokud algoritmy Facebooku funguji takto, tak opravdu nehrozi, ze by nekdy nekde nekoho poznal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Chceme mít jistotu, že je váš účet v bezpečí
Nedávno jsme zaznamenali na vašem účtu neobvyklou aktivitu. Odhlásili jsme vás, aby Facebook zůstal bezpečným místem pro vás i ostatní.
Provedeme vás několika kroky, které vám pomůžou se do účtu znovu dostat."
Tak tohle kdyby přišlo, zavřu stránku a FB mi bude do konce jeho nebo mého života (podle toho, co nastane dřív) ukradený. Moji fotku nedostanou nikdy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Já myslím, že už ji maj ;) Akorát si nejsem jistý, jestli vědí, že jsi to ty ;).

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Při pouhém zadání skutečného (používaného) e-mailu při registraci nabídne Facebook reálné kontakty, např. ze střední školy. Stačí, aby někdo z nich nechal Facebook prohledat svůj e-mailový adresář.
Facebook kliku/skorokliku identifikovat určitě dovede, fotky, kde je více jejích členů označených/rozpoznaných má. Nějakou množinu podezřelých tváří by i neaktivní osoba mít mohla.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Od doby, kdy jsem zadal do toho overovaciho formulare tu fotku te asiatky, tak mi to furt v pratelich nabizi vietnamce, takze ten facebook neni uplne blbej. :-D

Faceboku prohledat me kontakty v mobilu nedovolim a bez toho je nahranej, zatim mi v navrzich nenahodil jedinou relevantni osobu mimo spolecne pratele s tema par, ktere na facebooku mam. Ovsem najit spolecneho pritele s dosavadnimi prateli opravdu neni zadna veda a netreba na to zadny specificky algoritmus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale stačí, když to Facebooku povolí někdo, kdo vás má v adresáři. Pomáhal jsem založit účet majiteli pro malý podnik, takže použil reálný e-mail. Hned po založení mu vyskočili spolužáci ze školy, přitom byl zrovna v jiném městě, než škola, nějaké údaje o sobě taky nezadával.
Možná FB použil údaje ze seznamu podnikatelů, tak znal třeba skutečné místo pobytu, které je blízko školy, nevím.
Každopádně je zvláštní, že v případě „Vietnamky” je tak mimo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

spíš hraje nějaký hry, kde hraje i nějakýma vietnamcama, facebook mu je pak nabízí protože si myslí že to jsou jeho skuteční přátelé. Než po mě chtěli občanku za sdílení videa se Shultzem, který fašisticky řval na řeka, že nazval Turky prašivýma psama a nechal ho dmokraticky vyvést z jednací síně EU, tak jsem hrál TrainStation a měl jsem tam v přátelích amíky a španěly, také mi je to pak nabízelo abych si je přidal.

Nikdy nevíte k čemu to slouží, dneska to bude cílená reklama, zítra to bude válka... Dneska zjistí že jste xenofobové, rasisti a protiunijní, zítra vás za to popraví, protože z vás udělají nežádoucí v honbě za lepší hnědou evropou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nejen že maj, ale prakticky jistě o tobě vědí daleko víc než jim řekneš, včetně fotek. Teda pokud nežiješ někde v chatrči v pralese bez jakýchkoli přátel či příbuzných a nepoužíváš internet naprosto anonymně. Jak je známo, Facebook udržuje shadow profily o pro lidi co účet fakticky nemají, nebo ho zrušili či nepoužívají.

Nejhorší je, že drtivá většina lidí Facebook používá přímo anebo jejich známí, mají nějakou identifikovatelnou fotku kdekoliv na internetu, a v neposlední řadě neblokují sociální ikonky, pluginy Facebook komentářů atd. které jsou rozlezlé prakticky po všech stránkách. Takže oni si o tobě sestaví krásný profil z volně dostupných informací a z toho, co tví kamarádi, kolegové z práce, příbuzní atd. dobrovolně nasdílejí.

To je velká nevýhoda stoupajícího výkonu počítačů a růst kapacity disků: počet lidí je omezený, ale schopnosti analýzy dat kolujících po internetu stále stoupá a stává se levnější a jednodušší.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Facebook je len nástroj. Už pár rokov sa mocný tohto sveta pokúšajú spárovať meno a bydlisko s fotkou tváre. Vo finále by malo pri prezeraní kamerových záberov byť vidieť nielen obraz zachytených osôb, ale aj ich mená a adresy.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Ve finále? Probuď se, NSA, CIA, Showden, WikiLeaks, Assagne... Dávno ví co jdeš nakoupit do hypermarketu než zaparkuješ... je naivní si myslet že ne.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mám jiný názor a podělím se o něj v diskuzi. Je mi to jedno, co se facebooku týče. Účet tam mám „Inco Gnito“ a bez fotky (je tam místo toho vyobrazené zvířátko). Je mi fakt úplně jedno, jestli si o mě Facebook něco sbírá a kolik už toho má. Já sám mu to nedám.

Na internet lezu zásadně s vědomím, že na něm NIC, opakuju, vůbec NIC není soukromé - stejně jako na veřejnosti nejde mít soukromí - od toho se tomu říká veřejnost, že všechno, co tam uděláte, je veřejné. Kdo k tomu takhle nepřistupuje, ten se pak může jen divit. A já se v tomhle nedivím ničemu. Dokonce bych se vůbec nedivil ani tomu, že by mi někdo vybílil účet - ano, proto, že na něj lezu přes internet. Prostě se takové věci stávají a je třeba se na ně připravit. Kdo je připraven, není překvapen.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Ví o tobě IP adresu a nastavení prohlížeče, windowsy, číslo síťové karty a díky tomu si tě spáruje s údaji z jiných zařízení. Ukončil jsem i google, protože po přihlášení prolezl thunderbird bez svolení a nabízel mi do přidání soukromé profily mých zákazníků, kteří byli pouze v thunderbirdu.
Je to všechno provázané, google, youtube, yahoo, facebook, microsoft...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, a je mi to jedno / vím o tom, že o mě vědí. Ať si poslouží :).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pred dvoma dnami som narazil na zaujimavu taktiku - clovek, ktory ma chce nasrat, nahlasi takyto ucet, ze nema realne meno. A fb nasledne chce fotky dokladov alebo pisomnosti. A na par dni to zablokuje. Poslal som im 'odborne' upraveny vzor obcanky a zdravotneho preukazu - uvidime, ci to zozere. A ak nie, dam si stym tu pracu a sfalsujem to profesionalne. Pride mi to ale dost drze pozadovat taketo dokumenty na hlupej socialnej sieti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nelibi se mi to. Nicmene, kdyz facebooku jednou date svoji fotku, svoje jmeno a kdovi co vsechno, tak se nemuzete divit. Ja ho tedy pouzivam, ale je mi jasne, ze kdyz bych jim jednou dal svoje osobni udaje, tak uz nad nima nemuzu mit nikdy kontrolu. Proto jej pouzivam vyhradne pod prezdivkama a o svoje fotografie se vazne nemam potrebu delit se sluzbou, ktera je nasledne povazuje za svoje vlastnictvi a muze si s nema delat co chce.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

armagedon + WIFT: Vzdyt ale vase jmeno neni zadny vas soukromy udaj, to same co se tyka ksichtu. Kdekomu reknete sve jmeno a kdyz vas vidi, tak vi jak vypadate.

Ja v tom dat Facebooku jmeno a fotku az tak velky problem nevidim. Jine je to s adresou bydliste, to take nemam vyplnene, protoze o trojkombinaci: jmeno, bydliste, fotka z dovolene = zlodej u dotycneho doma, se uz psalo. Verim, ze to se stat muze. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Kdekomu reknete sve jmeno a kdyz vas vidi, tak vi jak vypadate." To je pravda. Pořád ale zbyde dost velké množství lidí na světě, kterým to neřeknu. A tihle lidé těžko budou vyhledávat ty, kterým jsem své jméno prozradil, aby tak získali příslušné údaje bez mého vědomí a svolení. Kdežto z facebooku by si tuhle kombinaci mohl vytáhnout kdejaký trošku šikovnější týpek. Nemáte pocit, že v tom JE trošku rozdíl?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

co na to rika GDPR?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Facebook je s prominutim kokotina pro socialne slabsi az asocialni obcany statu, ja bych dokonce lidem s uctem na Facebooku zakazal pod zakonem pracovat v statnich institucich, nejenom proto ze sou rizikem pro unik citlivych obcanskych soukromych dat, ale jeste k tomu v praci na Facebooku denne onanujou, proste a jasne, kdyz chces pracovat pro stat, zrusis si svuj ucet na Facebooku coz trva 30 dni a nasledne nam i se zadosti o dane misto doneses potvrzeni a zruseni uctu Facebooku, jestli si ale po urcite dobe znovu ucet na Facebooku zalozis a bude pracovat na statni instituci, dostanes okamzitou vypoved bez naroku na odstupni.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

No vida a přitom velké firmy lustrují své zaměstnance právě podle účtů na Facebooku. Někteří dokonce vyžadují heslo, aby si mohli prohlídnout celou historii a ujistit se, že ten člověk není až tak velkej mimoň. Bohužel je to celkem rozšířená praxe, zejména v americe.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jses magor.

Facebook je sluzba jako kterakoli jina. Delate tady zase z komara velblouda. Ja jsem facebook ucet dlouho nemel, pak jsem si ho poridil a stejne tam lezu tak jednou za 14 dni na 5 minut. Delate jako kdyby tam bylo kdo vi co a pritom je tam jen to co tam date vy nebo vasi znami.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sranda pak také je, že se to netýká pouze uživatelů FaceBooku. Stačí procházet weby s vloženými prvky FB a už si vše sbírají, takže je jisté, že budou aplikovat rozpoznávání obličejů na všechny, včetně lidí mimo FB.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.