Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fedora 24 nabízí plně použitelný Wayland!

Doma mam na pocitaci Ubuntu 14.04 a budu se snazit na nem vydrzet co nejdele to pujde, protoze Ubuntu 16.04 uz pouziva systemd. Na testovacim kompu mam Manjaro a tam uz je systemd integrovany, takze mi padala Samba, proc jsem nezjistil, takze jsem ji odinstaloval, stahnul zdrojaky, vyresil zavislosti, zkompiloval, nainstaloval, potom jsem potreboval ji spoustet automaticky pri startu pocitace, takze jsem musel pres systemd rozbehat sluzbu rc.local, cimz jsem do nej mohl nacpat spousteni Samby bez systemd, pak jsem prisel na problem, moje chyba, kterou jsem vyresil, tak jsem Sambu odinstaloval a nainstaloval zase z balicku pres systemd, aby mi chodily automaticky aktualizace.
Jestli bude Wayland fungovat jako systemd, tak potes.
Jinak dotaz na Wayland: Uz rozbehali pres Wayland spusteni numlocku pri startu pocitace automaticky jeste pred prihlasenim k uzivateli? Protoze jeste v minule verzi Waylandu to neslo.
---
Kazdopadne koho nebavi se hrabat v linuxu od rana do vecera, aby to nejak fugovalo, tak jednoznacne doporucuju Ubuntu plus klony (Mint) a kdo je z nejakeho duvodu nema rad, tak Arch pro pokrocilejsi nebo Manjaro pro mene pokrocile nebo line vse nastavovat pres prikazovy radek.
Redhat at se de s Fedorou vycpat.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Já jsem se rozhodl dát systemd šanci.

Ano, narazil jsem na počítač, který přes systemd najel jenom tak při jednom bootu ze tří, jinak skončil v černé obrazovce bez reakce na klávesnici a myš. Toto je obecně špatné - protože nejenom že to nefunguje, ale hlavně proto, že člověk absolutně neví, co s tím. Vyřešil jsem to přechodem na sysvinit - zlatý debian, je to jeden příkaz - apt-get install -y sysvinit-core.

Na druhou stranu mám taky počítač se systemd, který funguje dobře - a tam se mi to celkem líbí. Je to rychlé, ke každé akci je nějaký "bonus" (zkus třeba service xxx status), nemám problém. Ono se to musí ještě vychytat a člověk se to musí nějak naučit, ale bude to pokrok, stejně jako to dříve proklínané pulseaudio.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jasne, je to dobry dokud neni problem, ale kdyz problem je, tak se z toho clovek orosi. A asi to tak bude, ze jednou to muze byt vec, kterou nikdo nebude resit jako ted uz vychytane od chyb pulseaudio. Me na tom nejvic vadi, jakym zpusobem to Redhat prosazuje, nakonec Wayland je to same. Lidem se nelibi, jak jim Microsoft tlaci Windows 10, ale tyhlety delaji lautr to same a spousta linuxovych fanatiku si rochni blahem, jak to ten Redhat dela dobre. Tohle nechapu tu zabednenost lidi, ze nedokazou videt souvislosti. :-/

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Jako člověk, který v soukromí funguje výhradně na tučňákovi včetně hraní se už stabilního Waylandu pro KDE nemůžu dočkat. Pro takové to běžné domácí užití není X žádnou výhrou a jeho výhody jsou v tomto ohledu irelevantní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Že se to běžným lidem nelíbí beru - mají na to určitě právo. Ale správce distribucí považuji zatím za skupinu, která tomu přece jenom rozumí víc, než kdejaký Franta, takže když si to pustí dovnitř, tak je to podle mě jakési znamení, že na tom něco bude. Teď neberu jako určující RH, kde je Fedora fakt jakýsi inkubátor, ale spíš třeba hlasování v Debianu, které systemd v zásadě nevykopnulo. Pokud to odborná komunita nevidí jako blbost, pak má cenu se tomu věnovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

hlasovani v Debianu bylo fiasko, neslo o technicke rozhodnuti, ale o "politicke"... navic rozhodnuti nebylo "prejdem na systemd", ale "neni treba rozhodovat jestli prejdem na systemd"...
predchozi hlasovani bylo nerozhodne a prehlasovane pravem veta...

http://www.root.cz/zpravicky/debian-rozhodl-jako-vychozi-init-system-nas...
http://www.root.cz/clanky/debian-rozhodl-salamounsky-o-systemd-se-rozhod...

na zaklade toho zmatku a podivnosti odeslo z Debianu mnoho letitejch vyvojaru, opustilo ho mnoho letitejch technicky zalozenejch uzivatelu co preferuji principy na ktere sYsTeMd s velikou radosti "kasle"..

takze uvaha kdejakeho Vaska je proste a jednoduse naprosto zcestna a vypovydajici o tve neznalosti, neodbornosti nebo o tom ze si delas zavery horsi nez ten kdejaky Franta :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Dokaž to. Kteří vývojáři odešli od Debianu z důvodu systemd? Kolik jich bylo, kolik z nich bylo aktivních a jaké to je procento z těch cca tisíc, kteří Debian dělají a jak se procento odchozích liší od běžného procenta vývojářů, kteří ve stejné době projekt opouští normálně?

Jinak hlasování o defaulním initu nebylo jako "vote leave" / "vote remain" a nějaký marginálně těsný výsledek rozhodovaný vahou preferenčního hlasu. Hlavní inity k dispozici byly v té době pokud počítám dobře čtyři (SysV, openRC, upstart, systemd) plus několik dalších menších projektů a s možností napsat vlastní init. Pokud se v takové situaci rozhodne pět hlasů z devíti pro systemd, tak to nepovažuji za žádné skandální protlačování nějakého těsného politického názoru.

Kolik bylo nakonec hlasů pro setrvání na SysV, ke kterému se všichni obrací? Ani jeden. (!) Používáš upstart, když myslíš, že je natolik dobrý, otevřený a preferuje ty správné principy, že to měl vyhrát na úkor systemd?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

99% Red Hat? Co je toto za kec? Jen poměrně malá část vývojářů a správců balíčků jsou zaměstnanci Red Hatu (nemám čas zjišťovat přesná čísla, ale jde o desítky lidí).. Naprostá většina lidí angažovaných ve vývoji Fedory jsou dobrovolníci z komunity.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Fedora... aha... :o)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.