Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Firefox bude spouštět pluginy jen na vyžádání, nezbytná nutnost, nebo pruda?

Ha, vidím screenshot z Komerční Banky! Podařilo se někomu dostat v poslední době z Firefoxu do KB-bankingu? Problém je, že na stránce s přihlašováním ta ikona blikne tak rychle, že se nedá stihnout plugin povolit a stránka se hned redirectne do průvodce, protože zjistí, že Java nefunguje. Je to peklo, ale po letech jsem zase musel pustit MSIE / Safari, jen abych se podíval na vlastní účet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Zkus NoRedirect plugin pro FF ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych raději změnil banku! :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

+1

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ja to resil pres about:config a upravou nastaveni - povoleni spusteni deravych pluginu. bohuzel po automaticke aktualizaci se to prenastavilo zpet a musel jsem to delat uz podruhe

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já třeba pod Linuxem IE nespustím. Ve Firefoxu to sice můžu odblokovat, ale už mi s tím bastlem od Komerční banky došla trpělivost. Sám jsem změnit banku dávno, tyhle věci jsem musel řešit manželce. Nyní jsem ji postavil před rozhodnutí: buď změní banku nebo bude bez internetbankingu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vzhledem k tomu, že mám 64bit javu, tak jediné co funguje - a funguje, je 64b ie9.
Na druhém počítači s 32b javou se přihlašuji přes operu - tam FF nefunguje taky.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Ja tento pocin len vitam. Doteraz som pouzival noscript na blokovanie kadejakych podobnych zhovadilosti. Ak pridaju este aj automaticke blokovanie flashu, tak bude dobre. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Volbu vypnutí/zapnutí pluginů obsahuje Opera již pěknou řádku let. A Firefox se k tomu dohrabal až teď. Jsou tedy kabrňáci.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co to meleš za kraviny? Zapnutí/vypnutí je tam od doby, kdy se pluginy daly instalovat a to je kua daleko před umouněnou Operou

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

On měl asi na mysli zapnutí pluginu na vyžádání. Tu Opera má už hodně dlouho.
Je jasné, že zapnutí/vypnutí pluginu je tu od samého počátku (Opera v té době také byla) a dnes to zvládá kdekdo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Opera měla pluginy až po Firefoxu a možná až i po Chromu ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Není plugin jako plugin. To o čem ty mluvíš jsou uživatelské rozšíření, nikoli pluginy.
Pluginy (zásuvné) jako takové, a o kterých se zde také píše, jsou systémové rozšíření, mezi kterými jsou například flash, java, silverlight, pdf apod. A v tomto měl Opera od samého počátku podporu. Tedy ještě z dob, kdy neexistoval Firefox ani Chrome. Opera je tu hezkých pár let (jeden z prvních od roku 1994). Kdyby toto za tu dobu nepodporoval, tak by už dnes neexistoval.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak jo, Firefox se tehdá jmenoval Netscape, ale pluginy (alá flash) měl taky. Je fakt, že tekrát ta Opera byla ještě na úrovni (resp. nad úrovní), ale pak zaspala právě díky těm "uživatelským rozšířením"

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Firefox se tehdy nejmenoval Netscape. Firefox je samostatná vývojová větev a jako takový vznikl před nedávnem a mnohem později než Opera nebo Netscape. A s Netscape nemá nic společného. Jen to, že od něj přešlo pár lidi z Mozilly. Po programové stránce s nim nemá nic společného, pač Firefox od začátku používal nový engine Gecko, které Netscape nemělo (sice mělo, ale až po uvedení Firefoxu).
Pokud to chceš takto komolit, tak mohu totéž klidně říci, že Chrome se tehdy jmenoval Safari.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Firefox vznikl později a drze vykradl všechny dobré funkce z Opery. Jen diletant používá Firefox nebo Chrome, protože si nedokáže uvědomit, že to nejsou prohlížeče, ale vykrádači osobních dat z počítače.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímavý názor. Dokažte, prosím, své tvrzení o Firefox a Chrome jakožto vykrádačích osobních dat.

Vzhledem k tomu, že má Firefox kompletně otevřené zdrojové kódy, neměl by to být pro Vás problém. Stačí uvést odkazy na konkrétní zdrojové kódy.

U Chrome je trošičku nepříznivější situace, kdy na základ v podobě otevřených zdrojových kódu Chromia jsou nabaleny uzavřené zdrojové kódy od Google, ale Vy si určitě poradíte, pokud nechcete, aby Váš komentář byl pochopen jako planý žvást.

Když se podívám na Váš komentář z jiného úhlu pohledu, tak mi připadá, že se zastáváte Opery, která vykrádač osobních dat bezpochyby není. Pokud jsem si tento Váš názor vyložil správně, bylo by také vhodné jej dokázat, ale už to bude o dost těžší, jelikož Opera má, bohužel, uzavřené zdrojové kódy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Richmond si tady hraje na vševěda, ale když vznikla Opera, tak ještě neexistoval.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Říct (napsat) můžeš, ale větší kravinu sis opravdu vymyslet nemohl :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Kravina to je, ale ta tvoje také. Engine Webkit se poprvé objevil v prohlížeči Safari. Chrome pak využil jeho potenciálu a vytvořil si vlastní prohlížeč. Nepřipomíná ti to něco? Mozilla měla v té době vlastní prohlížeč - Netscape. Jenže pár lidi se rozhodlo si udělat vlastní prohlížeč - Firefox.
Takže pokud ty tvrdíš, že Firefox=Netscape, tak z předchozího odstavce lze vydedukovat, že Chrome=Safari. A pokud píšeš, že to druhé je kravina, tak to první musí být zákonitě také.
A abych dodal perličku na závěr. Mezi Firefoxem a Netscapem žádná vazba není. Ale u Chrome už ve skutečnosti vazba na Safari je. Stačí se podívat na UA string prohlížeče Chrome. Třeba u mě: Mozilla/5.0 (Windows NT 6.1; WOW64) AppleWebKit/537.17 (KHTML, like Gecko) Chrome/24.0.1312.57 Safari/537.17. Pokud umíš číst, tak hned vedle sebe vidíš jak Chrome, tak i Safari. Takže de facto vlastně mluvím já pravdu, že Chrome=Safari. Ale oba víme, že tomu tak není, že Chrome a Safari si jdou vlastní cestou. Tak to samé se dělo i tehdy. Firefox si šlo vlastní cestou a s Netscapem nemělo nic společného.

No nic. Končím. Dál už nebudu reagovat. Jak už jsem byl upozorněn, jsi "expert" a s nimi se není radno zahrávat. Jen bych ti doporučil si nejdříve udělat domácí úkol, než něco vyplivneš ven. Já nemusím, pač sám jsem zažil tehdejší slávu Netscape a poměrně dlouhou dobu ho i používal.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já asi né (tehdá ještě na dialupu). Taky nechápu proč bych měl dělat rovnítko mezi prohlížeči jenom na základě user agenta - to už pak rovnou můžu napsat, že safari je iéčko :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

http://en.wikipedia.org/wiki/Netscape_Browser - "Netscape 0.5.6 based on Firefox 0.9.3"

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

OMG!!! Když už toto vytahuješ, tak si to raději přečti pořádně! Navíc nevím, který blbec tam dodal to blbé číslování a porovnávání, které je evidentně nesmysl.

While Netscape Browser's version numbers start at 8, it is based on Mozilla Firefox, whereas Netscape 6 and 7 were based on Mozilla Application Suite, itself a complete rewrite of the codebase developed in versions 1 through 4 - Netscape Navigator and Netscape Communicator.

Netscape použil engine Gecko až od verze 8 (v roce 2004, tedy krátce poté, co vznikl Firefox). Takže "Netscape 0.5.6 based on Firefox 0.9.3" je mega blbost. Předtím to byl klasický prohlížeč založený na Mozille. A ten vznikl už v roce 1994. Tak jak proboha může být Netscape založený na Firefoxu, když tehdy žádný Firefox nemohl existovat?
A k samotnému počátku. Firefox vznikl ještě předtím, než Netscape 8 přešlo na Gecko, takže Firefox není přejmenovaný Netscape. Firefox vznikl v době, kdy vedle samostatně existoval i Netscape. Takže za žádných okolností nemůže Firefox nijak navazovat na Netscape.

Ještě jednou a naposled. Firefox NEMÁ s Netscape VŮBEC nic společného. Tak si to konečně uvědom. Porovnáváš hrušky s jablkama. Proto jsem také ironicky porovnával Chrome se Safari. Protože ty také spolu nic nemají společného, krom enginu Webkit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak to, že nemá vůbec nic společného? Vždyť ty sám jsi uznal, že někteří programátoři před koncem Netscapu přešli k Firefoxu. To, že má stejný engine nemusí automaticky znamenat, že to dělají stejní lidé, zrovna tak je jedno jak se hlásí ua. Je fakt, že když se na to podívám zpětně tak mě připadá, že si na té wikipedii někdo posunul "desetinnnou" čárku což by potvrzovalo i tohle http://ilias.ca/MozillaNetscapeRelationship (zejména bych ti doporučil přečíst 5. bod, 2. odstavec - aha, že by to samé mělo vyjít jako další Netscape? Tedy nebýt toho, že to AOL položil)

Nevím jestli to hodláš popírat donekonečna, ale podle všeho to vypadá, že Netscape s Firefoxem má společného mnohem víc než tvrdíš ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jako program nemá Netscape a Firefox nic společného. Že Firefox vytvářeli lidé, kteří původně pracovali na Netscape nic nemění. Firefox je samostatná větev, která nikdy nevycházela z Netscape.
Copak jsem někde tvrdil, že Chrome a Safari dělají stejní lidé? To spojení jsem ve všech případech bral jako narážku na to, jak ty jsi uvedl že "Firefox se tehdá jmenoval Netscape". Což je holý nesmysl.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Mozilla code was stable enough to release as a Netscape branded end-user product... With Netscape being a vendor of the Mozilla code, they can customize it how they want, as well as add additional components developed through closed source development paid for by Netscape." Co konkrétně na tom nechápeš?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

What? Co tohle má co společného s Firefoxem? Já v tom nevidím žádnou souvislost. Mám pocit, že překrucuješ fakta. Netscape byl prostě ukončen. Nepřešlo na Firefox nebo tak něco. Prostě tečka bez nějakého pokračování. Že Mozilla pak dala přednost Firefoxu je ale jiná kapitola.

Raději už končím, pač každý máme různé pojetí o tom co je co. Já budu tvrdit, že nemáš pravdu a plácáš nesmysly, a ty pro změnu budeš tvrdit, že nemluvím pravdu.
Tímto se ale nevzdávám boje, jen to ukončuji, protože bychom se jen neustále navzájem hádali a to nemám za potřeby.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Sorráč, že se vám do toho míchám, ale mé neodborné zkušenost z dob sahajících do DOSu 3.0 mi říkají, že Netscape technicky vzato ukončen nebyl, jen se přejmenovával. Pokud si vzpomínám, cosi jako Netscape Navigator byl svého času (90. léta) drtivě dominantním prohlížečem, než ho později vytlačil IE.

Netscape Navigator se později vyvinul v Netscape Communicator, který obsahoval i haldu dalších aplikací (z nejznámějších WYSIWYG HTML editor a mail klient) později se z toho stala v podstatě tatáž sada aplikací nazvaná Mozilla Suite, jejíž základ sloužil pro vytvoření Firefoxu coby opět samostatného prohlížeče bez přidaných aplikací jako HTML editor či mailový klient (z něho se stal samostatný Thunderbird). Pokrevním pokračovatelem Mozilla Suite byla a dodnes je SeaMonkey. V roce 2005 se pak objevil Netscape 8, který byl pro změnu postaven na základech Firefoxu 1.0 a přežil až do roku 2007 coby Netscape 9, pak skončil úplně.

Jestli jsem se spletl, někdo mě opravte, chcete-li něco upřesněte, ale takhle zhruba si to pamatuju (dělal jsem jak s Netscape Navigatorem, tak s Communicatorem, i s Mozilla Suite a pak SeaMonkey, odkud jsem přešel na Chrome, o Firefox-based Netscapech jsem jen psal na CD-R serveru a trošku jsem je při té příležitosti zkoušel, v zásadě nebylo moc o co stát).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To co píšete je pravda a takto to bylo. S tímto souhlasím. Jen jsem označení Netscape použil univerzálně pro všechny varianty Navigator, Communicator apod.
Jen si nejsem jistý, zda Mozilla Suite byl použit jako základ pro Firefox. Firefox byl od začátku brán jako úplně nový prohlížeč postavený na zelené louce. Což dokládá i fakt, že u něj byl poprvé použit engine Gecko. Mohl se inspirovat z Netscape, ale to je tak asi vše.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

FF skutečně vzešel z Mozilla App Suite. Nějaký čas byly některé doplňky pro tyto prohlížeče dokonce kompatibilní (jiné zase nikoli kvůli odlišnostem, které mezi oběma prohlížeči vznikly)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

FF vznikl z browserové části Mozilla App Suite. Z té samé části, ale jiného týmu - jeden pracoval na samostatném browseru a druhý pokračoval na kompletním balíku (proto dvě odlišné jména). Poslední verze Netscapu (8-9) používaly právě Gecko vyvíjeném pro FF a byly de facto jen přeskinované. Co se "podezřelé" Wiki týče tak zde http://www.andrewturnbull.net/mozilla/history2.html je vidět, že se verze hlásily jako 0.5.6 - není to Netscape 5, ale Netscape 8

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to přidat whitelist stránek, kde by pluginy fungovaly. Třeba ta prekérní komerčka.

BTW, všem vřele NEdoporučuju bankovní dům, který ještě dnes používá IB s client-side kódem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S funkcí "Click to Play" pro všechny pluginy mám dlouhodobé zkušenosti z Chromia, kde jí k dokonalosti stále chybí ten pomyslný krůček. Uvidíme, jak se s ní nakonec poperou vývojáři Firefoxu. Každopádně chválím jejich rozhodnutí a v některých bodech lepší implementaci. Budiž Chromium Firefoxu a Firefox Chromiu příkladem, ale jen v dobrém! :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Firefox mi teď hlásí diit.cz jako útočnou stránku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

ufff, koukám, že nejsem sám...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Uuuuu diit.cz, web který nahání strach i Googluuuuu. 0:)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ano, diit.cz i cdr.cz jsou označeny jako Attack Site. Ale když kliknu na podrobné informace, jsou všude nuly, takže nechápu, proč tu výstrahu zobrazuje.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Protože má v evidenci, že to dříve nebezpečné bylo (a dnes odpoledne tomu tak skutečně bylo). Takže prostě pro jistotu. V tomhle mě ty prohlížeče neuvěřitelně s**ou (sám v prohlížečích na svých počítačích interní antimalwarovou kontrolu vždy vypínám).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Zajímalo by mne, kdy jste tuto potenciální hrozbu odhalili, jak rychle jste na ni zareagovali a proč jste o ní neinformovali dříve než po upozornění čtenářů. Tímto jednáním v mých očích úroveň DIIT a CDR klesla o pomyslný stupeň.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

První problémy jsme zaznamenali plus několik minut před tím, než nám došly první maily od čtenářů informující o problému. To bylo v momentě, kdy nás náš web přesměrovával jinam a objevovaly se žádosti o spuštění Javy. Víceméně to byla náhoda, že jsme si toho všimli, protože taky jsme nemuseli zrovna s naším webem pracovat a mohlo to skutečně nadělat skutečně paseku.
Jakmile nám došlo, že jsme napadeni a že jde o průšvih, hlásili jsme to našim programátorům. Nevím, jak dlouho trvalo lokalizování problému a odstavení napadené služby, ale bylo to poměrně brzo, protože pokud vím, Google nás začal nedoporučovat až v momentě, kdy už jsme hrozbou nebyli.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Díky za nepřesné odpovědi na mé první dvě otázky. Čekal jsem dva časové údaje a místo toho bláblábá. Má chyba, že jsem poslední, a pro mne nejdůležitější, otázku uvedl nepřesně. To teď napravím a doufám, že se mi dostane uspokojivé odpovědi.

Proč jste o potenciální hrozbě neinformovali čtenáře dříve než po upozornění čtenářů zde v diskuzi?

Nikdo už nezmění (ani nezakecá) fakt, že jste zareagovali neadekvátně. Ihned po odhalení hrozby jste měli v krátkém článku informovat čtenáře, což se bohužel nestalo. Místo toho jste informoval čtenáře zde v diskuzi po několikahodinové prodlevě a v momentě kdy, jak jste sám uvedl, hrozba již nebyla aktuální.

Přeji Vám, ať se ponaučíte a příště je Vaše jednání již příkladné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Kdyby vám někdo svěřil dítě k opatrování a ono vám spadlo do vody, taky byste šel nejprve rodičům oznámit, jaký problém nastal, a pak až byste ho šel řešit? ;)

PS: Pokud se vám jakákoli reakce zdá neadekvátní, pak jste na špatné adrese. Já nemám nejmenší potřebu jakoukoli lepší reakci vymýšlet, protože to nic nevyřeší. Co se stalo, se stalo, pyšní na to nejsme a jestli si z něčeho budeme chtít vzít ponaučení, pak si ho zcela jistě vezmeme.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tímto chabým přirovnáním chcete vážně ospravedlnit své chování? To jste mne opravdu zklamal. Kdybyste aspoň uznal chybu a omluvil se, ale na to jste až příliš arogantní.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ono to není až tak úplně chabé přirovnání, jako spíše obrazný popis toho, jak jsme se k danému problému postavili. Nejsem si jist, zda mě překvapuje, nebo ne, že jste to nepochopil.

Jestli chybou bylo to, že jsme vás neupozornili na to, že se na našem webu nacházel bezpečnostní problém, pak bych se asi omluvit měl, ale neudělám to. Víte proč? Protože vynucená omluva by stejně nebyla upřímná (i kdyby mě soud donutil se za něco omluvit, neudělám to). Já to nepovažuju za takový problém, abych se za něj musel omlouvat. Jó, jestli skutečně byl z našeho webu někdo napaden malwarem, tak za to bych se chtěl opravdu upřímně omluvit, a to i přesto, že chyba byla v takovém případě na obou stranách.

A že jsem arogantní? Inu, každý jsme nějaký, vy zase podle mě věci moc řešíte :).

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

CHROMIUM
------------------------------------------------------------------------------------
Webové stránky, které chcete otevřít, obsahují malware.
Chromium dočasně zablokoval přístup ke stránkám cdr.cz.
I když jste tyto stránky v minulosti bezpečně navštěvovali, nyní mohou velmi pravděpodobně nakazí váš počítač malwarem.
Malware je škodlivý software, který způsobuje například odcizení identity, finanční ztráty nebo trvalé smazání souborů.

Co jste tam soudruzi z CDR/DIIT provedli ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nejspíš někoho vyprudili tímto článkem. A tak se jim ten někdo za to odvděčil zařazením diit.cz do do seznamu nebezpečných stránek. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vypadá to jako blbá shoda okolností, nicméně skutečně jsme byli chvíli nebezpeční. Cosi k nám proplulo, víme kudy, příslušná část je v tuto chvíli vypnutá, takže nebezpeční bychom být již neměli, jen si to ještě nějaký čas budou ty multiinteligentní prohlížeče myslet.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jak dlouho od žádosti trvá, než to odblokují?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To se pozná. Už jsme si naklikali prověření všech webů, které jsme měli napadené.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Takže pár hodin. Pohoda.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No tak hlavně, že tu googlu hodně lidí drží palečky :D Ten až se jednou fakt šprajcne tak budete na MS vzpomínat jenom v dobrým ;)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.