Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fotomodul pro 200MPix smartphone od Samsungu by mohl navrhnout Olympus

200 Mpix = 600 MB v RAM?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Obrazová data, fotí-li se v 12 bitech na pixel, zaberou v RAM něco přes 2,4 GB (při 14 bitech na pixel 2,8 GB), jejich demosaicing do BMP vytvoří 4,8 GB, to musí být v RAM zároveň. Pak se mohou RAW data zapomenout a BMP se zpracuje (sloučí se pixely) a komprimuje do JPG nebo HEIF. Výsledné obrazy po zpracování jsou už mnohem menší, sloučením 16 pixelů do jednoho se BMP zmenší na 300 MB. Komprimací se z toho získá rozumně velký balík dat, který se ukládá na kartu. Jeho velikost závisí na stupni komprimace, tedy na nastavení kvality výstupu.

Mohlo by být možné slučovat pixely už při jejich čtení ze snímacího čipu, ale obávám se, že tím by se výhody slučování pixelů anulovaly a lepší výsledek by dal 12,5 MPx čip s většími fotodiodami.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

z toho co pises je 12 GB RAM v mobile potom uplne minimium, aby okrem fotenia ostali aj 4 GB na OS a na beziace procesy okrem trych potrebnych na spracovanie fotky

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Obrazová data, fotí-li se v 12 bitech na pixel, zaberou v RAM něco přes 2,4 GB..."
...
"z toho co pises je 12 GB RAM v mobile potom uplne minimium..."

Trochu to tady zavání nedorozuměním ohledně bitů a bajtů.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Já trochu nerozumím těm 12 bitům na pixel. To skutečně snímače pro mobily, které pracují s takovým rozlišením, používají? Reálně nebudou tak malé pixely dosahovat ani 6 bitů na pixel, takže i 8 bitů by bylo dost a ještě s rezervou, zvlášť když bude docházet k datové interpolaci, která eliminuje neduhy, pro které se u profi zrcadlovek zaváděla 10- nebo 12bit digitalizace. Při 8 bitech by šlo o 190 MB surových dat.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevidim v tom problem. Mam 64MPx snimac a kdyz fotim 64M format tak v jpg to ma neco pres 40MB a zprocesovani chcili trva. 12bit ProRaw u iPhonu dela fotky cca 25MB pri 12MPx snimaci, takze teoreticky je to 400MB dat pro 200MPx. Asi to chvilku potrva to zpracovat, ale kdyz dnes neni problem zpracovat 4k@60 do ProRaw...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nox spochybňuje 12 bit/subpixel, nie počet pixelov v snímači. Ak ten Tvoj 64 Mpix snímač ukladá snímky nad 192 MB, tak sa dá veriť, že má 12 bit/subpixel. Pri 200 Mpix a 12 bit nemôže mať BMP 400 MB.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Je dobré si nemýliť pixel a subpixel, lebo 12 bit/pixel = 4096 farieb (čo mali niektoré staršie telefóny). 8 bit/subpixel = 1 bajt, 3 subpixely = 3 bajty, 200 Mpix = 600 MB. 12 bit je o 50% naviac, t.j. 1 pixel = 4,5 bajtu čo je nezmysel, tak typujem, že to bude 6 bajtov (2 bajty na subpixel), t.j. 1,2 GB pri 200 Mpix. Mýlim sa?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> zaberou v RAM něco přes 2,4 GB (při 14 bitech na pixel 2,8 GB), jejich demosaicing
> do BMP vytvoří 4,8 GB, to musí být v RAM zároveň.

Rád se nechám poučit, pokud se pletu, ale mám k tomu tyhle poznámky:
* 12 bitů / 8 bitů na byte * 3 barevné kanály * 200M pixelů = 900 MB (1050 MB pro 14-bit)
* dnes je časté mít minimálně části RAM komprimované, takže reálně by to mohlo být ještě míň
* takový Night Sight vyfotí těch fotek najednou 6-15, a u některých mobilů by mělo být možné dostat i RAW výstup, takže si neumím představit, že by se toto všechno drželo v paměti najednou, pokud by na přínos HDR/Night SIght bylo potřeba mít data neupravená

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pletiete tu jedno cez druhé. Zabúdate že foto snímač (okrem pár výnimiek, napr. Sigma) nemá žiadne subpixely. 200Mpix má proste 200 miliónov pixelov na ktorých je bayerová maska.
Ak je tam klasická bayerová maska tak z tých 200Mpix je 100Mpix zelených a po 50Mpix červených a modrých z ktorých sa potom "odhaduje" ako asi by mal vyzerať plnohodnotný farebný pixel.
Napríklad preto je 15Mpix sken negatívu vždy ostrejší ako fotka z 15Mpix snímača (lebo na filme sú farebné vrstvy za sebou a každý bod tak nesie plnohodnotnú farebnú informáciu)
Ak toto od Olympusu bude fotiť pri 12 bitoch na pixel, tak surové dáta budú mať 300 MB

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Foto divize Olympusu se teď jmenuje OM Digital Solutions, nicméně mají právo používat značky Olympus, Zuiko, OM-D, PEN. JIP provedla transformaci a patří jí 95% podíl, zbytek má původní Olympus corp.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Právě proto mi není jasné, „se kterým Olympusem“ má být navázána spolupráce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ty spolupráce s firmama, které se dřív soustředily na fotoaparáty je jasná. Dnes je nejrozšířenější fotoaparát na světě, chceš, nechceš, iPhone. Mobily dnes fotí velice dobře a dorovnávají kdejaký malý kompakt.
Na zdrcadla a nezrcadla to sice zdaleka nemá, ale, jednoduchost použití i zvyšující se kvalita foťáky nenávratně posílá do ústraní coby vybavení profíků. Asi jako před 15-20 lety nastupovala éra digitálů. Tehdy bylo jasné že "digitál film nikdy nepřekoná"... ejhle, kde si dnes vůbec koupím kinofilm do starého foťáku?

Ty spolupráce výrobců pak přináší vyšší kvalitu fotek, poladí snímač a optiku, výrobce mobilu ve spolupráci s výrobcem SoC vyladí zpracování...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Mobily nefotí dobře. Mobily fotí v podstatě velmi špatně, ale pak nad tím provedou haldu sofistikovaných hi-tech výpočtů a výsledkem je pěkná fotka. Toť vše.

Jinak samozřejmě nefotí dobře ani mobily, ani (bez)rcadlovky, ani velkoformátové kamery. Dobře či špatně fotí fotografové. :-)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

1. o 200Mpix pro smartphony hovořil Samsung veřejně už snad před rokem a půl.
2. OMDS ohlásila tuším na příští rok nějaký "přelomový WOW produkt". Zatím nikdo neví, jestli tím myslí právě nějakou smartphonovou spolupráci, nebo prostě jen nějaký skokově lepší "OM-D E-M1X II".

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

O 20 GHz hovořil Intel veřejně už před 20 lety ;-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nedávno jsem se tu divil nad 48 MPx.
Pak JirkaK ukázal že Čína už jede dnes na 108 MPx.
A dnes mne dorazí 200 MPx v Samsungu.

Tomu říkám vývoj! Za chvíli to budou GigaPixely :D

Jenom ten Intel se nám nějak zasekl na 5 GHz, už by bylo na čase přinést alespoň těch 10 GHz. Já myslím že Atmel jakožto 8-bit architektura má tak krátkou pipeline, že by těch 10 GHz klidně dala. A co si budeme povídat, tak 8 jader těch Atmelů by klidně dokázalo zpracovat i 64 bit integer, sice na osm taktů, ale při 10 GHz :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.