Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Chuť Foxconnu koupit Sharp klesla o $900 milionů

Sharp pro Foxconn znamená klíč k otevření dalšího dodavatelského kanálu pro Apple; společnost je ale nechce získat za každou cenu a svoji nabídku přizpůsobuje klesající hodnotě Sharpu…

V nadcházejících měsících se bude rozhodovat, který výrobce bude sekundárním a terciárním dodavatelem OLED displejů pro nadcházející generaci iPhonů. Mezi kandidáty jsou LG (která si ale z důvodu příliš dlouhého váhání nemůže rozšířit výrobní kapacity), japonská JDI, čínská BOE a dále právě Foxconn. Ten zatím pro Apple zajišťuje především montáž, ale rád by rozšířil dodavatelské služby a zásoboval jablečný hardware vlastními displeji.

Z toho důvodu začal s přelomem loňského léta a podzimu zvažovat akvizici Sharpu. Tato společnost je v podstatě ideálním kandidátem - ve srovnání s ostatními výrobci panelů nemá tak vysokou hodnotu, ale zároveň jim je schopná technologicky konkurovat, protože své poslední prostředky nalila do vývoje. Počátkem února bylo rozhodnuto, Foxconn si byl jistý, že Sharp bude tím pravým a začala jednání - nejen o ceně. Zpočátku to vypadalo, že půjde o obchod za 6,2 miliardy amerických dolarů, později ale Foxconn poukázal na kostlivce ve skříni - finanční závazky Sharpu ve výši $2,6 miliardy, kvůli kterým považuje hodnotu Sharpu za nižší. Jednalo se proto o snížené částce odpovídající zhruba $4,4 miliardy.

Technologie Sharpu umožňuje výrobu nepravoúhlých displejů

Nakonec ani tato nebude konečnou, Foxconn po několikatýdenním pátrání a ověřování dospěl k závěru, že za společnost ve stávajícím stavu by byl ochotný vyplatit o $900 milionů méně, tedy zhruba $3,5 miliardy. Tato cena by mohla být konečná, ovšem jen za předpokladu, že se neobjeví další skutečnosti, které by indikovaly, že skutečná hodnota společnosti je ještě nižší.

Přes poměrně dramatický pokles prodejní ceny ale zatím zájem obou stran na uzavření obchodu trvá a nic se nemění ani na rozsahu akvizice, tedy nákupu většinového podílu v rozsahu 2/3 Sharpu.

Tagy: 
Zdroje: 

Diskuse ke článku Chuť Foxconnu koupit Sharp klesla o $900 milionů

Čtvrtek, 24 Březen 2016 - 19:51 | ODSakEda | mě zase vadí ta Chuť... Ta patří spíše k jídlu ne...
Středa, 23 Březen 2016 - 18:33 | sumix | A opravte si prosím ten nadpis. Správně česky to...
Středa, 23 Březen 2016 - 11:10 | no-X | díky za upozornění, copy/paste... opraveno
Středa, 23 Březen 2016 - 11:07 | aa bb | No tak nejak, nehovoriac o drobnosti ze v clanku...
Středa, 23 Březen 2016 - 10:56 | Michal Bouška | Nevím proč, ale 4,4 miliardy $ bez 900 milionů...

Zobrazit diskusi