Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Felix Baumgartner a jeho rekordní seskok v souvislostech

Taky přidám jeden skok ;) http://youtu.be/zd7c5tQCs1I

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dostávate sa na úroveň bulváru. Čo má toto spoločné s IT?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

zdrojem tohohle videa byl pro nás facebook igora staňka. berete tohle jako it souvislost? :-D

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ak to beriete takýmto štýlom, tak na každej debilite nájdete súvislosti s IT. Myslím, že nie jedno porekadlo by sa na vás hodilo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

nemáme problém si dělat ze života legraci. kdybych to wiftem linkované video dal do svého článku, pak tvoji kritiku beru, ale takto zde v diskusi, ve vlákně, kde už je několik vtípků na felixův seskok, mi tvá reakce přijde zbytečně úzkoprsá.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak keď už nie ste takí úzkoprsí, tak prečo nepíšete o hercvh, filmoch, spevákoch, ... Tam tiež používajú výpočtovú techniku. Alebo vám to nepasuje na váš web? Alebo píšte o výrobe toaletného papiera, tiež sa vo výrobe používa IT. Nepasuje? Alebo si sem dáte len to, čo si alibisticky zdôvodníte? Tak buď ste vyhranený na IT, alebo píšete o všetkom.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

A co takhle psát o IT s tím, že nejen ITm je IT živo ;) Napsat občas o něče zajímavém není vůbec na škodu. Když to nechceš číst, nikdo tě přece nenutí na to klikat ;) Nebo snad u tebe někdo stojí s pistolí u hlavy?

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

No nedrží. Ale weby bývajú zvyčajne tematicky zamerané. Napríklad o varení, o psoch, o filmoch. A tento tu sa tvári, že je. A ľudia chodia zvyčajne na takéto weby preto, že hľadajú informácie, na ktoré sú tie weby zamerané. Potom ale takéto články nesúvisiace s tematikou webu sú dosť kontraproduktívne. Lepšie som to už redaktorom nevedel napísať.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ano, je to mimo standardní zaměření našeho serveru, ale "překvapivě" právě tyhle výstřelky mimo zaměření jsou mezi našimi čtenáři velmi populární. a to natolik, že pro konkrétně toto jsme i zřídili speciální tématickou rubriku:

http://diit.cz/temata/kosmonautika-a-letectvi

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ty máš problém chlapče. Mentální.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Muze mi nekdo vysvetlit wocojakode? Redbull plati reklamou NASA, to vime ..... udelali nejake teatralni predstaveni, aby se nereklo, nejaky team sestrojil balon a "skafandr" s kyslikovou bombou ..... no a narvali do toho lofase, ktery az mu rekli, tak vyskocil a az mu rekli podruhe, tak otevrel padak ....
Vsude se o nem pise jako o HRDINOVI .... nezlobte se na me, ale ja si pod pojmem hrdina predstavuju neco uplne jineho ......
Chapu jako takove ty narodni hrdiny jako treba Armstrong a podobne ... ale to je spis narodni uspech, ne hrdinstvi jednoho cloveka ... verim, ze kdyby dali nabidku na to, kdo se chce svezt na mesic, ze ho prikurtujou a pak jenom vyleze, tak by se nasly doslova miliardy hrdinu, kteri by tam leteli a zvladli to stejne dobre:o) Nicmene v tomhle pripade jde o to, ze clovek pokoril Mesic, zacal dobyvat vesmir ..... v pripade seskoku padakem jde o to, ze to udelal z vetsi vysky nez se to dela bezne a dokonce z vetsi vysky nez to udelal typek kdysi davno pred nim ..... az nas nauci nizkonakladove litat do vesmiru, tak mu zatleskam ...
Proste borce vykopli ve 40km (kde uz prakticky zadny vzduch neni) z balonu a inzenyri to dobre spocitali, takze se neroztocil, nerozemlel a prezil ..... HM, NO A?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Proste je to rekord, chapes to?Nebudu polemizovat jestli je vetsi hrdina ten kdo skoci 8 m do pisku, nebo ten kdo skoci ze stratosfery a nebo hrdina CCCP.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Ani jeden nie je hrdina. Slovo hrdina a hrdinstvo je tak sprofanované, že aj študentovi absolvujúcemu ťažkú skúšku poviete, že je hrdina. Pritom také skúšky robia aj iní. Ako nič hrdinksé ten Felix neurobil. Všetko mu pripravili iní ľudia. On sa tam len posadil a skočil. Je jasné, že to neurobí každý. Nemá na to prostriedky, odvahu, alebo niečo iné. Ale ručím vám za to, že ak by toto bolo uskutočniteľné so 100€ na kolene zostrojeným padákom, tak sa na svete nájde takých hrdinov tisíce. Netreba si robiť ilúzie.
Hrdinstvo je niečo úplne iné. Je to niečo, čo by človek za bežných, ale aj extrémnych okolností neurobil. Tento skok bol tak technicky pripravený, že Felix asi nemal ani zvýšený tlak pri realizácii zoskoku.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

A to sledujete zahraniční média nebo domácí? Protože google toho na slovo "hrdina" moc nenajde.

Jinak každý má právo na svůj názor, ale nechápu potřebu některých lidí shazovat výjimečný výkon. Ne každý má na to, aby vyzkoušel nevyzkoušené v extrémních podmínkách bez zajištění, kde stačí málo a končí to smrtí. Stačí se podívat na cestující v letadle při turbulenci. BTW, při seskoku se roztočil.

Nedávno jsem někde četl, že Rusové si stěžují, že se jim hlásí nekvalitní materiál na astronauta.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Rychlost světla :-)))) to je dobrý... to by za tu dobu pádu byl v půli cesty ke slunci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

v blesku jsou opravdu inteligenti, nebo zaplaceny opice?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Hranice vesmíru je zřejmě překlad "edge of space", což je taky v oficiálním názvu tohoto projektu, viz druhé foto. Ať se vám to líbí nebo ne, je to už oficální pojem, který se dost dlouho používá a je citován i v NASA: "Simons was the first man in history to see the Sun set and then rise again from the edge of space." http://history.nasa.gov/SP-4201/ch2-7.htm Toto označení je použito v názvu dokumentu BBC (James May at the Edge of Space), stejně jako v názvu knihy o X-15 (At the Edge of Space).

Osobně mě dost zaujal spíš rekord/stress test streamovací platformy Youtube, špičkově se dostali přes 8 miliónů se zachováním plynulého 1080p, během těch pár hodin bylo jenom několik malých výpadků. http://i.imgur.com/4FglM.jpg To je podle mě rekord hodný titulků, live streaming her ve vysoké kvalitě zatím dosahoval jen statisícových hodnot pro jednu službu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Bohuzial som sa ho neucastnil... Video som sledoval po vacsinu doby v 1080-ke a ked sa blizil cas zoskoku a zacali sa pripajat dalsi ludia, tak... - tak mi klesla rychlost prenosu a video sa zacalo nacitavat, postupne som pre istotu znizil kvalitu az na 480, lebo ani 720 mi neudrzalo... :-( A aj na 480 mi to "mrzlo". Napr. ked bezali sekundy odpocitavajuce, ci prekona cas volneho padu. :) Video mi pokracovalo, az ked tam uz ten udaj nebol zobrazeny. :-)

Mam len poznamku - to, ako vraj povedal, ze "sonicky tresk sa asi tvori za nim..." - a nie je to skor o tom, ze tu rychlost dosiahol, ked atmosfera okolo neho bola este privelmi riedka? A tym padom ani ziadny "efekt" nepozoroval. Neviem, len tipujem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Diit, nevsimajte si komentare blbcov. Uprimne vam dakujem za clanok. Dozvedel som sa vdaka nemu nove a zaujimave veci.

Co mi ale nejde do hlavy je, ako ten Simons v tej vyske.. ehm.. kakal..? Mocenie si este viem predstavit (mala nadrzka v rozkroku, nieco podobne ako je to v normalnom skafandri), ale s.... exkrementami...

44 hodin - to su skoro 2 dni. Za dva dni clovek vacsinou MUSI ist na velku a on tam predsa nemal pretlakovu kabinu ani podmienky na to, aby "vystrcil zadok" von zo skafandra.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

můj odhad je: pleny. ostatně všechny vesmírné projekty stály na schopnosti kosmonautů a astronautů značně ubrat na hygienických standardech. třeba jistá mise progrmau gemini, kdy trénovali spojení dvou lodí na orbitě probíhala tak, že vyslali jednu, v rychlosti opravili rampu, vyslali druhou, provedli spojení. druhá se pak vrátila první na zem a teprve po nich šla na zem ta první loď. byli více jak týden v malé lodi ve dvou, bez splachovacího záchodu, bez sprchy, bez soukromí na tyto činnosti. a tak by se dalo pokračovat (vč misí na měsíc, prvních sovětských posádek na Miru atd)...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Trochu bych poopravil. Rusové to řešili už od Sojuzu (http://www.russianspaceweb.com/soyuz_bo.html fotka vpravo dole) a na svých orbitálních stanicích Saljut také. Takže zmínka o Miru je zcela mimo. Nevím, jak Američani s Apollem (nebylo primárně určeno k dlouhým misím), ale čekal bych, že minimálně na Skylabu už to vyřešené měli.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Co já vím, tak vývoj byl následující:
- kosmonauti měli pleny a když se jim chtělo na velkou, tak to prostě museli vydržet
- jak se pobyt v kosmu prodlužoval, tak pro veškerou potřebu byla plena, ve které musel kosmonaut být třeba i týden.
- dalším krokem bylo, že moč se odváděla zvlášť a na zbytek opět plena.
- vrcholem technického vývoje je podtlakové wc. Podtlakový otvor musí být logicky velmi malý, aby toaleta nevysála všechen vzduch. Proto je v otvoru kamera a kosmonaut potom na monitoru sleduje své vlastní pozadí, aby se "trefil".

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

S vysátím vzduchu u podtlakového WC není problém. To není žádná hadička vedoucí přímo mimo loď, ale normální vysavač.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Představa "hadičky vedoucí přímo mimo loď" pobavila. +1 :)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Sám si blbec. Pred "akciou" si dal preháňadlo, vyčistil žalúdok aj črevá a potom bol na tekutej strave. Ale tam tvoja invencia zjavne nesiaha. Jedine nazvať druhého blbcom.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

trafena hus...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teraz si ma rozosmial. Nič lepšie ťa nenapadlo? Argumenty dochádzajú?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ake argumenty prosimta chces? Pindas tu hore v komentaroch na clanok, "ze co je na tomto IT".
Mas na to pravo. Rovnako tak mam ja pravo nazvat ta blbcom pri obrane redakcie, pretoze mne sa naopak clanok pacil. Na oplatku ma v obrane tvojho mena nazves blcom ty. A?

Bavime sa o hovne, preco by som teda mal niecim argumentovat? Mam ta presviedcat argumentami, ze si blbec? Preco? A co ked niesi? Viem ja?

Vsetko co som chcel, bolo, aby redakciu niekto v komentaroch aj pochvalil a na vyzdvyhnutie mojho prispevku som pouzil expresivnejsi vyraz. Hotovo.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Chlapče, ty sa kontroluj. Prvý si ty napísal toto, keď som o tebe ešte ani nevedl, že existuješ: "Diit, nevsimajte si komentare blbcov."
Písal si, že mám právo pindať na ten článok, že nie je IT. Tak načo si sa ozýval?
Ty si kľudne redakciu chváľ. Ja mám právo zase kritizovať. A osobné útoky si nechaj pre niekoho iného a inde.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ty jsi opravdu IDIOT!

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ďalší, čo iba nadávať vie a nič k veci nenapíše.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Argumenty tady nejsou potřeba. Příměr byl přesný. V první poznámce nebylo žádné jméno. To že ses pod to přihlásil sám má samovypovídací hodnotu.
Navíc - argumenty jsou lidi, kteří je poslouchají.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Ten rpímer bol úplne od veci. Meno tam nebolo, ale príspevok reagoval na môj príspevok. Máš problém s pochopením faktov? Argumenty sú potrebné. Zapíš sa na debatný krúžok a tam ťa naučia diskutovať a používať argumenty. Takíto ako ty sú vo vláde a argumenty a fakty ich nezaujímajú a robia s národom experimenty.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu - proč to čteš, když se ti to nelíbí? Neumíš filtrovat zprávy? Proč máš potřebu, když už to přečteš, všechy ostatní za každou cenu přesvědčit, že jen tvá pravda je ta správná, když ti tady několik lidí tvrdí, že oni na to mají jiný názor? Pokud nějaký příspěvek, který není navázaný na žádný jiný obecně reaguje a ty se pod to "podepíšeš" pak je příměr naprosto správný (možná bys měl trochu postudovat, co to vůbec znamená).

Vlastně nevím, proč to sem píšu, prože si dokážu představit odpověď - opět tu jedinou správnou. Je to zbytečné - někdo má, někdo nemá a někomu nepomůže ani pověstné nakopnutí. Proto píšu, že argumenty jsou zbytečné, protože je neposloucháš, nejsi ochotný se nad nima zamyslet a pořád meleš tu svou.

Takže to radši ukončím a jdu dělat něco smysluplnějšího - třeba házet hrách na stěnu.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tak znovu - proč to čteš, když se ti to líbí?
Rovnaká argumentácia. Ale dúfam cítiš, že blbá logika. Čítam to, aby som vôbec zistil, či sa mi to páči, alebo nie.

A prečo všetkých presviedčam o svojej pravde, aj keď niekoľko ľudí tvrdí, že majú iný názor? No názor predsa môže mať každý a akýkoľvek. Len väčšina svoj názor nepodporí logickými argumentami, tak ako ty. A prečo to robím? Prečo o svojom názore presviedčal Galileo, Kopernik, alebo Bruno? Máš pocit, že keď desať blbcov bude tvrdiť niečo, že musia mať pravdu???
Pozri, až začneš používať logické argumenty a tvoj názor bude mať hlavu a pätu, tak potom sa ozvi.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mohl by jsi mi vysvětlit tvou logiku v první větě? To víš, jsem rozumu mdlého, vařím z vody a spím ve tmě. To, čemu říkáš argumenty, nechápu. Jestli někdo jiný ano, mohl by mi to vysvětlit? Nerad bych umřel nepolíbený poznáním.

Jestli musíš přečíst celý článek nadepsaný "... seskok ..." s fotkou skorokosmonauta na IT webu, aby jsi zjistil že je to mimo hlavní zaměření, tak to možná nebude tak špatné se mnou.

A i když historii prd rozumím, tak mám mdlé tušení, že tebou jmenovaní velikáni - Galileo, Koperník, Bruno - měli neoddiskutovatelný přínos pro vědu. Jejich myšlenky byly podpořeny důkazy (pravda, někdy chybnými). Chceš se s nima srovnávat? Jaký přínos mají tvé příspěvky tady? Čím je máš podpořené - jen vlastním přesvědčením? Pak zapomeň na Galilea a spol a zaměř se víc na pannu Orleánskou nebo inkvizitora Maculana.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

niekde vravely, ze platit by mal aj rekord v dobe volneho padu, lebo ked skakal Kittinger, tak pouzival nejaky stabilizacny balonik alebo padacik, aby sa nedostal do nekontrolovanej rotacie. To zariadenie ho samozrejme aj brzdilo a teda mohol dlhsie padat. Felix zariadenie nemal a do rotacie sa aj dostal, nastastie sa z nej aj dostal.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

vidíš, tak teď si mi připoměl to, co jsem chtěl do článku ještě dát: právě to že kittigner měl malinký stabilizační padáček.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Pokud si pamatuji, tak to se Kittingerovi v některém pokusu stalo také a měl velké štěstí, že dokázal přistát. Proto tam později ten padáček dali, jejich cílem nebyly jen rekordy ale vývoj záchranného systému pro seskok z velkých výšek při případné poruše nosné rakety.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Největší perly ale padaly z webu blesk.cz ...
... Musíme tak dát blesku za pravdu pouze co se týče překonání rychlosti vzduchu: ve výškách, z nichž seskakoval, se rychlost vzduchu pohybovala kolem 30 km/h a tu jistě svým skokem překonal :-)."

To je teda perla na závěr. Co to je "rychlost vzduchu"???
Podle toho obrázku i v tom Blesku napsali rychlost "zvuku".

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

To nerieš. Rýchlosť vzduchu nebola v tej výške 30 km/h. To ja tvrdím. Ale to je na vedeckú debatu.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho obrázku možná, ale měli tam několik hodin "rychlost vzduchu". Nemyslím, že redakce musí každou kravinu co kdy Blesk publikoval dokládat fotkou, stačí jedna za všechny.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

"Co to je "rychlost vzduchu"???" Co na tom nechapete? Proste tam foukal vitr.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Video mi to ukazuje jako zablokované z důvodu porušení práv. Čert vem tyhle magory, přitom je to pro ně reklama.
Jinak je škoda, že se nahoře chvíli nezdržel. Právě záběry ze Simmonsovy mise, kdy strávil nad bouří několik hodin, byly v dokumentu o projektu Manhigh velice pěkné. Vzhledem k tomu, že vše bylo točené na film, by to nakonec mohlo být i v HD :-)

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

Maly komentar ohladom SpaceShipOne - nepatri to nahodou pod Virgin Galactic ? Viem, ze si vymienaju dake technologie, ale SpaceShipOne by mal patriť po Virgin.
A este mala zaujimavost o module Dragon - momentalne je zadokovany na ISS vykonavajuc svoju prvu ostru misiu(predchadzal mu testovaci let na ISS, ktory bol prakticky identicky iba neniesol ziadny naklad), zaujimave, ze pre hlavne media to nie je dostatocne zaujimave

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

No vidíš? A preto dali sem článok o udalosti, ktorá bola pred pár dňami a dávali ju skoro vo všetkých médiach. Dokonca aj na Diit. Preto zaviedli rubriku kosmonautika-a-letectvi, aby také pikošky ako ty si napísal odignorovali, lebo to nie je dostatočne "populárne". Stačí jednému skočiť a dobre, že nie je národný hrdina a Diit mu nepostaví pomník. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Taky by me vic zajimal ten Dragon nez tenhle skokan ... ale i tohle se vejde ...

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

"Red Bull Stratos nyní přispívá prověřením schopnosti záchrany vycvičené osádky z výšek kolem 40 km. Samozřejmě prozatím čistě teoreticky, vždyť i ostřílený expert Felix Baumgartner měl v první letové fázi problém s vlastní stabilizací a to prostě vyžaduje zkušenosti."

Při záchraně osádky se však nebudou snažit překonat nějaké rekordy, takže budou mít stabilizační padáky/stuhy/vaky.

Za článek děkuji. A tématu "kosmonautika-a-letectvi" by jste se mohli IMHO věnovat i častěji.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Tak rok zpět jsem sledoval dokumentární pořed právě o seskocích z bolónu, prováděných v USA před lety do vesmíru. Končilo to tím, že podobných výzkumů bylo více a s lety do vesmíru se na ně zapomělo. Takže ta bombastická masáž, co se oběvila mi jen připoměla v jaké době marketingu to žijeme.
Byl to nepochybně zajímavý výkon, ale skuteční pionýři v tomto směru tu byli před 50 lety.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Zajímaly by mě 2 věci, jak daleko ho to odválo s tím "modulem"/ jak daleko přistál - je fakt, že na křídle se dá relativně daleko doletět.
a druhá otázka, co se stalo s tím "modulem"? Nenašli jste to někde? Zkoušel jsem to hledat, ale asi zadávám špatný dotazy.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Modul přistál na padáku o něco později.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

video v clanku nejede ..prosim opravit

+1
-9
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.