Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fall Creators Update prakticky nepomohl podílu Windows 10, stagnují

S ohledem na to, že FCU dodrbal další okruhy nastavení a funkčnosti, si myslím, že W10 to budou mít čím dál tím horší, a že je "zachrání" až konec podpory W7.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Snad se v Microsoftu zaleknou zvyšujícího se podílu konkurenčních systémů a opět vydají nějaký offline operační systém bez cmoudu, který nesleduje uživatele.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A konkurenční systémy jsou jako offline bez jakéhokoliv sběru dat jo? :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ano, dokonce i ve výchozím nastavení (co se týče sběru dat) :)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Tak já třeba nemám v Archi po instalaci nejen žádný sběr dat, ale zcela obecně nic, co si tam dodatečně nenainstaluju. Což je sice ze začátku k naštvání, ale pak to člověk i ocení.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Zda se mi to nebo Fall Creators Update kontroluje pravost product key ?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdá se mi to nebo Windows vždycky kontroloval pravost product key?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

.... tak vam se to zda urcite, windows nekontroloval product key vzdy, ale napr jen pri aktivaci ci zmene hw apd ...ale jen malo kdy u instalace updatu ci SP ... proto jsem to psal ad win 10 vim ze u minule ( breznove velke aktualizace) instalace( resp po instalaci update na novejsi relase) kontrola product key neprobihala a ani u pred minule .... ale u teto k tomu doslo

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otazne je ci je vobec co pridavat ako novu funkcionalitu od OS Windows. Skor by si zasluzili precistenie a hlavne nech poriadne funguje to co fungovat ma. Samozrejme dali by sa vymysliet dalsie funkcie ale znova skor by bolo potrebne to doladit a vecsinou to niesu nejake zasadne tragicke veci (aj ked...) ale skor drobnosti co rozculuju.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Já bych přidal funkcionalitu, že by šlo odebrat víc součástí a předinstalovaných programů v rámci Windows. Přece jenom je pořád v nabídce start spousta věcí, které tam nepotřebuju nebo nechci.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Měly by nabídnout oficiální postup jak si udělat vlastní ISO s aktualizacemi a jen s těmi věcmi, které kdo chce. Ideálně webový formulář, kde si člověk zaškrtá součásti a nabídne se mu ke stažení ISO soubor. Odinstalovávání po instalaci je nepohodlné. Také by měly uvolnit i neveřejné aktualizace a ke všem přidat rozumný popis.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Ale vzdyt tohle vsechno je :) (alespon pro korporatni sferu)... neni to sice formular na webu, ale image factory atp.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Máme jednoduchý use case: Zkušený domácí uživatel chce mít upravenou oficiální instalačku W10 (ať na DVD nebo USB flashce), která obsahuje jen to, co si on přeje, a se kterou bude moct chodit po známých a přeinstalovávat existující (legální) instalace. Jak toho může dosáhnout?

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

A neumí náhodou toto NTLite ?

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Už dávno ne. Netuším, pro kterou verzi win fungovalo naposled.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

14.1.2020 konci podpora a teda zaplatovani Windows 7. Uvedomte si, ze je to v podstate za 2 roky! Takze bych se maleho podilu Windows 10 nebal.

Jinak je zrejmy, ze vsichni kdo chteli prejit na Windows 10, tak uz presli, nekteri drive jini pozdeji, ale proste presli. Ted uz budou lidi prechazet jen s nakupem noveho hardwaru, takze to nebude nejake podstatne navysovani podilu, ten lze cekat az v tom roce 2020 v souvislosti s koncem Windows 7.

Napriklad na notebooku mam porad jeste Windows Vista. Na novejsi Windows nejsou ovladace. Ano mohl bych prejit na Ubuntu, ale stejne planuju koupi noveho notebooku s Windows 10, tak tam zatim nechavam ty nepodporovane Visty a uvidim, jestli notebook bude stale fungovat az budu mit novy a jestli ho jeste nekde uplatnim treba s tim Ubuntu. Ono notebook uz nema po 8 letech prilis vykon a v podstate staci jen na prohlizeni webu a prehravani starsiho videa. Napriklad fullHD HEVC uz 8 let stare Core2Duo nedokaze prehrat plynule.

+1
-11
-1
Je komentář přínosný?

"budou lidi prechazet jen s nakupem noveho hardwaru, takze to nebude nejake podstatne navysovani podilu"

Vážne nebude ? Pred rokom sa predala takmer miliarda nových PC.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nikoliv miliarda za rok, ale čtvrt miliardy. A prodeje mají zůstat stejné nebo mírně klesající http://www.zdnet.com/article/traditional-pc-sales-continue-to-slide/

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

„Napriklad na notebooku mam porad jeste Windows Vista.“

Nebylo by lepší tam dát XPčka, do registru POSReady a jet na výrazně svižnějším a aktualizovaném systému?

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Visty mely nejvetsi problem v neodladenosti pro ruzny hardware, ale na tom notase bezely dobre. Neaktualizovane jsou od dubna a to uz jsem vedel, ze casem budu kupovat novy notas.

Tenhle pujde bud do sberu nebo ho nekomu udam a pak tam dam asi to Ubuntu v nejake lehci konfiguraci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> ten lze cekat az v tom roce 2020 v souvislosti s koncem Windows 7.

Nic takoveho se nestane. Jak rikas, kdo chcel prejit presel, a kupovani noveho hardwaru bude pokracovat. V 2020tem budou na 7kach bezet tri skupiny lidi - ti co musi, ti co nemaji prachy na update, a ti kterym je to fuk. Zadna z tech skupin nebude kupovat nova wokna jen proto ze skoncila podpora. Updaty jsou pro pulku plebsu sproste slovo, a firmy/instituce delaji update kdyz jsou prachy a cas, jinak se jede dal.

Staci se podivat na to, jak to bylo s XPckami v 2014tem - pozvolna klesaly z 31% na 26% a ukonceni podpory v dubnu melo prakticky nulovej dopad.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Částečně asi ano, ale většinově určitě ne. Žena po ukončení podpory XP a po té co se objevily závažné díry opustila Windows a ten 10 let starý komp je na Mintu (+ má Mac na grafiku). Já až Win 7 budou o strach, tak též definitivně přejdu na Mint, který tam teď mám jako sekundární systém a Windows 7 zřejmě půjdou do Virtuální mašiny.

Většina lidí co dodnes neaktualizovala už nikdy daný komp neaktualizuje. Buď to nejde, protože drivery, nebo je jim to jedno a W7 jim stačí.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Jo, souhlasim, ale da se cekat, ze Microsoft udela podobnou akci jako s koncem XP a cast lidi to motivuje k porizeni noveho hardwaru s novym OS.

Ubuntu (Mint) je volbou spis pro profiky, beznej franta chce Windows.

Pokud nehrajes hry a nepouzivas profi software na Windows vcetne pro nekoho nutnych MS Office, tak ano, *buntu system je dobra volba na starsi hardware.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bežnej franta rozdíl mezi windows a linuxem ani nepozná, stačí aby to vypadalo a ovládalo se to stejně...

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě. Jedinej problém vidím v tom, jak na jeho počítač ten linux dostaneš, aby si tě nevšiml během jeho instalace ;-).
Reálněji řečeno: většině bfú by linux (zejména nějaká -buntu edice) vyhovoval a stačil, možná často i líp, než stále se proměňující win 10, ale oni to nevědí a neřeknou si o něj.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Běžnému frantovi ten systém někdo instaluje. Už několikrát jsem takto na starší počítač dal místo windows nějakou verzi ubuntu na plochu odkaz na emailového klienta wabový prohlížeč, "writter" a "calc" z libre office (a pojmenoval je word a excel). A nikdy nebyl žádný problém... Jediné co lidi hledali je "kde mají to céčko" tan stačilo ukládání dat nasměrovat do správné složky a odkaz na ni dát na plochu...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Běžný franta vyřizující maily, píšící sem tam nějaký text je na Linuxu úplně v pohodě. Problém mají hráči a profiaplikace bez linuxové alternativy (CADy, Adobe atp.).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx má pravdu v tom, že s koupí nového HW lidé přejdou na aktuální Windows a podíl 2000 / XP / Vista / 7 / 8.X bude i nadále klesat. Linux Mint není pro profíky, ale naopak pro nebojácné BFU (jako jsem já). Jedná se pravděpodobně o uživatelsky nejpřítulnější Linuxovou distribuci vůbec. Ubuntu není moc dobré pro slabší stroje, jen některé jeho odnože jako Lubuntu, Xubuntu, případně i Ubuntu MATE.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s tím, že s novým HW budou uživatelé mít nová Windows a podíl staších bude pomalu klesat. Bude klesat ale i podíl W10, protože dnes už se NTB a desktopy neprodávají jako housky na krámě, takže brutální převaha Windows se bude pomalu ztenčovat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proto pisu *buntu, kam radim i Mint. Ja jsem se sice vratil k Windows, ale mam jeden stroj s Ubuntu+Unity a casem tam dam asi Ubuntu+MATE, v podstate skoro to same jako Mint.

---

Co se tyka snizovani podilu Windows, tak tomu moc neverim. OEM verze je mimo koncovy prodej hooodne levna, coz je videt i na sedem prodeji, kdy se da dostat i na 500Kc misto 3.000Kc. Bezny uzivatel bude mit i nadale predinstalovany Windows a po zmene netouzi.
Android jako hracka v tabletu neni vaznou konkurenci.
Linux je vyslovene v krizi. Zase bude spousta minusu, ale je to tak, nejodvaznejsi projekt, ktery mohl prinest neco opravdu pokrokoveho Ubuntu Touch Canonical zabalil. Podivejte se na to z pohledu bezneho uzivatele, konvertibilni zarizeni je budoucnost a Canonical k nemu byl nejbliz a mohl prijit prvni, ale linuxova komunita ho podtrhla. :-/

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Redmarxi, to jseš opravdu tak hloupý, že nevíš, že Windows za 500 není šedý, ale černý obchod, že je to podvod?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Co si predstavujes pod pojmem podvod ? X licenci win pro z aukra od 150 kc. Dalsi rovnou z ebay od 3.99 eura. Pouzito s origo instalackou win stazenou z microsoftu. Do toho zadany ten serial z aukra/ebay a aktivace prosla. Overeni pravosti take...
Mozna to podvod je a ten zdroj je pochybny, ale vysledek funguje jako original a cena se konecne dostala do urovne "kdy to nema cenu piratit".

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to měl být podvod. Pokud vím evropské soudy jasně podpořily právo na to přeprodávat SW bez hodledu na nějaké omezující nesmysly v podmíkách MS (které navíc nemohou plati na toho kdo to od nich nekoupil). Takže když někdo vyřadí nějaký HW s windowsy nic nebrání tomu aby to někdo jiný legálně neprodal..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak poznám, které Creators nebo co za update mi vlastně běží? Blahé paměti do sedmiček bylo ve "Vlastnostech počítače" aspoň číslo service packu.

Jinak je mi to popravdě celkem jedno - Firefox běží, Steam běží, Minecraft pro dětičky běží, LO běží, GIMP taky, neočekávám zlepšení ani zhoršení. Co mě štve je, že printscreen vzdálené plochy nejde udělat pro jedno okno, na tom by mohli ještě máknout. Myslím, že většina zbytku populace to má velmi podobně.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim, kde presne ale nekde tam je cislo sestaveni, kdyz ho dohledas pres Google, zjistis co mas za update.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-))))

Přesně takhle je to ve Windows skoro se vším. Chceš vědět verzi? Najdi si nesrozumitelné číslo a vygoogluj. Vyskočila ti chybová hláška s hexadecimálním číslem 0x54bc54e5f? Vygoogluj...

Nicméně ve vlastnostech "tohoto počítače" to fakt napsané není. Je to v "settings" (ty hnusnější desítkové ovládací panely) -> "systém" -> "o systému"

Tam je číslo buildu a teprve podle toho se dá něco usuzovat. Verze 1709 by měla být ta s FCU

https://docs.microsoft.com/en-us/windows/whats-new/whats-new-windows-10-...

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Na Firefox, Steam, Minecraft, LO a Gimp stále stačí starší Win 7 nebo i Linux :)

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Je to vidět normálně v cmd, resp. tam je vidět číslo buildu.

Případně si pusťte třeba msinfo32, to je tam už také pěkně dlouho. To vám vykecá i nějaké detaily jako zda máte aktivní Secure Boot a tak podobně.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Win+R - winver - Enter a sledovat Version
Pokud tam není, je to původní RTM verze (1507)
A pak už je to:
1511 - první update
1607 - Anniversary Update
1703 - Creators Update
1709 - Fall Creators update
1803 bude další update („Redstone 4“)

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Win+R -> winver -> Enter

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

RMB na Start -> system

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"neočekávám zlepšení ani zhoršení" - no, tomuhle já říkám neskutečný optimismus:D, to by v tom byl čert aby se fungl novou verzí něco nerozvrtalo;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby ti zaostalci neprosazovali "Metro" vzhled, matlání po obrazovce a šmírování.
Místo toho raději modernizovali knihovny ve Windows 7 tak dnes nemají tolik nas..anejch uživatelů.

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

Máte na to nějakou statistiku? Alespoň 100 milionů lidí?

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Když něco stagnuje a neprodává se tak to asi lidi nechtějí.

Na co statistiku?

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

Mno, já nevím, já kolem sebe vidím BFU většinou s Win10. Křiklounů je jen pár v diskusích, nic víc.
Navíc se jedná o křiklouny, kteří si stěžují na něco, na co je většinou řešení, jen neví.
Zdar Max
PS: třeba Surface je dobrý počin a dotyk se hodí, nevidím v tom problém, je to docela návykové

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Ahoj Maxi,

jak nastavím defaultní aplikace pro všechny uživatele v systému, pokud není v doméně? :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Řešení nabízí google hned v prvním odkazu. Tato fce je k dispozici od Win8, vyexportuješ si xml se seznamem všech default programů, ten si pak upravíš podle libosti a pokud to chceš ostatním uživatelům vynucovat, tak to třeba nafuníš po spuštění PC :

Dism.exe /online /Export-DefaultAppAssociations:c:\AppAssoc.xml
Dism.exe /online /Import-DefaultAppAssociations:c:\AppAssoc.xml

Samozřejmě si to xml upravovat nemusíš, to je na tobě, můžeš si vše vyklikat, pak hodit export a následně import všem uživatelům v PC.

Je to celkem elegantní věc, člověk nemusí nikde nic u každého vyklikávat na milion místech, vše máš v jednom konfiguráku pěkně přehledně a když se něco posere, tak stačí jeden příkaz a je vše v původním stavu.
Dálší výhodou je, že si nastavení výchozích sw můžeš přenášet mezi PC. Umožňuje to docela dost možností.

Dále snad vím o možnosti úprav v registrech a možná bude existovat nějaké klikátko, ale myslím si že export a import je mnohem elegantnější a přívětivější.

Zajímalo by mně tedy, zda jsi to zkoušel vůbec řešit, nebo jsi se podíval do nastavení, nenašel na to klikačku a šel si rovnou stěžovat do diskuse? Nebo ti na tomto řešení něco nefunguje?
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, když lidé, neschopní se učit nové věci, nadávají jiným do zaostalců. Díky, pobavil jste mě.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Líbí se mi, když lidé, neschopní zvážit přínos nových věcí, se smějí jiným, kteří toho schopni jsou. Díky, pobavil jste mě.

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Lide nemaji problem se ucit nove veci... teda kdyby na dlazdickach bylo co se ucit... ale proc se trapit necim, co je jednoznacne krok zpet.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Jednoznačné je to jen pro tebe, jiní mají i své názory.
Zdar Max

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Ted jste mu to teda nandal... hloupejsi trolovani by nebylo?
Ja neznam nikoho, kdo by byl z Win10 'nadseny'. A argument, ze vetsina veci se 'da nejak nastavit' opravdu BFU nepomuze...
Legrace je, ze porad stejny Mrkvosofti trubky budou hlasat, jak je win10 'pokrokove'. Jako by togle BFU zajimalo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jak nandal? Já tím komentářem chtěl jen říci, že ta jeho absolutní pravda, ten jeho černobílý svět, není prostě černobílý.
Pokud tomu nerozumíte, váš problém. On prostě vidí jen to špatné a žádné přínosy. Dokonce i Visty měly v něčem přínos.
Zdar Max
PS: nejsem žádná MS trubka, primárně jedu linucha, ale mám v okolí okruh cca 400 lidí a znám jejich postoj k W10 a rozhodně není černobílý a zatracovači jsou v docela silné minoritě.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muzete mi vysvětlit slovo 'zatracovac'? Tim ze nekdo se nesmiri s neci stupitiditou implementovanou do napr. W10, neznamena ze je 'zatracovac'. Schvalne si v tech svych 400 lidech udelejte pruzkum, jak jsou spokojeni s prechodem na w10 (ale v ciste verzi, zadny classic shell, vypnute updaty, prenestavene UI, group policy, wus atd) a jestli jim w10 vyhovoval lepe..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nikdo z nich nepoužívá ClassicShell (resp. vím o jednom) a rozhodně nemá ani nikdo vypnutý aktualizace, UI mají default, maximálně si mění barvy/téma.
Úplně stejný případ, jako když vidím někoho s novým ntb, kde má W10. Děti s tím nemají vůbec žádný problém. V okolí mám i jednoho 83 letého dědu, který neměl problém s přechodem z WinXP na W8 a ani pak zpět na WinXP (to když mu vzali firemní ntb) a následně na Win10 (když jsem mu sehnal bazarově Thinkpada). Podobně funguje i jedna sousedka, která je už prababičkou a aspiruje na praprababičku.

Pokud jde o lidi z práce, tak tam je to daný, ale nezaznamenal jsem stížnost typu, že by chtěli zpátky Win7, teda asi kromě jedné osoby, které se nelíbil ani přechod WinXP -> W7.
Dále lidi z managementu vesměs W10 chtějí. Lidem, kteří po mně chtěli správu PC, co mají v privátu, taktéž nemají s W10 jediný problém. Vím asi o jednom člověku, který po mně chtěl upgrade na W10, nebo se mu snad i sám provedl a pak chtěl zpět W7, protože měl v počátku problémy s iTunes a pc se mu zpomalil (nějaký Athlon s DDR2 s rotačním hdd).

Fakt nevím, co dalšího bych měl dodávat.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mozna se tech uzivatelu napred zeptejte...ono neztezovat si neznamena, ze je s tim clovek spokojeny ;)
A jinak mne pobavila poznamka o detech a managementu..deti takove veci neresi a management...tam bychbto opravdu za bernou minci nebral :))

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ale já se jich ptám, odpovědi jsou, že je to trochu jiné, ale že si zvyknou. Většinou tím trochu jiné myslí jen nabídku start, nic dalšího. Ukážu jim, kde se přepínají uživatelé, jak se vypíná, jak funguje nová nabídka a ok. Někteří z nich si jí i sami upravují (přidávají zástupce na programy, na počasí apod.).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dobre :) Jsem rad, ze to aspon u beznych useru neni odmitano, byt moje zkusenost je trochu odlisna od Vasi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Videl sem za poslednich cca 25 let jak lidi bez problemu prechazeli z win 3.11 na 95, 98, xp, 7. Ti statecnejsi si pridali i ME a Vista. Jen na 8, 8.1 a 10 se vetsine nechtelo a nechce. A ti co si to poridili, tak si vecne na neco stezuji. Tak ja nevim, ale asi sou lidi okolo divny :o)
Vzdyt ty 10 jsou preci uzasny system. Clovek je nainstaluje a pak musi obehat settings, control panel, group policy a jeste poeditovat registr aby je jakz takz dostal do pouzitelnyho stavu. Jo to je fakt pokrok...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

? Tak teď nevím, co vše má běžný uživatel nastavovat, aby byl systém W10 v "jakž takž použitelném stavu". :-o Mě proběhl update z W7 Ultimate zcela v pohodě, což je docela slušný výkon, na takový skok mezi verzemi (nicméně po čase jsem stejně provedl čistou instalaci, kde bylo super, že sériové číslo již bylo zapsané v BIOSu, takže se nainstalovalo a hotovo). Stejně tak proběhl update na druhém počítači a v kanclu jedou W10 cca na 15 počítačích a, pokud vím, také bez problémů. Pravda, paranoik si pomocí Googlu musí najít, co vše pro sichr povypínat, aby systém odesílal co nejméně informací, ale to nemá s funkčností co dělat a pro běžného uživatele je systém po instalaci zcela funkční (a v porovnání s na místo nenažranými W7 mi systém připadá svižnější, ale to může být subjektivní). Ale že by si na W10 někdo stěžoval, tak nevím o nikom. Co se týče prostředí, dlaždice, mimochodem živé, což je skvělá myšlenka, nejsou vůbec proti ničemu, pokud to někdo nezvládne pochopit, potom má, sorry za ten výraz, snížený intelekt. Osobně lituji jediné věci, a to že MS zařízl WP, jednodušší přístup k ovládání dotykového telefonu pomocí dlaždic snad už ani být nemůže. Jistě, každý si na "něco" zvykne a každý preferuje "něco", ale zcela bez jakýchkoliv předsudků mohu sám za sebe říci, že přechod ze starého Windows Mobile (tuším, že jsem měl 6.1) na Windows Phone zcela hladce, což se například nedá říci o mém laborování s mobilem s Androidem (Asus Zenfone Go), ve kterém se momentálně hrabu (zcela mě irituje, že každá aplikace si vytvoří svojí ikonku na "nejbližším volném místě plochy", alespoň tedy v tom mém telefonu, jinde to možná tak není, kterou musím následně odebrat, zlatý přístup WP, kdy se aplikace přidá do jmenného seznamu a pokud jí chci a považuji ji za přínosnou, přidám si jí na plochu nebo jí jednoduše přímo ze seznamu odinstaluji). Takže tak. ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nesouhlasim a proto ponecham bez reakce to, ze ne kazdy ma/mel stesti, ze mu update z win7 na win10 probehl bez potizi a taky preslocim to, ze nekdo napriklad ten update vubec nechtel, presto jej dostal.
Ale jinak by mne zajimalo, co je skveleho na 'zivych dlazicich' na desktopu. Pro mne byli prinosne widgety ve win7 a pouzivam je i na win 10. Ty maji smysl, protoze si muzete nechat kus volne plochy na pr na vetsim monitoru a mate neustaly prehled co se deje. Co mi nabizi dlazdice? Klik nekam na menu a pak klik zpatky s tim, ze celou informaci opet ztratim. Co je tohle za 'prinos'. Mozna to funguje na mobilu, ale na desktopu sorry..spatny koncept. Kdyz by se to dalo 'pripnout' normalne jako okno na plochu, tak dobra..jde to?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

na telefonu jsou dlazdice zive i nezive super :) ale tohle je dobra uvaha proc W10 umeji tabletovy rezim ale snadnou cestou nelze dostat zive dlazdice na klasickou plochu jako widgety :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby tam sli dostat uzivatelsky, tak reknu ze to ma prinos. Ale takhle na co je mi "obzivla ikonka"?
Jak rikaji i jini...pocinaje Win8 je 'user experience' daleko horsi nez predchozi windowsy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diky, zajimavy odkaz. Chtel bych verit tomu, ze se to pohne lepsim smerem...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Proboha, snad je zde jasné, že jde o snahu o provázanost a jakési sjednocení operačního systému pro více platforem. Samozřejmě, že živé dlaždice pod startem jsou po většinu času asi k ničemu, ale je snad problém je odepnout? Na druhou stranu na mobilech či tabletech je to plus. Stejně tak si to umím představit na nějakých terminálech s dotykovou obrazovkou. V každém případě se na to musí pohlížet z globálu s vědomím, že jde o jakési vytvoření MS ekosystému chytrých zařízení. Za mě osobně, snad mohu říci zkušenějšího uživatele (DOS zanechal svůj odkaz), to celé za zhruba ty dva roky, co tady W10 jsou, dal MS funkčně docela do kupy a opravdu lituji, že to s WP tak pohnojil (přitom, alespoň si to myslím, stačilo, aby dal systém zadarmo do mobilů, čímž by o kus padla jejich cena a byly by konkurenceschopnější). Na druhou stranu Windows na mobilních zařízením možná neumřou, zrovinka včera jsem četl, že MS asi stále něco kutí. ;-) Snad to bude pravda a to něco vyleze, než umře moje 950tka. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vis, ja ti to reknu tak lidove...mi je takrikajic u zadele sjednoceni, ktere pro mne nema zadny prinos. Ja pracuji na desktopu a na desktopu to ma pro mne minimalni uzitek, narozdil od predcchazejicih featurek. To ze si MS masti svoji cestu, neznamena, ze to ma pro uzivatele (minimalne desktopove) smysl.
To ze ty zatim vidis prinos v integraci s necim jinym a bla bla..to je hezky, a k cemu mi to jako je?. Ja se divam na uzitnou hodnotu pro mou praci a vidim tam minimlani. Nikde netvrdim, ze to nemaji pouzivat na dotykovych obrazovkach a ze to nema opodstatneni jinde.
Zkus trosku rozlisovat, jinak z toho vznika gulas a je celkem zbytecne se o tom bavit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nějak si nevybavuji, že by mě na pracovním stroji (ani na tom domácím) přechod na W10 s novým ovládáním nějak omezoval či bych postrádal nějaké fíčury z W7 a systémů přechozích. Co na to říci? Asi jen to, že pokud ti to nevyhovuje, máš svobodnou volbu přejít na jiný OS, který uspokojí tvé požadavky na zpětnou kompatibilitu, variabilitu systému atd. ;-) A mimochodem guláš vzniká právě smícháním X ingrediencí a, klidně mě kamenujte, guláš je dle mého třeba v Linuxových distrech či Androidu, kdy každý výrobce má svoje prostředí, svoje nastavení. Jistě, asi to jde nastavit, ale to zcela jistě vyžaduje čas a znalosti.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nebrojim proti Windows jako takovym, byt tam by se taky naslo ledacos. Kdyby win10 nekoho primo omezovali na desktopu, tak to by asi uz byl opravdu pruser. Oni omezovat nemusi, staci, ze jsou z uzivatelskeho hlediska horsi. Proc nepreslo tech nevim 49% uzivatelu i kdyz to bylo zadara. Jak to ze si drzi Win7 porad tak vysoky podil. I presto, ze odeberu korporatni sferu, ktera ma svoji setrvacnost s prechodem, tak porad po 2,5 letech, to neni zadny uspech. Duvod tam asi nejaky bude..asi nenaplnili ocekavani..tudiz z hlediska uzivatelu v lepsim pripade nic neprinaseji (kdyz pominu povinne DX12).
Preci novy OS by nemel "neomezovat". Novy OS by mel byt pro uzivatele zajimavym. Ja nevim, ja tam nic zajimaveho nevidim, naopak, mne to prudi.
Pokud toho chtel Mrkvosoft dosahnout povinnymi updaty, tak v tom pripade se mu to povedlo perfektne :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Proč ti uživatelé nepřešli? Asi z důvodu té negativní kampaně, která se rozpoutala a kterou, sorry, ale i takové komentáře typu "... z uživatelského hlediska horší" jen přiživují a mám za to, že jsou jen jakousi setrvačností ze změn v W8, tam opravdu MS vzal dost zhurta. Ale opět říkám, že mezi W7 a W10 nepozoruji žádné zhoršení z uživatelského hlediska. A vlastně jakého? Ovládání více méně stejné, živé dlaždice lze přece odepnout, jinak nevidím rozdíl. Výkon? Výkon a odezva systému mi subjektivně připadá lepší než ve W7. Proklínané vynucené aktualizace? Tam asi ano, to MS ustřelil. Místo na disku? Zcela jednoznačně plus W10, ten rozdíl je obrovský. Nepodpora starého HW? Proč by měl MS tohle udržovat, ať si to vyřeší výrobce (jo on už neexistuje - tak to je smůla). Shrnuto a podtrženo, pro mě osobně jsou W10 přínos a klidně je doporučím, pokud někomu nevyhovují, tak ať si pro mě za mě zůstane na W7 nebo přejde třeba na Linux, ale otírat se o něco jen na základě toho, že mě něco nevyhovuje nebo prudí, to je jen a jen věc pohledu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boha to je myšlení jak za komančů. Uživatelé nepřešli díky negativní kampani. Aneb za pitomosti, které MS vytvořil, nemůže MS, ale ti, co ty pitomosti kritizují. A uživatel je blbec, který dá na řeči imperialistů (pardon, negativní kampaně), a sám se asi vůbec nerozhoduje...
Co je ve Win10 horší:
- bonzovací systém, který se MS snaží zpětně portovat i pod starší verze
- uživatelem nevypnutelné (Home) nebo mizerně konfigurovatelné (Pro) updaty
- půlroční upgrady místo obyčejného SP, které navíc rozhází nastavení a odstraní některé programy
- nesmyslné vnucování upgradu driverů
- start menu nesmyslně uspořádané podle abecedy, takže i MS věci jsou v něm naněkolikrát a nikdo netuší, jestli je najde pod systém Windows nebo třeba příslušenstvím Windows, vlastní uspořádání tak jak to šlo od Win95 je v podstatě nemožné
- rozházení nastavení mezi starým a novým rozhraním...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ti co nepresli tak maji svuj duvod proc to udelali a Vase duvody je urcite nepresvedci. Duvod urcite neni negativni kampan, to je pouze nasledek.Zkuste lepe rozlisovat. Duvod hledejte v tom, co je na Win10 spatne..teda pokud jste toho schopen. Ja se nepotrebuji o nic "otirat", ja s tim systemem taky pracuji.
A jinak to je porad dokolecka dokola. Dalsi diskuse nema smysl

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo. Např. dlaždice jsou dobré na telefonu, na počítači je to naprosté šílenství, zločin a systém je prakticky neovladatelný

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro zacatek ikony na plochu.. takze tento pocitac a ikona do uzivatelovi slozky. V settings.
Prepnout uac do mene otravujici formy. V control panelu.
Vypnout defender. Prepnout aktualizace do stavu notifikovat, at si je uzivatel muze pustit v dobe kdy ho nebudou brzdit od pouzivani pocitace. V group policy.
Zrusit pouzivani a aktualizaci malicious software tool. V registru.
Odinstalovani vsech zbytecnych metro aplikaci. Pres poweshell.
To je asi tak ten zaklad co si ted vybavimz pameti, ze delam po instalaci win 10.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Odinstalovani vsech zbytecnych metro aplikaci."

To je trochu zavádějící, protože metro aplikací je např i nabídka start, kalkulačka a spousta věcí okolo.
Já jsem to přestal dělat po tom, co v dřívějších buildech byla chyba a po odinstalaci nějaké metro aplikace něco přestalo fungovat a celý win se zesraly. Myslím, že tenkrát za to mohla nějaká metro app a potom odebrání OneDrive. Tenkrát známý problém, ale možná je to už vyřešené.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nevim co tam vidis zavadejiciho. Odinstalovani vsech zbytecnych metro aplikaci neni to same jako odinstalovani vsech metro aplikaci. Taktez se ten seznam metro aplikaci co odinstalovavam jako zbytecne lisi od uzivatele k uzivateli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mno, pro mně jsou třeba zbytečné všechny včetně onedrive. Chtěl jsem jen upozornit, že kdo to přežene s odinstalacema, tak pak si tím může něco posrat. Ale tato má zkušenost je ze starších buildů, nevím, jak je na tom aktuální 1703, resp. 1709.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak mozna sem mel stesti, ale odinstalaci metro aplikaci sem jeste win 10 rozbit nedokazal. A to sem na 1507 mel odinstalovany uplne veskery metro aplikace co tehdy odinstalovat sli.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mno, on koloval návod od jednoho týpka, jak vše povypínat a vše odinstalovat. Ten návod byl trochu extrém, protože snižoval UAC a další bezpečností politiky MS, je tady a průběžně ho aktualizoval :
https://www.dasm.cz/clanek/jak-z-windows-10-udelat-desktopovy-system

Každopádně to tenkrát nebyl problém. Pak MS vydal build, který následná aplikace těchto odinstalačních skriptů rozbila win. Myslím, že to dělal částečně OneDrive, částečně Xbox metro aplikace a cortana na to měla myslím také nějaký vliv. Už si přesně nevzpomínám, možná to byl build 1511.

Pak jsem to přestal používat. Zjistil jsem, že telemetrie na minimum a pár věcí stačí, zbytek jsem nepotřeboval řešit. Jen OneDrive jsem vypínal.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi jo, každý chce mít systém v nějakém stavu. Osobně třeba ikony na ploše považuji za bordel, takže tam mám jen koš, ostatních pár programů je na liště, takže k bodu o ikonách nemohu říci ani popel. :-) Na vypnutí UAC nevidím nějaký problém, když stačí "klik na lupu v liště, napsání UAC a Enter", na druhou stranu je třeba si uvědomit, že tohle už je bezpečnostní prvek, který by běžný uživatel zase neměl mít možnost až tak snadno zrušit (nepředpokládám, že takový uživatel je "klikač" a nezná "postup" uvedený o kousek výše :-) ). Že si tady na poměrně jednostranně zaměřeném webu o výpočetní technice debatujeme, to je fajn, ale jsme jen užší skupina lidí, ta majorita, co si koupí počítač ať už pro sebe či třeba pro děti, většinou o systému "nemá ani páru", takže z toho důvodu je dobře, že změnit UAC klikáním je zahrabáno někde (musím se přiznat, že ani nevím, kde v menu je, podívám se). Vypnout defender - u někoho, kdo nemá antivirus žádný? Proč? Tak tady platí moje poznámka o běžných uživatelích dvojnásob. Osobně mi Defender nijak nevadí, mám za to, že sám rozpozná aplikace třetích stran (alespoň s Avastem nemám žádný problém) a neotravuje. S aktualizacemi to MS zpočátku tedy pohnojil, to souhlasím, ale v současné době to už není tak hrozné, alespoň myslím, a pokud se nemýlím, nastavit aktivní dobu používání šlo vždy (nebo ne?). Malicious software - netuším, kdysi se spouštělo na vyžádání uživatele, momentálně mám jen za to, že se cca jednou za měsíc stáhne aktualizace. Ale pokud ti to nevyhovuje a vadí, tak to holt musíš nějak najít, pro většinu lidí asi zase spíše plus. Odinstalování - tak tady bych i souhlasil obecně, že odinstalování aplikací by mohlo být povoleno u všech přímo ze Startu, některé aplikace bych vyhodil hned (ne že to nejde, jde a není to zase až tak složité, ale dělal jsem to jednou na mém počítači, na těch dvou ostatních už jsem byl líný a upřímně - je mi fuk, jestli v menu straší něco navíc, používané ikony (soráč, dlaždice) mám vedle jmenného listu a na liště, a aplikace možná žerou něco z výkonu ;-) . Takže jo, pro zkušeného uživatele, který si chce něco nastavit, je to možná opruz (na druhou stranu takový uživatel si jistě najde zkratku přes příkazovou řádku než aby klikal někam do útrob systému), ale pro běžné uživatele, kterých je jistě většina, je nastavení dle mého názoru v pořádku a nic moc bych mu nevytýkal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mluvim ted o beznych uzivatelich pc. Pocitacova gramotnost beznych uzivatelu je tragicka, takze se jim os musi prizpusobit. Proto jim davam ikonu uzivatelske slozky na plochu, protoze maji problem se do ni jinak dostat. UAC jim muzu uplne vypnout, protoze to u nich bezpecnostni prvek neplni. Pro bezneho uzivatele je to "nejaky okynko co vyskocilo, neco to psalo, tak sem to odklik". Defender samozrejme nahrazuju nejakym antivirem. I obyc avast funguje a zatezuje mene hw. Mam overeno z win 10 bezici na jednojadru s 4 GB pameti a pomalim diskem. Aktivni doba pouzivani je asi hezka vec na pocitac nekde v kancelari s pevnou pracovni dobou, ale na domaci pocitac je to nepouzitelny. Ano malicious software je neco co se zbytecne aktualizuje a neznam nikoho kdo to pouziva. Takze to likviduju jako zbytecnost. Celkove mi jde o to pripravit win 10 pro bezneho uzivatele k pouzit bez zbytecnosti a at se o to pokud mozno nemusim dale starat. A v 10 je tohle proste slozitejsi nez v predchozich verzich windows. Ona schopnost beznych uzivatelu si neco nastavit je totiz dosti tragicka :( Kdyz jim to clovek nenastavi tak pak posloucha ze tohle, ze tamto... a kdyz jim reknu at si to tedy nastavi podle sebe, tak na me koukaj jak na exota, co ze to po nich chci kdyz oni tomu preci vubec nerozumej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Když se na to díváte z pohledu admina, tak to chápu, chcete co nejméně konfliktních situací. Na druhou stranu by admin měl být dostatečně flexibilní a o novém prostředí vydaného OS si něco nastudovat, to by měla být samozřejmost. Takže nějaké brečení, že tohle je na jiném místě než bylo, je zcela irelevantní (je to jako koupit si nové auto a zjistit, že páčka stěračů se musí pohnout dolů, ač v tom starém se s ní hýbalo, kurnik šopa, nahoru). Může to naštvat, ale prostě to tak je a vy jste tu od toho nastavit systém rychle a efektivně. A to stále proklínané prostředí - to snad byl přechod třeba z 3.11 na 95 či XP pro uživatele snazší? Ono i z těch XPéček na W7 také žádná láce. Připouštím, že z W7 na W8 to byl asi šok (osobně jsem nezažil), ale z W7 na W10 nevidím uživatelsky žádný zásadní problém, nic co bych si nezvládl nastavit sám, natož pokud bych dělal admina.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, ja si prehod z 3.11 na W95 pramatuji dost dobre a to byl opravdu milovy krok vpred. To bylo jako prejit z babety, ktera se jeste 2-3x denne zadychala a spadla do favoritu :) Z dnesniho hlediska je W95 sranda, ale tenkrat to byl opravdu posun. Sice to porad nemelo treba na OS2, ale aspon se Vam uz porad nesmali..
W95 oproti 3.11 byl o nekolik levelu lepsi system, spou s uzivatelskym rozhranim. Jo kdyby takovy posun ve stabilite, UI , atd nabizel Wi10..tak si koupim klidne za vlastni i Enteprise verzi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale stabilita W95 a W10 - to opravdu mám srovnávat? :-o Tak pokud ano, tak mohu s klidným svědomím říci, že W95 padaly jak prase každou chvíli. To asi k tomu srovnání stability. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele a kolik je ti roku, 15? Ja jsem na obou 2 OS delal a pouzival jsem je pro praci, proto si dovolim tvrdit, ze pises nehorazne kraviny. Prvne jsi tu ten primer dal ty sam, tak nevim cemu se vysmivas. Za druhe, Win3.11 padali nekolkrat denne, oproti tomu W95 spadlo treba tak jednou za 2 dny. Videno dnesnima ocima je to legrace, nicmene tenkrat to byl velky posun.
Jinak pokud Te bavi za kadou cenu trolit o Windows10 jak je to uzasny system a potrebujes si u toho neustale neco dokazovat..tak jen do toho, ale najdi si k tomu nekoho jineho.
Tahle debata je opravdu zbytecna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak nevím, proč se tady oháníte věkem, nicméně pokud to chcete vědět, tak jsem někde v diskuzi psal, že jsem začínal na DOSu (verzi už nepamatuji, byla ještě distribuována na 5,25" disketách), tak si můj věk zhruba zařaďte. ;-o Ale zpět ke komentářům. Psal jste, cituji: "W95 oproti 3.11 byl o nekolik levelu lepsi system, spou s uzivatelskym rozhranim. Jo kdyby takovy posun ve stabilite, UI , atd nabizel Wi10..tak si koupim klidne za vlastni i Enteprise verzi." 3.11 mě snad nikdy nespadly (také nevím, co by v té době mělo jejich pád způsobit), což se o W95 rozhodně říci nedá. Dle mého jsou W10 mnohem stabilnější v porovnání s W7 než byly W95 vůči 3.11. Takže tam rozhodně je posun vidět. Pokud někdo trolí, tak jsou to jen vaše komentáře, z jejichž obsahu se to jeví, že na W10 je vše špatně. Nikdo si nic nedokazuje, jen reaguje na vaše komentáře na základě vlastní zkušenosti, která je od té vaší, zcela očividně, jiná. Věřím, že brzy budete moci přejít na jiný OS, který plně uspokojí vaše požadavky, držím palce.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pád Win 3.11 stejně jako Win95 způsobovalo cokoliv. Nevím, zda jste měl tu čest na Win3.11 provozovat třeba net, ale byla to doslova radost :-) Naopak vzhledem k tomu, že Win7 jsou dostatečně stabilní, Win10 mi z hlediska stability nic nového nepřinesly. Spíš ji snížily díky nesmyslnému upgradování driverů, kdy automaticky nainstalovaly sice novější ale nestabilní driver pro grafickou kartu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemam problem si to nastudovat. Ale jsou to znalosti, ktere rychle zastaravaji tim jak se ten system meni pod rukama. Clovek musi premyslet, jestli na dane verzi uz to nastaveni microsoft prevedl do novych settings nebo je to stale v control panelu (ci uplne nekde jinde). Prechod z xp na win 7 byl v tomhle ohledu pomerne bezproblemovy. Co bylo dobre se jen vylepsilo a i normalni clovek se za chvili zorientoval.
Ano ty si nastavis. Ja ted nechapal, kdyz sem po delsi dobe byl u jedny rodinky. On a ona maji kazdy svuj pocitac. Na obou ten samy problem, neco jim zmenilo vychozi stranku v prohlizeci na nejakej generator reklam. Neumi zmenit. Ji se "sam" zmenil vychozi prohlizec na ie. Neumi zmenit. Plocha plna ikonek vseho moznyho. Neumi promazat. V emailu tuny nesmyslu co nechteji aby jim chodili. Neumi odhlasit odbery ani neumi nastavit jako spam. Lidi co maji pocitac pres 10 let. A takovym musim resit system aby dokazal dlouhodobe fungovat s minimalnima zasahama. U win 7 s tim problem neni. Win 10 u jineho cloveka podobneho typu spachali sebevrazdu cca 2 - 3 mesice po upgrade z predchoziho os.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tys to spatne pochopil. Ja nebrecim, ze je neco nekde jinde. Ja resim ze ten system je nedodelek a jeden velky chaos. Udelali novy settings.. fajn neni problem. Ale meli teda vytvorit team co preklopi vsechno z control panelu do tech settings. Ne ten stav kdy se neco predelalo, neco zustalo, neco zmizelo uplne. Neco se da pres group policy (kam sem driv nemel duvod lizt) neco pres regedit. Proste celkove zmena k horsimu... a za vic jak tri roky co sleduju win 10 jako insider se to nelepsi. Ten system je na tom tak spatne (a podobne dopadli ms office), ze je rychlejsi se zeptat google kde mam neco hledat nez to hledat primo v systemu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic z toho jsem dělat nemusel, asi je někde u tebe chyba mezi židlí a klávesnicí. Celkem běžný problém.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tak napr. Mrkvosoftem preinstalovane drivery na horsi verzi nebo dokonce nefunkcni, to je taky problem 'mezi zidli a klavesnici'? Nebo znefunkcneny multiboot po reinstalu na novejsi 'fail' creator update?
Opravdu win10 prinasi uzivateli tolik chtenych a lepsich zkuaenoati. Mozna to bude temi 'hatery', kteri asi pronikli do mrkvoaofticj tymu a zamerne skodi.. "mrk mrk"

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Každý update něco rosesere.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ještě se mi nestalo. Resp. stalo jen u jedné aplikace, která je jednak pěknej prasáckej hnuj, dále se už asi 8 let nevyvíjí (firma skončila s vývojem). Pravdou ovšem je, že to se stalo myslím jen při upgrade z Win7, při přechodu na další W10 buildy už ne. Ale věřím, že aplikací a her, co budou napsány prasácky a budou mít problémy bude více. Ale v takovém případě si určitě nemyslím, že je to chyba MS.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mate porad omezeny pohled na vec. OS nema byt ten, ktery Vam rika, ktery software je spatne napsany. Maximalne muze dovolit nenainstalovat driver a to jen pokud s tim bude uzivatel souhlasit.
Co kdyz za 5 let dojdou k tomu, ze jiny prehravaci software nez mrkvosofti a 3 dalsich korporaci je jen tem jediny spravny? Co pak budete rikat..ze VLC je 'chybne' napsany?
Nezlobte se, uz jsem Vam to tu jednou psal, ale mate technoidni pohled na vec

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

takze donekonecna udrzovat zpetnou kompatibilitu ? to nedela nikdo na trhu s modernimi OS

a moznost zustat na starsich OS je potom jasna volba ;) co kdyz ? az takova doba nastane a tomu veri snad jen blazen tak je tu porad stale dost alternativ navic jsou tu mechanizmy ktere by takove pocinani rozcupovali na hadry a jeste by to bylo s miliardovymi pokutami jako darecek na cestu :)
jestli obstarozni VLC prestane fungovat s modernimi OS a HW a ostatni programy budou fungovat korektne (coz budou) tak budu tvrdit ze je pro dane SW a HW sestaveni chybne napsany a nefunguje ...to je celkem logicky zaver ...

zrovna VLC ktere nebylo schopne udelat spolehlivy prehravac pro W10M a vymlouvali se ze to nejde ac vybrali penize ac jini to zvladli vypovida samo za sebe

vetsina app ktere prestanou fungovat jsou spatne napsane nedorzujici standardy a neschopnost progrmatoru je resena obezlickami a hacky ...OS vam nic nenakazuje jen potreba si uvedomit ze pri vyvoji dochazi ke zmenam to je asi jako by chtel nekdo dat kola od traktoru na osobak ono by to i slo stejne jako u zminovaneho OS ale stalo by to hodne casu i penez a mnoho specialnich uprav :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jedna vec je samozrejme dodrzovani nejakych API, naklady na to spojene, cas, atd.. V tom s Vami klidne budu souhlasit. Nicmene samotny precedenc toho, ze mi nekdo urcuje co smim a nesmim jako uzivatel je spatne. Zkuste to pochopit. Kazdy je zodpovedny za sebe
Zadna korporace nema prejimat zodpovednost za jedince. Ono staci, ze uz nas takto omezuje (byt jinak to nejde) stat. Vy jako jedinec mate mit moznost si klidne dat traktoraky na osobni auto, pokud to nezakazuje cenzor jmenem Stat. Ten je tady od toho, ne vyrobce auta a us vubec ne autoservis.
Jinymi slovy..vy jste si koupil auto=windows a jestli si tam date traktory a namlati te si s tim hubu=os vam spadne na drzku, je Vase zospovednost. Nikoliv zodpovednost vyrobce auta=microsoftu.
Tady jde preci o zakladni principy 'svobodne vule a konani' na pocitaci. Jediny kdo mne tady muze legalne omezovat je stat a nikoliv nejaka korporace jejiz jedinym smyslem neni me blaho ale nejvetsi mozny zisk.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

typicky vyklad toho ze mame vsichni prava a zadne povinnosti omyl ten zly stat ktery omezuje hodne volnomyslenkarske jedince ma sve opodstatneni tim ze takovy troubelin muze pachat majetkove i jine skody ;)
navic OS vam nic nezakazuje proste bezi na benzin a kdyz tam budete lit naftu tak se sesype to je celkem logicke :) pokud chcete aby fungoval musite pouzit spravne palivo i pripadne soucastky a MS nikomu nebrani pouzit jine vybaveni ci palivo apod. jen to proste nebude fungovat z duvodu blbosti daneho uzivatele :) proste jsou veci predem dane ze to nekteri nejsou schopni pochopit je vec druha a i tak maji stale moznost si to pretvorit stejne jako to auto k obrazu svemu (nekdy stejne jako to auto ilegalni cestou) ....kdybych sel do krajnosti tak bych mohl rici ze tim ze dany OS neumozni nestandardni ukony diky kterym by uzivatel prisel neumyslne o data nebo i o samotny HW tak si troufam tvrdit ze mu jde o blaho uzivatele a za tuto sluzbu si necha platit :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nezlob te se, ale nepochopil jste to. Ja nikde Stat nerozporuji. Naopak pro tenhle druh spolecnosti ma smysl. Jestli je to dobre a je to dobry stat a nebo blbe a je to treba diktatura nebo chaos je jina vec.
Ale zpatky k SW. Opet se mylite. Mrkvosoft Vam uz dnes rika, co je z jeho pohledu spravne a co je blbe. Pokud Vam soft nepremigruje, tak co to jineho je? Pokud Vam upgraduje funkcni drivery, tak co he to? Pokud Vam bez vaseho souhlasu pridava 'featury' o jtere nemate zajem, tak co je to?
Pokud mne k tomu nebude nutit a da mi to zvolit, at zadarmo nebo klidne jako placenou sluzbu a ja se mu sverim s tim; co on povazuje za spravny a spatny software, to je v poradku. Klidne bych to i takto vital. Jenomze on mi to nenabizi, on mi to NUTI a to je spatne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

U toho přirovnání s autem to trošku pokulhává:
Koupím si auto=OS, které je dané určitými parametry a navržené pro určité komponenty=aplikace. Pokud chci jiné komponenty, potom musí být auto zásadně upraveno. Je to vaše svobodná vůle si auto modifikovat, je to jen čase stráveném nad touto modifikací, kterou samozřejmě ztrácíte jakékoliv nároky na záruku, možná nárok používat takovýto modifikovaný vůz na komunikaci atd. A pointa? Otázkou je, zda onu modifikaci, bez příslušné kvalifikace mechanika, vůbec zvládnete, budete na ní mít patřičné vybavení atd. A pointa? Stejně tak se můžete začít vrtat v OS (to je to auto) a nabourat ho, aby jste mohl nainstalovat prastarou aplikaci (to je ta komponenta). Je to na vás, vašich možnostech, zkušenost, chuti a času, nic vám nebrání. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Sorry, ale smysl Vaseho prispevku mi opravdu unika :))
Pointa meho prispevku byla v tom, ze Vam Vyrobbce OS nema narizovat, jaky SW si tam instalujete nebo neinstalujete bez Vaseho souhlasu (neprevedeni pri upgradu). To stejne s drivery. Proto jsem pouzil primer s autem a kolama. Garanci tady zadnou neresim a podle EULY zadnou neresi ani Mrkvosoft, ktery nezodpovida za nic. Kdy by ano, mohl by jste jej napriklad zalovat za to, ze mate v systemu Viry nebo ze dostane Blue death...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co systém resp. jeho výrobce povolí nebo ne zcela jistě vychází z toho, co by mohlo ohrozit celou stabilitu systému. Že jste jeden ze sta tisíc lidí, co používají zařízení či aplikaci staré víc než jednu, dvě dekády, a jejichž instalací by mohl zkolabovat celý systém, potom máte smůlu a zkuste si doinstalovat na vlastní riziko, ale v globálu je zcela logické, aby takové komponenty nebyly při upgradu sytému převáděny (a pokud se nemýlím, W10 při přechodu z W7 také informovalo, že to a to nebude převedeno pod nový systém). A být výrobcem, tak bych to udělal také, protože nejsem blázen, abych kvůli jedné prehistorické věci, vyskytující se v jednotkách kusů, ohrožoval miliony dalších. A jak jsem říkal, nikdo nikoho neomezuje, je to prostě evoluce, a pokud vám takový směr nevyhovuje, máte možnost přejít ke konkurenci jako iOS či Linux. Teď je jen otázkou, jestli ty systémy ty vaše komponenty vůbec podporují. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fakt zbytecna debata, zkuste svymi "argumenty" presvedcovat nekoho, kdo ma o takove zajem.
Ja nikoliv :)
Hezky vecer

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste poznamka. Doba kdy snad nejake antimonopolni zakony fungovali je bohuzel pase. Dneska jsou ty korporace prilis velke, prilis silne a maji prilis velky vliv. To ze EU da google pokutu..hezky a co? Dostane miliardu pokiru, pritom se soudni spor tahne roky a mezi tim je ta pokuta plivnutim do more ve srovnani s penezi, ktera ta firma za tu dobu ziskala. Vzdyt se kouknete jake obraty a zisk ma google rocne. V USA je to jeste horsi...se podivejte jak dopadl v roce 2001 antimonopolni proces s MS..nijak..rekli ze uz budou hodni...jako spatny vtip dobry...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ok soudni proces je zdlouhavy ale takove korporace dokaze vytrestat sam zakaznik = nenakoupi dany produkt >>> alternativ ktere jsou mnooohem lepsi jak zde plno lidi tvrdi je preci mnoho ;) ale opravdu zkusit realne pracovat nebo administrovat opravdu velke podnikove site tak clovek pochopi ze tomu tak neni ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mate tam chybku :) Kdyby jsme se nebavili o monopolech tak ano..tam je zakaznik schopny 'vytrestat'. Ale v momente, kdy ma firma monopol, tak to uz nefunguje. A jak vidno ani soudni 'bic' uz nic moc neresi taky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tyhle vaše teorie jsou úplně mimo. MS drží nějakou kompatibilitu API, kterou by se měli všichni řídit.
Prasácké aplikace pocházejí např. z dob WinXP, kdy dokumentace nebyla k win moc ok a spousta dalších věcí, za kterou mohl samozřejmě i MS.
Jinak prasácká aplikace není ta, co nedrží API, ale je to spíš ta, která dělá to, co nemá, což je např. zápis a sahání do systémových částí win, kam je přístup zakázán, zvýšená oprávnění na něco, co není potřeba, cesty natvrdo v kódu (místo využívání systémových proměnných), které v novější verzi nemusí fungovat stejně atd. atd. atd.
V případě her (a různých super enterprise shit řešení) jsou to pak drivery na nějaký security shity, které výrobce sw neaktualizuje a tím pádem to pak na novějších win správně nejede atd. atd.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu je to teorie? Co kdyby jste ten svuj naivni technoidni pohled trosku rozsiril? Vubec nedohlizite nasledky, takovych zasahu. Je uplne jedno, jake kriteria si MS postavi, aby prohlasil aplikaci za 'nevhodnou'. Vy se na to divate v dobre vire, ze se jedna o dodrzeni dohodnutych standardu. Ano mozna ted a ano mozna za 10 let taky. A nebo taky ne. Pokud mam precedenc, ze mi dneska nejaka korporace rozhoduje o tom, jaky SW si mohu/nemohu/nemel mit, jak vite ze se ta pravidla casem nezmeni z 'technickych' na mene technicke a klidne i restriktivni vuci konkurenci nebo za ucelem zvyseni zisku, potirani 'piratstvi' atd. Kde berete tu 'jistotu' ze tenhle precedenc bude vzdy korektne pouzivany? Co pak je problem do nejake vyhodnocovaci logiky pridat par dalsich pravidel?
Mozna to.myslite dobre, ale naivita a dobra vira opravdu neni to, na cem tyhle korporace jsou vybudovany.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

V prvé řadě systém ani MS nerozhoduje, zda daná aplikace na win poběží, nebo ne. To je věc, kterou tu stále dokola podsouváte, přitom je vycucaná z prstu.
Systém jen připravuje universální prostředí, na kterém se aplikace provozují.

Pak tu hypoteticky rozebíráte to, že MS může někdy v budoucnu zakázat běh konkrétních app.
Tuhle vaší teorii můžete aplikovat na jakoukoli komerční firmu / uzavřený sw. Rozdíl je jen v tom, že Microsoft to na stávajícím systému udělat nemůže, né, protože by technicky nemohl, ale protože by přišel o uživatele a hlavně by ho rozcupovaly úřady, jelikož je to stále monopolní firma a podléhá nějakým zákonům. Proč asi vznikly edice bez media playeru a dalšího sw? Protože to MS chtěl? :D

Prostě tu argumentujete kdyby kdyby. To se pak můžeme bavit do nekonečna o ničem.
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Cece, tak mi zkuste vysvetlit, jak to ze pri fail updatu a tech predchozich, se nekomu neprevede nejaky SW, ktery mel v predchozi verzi nainstalovany? To jako udelal ten updatovaci algorytmus jak? Tam podle Vas neni zadna rozhodovaci logika? Prominte mi to, ale jste fakt usmevny v tomto.
Dalsi naivini hloupost, kterou tu tvrdite je, ze by MS nemohl? Jak to ze nemohl? On snad nema monopol? Kam ti uzivatele pujdou, kdyz jsou na win zvykly? Kdo mu v tom bude branit? Vlada ceske republiky? :)) kde ai mohu prosim stezovat dneska..na hotline MS? :))
Opravdu vsechny komerční firmy si tohle dovolit nemohou..ale ty, kteri si vybudovali monopol ano.
Opravdu se nezlobte, ale nemate o nejakem realnem fungovani ani potuchy. Jste zavreny v technicke bubline a jste v ni spokojeny ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem pro vás uzavřen v technické bublině, vy jste pro mně konspirátor na úrovni chemtrails.
Tož tak.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji za argumentaci, jde videt ze uz zadnou nemate...bohuzel jste ani zadnou krome 'dobre viry' nemel.
Ps: zkuste si neco nacist jaky je rozdil mezi 'precedencem' a konspiratorem. At se nemusite ztrapnovat tim, ze oznacite druheho za konspiratora.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vy tu argumentujete kdyby kdyby. Na to jsem jasně odpověděl. Vaše odpověď jen je, že nevěříte v zákony a věříte, že je MS dokáže bez ujmy obejít, navíc ani nepíšete, jaký by k tomu měl důvod.
Jediný reálný argument, který jste předložil, je to, že se při upgrade(=čistá instalace) nepřemigrovali nějaké programy. Což nemá se zakazováním běhu aplikací konkrétních vývojářů moc společného. Což z technického hlediska mohla být chyba v migračním sw, nebo to mohl být záměr kvůli prevenci před poškozením systému před nějakou starší verzí.
Z konspiračního hlediska to byl politický záměr MS, aby na sebe upozornil, aby upozornil na program ccleaner a tím ho ještě více zviditelnil. Jo, to dává opravdu asi největší smysl :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy to opravdu vubec nechapete. Na antimonopolni proces s MS se muzete podivat po webu. Najdete tam dostatecne mnozstvi informaci. Pokud toto neni argument..no mozna pro Vas ne.
Za druhe to ze se Vam nepremigruje SW je precedenc. Ja jsem nikde netvrdil, ze to v nynejsi podobe dela MS zamerne z duvodu konspiracnich nebo konkutencnich. A urcite to neni z duvodu 'chyby' migracnoho SW..tomu preci nemuzete ani sam verit :)
Porad je to nebezpecny precedenc, protoze meni 'rozhodnuti uzivatele' tam ten sw nemit. Je uplne jedno z jakeho duvodu. Pro precedenc je to nepodstatne. Duvody se mohou menit s tim, jak se bude treba menit legislativa nebo technicke podmjnky. Treba jednoho dne nekde prijmout zakon, ze porno je zakazane..takze vam to pak bude v lepsim pripade mazat porno z disku v horsim vas to nabonzuje nekam jinam?
Ja se Vas jednoduse ptam, kde mate jistotu, ze kdyz dneska MS uz rozhoduje jaky Sw vam premigruje, ze se to nebude stupnovat? Jaka je toto prosim Vas konspirace? Vubec zadna..je to opravnena obava o jeate vetsi ztratu soukromi a svobod.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To už jsem napsal, v čem tu jistotu mám. Pokud s tím nesouhlasíte, ok, ale dělat hloupého, že to v textu nevidíte, to je poněkud zbytečné divadlo.

Já to vidím tak, že věřím, že když se MS uchýlí k cenzuře, tak mu uživatelé budou odcházet. Jednoduše proto, že v dnešní době jsou mnohem větší možnosti jak v dobách winxp a spousta sw je multiplatformních, nebo má slušné alternativy (pro hnidopichy : ano, spousta také ne).
Takže tím by šel MS jen proti sobě, obzvlášť, když nemá za zmíněné sw náhrady.
Dále věřím v zákony, což se v minulosti ukázalo, že to jde, sice ztuha, ale jde.

Vy na to máte jiný názor, ok, ale jak už jsem řekl, nemá cenu dělat hloupého. Myslím, že jsme si oba jasně své názory vysvětlili.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jenomze ja hloupeho nehraji. Ja se vas jen ptam, kde berete jistotu. Dobre spokojim se s vysvetlenim, ze v dobre vire verite v zakony a v uzivatekske chovani. Ja v to neverim, takze tady neni moc co resit a neshodneme se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Byť jste si tady vyměnili už celý epos, dodal bych jednu drobnost.
V podmínkách W10 je, že MS může z počítače odstranit cokoli, co uzná za... Kiks není až v tom, co se MS rozhodne udělat, ale že si právně vymínil možnost udělat cokoli a systém postavil tak, aby byla realizovatelná. A té možnosti dokonce aktivně (a co hůř, občas bych spíš tvrdil i omylem) využívá, takže nejde jen o řečnický obrat.:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A nejen ze jste v technicke bubline, ale ani nedokazete technicky odpovidat. Kazdy kdo nekdy programoval tak vi, ze v kazdem sw jsou rozhodovaci sekvence. Jinak se sw samozrejme nemuze rozhodovat co dale. Vase odpovedi 'v dobre vire' ze MS testuje api a nevim co dale, je zalozena na vasi 'dobre vire', ze nedela nic jineho. Dk kodu samzrejme nevidite, protoze je uzavreny. A to je tak asi vsechno. Usmevne, slyset od nekoho, kdo se snazi technicky odpovidat.
A jinak pozdravujte Chemtrails ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dalo se čekat, že se nakonec uchýlíte k napadání. Nj, tím to asi končí.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to tu blabolite clovece? Jaky napadani? Vam tady pisu, na jakem levelu jsou Vase odpovedi ve Vasich prispevcich, kde poustujete vety typu 'ze neco nejak se nekde udela'. To stejny Vase predchozi placani o tom, ze si muzu ve Windows 'nastavit' 2rocni upgrade misto 6ti mesicniho. Pak z vas vyleze, ze
a/ bud to nejde
b/ nebo 'snad' potrebujete jinou edici
c/ date link na odkaz na SW treti strany, kde neni jednak znamy ani autor a ani se tam nepise, jestli je o schopno upgrade odlozit na 2 rocni

Pak mi tu jeste napisete ze jsem "chemtrails konspirativec". Clovece, Vam chybi jakakoliv sebereflexe.
Jednim slovem mlha za mlhou, Bez te s prominutim s takovymi prispevky k sipku

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napíšu, že to jde. Když se mně někdo zeptá jak, tak to napíšu. Vy jste se ptal, jak se to dá nastavit na Home Edici, to jsem vám řekl. Byl jste nespokojen s tím, že se to nedá naklikat v rámci MS. To je ale už váš problém. Já jen napsal, že to jde a že je to jednoduché, což klikací app je.

Pokud chcete vědět, jak se to řeší na Win 10 Pro, je opět několik možností. Buď použijete taktéž zmíněnou app (což řeší u starších edic i uživatele, kteří si chtějí výbírat, kdy aktualizace instalovat), nebo Nastavíte Current Branch for Business, což oficiálně odloží upgrade o 365 dní (ve starších buildech to bylo 180dní), což ještě ale neznamená, že se to poté nainstaluje. Navíc toto myslím v posledním buildu odstranili, minimálně klikátko. Každopádně vždy si jde schovat feature update aktualizaci pomocí MS nástroje wushowhide, který za tímto účelem MS vydal. A to lze skrýt nejen běžný update, ale i feature update.

Další možností je nastavit si metered connection na všech interfacech (jedině přes regedit, klikátkem to jde jen na wifi). Ale toto není moc dobrý nápad, protože třeba outlook pak piskuje a další MS programy mají problém (metro app). Navíc aktualizace se přestanou automaticky stahovat a instalovat. Teď si nejsem jist, ale vynutit stažení a instalaci by jít mělo.

Další dotaz, který v tomto foru padnul, byl ohledně nastavení výchozích app pro všechny uživatele na PC, což jsem taktéž zodpověděl a odpověď byla bez připomínek.

Ten, kdo někomu něco podsouvá jste vy, a sám to ve vašem komentáři píšete, protože "chemtrails konspirativec" jsem nikdy nikde nenapsal. Napsal jsem, že jste konspirativec na úrovni chemtrails, což má naprosto jiný význam. Citujete tedy něco, co jste si vymyslel. Bravo :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Odpovidate, ale jak se Vam to hodi..
- Prvne zadny 2rocny odklad nejde..to jste si vymysel.
- Svymi prispevky mate te. Reknete pulku a to jeste ne celou. Az se Vas nekdo zacne ptat vice, zacne z Vas teprve vypadavat, ze to zase takove jednoduche neni, jak se Vase prispevky jevi.
- Citite se urazeny v momente, kdy Vam nekdo vytkne, ze tak jak to podavate ve zjednodusene forme, tak to tak neni
- V tom 3-party toolu (bohuzel ted nemam u sebe Win10, tak to nemuzu overit) se v popisu nic nepise o dokladu velkych upgradu
- Chemtrais a konspirativce jste tady dotahl vy. Ja se jen ohradil, ze pisete nehorazne kraviny. Pokud se Vam to nelibi, kouknete se do Zrcadla a zeptej te se tam toho koho v nem uvidite, proc to delal.
- Defaultni app se resetuji pri upgradech lidem bezne, nevim, co jste kde odpovidal

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

1) Hehe, vymýšlíte si vy. já napsal toto :
"Každý build má myslím 2r support. Pokud vám nevyhovuje update co půl rok, tak můžete jít update co dva roky."

Vy v tom vidíte :
"Jdi do nastavení a jednoduše si nastav odložení upgrade o dva roky."

Vidíte ten rozdíl? Stále mi podsouváte něco, co jsem netvrdil. Významů to může mít milion, jedním z nich může být i to, co je tím myšleno, tj. že lze přecházet na buildy v delších intervalech, klidně co dva roky.
A existují na to klikací tooly, jak 3rdparty, tak o trochu horší MS nástroj. to mi přijde easy. Pokud ne, tak jste asi BFU a v takovém případě bych vás mohl proškolit v nastavování a udržování windows.

2) A stále ignorujete mé odpovědi na vaše otázky. Když vám napíšu, že upgrade je jen další aktualizace, která je pojmenovaná jako feature, tak vás to nezajímá a nutně potřebujete u aplikace, která umožňuje instalovat vybrané app, aby pro tu jednu vaší konkrétní aktualizaci měla popisek, že to umí také. Jkao by v tom měl být nějaký rozdíl. Jenomže v tom rozdíl není.
UPDATE: už koukám, že jste odpověděl a takže beru zpět

3) A existenci stejné aplikace, kterou dodává sám MS stále úspěšně ignorujete.
UPDATE: už koukám, že jste odpověděl a takže beru zpět

4) A stále vám evidentně uniká i rozdíl mezi slovním spojením :
"konspirátor na úrovni chemtrails" vs to co tvrdíte, že jsem napsal "chemtrails konspirativec".

Jste snad cizinec, že nevidíte rozdíl? Umíte česky? Já vám to tedy vysvětlím.
První spojení má význam takový, že jste konspirátor, jehož konspirátorské myšlenky jsou na úrovni těch jako ty, co mají chemtrails. Tzn., že jsem vás označil čistě jen za přehnaného konspirátora, nic víc.
Ale váš převrácený citát znamená, že jsem vás označil za člena konspirátorů chemtrails.
Vidíte ten rozdíl? Pokud ho nevidíte ani teď, tak vám bohužel už asi nijak nepomohu, jen pak s vámi mohu soucítit, že si věci nevymýšlíte cíleně, ale prostě proto, že nechápete.

5) ad defaultní aplikace: pokud nevíte, na co jsem tady v tomto foru odpovídal a nejste schopen to ani dohledat, tak se k tomu nevyjadřujte, já to uvedl jen jako příklad, že na otázky dávám konkrétní odpovědi.

Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V poradku, mej te hezky den :)
Mne tohle uz unavuje... uzijte si win10, 2rocni upgrade, chemtrails, preklady z anglictiny do cestiny a naopak a cokliv dalsiho.
Jen, kdyz tu budete davat prispevky, zkuste byt konkretni a nehazet tady prispevky typu "vse je jednoduche, vse funguje, atd" od boku.
dekuji

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

2 roční odklad si neužiju, protože zrovna tahle věc mně na win netrápí. Primárně používám Linux a RollUp systém mi vyhovuje, takže je to věc, kterou na Win docela vítám. A v blízkém okolí neznám nikoho, koho by to taktéž trápilo.

A vy příště napiště, že jste BFU a potřebujete step2step návody, protože jinak se nedokážete chytit.
Každý trochu zkušenější člověk si obě app může lehce vygoogllit a dobrat se kýženého výsledku.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Cece ty jsi dobry nafoukanec. Na prvni pohled se nezdas :D
Ale abych nebyl uplne nekorektni, diky za tip na Mini tool, o tom jsem nevedel. Ostatni navody, co jsi tady daval, jsi si mohl nechat od cesty, protoze toho je na netu plno. Jinak fabulovat a vymyslet si umis taky dobre..s tvym 2letym odkladem. Ono to odpovida nature Brouka Pytlika, ktery ma odpoved na vsechno a nic neni problem a nikdo v okoli nema problem :D
A jinak diskuse s Trubkama opravdu nemusim..clovek ktery nedokaze formulovat normalne prispevek a jeste si mysli jak je chytry a jak se ostatni nechytaji, protoze jsou BFU...ty mas fakt dost :D
ps: jinak to co mne opravdu zajimalo byl ten 2 rocni odklad, to jsem se stejne nedozvedel. Mel bych prosbu..zkus priste napsat do sveho prispevku, ze se "domnivas", ze by to "mohlo" nejak jit, "ale ze v podstate nevis, jestli to tak jde nebo ne.. Usetris tim spoustu casu jak sobe, tak jinym.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

BFU říkám tomu, kdo se evidentně bije za něco, čemu vůbec nerozumí.
Jak tool, co to odinstaluje zpětně? Vy jste úplně mimo, ani nevíte, na co reagujete. Když už vám to naservíruju až pod nos, tak si aspoň přečtěte, co píšu a jak zmíněné tooly fungujou.
Vy si tu jen vymýšlíte, nic o dvouletém odkladu jsem nepsal, psal jsem, že si může instalovat nový build třeba co dva roky a napsal jsem k tomu, jak toho docílit.
Pak toto v jednom komentáři uznáte a teď zase píšete něco o velkým kulovým. Vy už se ve svých výmyslech úplně ztrácíte :D.
Jediný, co jste zde předvedl je, že jste se mýlil, odkládat instalaci nové buildu prostě jde, a jde to ve všech edicích a je to klikací. Tečka.
Jak už jsem napsal v jednom z komentářů, klidně vám dám školení na práci a správu windows, třeba za symbolického hudlana :), na usmířenou, abyste se trochu zchladil :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Aspon NELZETE clovece..vzdyt ze sebe delate idiota..
"Každý build má myslím 2r support. Pokud vám nevyhovuje update co půl rok, tak můžete jít update co dva roky. Jenomže na to se asi nadává trochu hůř, než na 6 měsíců, co?"
Stoji Vam to za to se tady kroutit jako had? Tecky si muzete delat jak chcete, nc to nemeni na tom, ze si tady evidentne vymyslete a jeste lzete.
ps: mate schopnost po sobe cist svuj vlastni prispevek? Asi nemate. Nicmene normalni clovek po precteni Vaseho prispevku ma dojem, ze se Upddate da o 2 roky odlozit. Jenom Vy se tu kroutite porad dokola a vymyslite, ze to tak neni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže nakonec po tom všem tvrdíte, že pomocí těch nástrojů nejde odkládat update dalšího buildu třeba dva roky?
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A jde snad? Pro verze Vam povoli o rok. Home Vam krome nastaveni "pomaleh pripojeni" nepovoli nic. Enterprise nevim.
Co dela ten Vami zminovany Mini Tool nevim a dokud si to neoverim, tak Vam stejne neverim.
A jinak tvrdit ze to jde a pak vytahnout SW 3ti strany je podobne jako tvrdit, ze po nainstalovani Classic Shellu, nemate v systemu Metro...to metro tam je uplne stejne, jako Mrkvosoft Vam ty updaty nepovoluje, ale vy jej obejdete.
A jeste dovetek. Ve vasi vete se vyslovene rika "Pokud vám nevyhovuje update co půl rok, tak můžete jít update co dva roky.".. pro Vas specialne "..MUZETE JIT UPDATE CO DVA ROKY".. tohle opravdu nelze chapat tak, ze si s nastrojem 3ti strany budu "posouvat" neoficialne updaty (pokud to tak jde). Napsal jsem to tu pred tim a napisu to znova...kroutite se tu jako had a odporujete svym vlastnim tvrzenim.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě neoficiálního nástroje jsem vám dodal i oficiální od MS, ale ten evidentně ignorujete, abyste měl asi lepší pocit při psaní vašeho komentáře, jak jste mi to nandal.
Je vidět, že místo řešení problémů raději vyhledáváte důvody, proč by něco nemělo jít. Vás bych asi za kolegu nechtěl, já se snažím najít řešení na jakýkoli problém a když to nejde, tak aspoň dočasný workaround.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jelikoz jsem to nezkousel sam, a doba, kdy jsem obcas zaskakoval jako administrator, tak byly jeste Win2000, tak si zdovolenim vypujcim prispevek od Jirka1..
"Jirka1 | před 9 hodinami Takže jste stále neřekl, jak to na ty dva roky nastavit. Protože třeba vámi uváděný WUSHOWHIDE umí jen to, že zakáže už publikovanou aktualizaci. Nedokáže nic zakázat dopředu, takže použití této utility je jen bojem, zda budete s ní rychlejší než automatický update Win10 :-)"
A jinak ja nemam potrebu Vam to "nandavat". Mne jen vadi Vas 'zjednoduseny' pristup ala "vsechno znam, vsechn funguje, nikde neni, problem, nikdo nema problem, tady je kosticka s resenim". Popasujte se s tim ja sam uznate za vhodne. Pro mne jste clovek, ktery sice mozna hleda reseni, ale jinak ma pocit ze sezral vsechnu moudrost a kdyz placne hovadinu (coz se muze stat kazdemu), tak se krouti jak zizala. Ale klidne si myslete dal, ze jsem BFU, ktereho by jste nechtel mit za kolegu. Ja Vas taky ne, tak ze nemusite mit obavy ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže jste BFU, když jste něco naposledy řešil jako admin za dob win2k. Tak proč se čílíte, když to nakonec přiznáváte?

Já se ale nevyjadřuji ke všemu, že všechno jde, všechno není problém. Opět podsouváte hlouposti, které si vymýšlíte. Já se vyjadřuji ke konkrétním věcem, které jsem řešil.

Ok, u wushowhide vám vadí, že si to musíte hlídat, u minitools zase že to je 3rd party.
Vy jste ten typ člověka, který by prskal i kdyby to MS povolil v rámci windows v nastavení a nebylo to jako výchozí volba v systému, ale věc, co si musí člověk naklikat. Prostě ten typ, pro kterého není nic dobré.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Opravdu? Treba nechapate psany text nekoho jineho, stejne jako jini nechapou ten Vas. Ja jsem pouze rekl, ze jsem jako Sys Admin naposledy resil na Win2000 a Vy si z toho vezmete, ze jsem "resil" naposled na Win2000. Uz chapete Vase nejednoznacne prispevky? Ted se muzu vykroucet stejne jako Vy a zacit psat neco o tom, ze jste 'BFU' ktery nechape co jsem myslel.
Vite, ja nemam rad lidi, co se krouti jako hadi, kdyz neco udelaji blbe. Ja Vam nic nepodsouvam, ale Vy rad podsouvate jinym svoji nadrazenost. Jste docela hloupy a omezeny nafuka, tery rozdava 'rady' jak na bezicim pase. Jinak dekji za detailni 'analyzu' me nespokojenosti, zkuste se zamyslet, jestli spis neodrazi houposti, ktere sam pisete. Soudi, podle komentaru jinych tady, tak nejsem sam, ale to by jste napred musel splasknout, aby jste to pochopil.
To je tak asi vsechno, co se o Vas da rict.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Když člověk není SysAdmin, tak se těžko udrží v korytě, protože většinou řeší jen sebe, nebo malý okruh lidí, který negeneruje tolik problémů.
To jen tak k té mé logice ohledně označení BFU.
Navíc jsou evidentně řečené řešení pro vás příliš složité, což jsem jasně napsal ze začátku, že BFU si to nenastaví.
Z těchto dvou věcí tedy usuzuji, že BFU jste. Navíc evidentně s problémy se sebeovládáním, když se neustále uchylujete k vulgaritám a čílíte se v každém druhém komentáři.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vite Vy jste zase ukazkovy typ 'technoida'..cloveka, ktery nechape nic jineho, nez svuj lokalni 'problem' a jeho reseni a vubec se nesnazite pochopit pointu sdeleni. Krome toho mlzite tim, jakym zpusobem pisete a radite. Motate dohromady "reseni" s workaroundem, ktery tu vec resi jen castecne a jeste se ani nenamahate to sdelit a pak ukrivdene reagujete na to, kdyz Vam clovek slapne na kuri oko a zaradite jej do skatulky BFU. Pro mne jste BFU uz jen zpusobem, jakym premyslite a ze jste schopny obhajovat kroky MS, ktery nikdo normalni s trochou nadhledu nemuze myslet vazne.
Moje sebeovladani je moje vec, ne Vase. Zkuste zacit napred u Sebe tim, jakym stylem pisete a radite. Pokud Vam nestaci komentare dalsich (muj muzete klidne ignorovat) tak to jen potvrzuje, Vasi nadmutost, se kterou razdavate rady 'na pockani' :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný, kdo se vykrucuje, jste vy. Dám vám řešení, nelíbí se vám, že to není MS nástroj, dám vám MS nástroj, nelíbí se vám, že s ním musíte řešit i WU a tak stále dokola. Teď jste zase přišel s tím, že to není řešení, ale workaround. Pořád hledáte, proč by něco nemělo jít. Když už jste v koncích, začnete tykat a urážet. Klasika.

Pokud tou zpřízněnou duší myslíte slavného PPK, tak ok, vy dva jste se museli najít :).

Vaše sebeovládání je vaše věc jen v případě, že tím nezasahujete někoho jiného. Pokud se neumíte ovládat a začnete třeba někde po městě lítat nahý, tak to rozhodně není jen vaše věc, ale svým činem do toho zapojujete i ostatní. Pro vás speciálně dodám, že to je jen příklad, neříkám, že tak činíte.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Neco jineho by jste tam nemel? Cece Vy jste opravdu unavny :D
Sebereflexe nebude Vasi silnou strankou, co? Kdyz Vam vadi muj styl, proc odpovidate? nekdo Vas k tomu snad nuti? Vy tady taky RYPETE a pak se divite, ze to dostavate nazpatek?
Zkuste si prosim fakt nastudovat co je to "workaround", co je to "reseni", co je to "castecne reseni" a hlavne zkuste odpovidat na otazky srozumitelne. Jinak ze sebe delate opravdu jen pitomce, ktery tady akorat poplakava, ze Vam nekdo nechce "uznat" vasi genialitu prispevku.

A jak rikam..pokud Vam muj styl nevyhovuje...mate svobodnou volbu mne ignorovat a neodpovidat, proc toho nevyuzijete? Proc se tady s nejakym BFU, ktery Vas prinos evidentne nechape, mate potrebu porad pomerovat? :D
Ja myslim, ze mate kolem sebe dostatek ovecek, kde jste za borce a kteri Vas zpatky zase prifouknou,takze mne muzet hodit klidne za hlavu :))

Preji hezky den :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě máte pravdu. A až vyspěju do takové úrovně jako vy, tak si nějaké ty ovečky také pořídím (zatím bohužel nemám).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dekuji a preji hodne Zdaru :)

Mej te hezky den :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O povinném nasazení nějakého špehovacího SW přímo v OS by musel rozhodnout soud na základně nějakého platného zákona, jež by byl schválen politickou garniturou. V opačném případě by se výrobce dopustil překročení zákona a můžete jej klidně žalovat. Pokud vám a milionům dalším nějaký výrobce začne diktovat, co je v jeho systému škodlivé a co ne, bude to mít pro toho výrobce jediný dopad - zkrachuje, protože jeho produkt nebude nikdo kupovat. Sorry, ale v současné době jsou alternativy a MS už nelze považovat za jediného hráče na trhu, který si může dělat, co se mu zachce. To by už musel být celosvětový komplot, kde by se na takových postupech museli shodnout všichni výrobci OS na základě příkazu vlád a to už jsme v Matrixu (nebo ruském či čínském pojetí komunismu :-o). Tak tady zase až tolik nestrašte. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dalsi takovy, co si myslis, ze se s daty "nepracuje".. je vrchol naivity si myslet, ze data, ktere o Vas kdokoliv nasbira na internetu, nebude nekdo vyuzivat. Ze se to zatim deje oficialne pouze v zobrazovani reklam a zasilani spamu na konkreni objekt, neznamena, ze se to nemuze zmenit. Stejne jako zakony pred 30 lety a ted nejsou stejne a spolecnost se posouva nekam jinam, tak stejne se bude vyvijet i v blizke budouctnosti. Pokud mate trochu otevrene oci, tak jste si mozna vsimnul, ze svobody ubyva a nikoliv pribyva. Ale jinak klidne spjete dale :)
Debata opravdu zbytecna :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe..a nejvtipnejsi je, ze tohle dela 'korektni' firma, ktera byla za sve nekale a monopolni praktiky v minulosti odsouzena dokonce k rozdeleni spolecnosti. Bohuzek pro nas, to opet nekale dokazala zvratit diky koneksim v bushove administratove.
Nezlobte se, mozna to myslite dobre, ale jste naivni.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja sem ale konkretne nenapsal, co vsechno je potreba nastavit. Tak jak vis, ze si to delat nemusel ? Jen trollis... Apropo uz sis opravil svuj problem mezi zidli a klavesnici ? Jinejm HP MSA P2000G3 funguje, jen ty mas furt problemy :o)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já netvrdím, že nefunguje, on funguje, ale jen do doby, než se něco stane. A funkčnost interního fw a hw jako takového správce nijak neovlivní. Naprosto nesouvisející komentář, jen sis musel nějak za každou cenu píchnout a nevěděls jak, co? :D
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A když už to člověk nastaví, do půl roku vydá MS upgrade a může se začít znova :-) Zlatá doba SP jednou za uherský rok...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Každý build má myslím 2r support. Pokud vám nevyhovuje update co půl rok, tak můžete jít update co dva roky. Jenomže na to se asi nadává trochu hůř, než na 6 měsíců, co?
Zdar Max
PS: další možností je nákup LTSB verze

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A muzete tu popsat, jak si BFU nastavi upgrade (reinsta) na Home edici jednou za 2 roky?
To by mne opravdu zajimalo.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Tak předně Windows Home je volba uživatele, nebo si taky budete stěžovat, že Home edice nejde připojit do domény? Tyto problémy jsou na úplně stejné úrovni.
Jinak BFU v Home edici asi nijak, od toho se mu říká BFU. Pro pokročilejšího uživatele to problém není.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takze tady sirite nesmysly, ze si uzivatel muze zvolit update co 2 roky..a ejhle nemuze.
Tak jake podminky musi byt splneny? Zkuste byt prosim tentokrat trochu konkretnejsi jinak je Vas prispevek opravdu zavadehici a k tomu jeste nepravdivy.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jasně píši, že může. Jen BFU má problém, jenomže ten má problém s mnohem více věcmi, protože je BFU. Proto se stále držím názoru, že BFU by neměl spravovat PC, ale měl by si ho nechat nastavit někým zkušenějším a nechat se na požadované věci proškolit (což osobně s BFU dělám).

Každopádně nechápu, jak jste z věty :
"Pokud vám nevyhovuje update co půl rok, tak můžete jít update co dva roky"

pochopil :
"každý uživatel si to může triviálně naklikat přes supercool, MS klikátko v každé edici win"

Každý loupežník má své podmínky :).

Spíš to vypadá, že záměrně vyhledáváte konflikty v něčem, kde nejsou, což je neobjektivní, až fanatický přístup.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Protoze pisete veci, jako by to bylo zmacknuti cudliku, kterym neni. Je to Vas styl odpovedi, ne muj. Ve vlaknu si pred Vami stezoval, ze mu to co pul roku prenastavy system. Coz je v urictych pripadexh pravda. Vase reakce byla, ze 'neni nic jednodussiho, nez si to prenastavit na 2 rocni cykly'. Coz je samozrejme Pitomost, tak jak jste to podal. A na zaklade toho, jsem na Vas vznesl dotaz a jeate mne tu obvinite z konfliktu :) Vy napisete kravinu (byt to treba myslite jinak) a druhy vyvolava konflikt, kdyz se Vas zepta jak to udelat? :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To mas marny. To je maxik. Jemu vzdycky vsechno funguje a kdyz ne jemu tak zna nekoho kdo zna nekoho komu to jde. A kdyz se clovek zepta jak na to... tak nevi.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jediný, kdo neví, jsi ty. Vždy jsem ti na vše dal řešení. Když se zeptáš, co vše Win10 přinášejí, sepíšu ti seznam 30 docela dobrých fičurek. Všechny označíš, že nepotřebuješ a proti postavíš dvě věci, na který neznáš řešení. Když ti řešení ukážu, tak jsi nakonec stejně nespokojen, protože proč by jsi to dělal, když by to mělo jít naklikat automaticky.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A dalsi maxikuv tuctovy prispevek. Neco nekdy nekde nejak... nikdo nevi co ani kde. Co tam mas dal za bludy ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Napadají mně teď dvě věci :
1) všude jsi roznášel, jak windows 10 ignorují nastavení a odesílají data, i když se to zakáže dle ofiko návodu a opíral jsi se o týpka, který ani nevěděl, co nastavuje. Ten týpek to sám i přiznal, že se spletl, ale ty jsi se za to bil až do krve, aniž by jsi si ověřil zdroj. Když už bylo evidentní, že to byl omyl, z diskuse jsi se odmlčel.

2) stále jsi tvrdil, že u Win 10 nejdou kontrolovat aktualizace a bylo to tvý eso proti win10, ale existenci třeba Windows Update MiniTool jsi ignoroval/ignoruješ?

Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

1 ) Windows 10 odesilaji data. Muzes nastavovat co chces a stejne ti stale zbyva nemaly seznam toho co se posila na zvolenem rezimu telemetrie. Muzes se jit dostudovat na https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/configure-windows...
2 ) Super, takze k nedodelamemu os potrebujeme aplikaci treti strany aby nam dodala funkcnost ktera byla v predchozich verzi v zakladu. Jo pokrok nezastavim... a jak je videt, nekterym mene inteligentnim jedincum tento pokrok vyhovuje a jeste ho branej.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ten link znám, ten jsem ti posílal minule, jak jsi tvrdil, že Windows ignorují nastavení o telemtrii a posílají vždy všechno a jak si brzo z toho omylu vyskočil a zmizel pryč :).

Jinak MS na to má také nástroj, sám o něm víš z minulých diskusí, ale není tak user friendly jako ten třetí strany. Výmluva na nástroj třetí strany tedy nedává u tebe smysl, leda že by to byl z tvé strany záměr a chtěl jsi za každou cenu hledat protiklady a né řešení, což je u tebe typické.
Asi bych tě do svého teamu nechtěl, já preferuji hledat řešení, než vymýšlet výmluvy, proč to či ono nejde.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja nepsal ze posilaji vzdy a vsechno. Daval sem tehdy link, kde bylo zjisteno ze windows ignoruji naktera nastaveni a nadale posilaji co nemaji. To stale plati. Tvoje domenka ze sem vyskocil z omylu... ja sem tehdy odesel, po tom co sem zjistil co ses za hlupaka a ze z tebou nema cenu resit neco co naprosto nechapes... a to dokazujes stale.
Microsofti nastoj existuje a ja jeho existenci nezpochypnil. Zpochybuji jeho (ne)pouzitelnost. Na home edici je uplne k nicemu, protoze si system nainstaluje co chce a kdy chce a neda cloveku sanci neco odchytit a vcas zakazat. Navic ten nastroj obcas nevidi to same co vidi windows update. To opet snizuje jeho pouzitelnost. A nakonec je tu ten zasadni problem, ze tim nejdou nektere veci zakazat permanentne. Staci aby se microsoft rozhod, ze nejakou aktualizaci posle znova (sedmickari s laskou vzpominaji na opakovane zakazovanou KB3035583)... tim se jeji nastaveni resetne a clovek musi zakazat znova. Na ovladace je to uplne nepouzitelny.
Ja reseni nasel... u starsiho hw zustat na 7. U novyho 10 jen v pripade ze je dostatecne silny, aby uzivatel mel dostatek vykonu pro jeho aplikace i pres to ze si win na pozadi porad zijou svym zivotem a zbytecne zatezuji hw nejakejma nesmyslama co clovek nemuze kontrolovat
Ja vim ze s hlupakem jako ses ty by sem v teamu rozhodne byt nechtel. Kdo si sakra necha dobrovolen kalet od vyrobce os na hlavu a jeste to obhajuje? ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

koukam, ze mu davate taky ochutnat ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lol, ten týpek na kterého si odkazoval to sám přiznal, že nevěděl co dělá a celý zápisek byl omyl, ale to je ti evidentně jedno, co? :D
Ty máš dost :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Stale ignorujes jak na to reagoval microsoft https://www.theinquirer.net/inquirer/news/3010547/microsoft-says-its-bes...
Kdyz si na webu microsoftu najdu jak omezit telemetrii.. tak me odkaze na group policy. A kdyz nekdo zjistil, ze ty nastaveni jsou polofunkcni tak reakce microsoftu je, ze na group policy clovek nema sahat :o)
Takze jak se to tedy spravne nastavuje ? Ja uz fakt nevim. Protoze podle navodu microsoftu s pouzitim microsoftich nastroju je to spatne... takze zase hledat nejaky nastroj treti strany co to resi ? Kolikaty uz to je... stale clovek resi jak nastavit nedodelany os aspon do stavu, ktery nebyl v predchozich verzi problem a to pouzitim jen veci co obsahoval os samotny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kdo zjistil, že jsou ty volby polofunkční? Ten týpek, co nevěděl, co nastavuje? :)
Nikde nevidím v článku zdroj, jen jeden pán povídal, že MS support povídal atd. To má být nějaký věrohodný zdroj, o který se dá opřít?
Já raději věřím odborné studii, která byla zveřejněna na root.cz s návodem a daty, jak takovou analýzu prováděli.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ta lamerina na root, ze je odborna studie ? To chce teda hodne fantazie to tak nazvat. Podle microsoftu telemetrie od basic nastaveni (coz je nejnizsi mozny pro verze win nizsi nez je enterprise) posila (krome spousty dalsich veci) informace o spustenych aplikacich. Kdy byly aplikace pusteny. Kdy meli aplikace fokus. Jak dlouho a jakym zpusobem byly aplikace pouzivany.
Nic z toho ta "odborna studie" na rootu neobsahuje. Pokud veris rootu, tak vlastne tvrdis ze microsoft lze o tom co jeho telemetrie posila. Ja naopak v tomhle vic verim microsoftu nez nejakymu pofidernimu clanku.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hele, pokud to posila data o tom jake aplikace a kdy byli spusteny, tak je to pekna svinarna teda. Jeste bych chapal (byt i to je absolutne pres caru), pokud by to sypalo jen Mrkvosofti agendu..ale vsechny app ky? To te jako smiruje celou dobu co na tom pocitaci delas?
Nemas k tomu odkaz?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zdroj je jednoduchý, ten je zde :
https://docs.microsoft.com/en-us/windows/configuration/configure-windows...

Máte tam popsané různé úrovně telemetrie.
U Win 10 Pro můžete jít na úroveň Basic, u Win 10 Enterprise a Edu na úroveň Security.

Security level :
- info o updatech, IP, druh /verze os, úroveň zabezpečení, info od AV s tím, že pár ze zmíněných věcí lze deaktivovat, viz zmíněný link.

Basic level :
- kompletní info o HW, v případě gsm modemu i info o IMEI
- kompletní info o připojeném hw (tiskárny, skenery apod.)
- info o OS
- info o počtu pádů os, uspání a probuzení, info ohledně pádů app
- info o tom, jak které app využívají pc
- kdo používá app store, tak kompletní info o jeho používání

Pokud tedy firma nechce odesílat data o používání, nezbývá, než Enterprise/Edu/LoT edice. Nebo kompletně uzavřená síť, kdy stanice nemohou na net, případně používat proxy a blokovat na fw rozsah MS sítě a bránit tak komunikaci (updaty přes WSUS). Notebookáře lze řešit přes externí fw, který může být třeba součástí AV.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda, kdyz nehazete jen ty "hlasky do placu", tak by jste mohl uvest (konkretne), jak a za jakych podminek je mit moznost to nastaveni na 2-lete upgrady ze 6-ti mesicu. Zatim jste tady opravdu nic konkretniho nenapsal ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jedním z řešení pro uživatele Home edice, kteří maji rádi klikání, je např. ruční kontrola aktualizací pomocí Windows Update MiniTool.
Což samozřejmě i řeší frfni, co si stěžují, že si nemohou instalovat aktualizace ručně kdy chtějí.
Stačí?
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A tohle je MS utilita? Pokud je mi znamo tak neni a je to third party software. Tudiz bych si dovolil rict, ze otazka spise znela, jestli nastroji mrkvosoftu jsi schopny neco takove resit? Odpoved se nabizi..ze nejsi.
Ale dobre existuje nastroj 3ti strany, ktery obchazi MS politiku a umoznuje s updaty aspon pracovat. Nicmene, nepostrehl jsem, jestli se tim da zamezit instalaci upgrade (ne jen updatu).

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pokud chcete MS utilitu, tak wushowhide, ale není to tak přívětivé, jak klikačka, co linkuju.
Jinak upgrade je jen feature aktualizace. Není tedy co postřehávat, prostě si nenainstaluji feature aktualizaci, která dělá upgrade na novější build.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Tady dekuji za odpoved a tak si take odpoved predstavuji :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takže jste stále neřekl, jak to na ty dva roky nastavit. Protože třeba vámi uváděný wushowhide umí jen to, že zakáže už publikovanou aktualizaci. Nedokáže nic zakázat dopředu, takže použití této utility je jen bojem, zda budete s ní rychlejší než automatický update Win10 :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já neřekl, že se dá někde nastavit natvrdo 2 roky neupgradovat na novější build, to jste asi špatně pochopil (nebo jsem to podal zavádějícím způsobem). Myšleno bylo, že si to můžete oddalovat třeba dva roky. Wushowhide funguje podobně jako ten klikací nástroj, jen je to komplikovanější. U obou je třeba zakazovat windows update a poté povolovat v době, kdy chcete vybrat, co instalovat. Teď už si nevybavuji, zda to minitool má přímo v sobě, nebo se to řeší taktéž wrapperem.
Není tedy třeba losovat kdo z koho.
Kvůli jednoduchosti jsem uvedl ten 3rd nástroj a né ten MS, ale když seňore přišel s tím, že chce řešení přímo od MS a 3rd ho nezajímá, tak jsem zmínil i Wushowhide.

Důležité je, že upgrade na novější build jde při troše snahy oddalovat dle libosti. To, zda je to pro konkrétního jedince rentabilní je čistě na něm. Kdo chce mít vše easy/garantováno, koupí si long term verzi Windows. Kdo chce mít RollUp systém, nic neřeší a jede updaty jak na běžícím pásu.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jenze je tu takovy drobny detail tady nekdo porad obhajuje W7 ci predesle verze OS ci uplne jine platformy ale ony se rozesirali "samovolne" taktez a nejen trebas ikonky na plose ;) argumentovat tim ze W7 je best forever a W10 nikdy !! protoze se u nekterych jedincu s W10 objevuji problemy je tak trochu mimo misu protoze problemy a bugy se objevuji i u linuxu iOS atd. atd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ano W7 taky meli svoje mouchy to je pravda. Ikonky na plose je jeden z jejich uletu :)
W7 neni 'best forever' a urcite neni bez chyb. Pisete to spravne.
Spise bych to videl v tom, ze ve srovnani s tim, conabizi Win10, je to zatim 'best forever'. Ale ona to neni zasluha toho, jak uzasne Win7 jsou, ale spis obraz toho, jak jsou Win10 nedotazene a systemove spatne nastavene.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je pravda, je to easy ve Win Pro a vyšších. Jenomže vy jste si musel rejpnout, tak jste vytáhl Home Edici. Kdo si vybírá Home Edici, tak musí počítat s tím, že bude mít omezené fce, ale i tak řešení existuje a je jednoduché. Jenomže to se vám nehodí do vašeho popichování, tak jste nyní v jednom komentáří doplnil, že podmínkou dotazu je řešení MS nástroji a né 3rdparty. Úžasné. Ignoranství na maximální úrovni.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bezte si dat obklad laskave. Kdo tady hazi perly od boku jste tak maximalne Vy. Ja tady nic zamerne nevytahuji. Vase argumentace s tim ze Home je omezena, je smesna. Vy svoje prispevky taky neomezujete na Win 'Enterprise'. Tak co tady delate vlny?
Ignorant jste tady Vy nebo spise Brouk Pytlik..na vsechno ma odpoved a kdyz se Vas clovek zepta konkretne, tak z Vas nic nevypadne presne jak tady psal PKK
..a krome toho jeste i lzete (spise ve Vasem pripade nevite co mluvite), protoze WinPro nema zadne 'prenastaveni z 6 mesicu na 2 rocni updaty'. Jedine co muzete udelat je posunout to o 12 nebo 16 mesicu. Jak rikam, Brouk Pytlik, odpovedi vseho druhu :)
A jeste neco..namete tak trosku problem s prekrucovanim? Copak resenim je, ze kdyz si nekdo stezuje a vadi mu ze Mrkvosoft dodava Metro je, ze instalujete Classic Shell? To neni reseni, to je Workaround clovece. Pokud se bavime o Windows, tak se muzeme bavit, jak bud neco obejit a nebo co mi jako uzivateli windows nabizi. kde berete vubec drzost nekomu druhemu podsouvat, ze Vas zamerne napada, kdyz Vase opdovedi na vsechno jsou obecne a vse resici a vy nemate s nicim probem, protoze vsechno funguje? Kdyz se pak jde do detailu,tak z Vas teprve zacne vypadavat, ze takhle jo a takhle ne a aby to, tak zase takto..a kdyz Vas clovek upozorni, tak se tady jeste naparujete jako nejaky pav, ze si Vam clovek dovoli neco rict? Kdo si myslite, ze jste?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já dělám vlny? Já jen odpovídám na dotazy. To vy mně napadáte a čílíte se jak malý děcko a vymýšlíte si věci, které jsem nenapsal, jste prostě creativec :). Možná byste tedy měl jít někam skládat básně a nečílit se tu se mnou :).
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vy neodpovidate na dotazy..vy pisete ze vse jde a nemate problem. Kreativec jste tady nejspise vy, ale v roli spise nekoho jineho (popsano vyse)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není to easy ani ve WinPro. Až do Win10 to naopak nebyl problém ani u Home verze. Tu nyní dojebali zcela, WinPro částečně. Normálně funkční je už jen Enterprise verze. A to se vyplatí :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo, i Pro osekávají, aby mohli vydat Workstattion edici s nějakým přínosem :-/. Takže bude zase milion edic.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, samozřejmě, i hlupáci mají své názory.
A tak hodně hlupáků jistě rádo nový systém s horšími vlastnostmi nadšeně přijme.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, W10 má své chyby, ale má i dobré věci. Pokud v něm někdo vidí čirou špatnost a já upozorním na to, že to není pravda, že svět není černobílý, tak jsem hlupák?
Zdar Max

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To opravdu není o učení se. Já se kupříkladu začal učit více do hloubky s Linuxem, abych nemusel na W10 nikdy přejít. Je to jediná možnost zákazníka jak něco ovlivnit: nebrat co mi nevyhovuje.

(přičemž bych rád připomněl, že většina dnešních licencí W10 je upgradovaná ZDARMA z W7, tedy OEM navázaný na současný HW, přesto podíl původní systém nepřekonal a dovedu si představit jak to bude žhavé s kupováním licencí této hrůzy za ceny levného smartphone).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak teda 100% jistý si nejsem, ale update z W7 Ultimate na W10 mi MS nedegradoval na OEM licenci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Licence k W7 Ultimate zůstává platná a nijak se nedegraduje. Upgradem na W10 se získá druhá legální licence.

OEM licence, ať je k jakýmkoliv windowsům, je v evropském hospodářském prostoru legálně přenositelná na jiný hardware a stává se z ní prakticky krabicová Retail verze. Takto rozhodl Evropský soud. Proto jsou k sehnání levné, dříve používané, OEM licence z druhé ruky. https://www.root.cz/zpravicky/evropsky-soudny-dvur-rozhodl-ze-prodej-pou...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Jak napsal nadřečník, licence W7 zůstala nezměněna, získaná W10 licence je OEM.

(Pardon, patřilo o větev výše)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

K tomu koláčovému grafu: na PC mám Linux a W10, to W10 držím jako takovou jen zálohu pro věci které neobsloužím Linuxem tj. třeba nahrání fotek z nestandardního foťáku a který má od výrobce software jen pro Windows. To W10 tedy použiji tak 1 krát za 1/4 roku a asi na 1 hodinu. Také aby se W10 aktualizovala. Jak se to započetlo do toho grafu?
Z W10 jsme si udělal zatím tento závěr:
a) nemá už smysl lpět na W7 a pochopitelně už vůbec ani není na místě nostalgie po WXP, myslím v případě takového standardu uživatelských programů a hardware,
b) a i ta asi 1 hodina a za 1/4 roku na W10 mě a napíšu to na rovinu štve, a to jsem na Windows ještě pro DOS (+ následující verze) vyrostl, je to taková ta směska nelibých pocitů od nutnosti podstatou marného boje s větrnými mlýny (proti virům atd.) a který už dorostl obludných rozměrů (na úkor také výkonu PC) až po vytýkaný způsob aktualizací systému, který je ale jen příklad toho že se cítím být jak v nějaké polepšovně protože pod dohledem.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Nechcete ty větrné mlýny rozvést? Jaké viry? wtf?

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

já napsal a důvodně že podstatou marný boj s větrnými mlýny, nikoli jen a pouze větrné mlýny což je velký rozdíl,
potom nic rozvádět já nebudu protože by to bylo a ve tvém případě zbytečné, máš kolem toho celé nikoli hromady ale už haldy info jinde po internetu a k nezaplacení je sama vlastní zkušenosti, zkušenosti ti tedy chybí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nu, mě by to třeba zajímalo také. Z vlastní zkušenosti je W10 OS v pohodě, instalováno hned po jejich vydání. Takže by mě zajímaly ty zkušenosti tvoje. Pokud tedy nějaké máš. :-o

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jakou zkusenost chces? Ze to jede? :)) ano jede to a to je tak asi vsechno co se da o tom pozitivne ve srovnani treba s win 7 rict. A jo..ma to o neco lepsi schopnost skalovat na mo itorech s vys. rozlisenim
Chces negativni uzivatelske zkusenosti? Prosím..
- nechteny upgrade z win 7.. zkusenost me kamaradky a jeji male firmy..pro lidi/firmy co nemaji 'standardniho' admina a maji par pocitacu je to pruser. Vyresila to prechodem na jabka...
- kamarad, prechod na starsim HW..Phenom 2..od te doby neregulerni Blue screeny.
- roztříštěnost prostredi
- rozteistenost ovladacich prvku a nastaveni
- vynucene updaty, ktere prepisuji drivery aniz je proto duvod
- vynucene pulrocni reinstaly s 0 prinosem pro uzivatele ale s potenciálním rizikem spojenym s drivery, nastavenimi, bootovanim, atd.
Pokud nejsi mrkvosofti zaslepena trubka, tak preci uznas, ze takto nevypada stabilni odladěny system

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro nahrání fotek by mohlo stačit mít windows ve Virtualboxu bez připojení k internetu.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přidáním bloatwaru opravdu prodejnost nezvýším

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A kde je ChromeOS, který už léta tak drtí Windows? Není ještě ani na setině procenta - nebo je schovaný v nárůstu linuxu?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ChromeOS naprosto děsivě rozdrtí vše a všichni kdo nenávidí Windows10 v této diskuzi na něj ještě dnes přejdou. Výhodou je, že se prodává společně s extrémně výkonným HW.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Copak to, ale na steam statistice je brutální propad, respektive se připojila snad půlka Číny s W7, takový skok jsem ještě neviděl....

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

za co ty mínusy??

http://store.steampowered.com/hwsurvey/directx/

A koresponduje to s přírůstkem Win v zjednodušené čínštině který rostl na úkor angličtiny i ruštiny.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Osobne nemam nic proti Windows 10, co sa tyka funkcnosti samotneho jadra.
Vadi mi len to hnusne prostredie, ked ma clovek nieco nastavit.
Mam proste radsej to privetivejsie GUI ala Windows 7, ako mat vsetko velke a rozlezene po celej obrazovke a rolovat, ked je toho viac. Proste ergonomia pre desktop je uplne zabita.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pravda, a na 4K 32" monitoru by si klidně šel MS vystřílet ...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pocul si uz niekedy o DPI ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

K čemu je ti DPI, když máš na obrazovce pár kostiček?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, to je ta věc, která ve Win10 aspoň trochu nějak funguje oproti Win7, kde ať si člověk hraje sebevíc, tak se pomalu vždy dá narazit na máznuté písmo apod.
Zdar Max

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Si s Vami dovolim (ostatne jako temer pokazde) nesouhlasit. Aplikace ktere neskaluji s 'vektorovymi' fonty, tak na win10 vypadaji otresne. Dokonce bych rekl ze o dost hure, nez pod win7. Obcas se na ten rozmazany krap (viz. Napr. Viber klient) ani neda divat. Takze je to jako vzdycky..nekde neco spravi, jinde se to opet rozesere...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Takže Windows 10 neumí líp škálovat než Win7, protože to staré aplikace nepodporují? Opravdu tento opoziční argument myslíte vážně? :D
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejme ze to myslim vazne. A jinak mi nedavejte do ust neco, co jsem nerekl. To si s dovolenim vyprosuji. Napsal jsem, ze u 'starych aplikaci' to skaluje hure, nez na win7. Nikde nepisu, ze nove aplikace funguji hure a dale pisu, ze jednu vec spravi a dalsi rozeserou..
A ano myslim to vazne

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Napsal jsem, že Win10 umí líp škálovat, než Win7 a vy jste na to zareagoval, že nesouhlasíte a jako důvod jste uvedl staré app. Promiňte, ale jinak ten váš komentář ani pochopit nejde :).

To, zda staré app pak vypadají líp na Win7 než na Win10, když se oba systém pokoušejí škálovat, to teď schopný posoudit nejsem, protože mně to na win7 vždy přišlo všechno trochu mázlé, tj. výsledek za to nikdy nestál, abych to tak nechal. Výjimkou byli jen někteří slepí uživatelé, kteří raději koukali na rozmazaná okna, hlavně, že byly větší.
Zdar Max

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Málo novinek a ztráta funkcionality. Aby si Microsoft udělal marketingové místo pro novou edici Windows 10 for Workstation tak z nižších verzí naopak funcionality na úrovni OS odstranil.
https://blogs.technet.microsoft.com/technetczsk/2017/09/28/nova-edice-wi...
citace:
Souborový systém ReFS (Resilient File System): Umožňuje podporu větších diskových uložišť a zároveň poskytuje jejich nativní ochranu proti chybám, kdy pomocí automatického procesu dochází k opravě chyb na pozadí. Podporuje samozřejmě Storage Spaces. Bohužel touto změnou o podporu ReFS přijdeme v nižších edicích.

Tož asi tak Bohušu: Kupředu levá vpřed ani krok.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Stačí mít na systémovém disku méně volného místa (cca 55 GB) a tyhle dementní Fail Creators updaty se neinstalují.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

no panboh zaplat, a co laptop s eMMC32-64GB....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nic :)) tam neprobehne ani ten prvni upgrade.. (32GB verze). Zajimalo ktery genius tyhle specifikace HW pro Win10 schvalil...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Sice nedoběěhne do konce ... protože kde není místo ani WU nebere ...

Ale ... zas a znovu se o to pokouší. Což zvlášť potěší na počítaném připojení :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Presne tak, znovu a znovu se to zoufale snazi...a jak pisete, uživatel je nadseny..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A kdyz ma uzivatel hodne smulu, tak to nakonec spacha sebevrazdu. Videl sem cca pred mesicem. Obycejna (ne velka) aktualizace dobehla do 99 %. Zarvalo to chybu, obnovovalo do puvodniho stavu (na coz to ale nemelo misto) a po restartu uz to nenabehlo, kvuli chybejicim systemovejm souborum.
A to byla windows 10 enterprise iot (to samy co enterprise ltsb), cili verze co ma bejt urcena do embedded zarizeni kde se tak nejak s malym ulozistem ma pocitat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

divne musel jsem se ted podivat mam 50,5GB volneho a update se nainstaloval bez jedineho zadrhelu :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Podle mne to bude min. Ale tady jsem nasel docela srandovni komunikaci na Mrkvosoftim supportu. Bohuzel je pravda, ze ty updaty jsou delany fakt tupe a nedokazi si sami poradit ani s nejakou byt malinko mene standardni konfiguraci disku. Nemluve o tom, ze (podle uzivatele) ani nedavaji moznost uzivatelske volby. Fakt nevim, co na WIn10 chvalit, prijde mi ze to programuji lidicky, co vylezly ze skoly a je tojejich prvni projekt...a sefuji jim uplne stejni lidicci...
https://answers.microsoft.com/en-us/windows/forum/windows_10-update/wind...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tyjo kdyby MS udělal nějakej lightweigth (instalace pod 1G) systém na spouštění her / chrome / virtualbox tak bych jim snad za to i zaplatil :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

To nikdy neudělají, protože to by byla poslední licence, kterou by sis od nich koupil :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby Windows 10 nebyli "zdarma" cez vynucene vokna skrz WU, nasledne samovolne aktualizace prechodu W7/8.1 > 10 kdyz si clovek odesel na cigaretu/kavu nebo prechodem/akceptaci licencniho kodu z W7/8.1, meli by dnes 10 podil horsi nez Windows 8.1, o tomhle sem plne osobne presvedcen, dale kdyby bylo vydano api DirectX 12 pro Windows 7 to by jejich pozici vuci 8.1 a hlavne 10 jeste posililo, vzdyt jaky je rozdil mezi Windows 7 a 10?:

-nepotrebne Metro?
-speh GWX?
-a jeste co, neco skutecne pozitivni?

>vzdyt Windows 7 plne podporujou i nove Ryzen-y a Coffe Lake/-y, jedine omezeni je v USB 3.0 ovladaci ktery si do-integrujete do instalace a jedete, dokonce se v 7 daji rozjet NVMe SSD PCIe disky, cili ja skutecne zadny duvod kdyz si odmyslim aktualizace ktere pro 7 skonci v 2020(i tak by se hacker provrtal jako nuz maslem cez posledne aktualizovane Windows 10) proc prejit na Windows 10 skutecne nevidim, 10 sou proste OS ktery nemel byt nikdy vydan a Microsoft mohl klidne prodavat a mit zisk z vylepsenych a odladenych Windows 7 SP3 DX12 bez Metra, GWX a tuny nepotrebnych picovin.

>>> "Mit system plne pod kontrolou a ne ze me ma system pod kontrolou" <<<

Windows 10 byli uvedeny na trh 29 cervence 2015 a dnes maji podil 29,26%, Windows 7 46,63%, cili jasny dukaz co je kvalitni a co je povazovano za shit, podradne, nedodelane, nepotrebne, jasne umele.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

polámaný kolovrátek se pořád mlátí na jednom místě....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Někdo moudrý pronesl "Nemáš-li co říct, mlč" :)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

souhlas, když někdo mele svoji nenávist ke každému článku o MS tak to napadne a nejednou....

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Nesmysl ten zaver. XP mely taky dlouho nejvetsi podil, protoze proste starsi pocitac = starsi system. Lidi nebudou prechazet na novejsi OS, ze si Microsoft vzpomene. Ted je to to same, kvalita/nekvalita Windows 10 nehraje zadnou roli.

Nakonec ja sam jedu nejcasteji na domacim Windows 7 ac jsem zastance Windows 10, ale preinstalovavat to budu bud s vymenou hardwaru nebo po 14.1.2020, kdy zaroven vymenim hardware za novejsi. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

XP měli velký podíl protože vista... tj to samé jako u W7 tj W8 8.1 10..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si to.
Nedoložím to sice jasně, ale nekvalita či neoblíbenost systému roli určitě hraje. Vista ani win 8 se nikdy nerozšířily tolik jako wxp nebo w7. A jediný důvod pro to, o kterém vím, je, že byly neoblíbené a pokládané za nekvalitní.
A já sám jsem na žádost uživatelů vyhazoval nechtěné w10 z daleko většího počtu počítačů, než z kolika jsem pomáhal vyhodit w8. Sice to má jen malou vypovídací hodnotu, ale informace to je.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze z xp nebyl upgrade na novejsi os zadara. Hodne pocitacu s xp by klidne na win 7 preslo, kdyby to zadara slo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jediné, co mi připadá umělé, je ten hate vyvolaný kolem W10 potažmo Windows Phone. Nevím o nikom, samozřejmě můj vzorek je omezený, kdo by přecházel z W10 zpět na W7. Za mojí osobu - přešel jsem z W7 Ultimate hned a za celou dobu žádný problém, nelituji. Moje zkušenost. Také jsem laboroval s Linuxem (Suse, Mint), měl jsem problémy (vždy s HW) a neměl čas je sáhodlouze řešit na netu, ale to není důvod, abych na Linux nějak plival. To samé s Androidem. Spíše mi to připadá, že nejzavilejší příspěvky proti W10 či WP píší ti, kteří ani neprojevili snahu ty systémy používat. Ale což, každý má svoje, za mě bych si přál, aby MS dotáhl myšlenku svého ekosystému (obdobně jako Apple) do konce - takže jednotný systém pro PC, mobil, konzoli.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ale to vis ze jo.. :)) vsichni co nechteji na win10 jsou blbci, na win10 nepracují, system nevideli a hlavne se nechteji ucit nic noveho....proste 'umele' vyvolane
To bude dobry..az ti to jednou ten upgrade rozesere, tak treba dostanes trosku rozumu..

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

jelikoz s Win mam zkusenosti jiz od dob krale klacka (spoustel se jeste pres DOS) a s linuxem od dob kdy jeste nemel grafickou nastavbu tak mohu s cistym svedomim rici ze predesle verze vsech OS meli mnoho problemu a nekdy i mnohem horsich a doslova neresitelnych ...to ze se XP i W7 casem doladili ac stale nebyli nikdy perfektni a lide zapomeli na krusna mezidobi neznamena ze W10 jsou automaticky spatny OS taky jsem s nimi mel problem obzvlast na starsim HW obohaceny o bloatware oem vyrobcu (musel jsem ho natvrdo odebrat jinak nebylo mozne dokoncit upgrade a pak jeste provest cisty instal aby to fungovalo korektne ...uprimne to sezralo dost hodin a v ten moment jsem MS opravdu proklinal ac to nebylo cele jeho vina od te doby mam klid prubezne ho naprosto bezproblemu nasazujeme ve firmenim prostredi a taky zadny problem (HW se musi obmenovat ;) ) ano chapu ze ve specifickych pripadech a pro kriticke systemy se stale dodavaji vyrobky osazene starymi OS a CPU od intelu 4,5 generace(no uz tam pomalu mohu zaradit i 6 generaci :D ) a to pomerne ve velkych objemech (o tom se ale moc nemluvi) ....ale doba pokrocila W10 uz se da povazovat za vyspely a skoro dospely OS ktery se da bez strachu nasadit na moderni zarizeni ...i kdyz par musek stale ma (za co ma ale plus ze W 10 Home edice je konecne sprostena vetsich omezeni a uzivatel az na specificke ucely nepotrebuje PRO edici a vyssi pro "nadupany" stroj)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Problem W10 ale je v tom, ze se meni pod rukama a druhy je v tom, ze uzivatelaka zkusenost s nim je horsi, nez s predchozim. Tohle jsou podle meho jedny ze zakladnich predpokladu uspechu.
Ano, zadny OS od mrkvosoftu nebyl dodelany v dpbe vydani. Ale vemte si XP 3(?) service pack to doladil. Win 7 sp 1 to stejne. Mate moznost si ten system odladit podle sveho a ten system to drzi (v ramci moznosti). Win10 tohle neumi...meni se. Cely ten tzv.koncept 'sluzby' coz nebylo nic jineho nez obezlicka jak vydat nehotovou betu, tak je spatne.
Co uzivateli pomuzou zmeny pod kapotou ze kterych ma prdlajs, kdyz jej to co pul roku otravuje, prepisuje drivery, atd. Schizofreni grafiku UI nema cenu ani komentovat. Uživatel chce neco co je stabilni a ne neco co stale po 2,5 letech zije uplne stejnýma detskyma nemocema jako v době vydani.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Zkuste mi napsat, kde to ma pro mne, jakzto uzivatele, oproti win7 prinos?
Ja to fakt nevim a delam s obema systemy a z me 'user experience' je proate win 10 horsi. Mne osobne to vadi..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

kdyz pominu to ze naprosta ale opravdu naprosta vetsina uzivatelu pouziva OS pouze jako launcher aplikaci (takze je ve vysledku by nepoznali rozdil mezi platformami i kdyz by jim to mozna prislo podezrele) tak jisty prinost to urcite ma low lvl API lepsi sprava MT lepsi podpora modernich technologii i virtualizace v zakladu kde proste W7 opravdu zaostava nejen s maximalni velikosti RAM u home edice...atd. ty veci nejen pod poklickou jsou prinosem .... v prumeru lepsi reakce OS + vyssi poskytnuty vykon nejen ve hrach je taktez prinosem ac zanedbatelnym ...nekdo vyuzije nekdo ne ....s W7 jsou nektere vychytavky ktere se masivne nasazovali uz u 6 generace intelu problematicke na rozbehani ( stacilo by aby MS prekopal od zakladu W7 ale kdo mu za takovy OS zaplati kdyz uz ho kazdy ma .... porad je to jen kseft a nekdo ten vyvoj platit musi ...)

chapu uzivatele co maji postarsi HW ze nechteji W10 ale o to mene nechapu uzivatele ze chteji W7 na nejmodernejsim HW aniz by meli jakykoliv opravdu racionalni duvod ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Mi to prijde, ze se na to kazdy diva jinak a nemohu s vami souhlasit v tom, ze uzivatel nepozna rozdil. Uz jen skutečnost, ze mu 2x do roka probehne reinstal je rozdil a sakra velky. Problemy s updaty take. Tohle jsou veci, ktere kazdy uzivatel zaznamena at chce nebo ne. Ze to relneme u vetsi casti funguje a ne kazdy ma problem, argument neni. Restrikce napr 16gb na home edici je pro 99.9% useru ireleventani. Kdo potrebuje vic, muze mit duvod jit do Pro verze. S tim vyssim vykonem se da myslim dost polemizovat. Jestli tak mozna pro nejake rychle m2 disky, jinak je to nepostrehnutelne.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

problemy s updaty maji +- vsechny platformy ... upgrady W7 a milion restartu kvuli kazde blbine taky zadna slava ...stale v zive pameti ano k blizicimu se konci se to umirnilo :) uzivatel ma dle vyjadreni velmi selektivni pamet a nebo subjektivne posuzuje pouze svuj pripad a max. blizke okoli a neb jedna baba povidala :)
napriklad posledni update W10PRO i predposledni probehl naprosto v pohode a ve velmi kratkem casovem intervalu a to mam jen i7 6700 + 16GB RAM a OS na 512 GB SATA SSD SMG PRO ....a podle zdejsich diskuteru mam nejspis podprumerny HW >> tim chci rici ze dle meho subjektivniho hodnoceni vc. hodnoceni lidi v mem okoli jsem velice spokojen(az na par zakysu se starsim HW) ano je tu i par nespokojencu kteri si porad stezuji na spionaz a tlaci konspiracni teorie ale ty neberu v potaz ac se jim to obcas sic marne pokousim vysvetlit protoze porad bezmezne veri nejake sracce na aeronetu apod. :)

ano kazdy se na to diva trochu jinak ja jsem ochoten uznat ze kazdemu muze vyhovavat v jistych pripadech neco jineho ale nic neni cernobile :)

jen si proste stojim za tim ze clovek ktery kupuje novy stroj a vyuziva modernich periferii apod. nema duvod zustavat u starsich OS a ba prave naopak je to kontraproduktivni (pokud ovsem neni zavisly na necem co nutne vyzaduje stary OS a na novem to nelze rozumne rozbehat at uz HW nebo SW) >> nejvetsi bolistku bych spise videl v tom ze je lidskou prirozenosti branit se zmenam a je jedno jestli je ta zmena k lepsimu nebo k horsimu ...proto vyvoj SW/HW vc. napr. periferii neprochazi zadnym revolucnim vyvojem a davkuji nam ho po davkach ...ac jsou nektere prumyslove standrardy vylozene nevhodne budou tu nektere zlozvyky prezivat z techto duvodu jeste mnoho generaci .....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Updaty ve Win7 - nezažil jsem, aby přestal chodit HW, nezažil jsem, aby byla půlka OS anglicky (pokud už to nebyly z výroby MUI, ty takové zprasené byly), nezažil jsem, že by mi odinstalovali programy, atf. Toto vše jsem s W10 zažil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

no ja takovych situaci zazil plno dokonce na firemnich PC s identickou HW konfiguraci i nastavenim ... od W95 po W8.1 jsem zazil tolik nestandadnich situaci az to hezke neni ..... ze tu nekdo prezentuje a zvelicuje par negativnich zkusenosti + generalizuje a stavi na tom porad dokola svou argumentaci chapu ...ale znovu opakuji W10 zas takovy provar obzvlast kdyz vime ze vaznejsi problemy se tykaji jen maleho zlomku uzivatelu (stejne jako u predeslych verzi) a ze je to v jadru uplne neco noveho a zaroven to musi jakz takz drzet zpetnou kompatibilitu

taky mohu tvrdit ze jsem nezazil zadny problem a narozdil od predchudcu jsem nezazil ani BSOD apod. ale zaroven vim ze bych opomel to ze nejsem jediny uzivatel na svete a ze ostatni se problemum nevyhnou at uz kvuli problemum s SW nebo skrytym vadam HW apod. ale na tom pohori i predesle verze i linux i iOS/macOS apod.
selektivne si vybrat par problemu umi kazdy ale divat se na to objektivne v sirsim meritku uz malokdo ....

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano vsechny VIdle meli svoje mouchy. V tom se nelisi. Ale nemas pravdu v tom, ze je to stejne. Neni. Naopak ty ty problemy zlechucjes. Princip tech updatu a upgradu je proste blbe. Tm padem bude i daleko vetsi mnozstvi lidi (byt stale mensina), ktera ten problem dostane. Ja si obas nejaky fora prolezu a je to upgrade co upgrade stejna pisnicka. Kdyz ma nekdo problem tak je to
- spatny driver
- resetovane defaultni nastaveni
- nekompatibilni aplikace (cili neprevedene Software)
- nefunkcni driver
- podelany boot
- rozbity deleni disku pri nejakem nestandardnim nastaveni
- plus nejake specialitky
Tohle se opakuje co 6 mesicu dokolecka dokola. Nikdo normalni, kdo ma trochu zusenosti v IT vi a chape jak mit stabilni PC, tak musi kroutit ocima. Stari Informatici razili vzdy heslo "never touch running system" a vedeli taky proc.
Jediny kdo se jak trubka snazi znovuobjevit kolo je mrkvosoft...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A já to naopak zažil. Přestala fungovat síťovka a wifi, jedno po druhém díky "super" aktualizacím.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja bych s Vami i klidne souhlasil ve smyslu, ze by melo platit pravidlo..s novym HW novy OS. Aspon obecne. Taktez bych s Vami souhlasil, ze problemy s updaty existuji napric vsech OS. Jenomze tohle je obecna rovina a teorie. Praxe, tady v podani Mrkvosoftu, je jednim slovem fuserina. Nevim, jsem uzivatel obecnych mrkvosoftich produktu 20let jako spousta jinych. Mrkvosoft nikdy nebylo renome firmy, ktere dela kvalitni soft. Pravidlem vzdycky bylo vydani "bety", ktere pak ladili na uzivatelich. Win10 ma ale spatny koncept. U Win8 to zacalo konceptem metra, ktery na desktopu nikdo nechtel..sice to bylo nove..ale krok zpet..melo to smysl..nemelo. A win10 to jednak pokracuje schizofrene dale, ale dovadi to do 'dokonalosti' tim, ze Vam ten system upravuje jak oni chteji..ne jak Vy chcete. System by Vam jednoduse nemel by default prepisovat drivery jen proto, ze nejaka centralni db si mysli, ze vyssi cislo je lepsi. Tohle je systemova chyba.win10 to dela. System by mel mit jednotne prostredi. Win10 jej nema. Dalsi systemova chyba. Sytem by se Vam nemel co pul roku samovolne reinstalovat...dalsi systemova chyba. System by nemel vyhodnocovat, co je 'nevhodny software' a pak za vas rozhodnout, ze vam ho neinstaluje, bez Vaseho souhlasu. Win10 to dela.A tak by se dalo pokracovat...
Proste cely ten koncept je nastaveny chybne.
Co se tyce konspiracnich teorii...ono kazda neoveritelna teorie je konspiracni do doby nez se overi. A jestli se overi nebo ne, v danou dobu nemuzete vedet. Ja bych rad veril tomu, ze tohle u vidli je a zustane jenom konspirace, jenomze s pribyvajici moci korporaci ve svete obecne, si tim opravdu nejsem uz jisty...

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Souhlasím s přístupem OS je jen launcher pro aplikace. V tom případě nechápu, proč se to nedá nějak jednoduše jako launcher nastavit (jednoduchý vzhled ala 2000 a zbavit hromady balastu např.).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

protoze BFU (a nejen on) nechce instalovat dalsi tuny balastu jen aby dosahl zakladni pozadovane funkcnosti sveho zarizeni (i kdyby si na nektere funkce vzpomel jednou za rok chybela by mu :D a musel by "hledat" a "instalovat" )

tak to vidim i ja aby funkce ktere povazuji za nutny zaklad byli soucasti OS pokud chci neco specialniho nevaham sahnout po nejake app ....opravdu by mne nebavilo travit desitky hodin tim abych dosahl jisteho funkcniho idealu ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mam Ryzen 1700x. Otestovano jak Win 7 tak win 10 a nevidim zasadni rozdil . Reakce vicemene stejny. Nevidim zadny zasadni rozdil v MT (ostatne ryzen mel prave problem na 10, zatimco na 7 beha od zacatku spravne) ani ve vykonu. A uz vubec ne ve virtualizaci..tam stale mam virtualbox uz od dob windows xp. Zustal sem na win7, protoze puvodni instalace prezila upgrade hw a nemusim tak travit minimalne tyden instalaci a konfiguraci vseho na 10. Az vyjde nova win 10 enteprise ltsb (aktualni uz je notne fousata 1607) tak tomu dam zase sanci. Ale aktualne fakt nevidim zadny zasadni prinos. Win 10 pro me postradaji nejakou "must have" nebo "killer" featuru.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja mam zkusenosti takove, ze cim dal vic lidi ma problem s kompatibilitou hardware jen mezi updaty Windows, vcetne 10. Hlavne starsi nebo zvlastni zelezo je nepodporovane.

Linux se zacina dostavat k uzivatelum ruznymi zpusoby. Hlavne tedy smartphony s androidem. Android je pekny priklad, ze to s linuxem opravdu jde. Vzhledem k tomu, ze chytre zarizeni umi cim dal vice toho, co bezny desktop, je potreba windows stale nizsi. Toto nemuze poprit snad nikdo.
Mame tu ted take Samsung DeX, coz uz z chytreho telefonu udela v podstate plnohodnotny desktop. A podle vseho se to povedlo. Ano, je tam i Photoshop a ano, je tam i ten Office od Microsoftu.
Podle toho jak se trh vyviji to pro Windows nevypada nejlepe. Uz ani na to hrani neni potreba.
Co se tyce beznych linuxovych distribuci, tak zde mame Steam nativne 5 let. Za tu dobu se tam nakupilo nekolik tisicovek her vcetne poslednich titulu. Samozrejme stejne jako lidi na konzolich budou tvrdit, ze tam jsou hry nejlepsi, budou lide co tvrdi opak na Windows.
Dovolim si tvrdit, ze behem nasledujicich let se muze vse zmenit. Vzdyt jen pred par lety si nikdo nemyslel, ze budeme mit v kapsach takove hracky jako smartphony. A ze ho bude mit temer kazdy.
Jednoduse bezny clovek pocitac k zivotu uz vubec nemusi potrebovat. To co bude pro lidi jednodussi vyhraje. Kdo vi, co bude za 10 let.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

může být, i ten Android se postupně vylepšuje ikdyž základ je dost těžkopádný. Nedávno jsem viděl zprávu že Intel má vyrábět ARM čipy kolem 1W a takty 3,5Ghz, to už vypadá zajímavě. Ale řekl bych že tohle spíš odtáhne lidi od bazarových sestav co nejvíc koukají na cenu a kupují nyní SB a hodlají na tom ještě roky vydržet. Jako riziko bych viděl že počítač do kapsy je podstatně zranitelnější a snáze zcizitelný než stolní stanice.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ano, ale zase vetsina prace muze byt ulozena na cloudech. Smartphony maji na druhou stranu alespon nejake zabezpeceni. Stolni pocitac nema prakticky nic, krome hesla, ktere jde v temer vsech pripadech smazat.
Protoze je dnes ale vse propojeno je vicemene jedno, zda je obeti stolni pocitac, notebook ci smartphone. Stejne se da dostat k vetsine datum.
Takze jde spis o to, jak zabezpeceni resi pouzivane produkty.
Nejvetsi slabina a zaroven vyhoda Androidu je v tom, ze se da dostat temer vsude. Stejne jako s beznou linuxovou distribuci. Pokud to ale vyvojari zprzni, funguje to vzdy spatne. Sebelepsi system s tim uz nic moc neudela. Takze jde hlavne o znacku a o to jak se stavi k aktualizacim a dlouhodobe podpore.
Neni problem mit 16 jadrovy procesor, ale odezvu a stabilitu na dve veci. Bohuzel ti co tomu nerozumi se divaji vzdy na cenu a ze jim to bude "staci". Pak se neni cemu divit, ze dostanou krap.
Tohle se s Apple samozrejme nestane, ten nic takoveho nedovoli. Znamena to ale, ze jsou jeho telefony lepsi? Urcite ne. S Androidem se da koupit jak nejhorsi zmetek tak to co bude Apple za 1-2 roky pokladat jako revolucni novinku. Samozrejme to bude stat podobne jak ten iPhone.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tím Androidem si děláte srandu, drtivá většina zařízení nemá aktualizovanou verzi, jelikož nesplňuje nějaké pseudo HW nároky, které si Google a výrobci vycucali z prstu. A updatem je myšlena koupě nového zařízení.

Linux výhodu co se týče kompatibility určitě má, stačí to nainstalovat funguje to, alespoň co se týče vlastních zkušeností. Narozdíl od Windows. A jinak Kompatibilitu i tady zabíjejí samotní tvůrci hardware, např. štramáci z Lenova a jejich all-in-one PC:
- zařízení má 0 nových verzí BIOSu, což znamená problémy s instalacemi OS, nemožnost regulovat otáčky větráku atd.
- nejdou stáhnout ovladače z jejich stránek, je na to potřeba speciální aplikace a nějaká debilní autorizace, vtipné je, že mi to pod W7 nefungovalo a musel jsem je stahovat odjinud
- ovladače grafické karty (ATI/AMD) z nějakého záhadného důvodu nefungují pod W7 (i když jsem použil stejnou verzi, která tam byla předtím..)
- pod W7 je potřeba doinstalovat ovladače na veškeré zařízení od USB 3.0 až po integrovanou wifi
- zařízení, které se přestalo prodávat asi před 3 lety nemá podporu pro W10, funkční ovladače grafické karty se ale automaticky nainstalují asi po 10tém restartu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

MS, potažmo ten divný potentát, co to tam teď vede, udělali jednu zcela zásadní chybu. Každé nové Windows jsou zase jen desítky. Je to jako v tom filmu "Na Hromnice o den více". A to je špatně. Lidé chtějí pravidelně dostávat "NOVÝ" OS s novým názvem, novou vizáží a funkcemi. Před každým vydáním byli uživatelé vždy nažhaveni a s netrpělivostí jej vyhlíželi. Byli zvědaví na to, jak bude vypadat, jak bude rychlý a co nového pro ně MS přichystal. A dnes? Vypadá to stejně, funguje to stejně, užitečné součásti OS spíš ubývají, akorát těch problémů je pokaždé tolik, jako s novým OS. Celé je to špatně. Začněte znova, jinak a lépe. Jo a vyměňte toho divného ňoumu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Prave, ze lide nechteji nic menit. Chteji aby to fungovalo tak jak byli zvykli.
A pokud zmena, tak jedine, aby to bylo neskutecne jednoduche. Ale umelo to vsechno co doposud.

Pokud by mel microsoft zacit znova, tak to mohou rovnou pouzit linux a postavit si svoji distribuci. Proc ne?
Problem je, ze lide cekaji zpetnou kompatibilitu. Pokud se zacne neco predelavat, tak na ni mohou lide zapomenout.
A co reknou uzivatelum? Mame pro vas skvely system, ale nepustite si na nem zadnou aplikaci, ktera Vam predtim fungovala :)
Pokud by to bezelo na linuxu, tak by nefungovala jen cast. Teoreticky mozna cesta. Ale vse znovu urcite ne..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja myslim ze se procenta meni casem pouze tim jak se vymenuje HW tak se koupi pocitac s novym OS. Ti co doted nepresli na win10 nemaji duvod prechazet protoze jim jinich aktualni OS vyhovuje tak proc utracet za novy.
HW samotny za poslednich par let udelal z pohledu BFU pomerne maly posun takze vlastne ani neni moc proc upgradovat.
Pokud vyjde nejaky velky update W10 tak lidi kteri W10 nemaji to upravdu nejak nevzrusuje.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.