Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FirePro V3900, levná profi grafika od AMD

Muzete mi nekdo vysvetlit jakym zpusobem se na takove karte provozuje 5 monitoru? A jake je maximalni rozliseni pro kazdy monitor pri takove konfiguraci?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Buďto je třeba display-port hub (provozuje se úplně stejně jako třeba USB hub) nebo monitory s podporou "daisy-chain" - tedy že monitor nemá jen vstup, ale i výstup, ke kterému se dá připojit další zařízení (a takhle zřetězit, kolik jich je třeba). Maximální rozlišení by se asi muselo vypočítat - při menším počtu by to 2560×1600 dalo, při více monitorech by asi výstupy byly omezené na 1920×1xxx.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jsou natrhu na trhu i jine nez apple monitory s "daisy-chain" ?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

3 monitory jsou připojené přes DP MST hub, 2 monitory přes rozbočku z Dual-DVI na dva Single-DVI. Tedy teoreticky - jak píši v další poznámce, MST hubů je jaksi nedostatek a prý jsou drahé. Tedy úplně nejdražší, protože dosud neexistují.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To, že DP MST hub neexistuje, nebrání samozřejmě ATI/AMD, aby o tom už několik let nemluvila jako o hotové věci. Přesně stejně to bylo s akcelerací dekodérů videa, kdy o tom jejich marketing blábolil od X800. Realitou se to stalo až asi o 5 let později, s příchodem HD4000 (samozřejmě s tím, že tam to funguje zkripleně, lépe v HD5000 a podle 5 let starých slibů až u HD6000). Plně to bude chodit, možná, až v HD 7000, pokud to tedy udrží v ovladačích - dosud bylo zvykem, že jim to z některých release driverů záhadně občas vypadlo.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Přesně stejně to bylo s akcelerací dekodérů videa"
Akcelerace dekódování videa je podporovaná už od 90. let. Nemyslel jsi něco jiného?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-) To celou dobu píší, ale není to pravda, jak jsem popsal. Dělal jsem dekódování pro CCTV digitální systémy, tak jsem se s tím trápil skoro 10 let. Až do HD4000 fungovalo (částečně) jen MPEG2, pak přidali H.264 (některé profily), nakonec (HD5000) MPEG4 ASP. Teprve v HD6000 je podporováno více profilů H.264 a MPEG4 ASP. No a problém je také s počtem akcelerovaných streamů, typicky fungoval jeden až dva. Později 4 současně, záleželo na release driveru (v jednotlivých verzích podpora přibývala a zase ubývala, takže třeba jedna verze uměla 4 streamy současně, další jenom dva - plus tam třeba navíc nefungovala podpora multimonitorů - dekódovalo to jenom na primárním). Stejný zmatek generovala ATI/AMD v GPGPU akceleraci. ATI Stream, ATI CTM, to byly (proti CUDA) jenom vzdušné zámky. Nakonec, každý si může zkusit pustit nějaky DXVA dekodér, třeba z MPCHC a podívat se.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kromě toho, dlouhou dobu ATI/AMD dávala podporu pro dekódování jenom Cyberlinku a pár dalším firmám, takže hw dekódování MPEG2 chodilo jenom v PowerDVD, Neru, .... Do zavedení DXVA scházel standardní interface a ATI/AMD nic nepublikovala. Takže o nějaké podpoře se dalo mluvit až s nástupem DirectX10, tedy na Vistách (daly se zpětně na XP instalovat nějaké knihovny, které to umožnily). A podporované bylo pár věcí z MPEG2, zdaleka ne všechno - IDCT, motion estimation, konverze barevných prostorů a to bylo tak vše. Změna k lepšímu nastala až s Windows 7, HD4000 a HD5000.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Má to také 10-bitů na barevný kanál (samozřejmě jenom na DP výstupu), tedy 30-bitové barvy, jako V4900 ? Mám totiž dojem, že NVIDIA podporuje high colors až od vyšších modelů. Dělám černobílé fotky, tak jsem kvůli tomu koupil V4900 a EIZO panel s 10-bit barvami přes DP. Funguje to přes OpenGL (jinak samozřejmě ne - winy nemají podporu) ve Photoshopu a Zoneru 14. Plus v programech portovaných z Linuxu, co jedou ven přes OpenGL. Nebo přímo v linuxu, když se postaráte.
Ohledně více monitorů, jdou 3 z jednoho DP, ale musíte mít mýtickou krabičku jménem DP1.2 MST Hub (Multi-Stream-Transport). Jediný problém je, že zřejmě existuje pouze ve fantazii AMD, nikde jsem to reálně neviděl. DP chainy mají co vím jenom Apple monitory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.