Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Krátce: Fotky nového Threadripperu a první specifikace unikly

Všeho nechám a běžím pro 32 jader do desktopu.
A teď vážně, je mi to úplně fuk kolik to stojí, mě stačí do 8 jader beztak se to většinu času fláká.

+1
-19
-1
Je komentář přínosný?

A mojej babke stacia 2 jadra s HT - vypovedna hodnota tohoto vyroku sa rovna podobne ako u teba uplnej nule.

+1
+24
-1
Je komentář přínosný?

Vy asi nevíte jak funguje uvažování lidí že? Ano Threadripper si koupí jen hrstka lidí, ale marketingová hodnota toho že mají něco tak výkonného prodá mnoho těch vašich 8 jader.

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Marketingová hodnota toho je tak možná na skupinu jako Vy. Když se podíváte na 10 nejprodávanějších počítačů na CZC a Alza, více jak 6 jader tam není. I ty nejvíc zatracovaní borci jako Redmax nebo pan Crha už ví, že je to k hovnu. Za nás se říkalo, čim víc čárek tim víc Adidas dnes by se to dalo parafrázovat.
Jediný efekt který to bude mít, že SW bude ještě náročnější na výpočetní výkon ale uživatelská zkušenost bude pořád stejná.

+1
-17
-1
Je komentář přínosný?

sestavy si z 90% kupujou lidi co vubec nemaj sajnu, co si vlasne kupujou.. realita retailu v nemecku: nejprodavanejsi procak intelu: osmijadro, druhej nejprodavanejsi procak amd: osmijadro.. no a dvanactijadrovej r9-3900x od amd se prodava vic jak vsechny ctyrjadra amd dohromady..

https://cdn.wccftech.com/wp-content/uploads/2019/11/AMD-Marketshare-Mind...

fakt jako nemuzes soudit ostatni a tvrdit, ze kdyz ti na prehravani porna staci dvoujadro, tak to musi stacit i vsem ostatnim a osmijadra jsou k hovnu..

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

No vidite...

A ja znam nekolik lidi, kteri se na TR uplne tetelili. Delaji doma na nekolika projektech a tolik jader bezproblemove vyuziji. Ruzne virtualky, aby zajistili kompatibiltu se systemy, kompilace, atp.

Neni nad to, kdyz vam uloha co by na 8 jadru zabrala celou noc zabere jen hodku a jeste vedle toho muzete parit RDR2 a system to da uplne s prehledem :D

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

A to to nepopadá? Asi mají Windows 7 ;)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Windows 7 nejsou nutností. Nabízí se hraní přímo pod Linuxem s např. Steam/Proton (v současnosti kompatibilita zhruba s několika tisíci hrami (určenými primárně pro Windows ), či virtualizace Windows s PCIe passthrough (VM s Windows přistupuje k vyhrazené grafické kartě) prakticky bez omezení (až na hry nesnášející virtualizaci .. z důvodu anticheatingu?).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Ale za tento stav nemůže AMD ani Microsoft. To Intel zatvrzele zůstal několik let na 4. jádru maximálně v desktopu. Proto je taky tolik mizerně optimalizovaného softwaru.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

To neni kvuli Intelu ale kvuli tomu, ze psat kod optimalizovany pro multithreading (zejmena pokud to neni male jadro nejake vypocetni ulohy, ktera se da rozdelit na disjunktni casti ale jedna se o nejaky komplexni algortmus, kde vice casti pracuje nad stejnymi daty a kazda dela neco jineho) je tezke takze to umi malo lidi takze to je drahe. V nejake prednasce o Rustu se vyskytla spekulace, ze mene nez 5 % programatoru v zivicich se C++ ma mentalni schopnosti pracovat na velkych multithreadovych projektech. Podle me to je optimisticky odhad. Pomerne znama ja tato znacka povesena na zdi ve Firefoxu: https://bholley.net/images/posts/thistall.jpg . Cara je chytre umistena 1cm vyse, nez je vyska nejvyssiho zijiciho cloveka. Asi proto, ze pokusy o paralelizaci nekterych kusu parseru CSS a HTML napsanych v C++ byly mnohe... ale vsechny selhaly.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

I když je úloha problémově(vůbec) paralelizovatelná stále je tu naděje na paralelní zpracovávání více takovýchto úloh současně. Otevření n-záložek v prohlížeči by přece mělo být možné vykonat paralelně na n-jádrech.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je. Ale clovek jako na potvoru ceka na tu jednu jedinou, na kterou zrovna kouka a ty, co se nacitaji na pozadi jsou mu putna.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to case by case.. vem si treba driv ripovani CD jako ukazkovy priklad. Z pohledu softwaru je to jeden balik dat, ale da se rozdelit na casti odpovidajici treba pisnickam. Takze se da 'jednoduse' paralelizovat X pisniceck = X simultane spustenych threadu. A ze serioveho casu Xpisnicek na zpracovani se ti stane 1nejdelsi pisnicka, za kterou se to da zpracovat. A kdyby nekdo chtel, da se jit dal a rozdelit i pisnicky..ale na co. A to je dalsi bod..pokud dnesni ST vykon staci, na co se snazit neco dal paralelizovat.
Pak budou ulohy, ktere budou vyzadovat nejakou synchronizaci tech threadu, protoze se treba mohou vzajemne ovlivnit.. tady je to horsi.
Nicmene deleni uloh na jednotlive podskupiny, ktere se daji vicemene samostatne zpracovat dava velky potencial pro MT a neni z pohledu systemoveho navrhu nijak extra narocne. Osobne jsem takovych zpracovani velkych objemu dat, kdy se paralelne spoustelo i desitky instanci (pokud stihala sit a DB server) delal nekolik a zvladnout to neni problem. Staci trochu zkusenosti, schopnost si to systemove rozvrhnout a lehky tik v oku :))
Vysledkem jsou casove uspory, ktere jsou jakymkoliv hyper ST nerealizovatelne ani za 10 let...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No jo, kdyby tak existovaly i jiné jazyky než C++...ale to je přece utopie. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A ještě prosím tůdlencten ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tutaj, tadýk?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tůrums tůrům tůtůtů

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

20 deka šedesátičtyjádra prosím... Je to 25 deka můžu to tak nechat? ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

a chudak intel zase ostrouha

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ty ceny 24c 1399US$ a 32c 1999U$ (pokud platí) z prezentace Roberta Halecka pro Tr 3960X a 3970X jsou sice vyšší než bychom si přáli, ale asi to odráží logický růst sebevědomí AMD a jejich bezkonkureční postavení na špici HEDT. S novými cenami za 18c se tak dostaneme do situace kdy AMD bude mít horší poměr cena/výkon, což tu myslím již dlouho nebylo (+50% vykonu, +100% ceny).
https://youtu.be/SEEyfstGBgU

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

> Ty ceny 24c 1399US$ a 32c 1999U$ (pokud platí) z prezentace Roberta Halecka pro Tr 3960X a 3970X jsou sice vyšší než bychom si přáli

Vyssi ? 32c TR proti predchozi generaci zdrazel o dve stovky, tj ~10 procent. Vykon jeste nezname, ale osobne tipuji ze narust vykonu bude *minimalne* tech 10%. Takze realne pomer cena/vykon bude +- stejny nebo lepsi. IMO si tady fakt neni na co stezovat. Kdyz se podivam na Nvidii (2xxx generace sla s pomerem cena/vykon do pr***) a Intel, tak muzeme byt radi ze alespon jedna firma drzi cena/vykon mezi generacemi. IMO se to ale bude dal zhorsovat.

> S novými cenami za 18c se tak dostaneme do situace kdy AMD bude mít horší poměr cena/výkon,

Kde konkretne vidis horsi pomer cena/vykon ? Novej 16c TR ve specifikacich nevidim. Starej 2950X ma cenu 889; 18c Core i9-10980XE ma byt za $979. I kdyby novej 16c TR zdrazel, moc velky rozdil tam nebude, navic buhvi jestli se AMD bude vubec obtezovat s 16c TR, kdyz bude mit 3950X-ko.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

>Vyssi ? 32c TR proti predchozi generaci zdrazel o dve stovky, tj ~10 procent.
Já jsem záměrně nepoužil slovo zdražil, pouze že cena je vyšší než v jakou řada ostatních doufala. Druhá generace Threadripperu cenu při stejném počtu jader udržela, nebo byla dokonce nižší (jsem přes dva roky spokojeným uživatelem 1950X). Pokud jsem se dříve k ceně nových Tr vyjadřoval tak jsem ji očekával zhruba v této výši (právě díky pokroku, osamocení v čele HEDT pelotonu a srovnáním s cenovou hladinou EPYC 7002).

>Kde konkretne vidis horsi pomer cena/vykon ?
AMD srovnávalo v grafech výkon s dosavadním 18-core Intelu. Nárust výkonu 3970X v prezentaci vůči němu vyjadřovali (dle testu) mezi cca 50-80%. Při ceně dvojnásobné 1999$ proti 999$ je tedy logicky poměr výpočetní výkon/cena u Tr 3970X horší. Ale výpočetní výkon není vše, je to masivní nárůst IO jehož hodnota se nedá k X299 vůbec poměřovat (72x PCIe 4.0 versus 48x PCIe 3.0?).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> muzeme byt radi ze alespon jedna firma drzi cena/vykon mezi generacemi
Vyrovnany pomer cena/vykon mezi generacemi ale neni zadna vyhra. Kdyby tomu tak bylo od 8086 tak mame dnes procesory za miliardy ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se to zajídá nám nakonec prakticky převedla NVIDIA s 2080Ti vůči 1080Ti. Nárůst výkonu i ceny cca 50%. Akorát přitom nějak pozapoměli vynásobit i velikost framebufferu z 11GB na 16GB. ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Poličkový mazlík :D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jé loot box!

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Kolko minusiek som dostal, ked som dva tyzden dozadu povedal, ze AMD zdrazi... A hen :D

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

AMD nic nezdrazilo, naopak nabizi pri 3 generaci procesoru ThR 2x tak velkou L3 cache, s tim vykonnejsi architekturu Zen 2 a PCI-Express 4 generace, jestli ty je to malo honem si kup od Intel-u to jeho 18 jaderne Core i9 - 9980XE ktere ti nabidne o 14 jader min(vuci 32 v roli ThR), mnoho der, vyssi zravost, zakladni desky rady X299 kde si za NVMe RAID musis jeste samostatne doplacet a to vse za uzasnych 2100€, honem si to kup nez to zlacni inteligente, nebyt AMD dodnes kupujes intelí ctyrjadra za 480€.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Epyc 7502P (32c) má snad cenu 2500US$, takže je jen cca 500US$ gap pro případné WRX80 modely (pokud tedy tyto "octa-channel/RDIMM?"platformy vubec budou existovat a CPU pro ně se budou lišit). TRX40(TRX80?) je bohužel asi omezena na 256GB (unbuffered 64GB DIMM DDR4 snad na trhu nejsou), takže při vyšších požavcích na větší RAM se musí jít do EPYCu (RDIMM/LRDIMM) s bohužel jeho obecně menšími takty (all i boost). :'(

Jelikož je okolo nich ticho po pěšině zůstanou asi jen předmětem fantazií.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja som nic s Intelom neporovnaval. Sam mam doma AMD. Ale ci sa vam to paci, alebo nie, 24 jadrovy zdrazel o 100 USD, 32 jadrovy o 200 USD oproti minulej generacii. To su fakty. Vacsina predpokladala zlacnenie, ja som tvrdil, ze AMD nebude predavat tak lacno donekonecna. A skuste sa vyjadrovat inteligentnejsie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nemá to 6ALU = tak je to na nic, Apple to vydrtí s A13 levou zadní .-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Na webu amd.com už jsou specifikace.
I pro ryzen 3950X . .

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.