Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Finská pobočka Microsoftu definitivně mění firemní obchodní strategii

Takhle to dopada, kdyz pustite americky fondy ke vetsimu poctu akcii evropsky firmy. Takovej fond si jako akcionar udela kalkulaci: MS akcie vs. Nokia akcie, domaci ekonomika vs. "vidlaci v Evrope" ... a konci to Elopem a tim co vidime. Akcionari si to risknou a kdyz to odskace Nokia, tak to bude na ukor MS a hlavne to nebude u nich doma.

Kdyby Nokia mela trochu soudnosti, tak si pro low level smartphony nechala Meltemi a jen ho striktne omezovala, aby se jim navzajem nezraly segmenty vyroby. A misto 10 000 lidi by jich vyhodili 9 700. Jenze to by akcie MS sly o par procent dolu, protoze Wallstreet Jurnal by v sobe mel: "Nokia zcela neveri v uspech WP", a to by bylo pratele pro takovy fundy drazsi nez pripadne znicit Nokii.

Tot moje fabulace o tom proc to takhle blaznive spiskaly.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si myslim, ze je to tim, ze kdyz nokla nedokazala ani v poslednich zachvevech sjednotit ani takovou vec jako datove kabely ..... vymyslela kraviny jako vlastni ROFL systemy .... zkratka neumela udrzet krok s dobou ..... tak nema v IT svete co pohledavat ....

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On ten jejich rolf system docela vyrazne podporoval i Intel a N9ka mela lepsi prodeje nez libovolna dnesni Lumie i přesto, ze v ty dobe uz lidi vedeli, ze je to mrtva platforma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jeste dodam, ze MS se evidentne chtel lacino dostat k vyrobci telefonu(HW) a mozna i znacce (ikdyz nokla, co je to za znacku, ze?), coz se mu vytecne povedlo. Ma vlastni OS, ma vlastni HW ... ze by konecne konkurence k iPhonu? Ja si myslim, ze v dnesni facebookove generaci maji velkou sanci uspet, proc by to taky jinak delali ze? Lidi budou mit osmicky na desktopu i v mobilu, budou nahravat bezmyslenkovite svoje data nekam do klozetu nebo kloudu a budou stastni (ostatne to uz davno delaji), ze se jim to objevi v obou zarizeni zaroven (pokud to MS neodflakne stejne jako gugl, ktery na co sahne, to vetsinou pose..). MS je jedna ruka s Intelem, tak by jsme se mohli konecne v telefonech zbavit pomalych ARMu, coz ovsem uz bylo MS i Intelem avizovano(fakt se tesim). Mohlo by to byt docela zajimave. Pokud nezaspi a budou nabizet i telefon s HW klavesnici, tak bych to videl jako logickou volbu po dosti nevyvedenem androidu. No a nebo si koupim jablicko a bude mi hej:)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

No ale na jablíčku o HW klávesnici také nezakopnete.X86 procesor do telefonu?Bože tak to by se vývojáři na X86 naučili programovat tak aby aplikace běhala na pár MB RAM a nežrala pokud jde o systémové prostředky malé děti.Ale na druhou stranu to můžete zkusit,prej k těm telefonům budou dávat slušivý baťůžek s baterií a na telefon vodní chlazení :-)).No trochu odlehčení snad neuškodí :-)).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Další puberťák, co má v kapse historickej Alcatel a tady machruje a kritizuje Nokii :D Ona je to v poslední době móda a každej kritik Nokie je "in" ;) - Nechci ti kazit iluze chlapče, ale 95% zákazníků kupujících si mobil nezajímá operační systém jejich mobilu (neví, co to je) - většinou vybírá cena a vzhled.
Nokia je stále vynikající značka. Ale jestli ti připadá lepší Apple, tak ti nikdo nebrání :D Alespoň, že nepropaguješ tu parodii na mobilní systém s názvem Android...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Ono je dost těžký Nokii nekritizovat, Elop měl postavit firmu na nohy, ale ta jde nezadržitelně dál ke dnu, akcie dál padají, prodej telefonů klesá a drží ho jen levné modely bez OS, mezi smartphony už má míň než 10% a to ještě většinu prodejů dělá Symbian který Elop nelogicky zaříznul v podstatě ze dne na den.
Windows Phone je sice v některých ohledech výborný OS, ale není to systém pro masy a ukazují to i prodeje. Co bude Nokia prodávat mezi levnějšími smartphony? Nokii 610? Ta dělá celýmu Windows Phone spíš medvědí službu, už teď je řada aplikací které na ní nejedou kvůli malé paměti a to má přitom cenu jak android střední třídy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Ja si troufnu tvrdit, ze MS a Nokla pujdou stejnym smerem jak Apple. Nevim jaky je dneska spread cen smartphonu, ale tipl bych si to kolem 7k - 10k no a na tuhle cenovku budou cilit. Nemuzou si dovolit exkluzivitu iPhonu za vic jak 15k. Co si ale muzou dovolit, je to nacpat nejlepsima technologiema, coz podle me udelaji. Sjednoti rozliseni, vybavu, jedine co se bude menit je vzhled, velikost baterky (to budou ty rozdily a vyhody od iPhonu). Pokud budou moct optimalizovat rozliseni aplikaci, funkce atd. pouze na jednu fixni HW platformu, zase to bude o necem jinem. Co je to bude stat navic? Jaky je rozdil mezi retina displejem a 800x600 v cene? 20 korun? Jaky je rozdil mezi 1GB a 4GB ram? Nula cela nula nic? Rozdil mezi kvalitnim fotakem a nejakym aususem s fixnim fokusem? Par desitek korun? Mozna stovka? Dneska fusujou do smartphonu i huaweie a podobni cinsti smejdi. Rikam, MS a Nokla do toho slapnou, vyrobi jednu platformu (na 90% x86, mozna pridaji podporu i pro ARM), optimalizujou pro to system, narvou tam co se do toho vejde a budou to prodavat za sympatickou cenu (rekneme 9k?). Budou se ohanet tradicne kvalitnim API, vyvojem pro .NET ve visual studiu, v pripade x86 kompatibilite s PC, trochu reklamy, neposrat synchronizace jak u androidu, pridaji vymenne kryty, barvicky a podobne nesmysly a success je zajisten:)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nechci ti kazit iluzi, ale pouzitelne smartphony mas od cca 3k, takze to rozpeti je spis 3-15k. A vetsina BFU pujde po mobilech do 5k...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

sni dal :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>>parodii na mobilní systém s názvem Android...

ano, v jednom mas pravdu. vas pubertaku je tu v diskuzi opravdu dost.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ackoliv s tebou v mnoha vecech nesouhlasim, musim rict, ze neco co popisujes by se mi moc libilo. Kdyby existoval za rozumny penize telefon s x86 architekturou, displayem aspon 1024 na sirku, 5+MP AF fotakem a HW klavesnici, a hlavne vydrzi delsi nez 4 dny, tak bych mozna konecne koupil neco jinyho, nez moji starickou 6310i, kterou dodnes nosim a funguje bezvadne.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenze x86 na 4 dny je vazne na batoh s baterii ...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Pitomci. :-/ Meltemi vypadalo, že by je mohlo trochu zachránit a nabídnout jim možnost nějak přežít tu tzv. "transformaci". Ale jak se na to dívám z většího odstupu, ono to asi není ve stavu, kdy by to mělo nějak vydělávat, ale má to celé jiný účel. Protlačení WP je jedna věc, o záměrném snižování hodnoty společnosti můžeme spekulovat a proč to někdo chce je úplnou záhadou, protože dnes jsou jakékoli seriózní investice do Nokie prostě "junk" - a to i ve smyslu odkoupení celé společnosti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To cenné co Nokia má je hromada patentů, to už pak MS nebude na androidu vydělávat 15 dolarů za kus ale mnohem víc (poplatky z androidu vydělávají MS víc než prodej WP mobilů).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Otázkou je, kolik na těch patentech vyděláš, aby se ti to teď vyplatilo, musí to být za čtvrtletí miliarda EUR, ohledně toho jsem mírně skeptický.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Boha to sou dutohlavové!!! Kdyby udělali Nokii s Androiden tak do toho ihned jdu, ale takhle? Taková krásná značka to byla...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro mě je hlavní průser, že Windows Phone nepodporuje Multitasking. Dle mého názoru je to asi největší zabiják celé platformy.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To je nejaka kravina ne? No, spis urcite. Pocitam, ze to tam bude fungovat jak treba na androidu, ze aplikace v pozadi, co nepotrebuje byt aktivni se uspi ..... vsechny ostatni pobezi soubezne. Jako ano, tohle je vhodne pro BFU, me nejvic vyhovovaly WM6.5, tam si clovek zavrel co chtel a mel nad tim kontrolu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.