Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Foxconn nutil studenty k nelegálním přesčasům ve výrobě iPhone X

A co vám Vaše děti dali k vánocům? Čínské děti umí složit iPhone... :D

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

No a proč chce specialista na vlaky pracovat zrovna u Foxconnu? Ikdyž Foxconn je obří firma amožná má i vlaky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

napsal nečíňan :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

V článku je zmíněno, že ač student dopravy, usiluje o zaměstnání ve Foxconnu, ne jinde "v oboru" ... ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foxconn :)))

Tam se nedivím. Ta firma nemá svou pověst pro nic za nic. I v tom zdejším je sice různá směnnost, ale standard jsou dvanáctky v turnusu (2dny den, 2dny noc, 2dny volno), nebo... taky ty dvanáctky můžete dělat od pondělí do soboty (jeden týden denní, druhý noční). Oni vám to zaplatí, to zase jo. Proto tak taky mnozí dělají a drží hubu. Prachy. Pokud je to po vzájemné dohodě, tak pohoda...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nelegálne nadčasy v Číne ? :) V krajine kde 13 ročné deti pracujú 12 hodín denne len za misku varenej ryže..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To už není tak docela pravda, leda tak někde na chudém, zemědělském venkově. Životní úroveň v Číně roste nejrychleji ze všech zemí světa ...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No já nevím, ale celé to vyprávění o přesčasech se nějak neslučuje s asijskou kulturou obecně. Když je ochoten jet déle šéf, jedou i ostatní bez mžiku oka. Slovo přesčasy tam neexistuje, protože se pracuje jak firma potřebuje - s jejich vyplácením je to různé. Neříkám, že to je ideální nebo dokonce správný systém, v Evropě by většina by většina zaměstnanců při takovém přístupu šokem lekla na místě, ale tak to tam prostě funguje, ne nadarmo mají japonci slovo Karóši. Ale třeba se studentům podaří stoletími zažraný kolektivistický systém změnit (i když o tom opravdu pochybuji).

Spíše by mě zajímalo, proč dopravní škola posílá studenty do montovny (zřejmě profit).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zjisti si něco o jihokorejských odborech jihokorejských automobilek. České odbory z Nošovic můžou závidět. Ty škodovácké taky.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Můžeš být konkrétnější? Jihokorejské odbory jsou hlavně hodně politické, ale zase tak to nesleduji. Co se týče pracovních podmínek, existují požadavky na zkrácení max. týdenní pracovní doby z 68 na 52h. Opravdu ve Škodovce či v Nošovicích naprosto legálně pracují 13,5 h denně 5 dní v týdnu?

...to increase the minimum hourly wage by 55 per cent to Won10,000 ($9) by 2020, and to shorten the country’s maximum weekly working hours from 68 to 52.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

http://www.industriall-union.org/hyundai-stops-night-shifts-in-korea

Zajdi s podobným požadavkem do Škody atd. :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Skutečně? Škoda dá celodenní provoz na dvě směny? Nemá náhodou tři směny?

Before, the company had 2 shifts from 8am to 6:50pm, 10 hours and 50 minutes, and from 9pm to 8am, 11 hours.

Původně měl závod dvě směny od 8:00 do 18:50, délka 10h50min a od 21:00 do 8:00, délka 11 h.

As of 4 March 2013 the graveyard shift will be completely ended. In the new shifts, team one will work 8 hours and 40 minutes from 7am to 3:40pm. Team two takes over for a 9 hour and 50 minute shift from 3:40pm to 1:30am.

Od toho data jsou "hřbitovní směny" zcela ukončeny. Nové jsou: jeden tým pracuje 8h40 min od 7:00 do 15:40, druhý tým pracuje 9h50 min od 15:40 do 1:30 v noci.

Ve Škodě jsou směny 7,5h, třísměnný provoz.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Raději pracovat pomalejším tempem a max. do 1:30 v noci než to co má škoda dnes. Nedávno jsem viděl rozpis směn na půlroku dopředu, ale proč diskutovat s teoretikem, kterému úplně uniká nezdravá podstata práce v noci.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

1. tak já jsem mnoho let pracoval i noční, takže rozhodně vím co to je.
2. dálka pracovní doby má pochopitelně značný vliv na to co člověk vydrží (11 h 5x týdně je celkem vražda)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pracoviště uměle udělané na práci ve stoje? No fuj, zakázat. To je ten rozdíl mezi předraženým šmejdem (iphone) a předraženou vyjímečností (např. Ferrari). Ve foxconnu bych nechtěl dělat ani „manažerskou" pozici, ve Ferrari bych dělal s chutí i manuální práci. Na druhou stranu mám firmy jako je Foxconn rád, protože ukazují zrůdnost kapitalismu, i v případě, že je silně deformován socialismem, takže jeho nedeformovaná verze by byla čistým peklem.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ach jo, to je fakt pomatené vidění světa. Takže tržní chování Ferarri je OK, protože pro vás má nějaký status, Foxconn je podle tebe svině protože dělá výrobky co status nemají (nedělá se tam jen iPhone, mimochodem).

"Vydírání" pracovní síly nemá s kapitalismem nic společného, i komunisti to umí moc dobře (přes sladké řečičky o pracujících). Je to o sociálním zřízení, ne socilaistickém, to je něco jiného. Čína není ani socialistická ani sociální, za to je komunistická. Evropa není komunistická, ale zase je velmi sociální. V Africe mnohde nemají kapitalismus, spíše tyranské či vojenské vlády, ale mají tam dětské otroky. Svět je složitej.

Zajímalo by z jaké si představuješ, že fabriky je tvůj telefon, počítač, televize, oblečení, boty a proč to kupuješ když je to fuj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Ach jo, to je fakt pomatené vidění světa. Takže tržní chování Ferarri je OK, protože pro vás má nějaký status, Foxconn je podle tebe svině protože dělá výrobky co status nemají (nedělá se tam jen iPhone, mimochodem)."

Nepochopil si co jsem napsal, což je pro mě nepochopitelné. Hint - koukni se na nějaké video z výroby Ferrari.

Tvůj další text....Čína není komunistická, nemám sílu ti to vysvětlit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já chápu co je zajímavého na Ferarri, ale je to stejně kapitalistický produkt jako věci z Foxconn, i když jsou vyráběny v jiném režimu (když do toho motáte politiku a kapitalismus - proto jsem na to narážel).

Čína je z hlediska zřízení 100 % komunistická země (jedna strana vládne, rozhoduje a trestá), hospodářský systém tam je naopak tvrdý kapitalismus.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Politika souvisí s kapitalismem. No jsem rád, že už se trochu chytáme, jen ta definice komunismu je dost zjednodušující. Kapitalistické produkty mně nevadí pokud vzniknou za trochu lidských podmínek (upravený kapitalismus). A ne, cenu výrobku pro zákazníka to nezvýší, jen miliardáři nevydělají tolik.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"pokud vzniknou za trochu lidských podmínek" - je vám jasné, že tohle je neuvěřitelně relativní pojem. Co je pro Čecha průměr, je pro Němce živoření a pro někoho v Bangladéši je to dar z nebes, že má možnost si vůbec vydělat na jídlo?

Zajímalo by mě třeba jak nakupujete jídlo nebo exotické potraviny (čokoláda, kafe, pomeranče), jestli třeba víte co je to Fairtrade a jestli koupíte raději toto dražší nebo berete normální "trejdované" zboží ze supermarketu. To ovlivní více než agitka o kapitalismu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Foxconn pochází z Taiwanu, kam se uchýlil do exilu Kuomintang, před Čínskými Komunisty, takže s tím socialismem, to není až tak horké. ;-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Překlad : "Někde kde jsem nedělal bych (kvůli značce) dělat ani nechtěl, ale jinde, kde jsem taky nedělal bych (kvůli značce) dělat chtěl..."

Ale no tak !
Nebudu mluvit o Ferrari, protože tam jsem taky nedělal, ale o Škodovce a Foxconnu mluvit můžu. Ony ty Kvasiny a Pardubice nejsou od sebe daleko, víme ? Řeknu ti to takhle. V super nej CZ firmě Škoda jsem dělal - ano, montážního dělňase (ať tomu říkají jakkoli vznešeně) na jedoucím páse. Ani za zlatý prase bych se tam nevrátil - Simply Never :)))
Ve Foxu jsem dělal Repair. Takový lepší dělňas, který ale o těch PC už musí dost vědět (protože si opravář a ne jen "měnič dílů"). Prachy horší, kolektiv na podobné úrovni jako v Šáde, ale ta práce mě bavila a kdyby bylo hůř (než se mám teď), tak se tam klidně vrátím. Teda na HP ;)))) Ano, do toho "hnusného" Foxconnu ... :)))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dělá šefa oddělení desktop repairu pořád pan Švéda nebo je to oddělení zrušené/přesunuté? O Škodovce si taky nedělám iluze, protože tam mám spoustu známých, takže ano, vím, že zkurvenej Perníkov aka ta vesnička u Hradce Králové (promiň jsem mechovák) a Kvasiny jsou od sebe blízko:).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To ti bohužel neřeknu, o "šéfy šéfů" jsem se nikdy nestaral. Znal jsem jen svý směnový, obličeje před sebou vidím, ale z jmen se mi vybavuje jen Radim z X3...

A ještě doplním - škatulata určitě byla, protože výroba je jen A,B - C je snad zakonzervovaná a D (vyjma RMA) zrušená. Jo, trh klesá a není to jak před lety...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jinak iDnes si už taky všiml a diskutér obecný už neopomněl vzpomenout i Kalouska :)))

https://mobil.idnes.cz/iphone-x-zamestnavani-studentu-pri-vyrobe-f2p-/mo...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.