Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Panasonic přináší famózní 20Mpix ultrazoom Lumix FZ1000

Napsat ze 1" je o trochu mensi nez 4/3" je zverstvo. Je to rozdil 25% nebo 33% v sirce, podle toho z ktereho pohledu se na to divame. A plochou to je rozdil... 56 resp. 77% !

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

ses na webu kde bezzrcadlovky nazyvaji rangefinderama ...

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Jo jo. Svého času byl Panasonic FZ-30 super foťák. Bohužel jeho nástupci už tak super nebyli, takže jsem skončil u Pentaxu. A vracet se zpátky už nebudu.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Panasonicu se povedl jak objektiv, tak zpracování do JPEG, tak čip (prohlašuje, že použil novou technologii s mnohem většími fotodiodami - co proboha používal doteď?).
Na http://www.dpreview.com/previews/panasonic-lumix-dmc-fz1000/6 je srovnání s hlavním konkurentem, Sony RX10. Přepněte si to na ISO 6400 a najeďte si prohlížecím okýnkem například na vinětu té lahve dole (pravé) nebo na srdcového kluka. Rozdíl je dost značný - ve prospěch Panasonicu.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je sranda jak to každý vidíme jinak :-)

"Největším lákadlem ale bude samozřejmě podpora UltraHD videa...". Pokud si chci koupit fotoaparát, tohle je pro mě signál, abych se video-foto-přístroji vyhnul, nemám-li pro točení videa využití. S digitálem dělám od roku 2002, vystřídal jsem desítky modelů a video nikdy ještě foťákem netočil.

Bohužel masa si to žádá, takže z pořádných fotoaparátů se stávají multifunkční plastové "hračky" typu foto-video-gps-WiFi s výdrží baterie jako dnešní "smart"phony.

Takže za mě zase: Ttohle se Panasoniku extrémně nepovedlo.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

Když to fotí líp, než konkurence, má to větší rozsah zoomu, rychleji a líp to ostří a navíc je to levnější, tak bych tomu video i odpustil - vždyť ho nemusím používat.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

To je samozřejmě pravda, na druhou stranu, to video zbytečně kvalitní foťák prodražuje a protože se to Panasonicu nevyplatí ekonomicky, tak verzi bez videa nenabídne.

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Takže předpokládám, že něco "podobně dobrého", levnějšího ale bez 4K není...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A proč by to tam nemohli dát? Je to přidaná hodnota. Jestli v jiných oblastech je srovnatelný s konkurencí, zavrhnout ho jen kvůli tomu, že umí i dobré video, mi přijde poněkud krátkozraké. Vzhledem k nárokům 4K videa na celkovou kvalitu optické soustavy bych navíc očekával, že podpora 4K videa je jistou dodatečnou zárukou a indikátorem kvality statické fotografie z téhož přístroje.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

4K toci kdejaky beckovy mobil, nebo pov kamera.... je to opravdu indikator kvality?

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

Haha - který béčkový mobil točí 4k?

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

No tak ty POV kamery jsou, jestli to chápu správně, víceméně samé fixní ultraširokoúhly, kde třeba kvalitu a rychlost ostření není třeba tolik řešit. Podobné je to s mobily a jejich masivní hloubkou ostrosti. Jakmile tu aperturu zvětšíte na několikanásobek a k tomu trochu opticky zazoomujete, jsme u těch požadavků najednou někde jinde, takže si nejsem jist, jak moc je tohle porovnatelné. (Koneckonců "X megapixelů na zrcadlovce" a "X megapixelů na mobilu" taky nikdy neznamenalo totožnou kvalitu obrazu, že?)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Video (u kompaktu) je jen kousek softwaru a tlačítko. Prodražení bude asi tak 2 centy. Samozřejmě musí být splněny rychlostní předpoklady - což je dobře i pro fotografii.

Předpokládám, že to tlačítko půjde přeprogramovat.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem rád za 4K video, jediné co mě trochu zklamalo je že jsem někde četl že to 4K video se odečítá jen z pixelu 1:1, takže jen středový výřez ze snímače, čímž s z ohniska 25mm stává 37mm. Nevím co ne na tom pravdy, snad to byl jen nějaký prototyp a produkční verze bude umět 4k video při ohnisku 25mm. Pokud máte nějaké lepší info sem s ním. Jinak super foták na dovču, video, či jako universalní. Sám jsem začínal s FZ50 a tehdy to byla bomba. Dnes si myslím že bude FZ1000 nejlepší ultazoom za slušnou cenu. Sám o něm uvažuji a to mám Canon 70D.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Protože má video u foťáků vždycky menší rozlišení a jiný poměr stran než čip, tak se vždycky používá nějaká podmnožina pixelů. Na tom není nic divného.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Tos z 5472×3648 na 3840×2160 by sa to asi blbo a hlavne zbytocne prepocitavalo.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Zbytečně určitě ne, snížilo by to šum a zlepšilo ostrost. A blbě taky ne. Spíše tam podle mě už je problém, že by elektronika nezvládala číst ze snímače takové obrovské množství dat dostatečně rychle.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Stejně tam potřebuješ mít nějaké "okolí" pro stabilizaci...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Panasonic si od dob m 4/3 kupuje spousta lidi prave kvuli videa. Mrknete na nektere videa z tady toho fotaku, vypadaji uplne skvele.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ne že bych to chtěl pomlouvat, ale na video tomu chybí video objektiv - neklikací clona, ruční a dostatečně jemný zoom (nebo žádný), vyšší světelnost, i když třeba horší optická kvalita, ruční ostření. Díval jsem se na demo videa, pěkné, ale všechno za světla, ze stativu, zamčené ostření. Takto to funguje pěkně, ale chtělo by to mrknout na něco dynamičtějšího, myslím, že nějaký m43 s cine objektivem by ukázal, kde jsou hranice.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.