Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Falešné POS terminály na scéně(?)

Na druhou stranu neni nemozne udelat terminal ktery poprve odmitne PIN i kdyz bude spravny a zakaznik ho pak zada znovu v domeni ze se spletl. A pokud zakaznik zada naschval poprve spatny pin tak si bude myslet ze je to pravy terminal, takze bych si tak jisty nebyl...i kdyz jista moznost overeni to je :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No tohle je hlavně standardní způsob útoku (i na webové stránky), kdy napoprvé se údaje jen uloží a nahlásí se chyba, a teprve druhý pokus už proběhne standardně (stránka se přesměruje na originál, terminál by předal informace legálně dál).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Platby kartou jsou bezpečnější a pohodlnější - bože kdo věří takovým kydům. Když předemnou platí zákazník kartou tak to trvá dýl. Když mám hotovost a okradou mě, tak je to fakt blbý, ale z hlediska komfortu je lepší když mně ukradnou hotovost než kartu. A bezpečnost elektronických plateb? Těch fint jak získat pin a další údaje o kartě je tak velké množství, že je bezpečnější chodit na pornostránky/warez stránky s Windows XP bez service packu, IE6 a bez antivira. Ještě dlouho zůstanu u hotovosti a kreditkou budu jen občas vybírat hotovost...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Však tě nikdo nenutí kartu používat :) Já mám naopak s platební kartou poměrně bohaté zkušenosti od obyčejného vybírání peněz přes "žehlení embossu" až po takovou šílenou zhůvěřilost, jakou je diktování čísla po telefonu (to se přiznám, že už jsem měl regulérně strach, ale je to už dva roky, ta karta už pozbyla platnosti a žádná neoprávněná transakce s ní za celou dobu existence nebyla provedena), naopak v jednom poměrně luxusním pětihvězdičkovém hotelu v Německu na recepci (kolegové z ostatních redakcí vědí, mají tutéž zkušenost ;-) nejspíše k nějakému úniku skutečně došlo, protože se sám ozval helpdesk platebních karet, že ji zablokoval a že si mám v bance zadáčo vyzvednout novou.

Neříkám, že to je bezpečné, ale zrovna tohle je ten typ pokroku, který se mi zamlouvá. Hotovostí platím už vyloženě nerad, už jsem platil kartou i takovou částku jako je 40 Kč. O době potřebné k zaplacení bychom mohli asi dlouho debatovat, obecně to je trošku delší, ale mám osobní zkušenost i s tak rychlými transakcemi, že byly skutečně rychlejší, než když zákazník na kase vyhrabal bankovky z peněženky, pokladní vracela zpět a zákazník to štosoval zpět do prkenice.

Jako bezpečnostní opatření by se mi líbila nějaká aplikace do mobilu, která by dovedla zpřístupnit kartu jen na určité období platby (autorizace transakce do určité výše) a poté kartu opět "zablokovat". Ale zatím jsem s placením kartou spíše v pohodě (samozřejmě mám pojištění, stát se může leccos, typicky ztráta dokladů i s kartou ;). PIN si nikam nepíšu, výhradně si jej pamatuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Problematika karet je slozitejsi, nez okradou me jednoduseji/sloziteji. To je opravdu to nejmensi. Uprimne receno, je mnohem jednodussi ukradnout hotove penize, nez kartu + PIN. V tomto je platba kartou bezpecnejsi. Samozrejme se najdou podvodnici, kteri vas okradou, at mate penize nebo kartu, vzdycky se zpusob najde. Mimochodem videl jsem v TV nejaky porad, kde ukazovali prave takoveto finty s tim, ze je normalne provadeli a nataceli to na skrytou kameru a pak samozrejme vse vratili:-) Ale udelali tam krasny primo cely falesny BANKOMAT :-)) Normalne bedna, vevnitr sedel manik, ktery obsluhoval pocitac. Prisel nekdo, strcil kartu, ta prosla cteckou, manik zmackl klavesu, na terminalu to chtelo pin, clovek zadal pin, manik zmackl dalsi klavesu, vratilo to kartu s tim, ze bankomat je mimo provoz, ale v tu chvili uz meli prectenou kartu i s pinem...Sice jsou takove situace nepravdepodobne, ale jiste ne nemozne.
Co je ale horsi, je samotny bezhotovostni styk. Podle me to v budoucnu bude jeden ze zakladnich prvku nove se rodici totality, a to proto, ze tak budou lidi pod absolutni kontrolou. Uz dnes ma stat defacto neomezeny pristup k platebnim udajum, ktere probihaji pres banky (a to at legalni-schvaleny soudem, tak ilegalni-viz nemecko,jak nakoupilo unikla data ze svycarskych bank). V budoucnu to bude jeste horsi, v okamziku, az se zrusi penize a VSE se bude platit bezhotovostne, tak si clovek nekoupi ani zvykacku, aniz by to stat vedel. K cemu to vede je jasne - absolutni moc nad zivoty lidi, protoze KAZDY z nas nekdy tu vice a tu mene porusuje zakon - tu si neco nakoupime "nacerno" , tu neprizname do dani vydelek z toho, ze jsem si vypestoval 5 kilo rajcat a ta jsem prodal...atd atd. Zruseni penez je defacto zruseni smeny mezi obcany a bude moct probihat pouze na principu smeny s obchody, ktere budou tim padem moct ovlivnovat nase zivoty, protoze pokud neco nebude v obchode k dostani, proste nepujde, aby si to clovek sehnal nejak jinak.
Pokud si lide mysli, ze je to blbost, tak se podivejte do tusim Svedska, kde jiz politici zcela bez zabran zacinaji prosazovat zruseni penez.
Mimochodem to povede jeste k jedne veci - stat bude primo regulovat nase majetky, protoze v tuto chvili i kdyz mame jen "bezcenne papirky" v penezenkach, porad tam alespon nejake papirky mame, a je velice obtizne obcanum rict, ze jejich papirky nemaji. Protoze je fyzicky maji.Vidi je, mohou si na ne sahnout, a proto ma stat urcita omezeni pri rizeni jejich hodnoty. Az ale zadne papirky mit nebudeme, nebudeme si mit co kontrolovat, nebudeme si papirky moct schovat na horsi casy - proste pokud se stat rozhodne, ze 90% toho, co mam v bance najednou nemam, nebudu proti tomu moct NIC udelat. Nebudu si moct vybrat hoovost a tu si dat do polstare - proste to nepujde.

Nevim, jestli se tehle doby doziju ja, ale budouci generace 100% - je to vyvoj, ktery se neda v dnesni dobe zastavit, a to hlavne proto, ze lide-ovce v tom vidi VYHODU. Lide vidi vyhodu v placeni penezi oproti placeni zlatem, lidi vidi vyhodu bezhotovostnich plateb oproti platbam penezi, a lide uvidi vyhodu sveta "bez penez" oproti svetu s penezi...

Otazka zni, co proti tomu delat. Osobne si myslim, ze tohle preziji hlavne lide na venkove, kteri budou mit co menit - budou mit potraviny. Takze lide na venkove budou prodavat potraviny za cennosti, ktere jim prinesou lide z mest, stejne jako to bylo za valky.
A je otazka, jestli si zlato/platina/diamanty a podobne udrzi svou hodnotu i potom, co se toto stane - ja osobne typuji ze ano, a ze se jeste jejich cena na cernem trhu zvysi.
No uvidime :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázka na začátek: pokud se stát rozhodne, že naráz mají bankovky hodnotu jedné setiny, co proti tomu můžu dělat? Je to fakt stejná úvaha jako s tím, že mi naráz vezmou 90% z účtu.

Čipové totality (jak jsem četl kdesi), bych se zase tolik nebál. Nemám problém s tím, že někdo ví, že teď jsem si koupil 10 rohlíků, teď noviny, teď nový mobil. Nehledě na to, že banka ví jen částky, ne konkrétní zboží.

Co se týče bezhotovostního styku, tak to zase tak easy zatím nebude, protože jak někomu vrátím 100Kč, to bych mu vše posílal na účet? Tady bych řekl, že prostě zatím toto nejde pořádně realizovat.
No a toho se týká i to zrušení peněz, to prostě nejde, aspoň ne ještě dlouhou dobu.
Když pominu psycho efekt, kdy někteří když ty peníze nevidí, tak nakupují, dokud karta povolí. Tak pak jsou tu i jiné stránky a to, že když by se pokazil terminál, tak co potom?

A toho, že když by všechno šlo přes účet, tak že by nešlo podvádět, tak to já bych bral jako plus. Teďka se vezme politik nebo někdo známý a zničí se ho argumetama, že si koupil vilu nebo něco a přitom na to nemohl mít. Kdyby byla jasná historie toho, co kde platil a jak, tak by to mohl prokázat (samozřejmě pokud by chtěl, jinak ho nikdo nenutí ukazovat účty).

Takže fakt nevidím absolutní moc nade mnou v tom, že stát ví, že jsem si koupil v Kauflandu nákup za 1258,2Kč, pak na Shellce nabral za 1000Kč atd. Maximálně se dozví, kde se pohybuju, ale to k čemu komu bude?

Jo a ještě ke zrušení fyzických peněz. Jeden plus by to mělo - vyrobit peníze něco stojí a všechny ty bezpečnostní prvky na nich vymýšlet, potom zase přístroje, co je budou kontrolovat. Na tomto by se ušetřilo a zmizly by falešné bankovky. Ale jak už jsem psal, tak toto je nereálné. A pro tu nereálnost mě napadá ještě jeden argument - cestování. Dneska je svět úžasně propojený a co když bych doletěl do státu, kde nemají peníze? By musel fungovat ultra global systém karet, aby byla jistota, že mi tam kartu vezmou, plus musel bych být ze státu, kde karty dávají.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se stat rozhodne, ze bankovky maji hodnotu jedne setiny, tak se to nestane minutu z minuty. VZDYCKY tomu predchazi urcite indicie, nakonec i za tech komancu pred tim, nez udelali "menu" , tak se lidi uz ptali, jestli nahodou to stat nechce udelat, a komunisti do posledni minuty lhali, ze ne, a druhej den rano bum a bylo to tu. A tenkrat lide meli vyrazne mensi moznosti, co se tyce informaci.
Takze dneska kdyby neco podobneho hrozilo, jednoduse pujdu a nakoupim zbozi, kolik to jen pujde.
Pokud budu mit vse na ucte, ovladanem statem, tak nepujdu a nekoupim nic, protoze mi to proste stat zablokuje. Samozrejme to bude zduvodnene nejakyma uzasnyma blabolama, na ktery skoci 80% lidi.
Cipove totality bych se VELICE bal. Protoze mozna vy jste ovce, ktera dela vsechno podle zakonu, nikdy nic neporusuje, nikdy jste si nepujcil penize od soukrome osoby,ale vzdy jen z banky,nikdy jste si nekoupil nic z druhe ruky, nikdy jsi nemel domaci ovar z domaci zabijacky, ktera se defacto nesmi provadet, a podobne.
Ja osobne delam spousty veci, ktere se oficialne nesmi. Kazdy, kdo jen trosku zije, a jen nepreziva, dela neustale nejake veci, ktere stat nema rad. Nekdo huli tvavu, nekdo hraje karty o prachy, nekdo se sazi o miliony, atd atd...A nad TIMLHE stat nema defacto zadnou kontrolu. Ale pokud se odstrihnou penize, mit ji zacne.
Nevadi vam, ze stat vi, kde se pohybujete? Hmmm, a co kdyz se budete chtit sejit s prateli, kteri jsou statu nepohodlni, a tim padem nebudete moct, protoze byste okamzite byl podezrely s nima? Pamatujete dobu, kdy lide sledovali a bonzovali, kdo se kde u koho schazi? Neni to tak davno, co to tu bylo - no takhle to pujde delat plne automatizovane, super :-)
A dale je tu ten argument, ze stat si rekne, ze tlusti lide nebudou jist cokoladu, a proste tlusty clovek si NEKOUPI cokoladu. Super svet, co....Budete si moct koupit jen to, co vam system dovoli. Mozna budete mit kliku, a dovoli vam kilo pomerancu na rok...ehm pardon, to tady bylo pred casem , to uz se nikdy nemuze vratit, nene :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Řekl bych, že je to vše přehnané. Pokud budou chtít omezit hodnotu fyzických peněz, budou předcházet indicie? No dobře, ale proč by to samé nemohlo být s účtem? Taky než se to stane, tak budou indicie a pak bum a bude to. Otázka je, proč by se to dělo.
Co se porušování zákonů týče, tak souhlasím s tím, že je třeba dát dohromady nějaké zákony a ty dodržovat. To, že třeba ty zákony jsou teď špatné, to beru, ale však zatím mně nikdo nekontroluje. Navíc bavíme se tady hlavně o platebních kartách. Takže to půjčení peněz, peníze si půjčit můžu, nikdo mě nenutí, že od banky (aspoň o tom nevím). Ale dejme tomu, že je tady ten stav, že si můžu půjčit peníze. Pokud by byly jen karty, tak bude vidět transakce, že jsem přijal třeba 100 000kč půjčku. Pokud by ale někdo tvrdil, že mi půjčil a na účtě nic nebylo, tak aspoň se nemusím soudit, prostě je to hned důkaz, že lže. Teď je otázka, jestli zrovna tady toužíte po tom mít možnost porušovat zákon?

Co se toho, kde jsem týče, tak když naberu v Brně plnou nádrž, dojedu do Prahy, s někým se uvidím, nic nebudu platit, tak těžko zjistí, že jsem v Praze byl, natož tak s kým.

A to, že stát ví, co jsem si koupil na jídlo nebo že jsem si vsadil na výhru někoho proti ČR v hokeji, na co to státu jsou takové informace? Dokud nemám pod kůží čip, který monitoruje kde jsem, s kým jsem, co mu říkám a neovládá mě, tak jsem vpohodě.

Ale jak říkám, nebojím se toho, že by fyzické peníze jen tak zmizely. Tomu by muselo předcházet hodně změn. Dnes je to nemožné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak tohle už je dost hustá paranoia :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To, ze nejses paranoidni neznamena, ze po tobe nejdou :-)
Takze bacha na to :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jo ještě k té měnové reformě... jestli máš představu že o ní budeš vědět v předstihu, tak je to možné, ale s největší pravděpodobností o tom bude vědět i ten ke komu půjdeš své peníze rychle utrácet a myslíš, že ti za ně něco dá? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

castecne je to pravda - napriklad muj deda se den pred menou pry docela snazil nakoupit alespon nejake potrebne veci, aby bylo vyprodano vsude vsechno...
Ono samozrejme dnes uz se nebude opakovat to, co se delo za komunistu - bude to uplne jine.
Cile snazeni zustavaji porad stejne, totiz "ovladnout svet" ,a meni se jen prostredky. Nejprve se pouzivaly klasicke valky. To nevedlo k uspechu, zacal se zkouset komunismus. To nevedlo k uspechu..Dnes se zkousi "ekologicky enviromentalismus", ale myslim, ze to take k uspechu nepovede. Ale pokud se podivame nestranne na realitu, zjistime, ze se "oni" neustale zlepsuji. Valka byla 50 na 50, vyhrajem ci budem porazeni, a hlavne se vysledek da zvratit jinou valkou...komunismus mel lepsi vysledky, ale zkrachoval ekonomicky. Soucasni "oni" jiz pochopili, ze naopak je potreba nejprve si podmanit ekonomiku, a az PAK se na zaklade toho snazit ovladat "svet". Takze v dnesni dobe mame OSN, ktere je zcela v podruci podvodniku s globalnim oteplovanim, mame USA, ktere je na tom podobne, mame EU, ktere je na tom jak by smet...
Ale myslim si, ze ted se "jim" to jeste nepovede. Ted jeste ne, ted se lide jeste vzbouri. A jak to, ze se budou moct vzbourit? Protoze "na to maji". Lide jsou schopni bez "systemu" prezit. Maji majetky, maji neco, co mohou s jinyma vymenovat. Nehrozi, ze pokud se "zhrouti system" , tak pochcipaj hlady.
Takze zcela logicky dalsi faze "ovladnuti sveta" musi fungovat tak ze:
Vytvorime lidem iluzi, ze se maji dobre,ale jsou neustale ohrozovani nebezpecim, ze jim jejich pohodli nekdo sebere. Vytvorime system, ktery jim zaruci, ze jim jejich pohodli nikdo nesebere. K tomu bude nutne, aby se lide vzdali vsech veci, ktere jdou ukrast (tedy i smenit, hlavne vsak penize), a je treba, aby ti lide sami dobrovolne presli na system "bezhotovostnich plateb". Nasledne se s velkou slavou zrusi penize, lidstvo bude stastne, jak je bezpecne...
A pak jiz zcela zalezi na fantasii "systemu", jak s "lidstvem" nalozi.
A opet - prece neni nutne vsechny lidi ozebracit,zabit, a podobne - ne, je potreba z nich mit poslusne ovce, kteri budou na "system" pracovat. A to jde nejlepe metodou cukru a bice. Cukr = bezpeci,pohodli,neni nutnost premyslet a starat se o sebe,system se o me postara. Bic = pokud nebudes skakat, jak piskame, mame te plne pod kontrolou, kdykoliv jednim klikem mysi vymazeme tvuj zivot,sebereme ti vsechen majetek a podobne.
To je jen jeden z moznych scenaru, ale copak presne o TOTO se nesnazili vladci a diktatorove a monarchove a vsichni tihle lide CELOU DOBU?
Ve stredoveku na to sli pres nabozenstvi, a docela uspesne. Cela STALETI jim to fungovalo, ale pouze na lokalni urovni.
Myslim, ze dnesni "system" prerostl svym "tvurcum" pres hlavu a sami ti lide, kteri se snazi o ovladnuti sveta nedohlednou, co spousteji za procesy (mnoho z nich jiz bylo spusteno a tezko se budou zastavovat, viz problem multikulturalismu)
Mozna to co pisu zni jako blba politicka agitka, ale ono to prave touhle dobou zacina prave takovyma prkotinama, jako jsou platebni karty a odvrzeni papirovych penez. A jeste predtim to zacalo odvrzenim zlateho standardu a akceptovanim "bezcennych papirku"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono je to tak jak pises ... ale ... ale vzdy bude neco jako "podzemi" kde bude fungovat urcita forma penez a specialnich sluzeb ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nepochopil jsem tu cokoladu, nechapu, jak banka uvidi, co je na pulte a zablokuje platbu. Nebo to bude blokovat kdo? Statni SW unifikovanych kas? A co kdyz to koupi hubena manzelka? Trochu mimo ne? Ale tady se bavime o platebni karte a ne 1984 dohledu...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vykašli se už na toho Orwella, nedělá ti to dobře. A nezapomeň zatáhnout rolety.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kojak, pristupom "ja nic zle nerobim, mne sa nic nemoze stat" by som sa tu neohanala. Ani 6-rocne dievcatko nerobilo nic zle ale nepustili ho do lietadla lebo bolo na zozname teroristov, vid http://www.fox8.com/news/wjw-news-westlake-ohio-six-year-old-no-fly-list...
Minimalne to rodicom aj jej riadne skomplikovalo zivot. Staci jeden clovek ktoremu sa niekto nepaci, jedno meno na jednom zozname a su z toho komplikacie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ta sluba ohledne zamykani karty existuje. Mela ji uz stara eBanka (nyni RB). Ve fazi pilotniho testovani byla zadarmo a vyzkousel jsem si ji. Je to super. Pred kasou jsem si ji mobilem odemknul, provedla se ransakce a karta se sama zamkla a prislo potvrzeni. Kdyz tu sluzbu zpoplatnili, vypnul jsem ji. Moji kartu mam na internetove operace zakazanou. Na to mam vystavenou Internet Card, nastavene mensi limity a jeste je ve vychozim stavu zamccena, takze kdyz delam nakup na netu tak si ji nejdive odemknnu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, platba kartou (zejména kreditní a embosovanou), by měla být o tom, že banka (resp. karetní společnost) na sebe bere veškeré riziko zneužití karty. Když pak přijde člověku účet, měl by říct (zpětně!) - "tady tato, tato, tato a tato platba se mi nelíbí, ty neproplatím" a banka by následně měla buď dokázat, že platby byly správně autorizovány (např. sežene ten bloček s podpisem z hotelu / obchodu), nebo si peníze vymůže zpět, nebo to holt proplatí ze svého. Proto by platba s podpisováním bločku měla být teoreticky bezpečná; minimálně o dost bezpečnější, než jenom zadat PIN. Banky to sice interpretují obráceně, (tvrdí, že PIN je bezpečnější), ale to je potřeba chápat jako jejich marketing. Přes internet je to už horší, ale tam to zase řeší služby jako paypal, google checkout apod., které to taky zvládnou odstínit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hotovost a karta jsou v 90 % případů na jednom místě - v pěněžence. Tudíž ve vašem případě byste přišel jak o hotovost, na kterou tak spoléháte, tak o kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No to já si na kartu dost zvykl, na účet dojdou peníze a nemusím přemýšlet, kolik si vybrat a kolik nosit u sebe. Dost často se mi stane, že jen tak jedu do trasu Zlín-Brno a zpátky. Vpodstatě jen potřebuju 500Kč na benzín a třeba něco na jídlo. Ale pak někde zahlídnu super levný benzín, takže naberu plnou - to rázem potřebuju o 1000Kč víc než jsem potřeboval, pak jedu kolem supermarketu, tak zavolám mamce, jestli něco nechce pokoupit, do toho tam ještě budou mít akci na něco, co pravidelně potřebuju, tak si toho nakoupím zásobu a to jsou hned 3000Kč. Pak mi volá babička, jestli bych jí nekoupil cigarety, když jedu k ní, takže jí koupím 2 kartony do zásoby, což je dalších 1500Kč. A už jsem naráz na 5500Kč s kterýma jsem nepočítal. Takto s kartou bezproblémů, hotově kdybych měl nosit u sebe 10 000Kč rezervu, tak bych se akorát zbytečně bál, že mě někdo okrade. A vždycky shánět bankomat není nejlepší, často vidím kolem jen jiné banky (takže poplatek za výběr). No nebo kroužit cizím městem, když nevím ani kde zastavit, natož kde vybrat... Plus samozřejmě je tam riziko, že si mě někdo vyhlídne, že vybírám a sebere mi peněženku.
No navíc řešení s bankomatem je vlastně taky proti vám, to bych musel u sebe nosit kartu, takže to vlastně nic neřeší. Takže pak jsem zase v situaci, jestli u sebe nosit 10 000Kč nebo kartu.

Takže pro mě jsou ty karty opravdu bezpečnější a pohodlenější z hlediska peněz. Jediné riziko bych viděl v tom, kdyby mi někdo ukradl kartu a platil někde, kde chcou jen podpis (ten často ani nekontrolují, takže tam by problém neměl). Ale jestli mi ukradne peněženku s 5000Kč a nebo jestli někde zaplatí to samé kartou, tak ve ztrátě jsem stejně. Nehledě na to, že když mi ukradne kartu, tak vždycky je možnost, jak ty peníze z účtu uklidit - rychle někde převést, jinou kartou je vybrat atd.

A jak získat PIN k mojí kartě? Samozřejmě finty jsou, ale PIN nestačí, je třeba získat i kartu a tu když mi někdo vezme, tak začnu hned jednat - peníze vyberu, převedu nebo tak. A ikdyž třeba to nemusím stihnout, tak nepříjdu o větší částku než o částku, kterou bych u sebe musel nosit (stačí používat kartu k účtu, kde mám jen tolik, kolik potřebuji, nemám tam životní úspory).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já ne :) Platební karta je totálně na h**** věčně nefungují termináli nebo karty vůbec neberou a ,když už se náhodou platba provede trvá neskutečně dlouho její vyřízení. Zvláště to platí u karet ČS s těma je to 50 na 50. Na víc při platbě Cash lze domluvit i solidní sleva. Např. teď jsem dostal na televizi -10% ceny při platbě v hotovosti a to už se vyplatí ! A bezpečnost karet je sice na slušné úrovni ale pouze čistě teoreticky v praxi vám vyčistí konto raz dva a bude te se ještě dohadovat s bankou.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To bych asi rychle poslal na takového prodejce ČOIku za diskriminaci při placení ;-). Já sice chápu, že si banky za platbu kartou berou nehorázný prachy, ale s tím prostě musí prodejce počítat a promítnout to do cen. Když se mu vyplatí karty vůbec nepodporovat, je to jeho rozhodnutí. Když se mu to ale vyplatí podporovat i přesto, co za to zaplatí, tak je to zase jeho rozhodnutí.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Za 4 roky placení jsem měl jednou problém, že se sekl terminál na benzince OMV. A to platím průměrně 5-10 000Kč měsíčně a platím už i takové blbosti jako 30Kč svačinu, protože prostě u sebe nosím už jen cca 200Kč jako fakt rezervu.
A co se přirážek k ceně týče - ještě jsem se nesetkal s tím, že by mi někde navýšili cenu. A ono sice nějaké procenta (slyšel jsem různě od 5 do 10%) obchodník ztratí. Ale zase v supermarketech a tam, kde se točí víc peněz není bezpečné mít v kase denní tržbu. A pokud za 5min obsloužím na kase někoho za 1000Kč v potravinách, tak dejme tomu, že takových dojde za hodinu 5, takže za směnu to je 40 000Kč co může někdo ukrást. Pokladen je samozřejmě víc. Takže jsou potřeba dvě věci: peníze průběžně nosit někam a z tama je pak vést do banky. A za to se samozřejmě platí. Jak za securiťáka, který je odnese z kasy pryč, tak za bezpečnostní firmu, která je převeze mimo objekt. No a teď je na obchodníkovi, jestli se mu víc vyplatí platit tady ty bezpečnostní věci a nebo jestli je lepší příjímat karty, kde mu peníze dojdou na účet rovnou.

Plus dneska samozřejmě se stala karta obchodní výhodou. Pokud jedu městem a vím, že někde berou a někde neberou karty, tak při stejné ceně se stavím asi kde? Samozřejmě u obchodníka s terminálem, protože hotovost u sebe nemám a shánět kvůli tomu bankomat se mi nechce, když to jde pohodlněji.

A samozřejmě co píšu, tak neplatí vždy, prodejna na žvýkačky s obratem 1000Kč denně nemusí mít zajištěno tolik bezpečnosti atd.

btw kolik kont už vám vyčistili, že tak o tom píšete s jistotou z praxe? :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Právě že banky přímo v podmínkách při zavedení terminálu zakazují navyšovat ceny při platbě kartou, tak to někteří obchodníci řeší naopak jako slevy při platbě hotově. Za zboží tak nakonec dostanou +- stejně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No říkám, nesetkal jsem se, takže přesně nemůžu soudit.
Ale co vím je, že řešit to formou slevy je nesmysl.
Vezměme si TV, která stojí 50 000Kč.
Já osobně teda radši než si pro ni jet s fyzickýma penězama, tak ji zaplatím hotově. Ale dejme tomu, že je mi to úplně jedno.
Tak jaké mám možnosti?
1) podívám se na internet, TV stojí s dopravou 48 000Kč
2) jdu kolem obchodu, kde ji vidím za 48 000Kč, nemůžu tady platit hotově
3) jdu kolem obchodu, kde můžu platit kartou a TV stojí 52 000Kč

Co si vyberu? Samozřejmě ne 3). A to, že bych tam při platbě bez karty dostal slevu se vůbec nedozvím, protože v novinách to hlásat nemůžou...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No a ještě k tomu příkladu:
Jsem obchodník a vím, že TV koupím za 40 000Kč, chci vydělat 5000Kč a poměr plateb hotových k elektronickým je 50:50, poplatek zaplatbu kartou 5000Kč. No takže radši než dát cenu 50 000Kč s tím, že za hotovou platbu slevím 50 000Kč, to dám radši rovnou cenu 47 500Kč, zisk bude stejný a já budu mít cenu pod cenou konkurence.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

*za hotovou platbu slevím samozřejmě jen 5000Kč :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Naivko :-) Ty si myslis, ze jsi dostal slevu za placeni hotove? Ale prosim te :-))
Ty jsi dostal slevu, aby ti prodali zbozi, ktere by ti jinak neprodali bez te slevy. A dobry obchodnik nejde a nerekne "vite co, tady mate 10% slveu, ze vas mame radi" To je blbost...Dobry obchodnik te donuti si myslet, ze sis tu slevu "vybojoval" a ze jsi vlastne udelal dobry obchod, i kdyz jsi udelal jen to, co ten obchodnik chtel. Takze proto se sleva navaze na neco, co sice muzes splnit, ale bude ti to pripadat jako drobna "komplikace". Ja osobne trebas kdyz davam slevu, tak za to pozaduju nejakou "protisluzbu". I kdyby to byla uplna blbost. Prodavam defacto sluzby, takze to muze byt podpis smlouvy na delsi dobu, podpis do urciteho terminu (tady mate 10% slevu, ale musite se rozhodnout do zitra, jinak vam ji dat nemuzu), prislib nakupu dalsich sluzeb a podobne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Z hlediska bezpecnosti mi platebni karta prijde jako vysmech. Embasovane karty a platby pres internet - staci ofotit kartu v obchode skrytou kamerou nebo mobilem behem nepozornosti zakaznika a hotovo. O nebezpecnosti magnetickych prouzku karet se taky mluvi uz dlouho. Cip zatim lehce odolava, na jeho prolomeni jsou treba specializovana zarizeni. A pritom ani VISA nebo MasterCard nejsou schopny prinutit svet, aby presel od nebezpecnych technologii k tem alepson trochu bezpecnym. jaka zakaznik si samozrejme vyhradne cipovou kartu koupit nemuzu.
Exhibicionistum, kterym nevadi, ze o nich banka/stat vsechno vi doporucuji umistit v loznici kameru, ktera bude vysilat na internetu a pravidelne zasilat vsem firmam/uradum mail, kde bude uvedeno, kde jste se ktery den pohyboval, kolik jste za co platil a podobne. Dale doporucuju pro pripad kradeze s sebou nosit hotovost ve vysi limitu vasi karty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, pro banky jsou bezpečnější čipové karty - když ji někdo ukradne a zneužije (když předtím odkoukal PIN), nemůže klient prokázat, že útraty na kartu / výběry neudělal on. Pro obyčejného občana jsou bezpečnější embosované - když zpochybním podpis na lístku, nemůže po mě nikdo (banka) chtít zaplatit útratu, kterou jsem neudělal. Proto je paradoxně lepší PIN vůbec nezadávat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze zijeme v CR, takze se vsadim ze u nas po Vas tu utratu banka chtit bude. Samozrejme se muzute dovolavat u soudu, zaplatit si pravnika, rok nebo dva se soudit a kdyz zrovna bude mit soudce naladu a nebude zaplacen protistranou, tak i vyhrajete. Ale bude to vitezstvi Pyrthy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzel to uz neplati. Momentalne uz mam uplne vsechny karty chipove, s povinnosti pouzit vzdy chip. Dokonce mi banka jednu kreditku zrusilo o rok driv s odvolanim se na bezpecnost a nova kreditka uz ma samozrejme chip. Trochu mne to stve protoze si pamatovat 6x ruzny PIN je vopruz ale co uz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu mate pouze cipovou kartu. Tedy pouze cip, bez magnetickeho rpouzku a reliefniho pisma? Muzete prosim napsat banku a typ karty?

Dekuji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je zase informace, když řeknu a měl bych říci i b.
Takto napadnout jde pouze karty s mg. pruhem, tedy ziskat lze jen tu informaci,která je ulozena na mg proužku a pin. Autor je nějaký amater nebo skutečně nejde o originalni terminály , ale čistě o jeho dílo, celkem není problém upravit libovolný originál terminál tak aby dělal to samé a zároveň fungoval, napojit se na hlavičku čtečky mg. prouzků a udělat si vlastní snímání klávesnce je trivialní a zvládne to kde kdo. Nejd eo nic nového, dělalo se to již před 10 lety, to se třeba pronajala pizzerie, 2-3 měsice se sbirali data, dělali duplikaty karet, pak se zavřelo a než se kdo vzpamatoval tak se podojilo co šlo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak tohle neni zas tak snadne. Kazda banka ma vyhradneho dodavatele POS terminalu. Nekter banky si dokonce davaji do POSu vlastni software a teda i komunikacni protokol ma kazda banka jiny a ten je samozrejme kryptovan takze udelat jen tak co popisujete neni snadne. Snad pokud by mnel pristup k original software a jen ho modifikoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze pri cteni magnetickeho prouzku se o zadny komunikacni protokol nejedna. To se proste jen precte. Proto by chipove karty meli byt bezpecnejsi - protoze chip nejde jen tak zkopirovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.