Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Foxconn postaví v USA továrnu na 8k LCD za 10 miliard dolarů

Nechápu využití 8K jiné, než pro kina. Doma je 4K už zbytečně moc, pokud nemáte aspoň 2m úhlopříčku a nebo se na 50" nedíváte z metru. 8K je nesmysl...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"obří továrna na OBŘÍ DISPLEJE s obřím rozlišením"

automaticky beriem, ze sa jedna o velke obrazovky, ine ani nema vyznam
doma mam 50" plazmu a asi rok a pol som mal k dispozicii aj projektor, takze ano, na velku uhlopriecku sa lahko zvyka

jasne, nie je na tom momentalne dokopy co pustit, ale ide o princip a o vyvoj :) nech sa ten zaplati a nech sa to predava, aby sa cena znizila :) takze im drzim palce (aj ked by som sa ovela viac potesil OLED-u)
btw - debaty o (ne)kvalitach filmovej produkcie su pri podobnych temach uplne mimo, ako ta, co sa strhla pri clanku:
http://diit.cz/clanek/christopher-nolan-kritizuje-politiku-netflixu-v-uv...
bolo to vsetko mozne, len nie k teme a ze je niekto debil a sprava sa tak aj v kine s tym nenarobim nic, ale film videny v kine, je stale film videny v kine (zbytocne vsak dalej k tomu riesit)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

""obří továrna na OBŘÍ DISPLEJE s obřím rozlišením""

"automaticky beriem, ze sa jedna o velke obrazovky, ine ani nema vyznam"

Divím, se, že je nebudou vyrábět v Texasu - tam je prý všechno větší. :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

4K na 32" je cca 140 ppi. Při 8K to bude cca 280-300 ppi, což se už konečně bude blížit tisku.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Přesně tak, 300 ppi je i na telefonech. Rád bych si koupil nějaký 5K monitor 24-28 palců. Na editace fotek a 4k videa ideální rozlišení. Nevím proč se na to všichni chtějí koukat z 5 metrů, tam to fakt smysl nemá. Radši menší displej blíž a s větším rozlišením :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to tak jemný displej aby nebyl potřeba anti-aliasing a místo ppi používat jednotku pixel per angle aby se dalo jednoznačně určit, jestli bude zobrazení pro pozorovatele dostatečně detailní.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

"Doma je 4K už zbytečně moc"

Ak máš doma 55" tak fullHD je už zúfale málo, hlavne TV vysielanie. 4K bude v tomto prípade užitočné. A 8K možno tak pre projektory.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

pocul si uz niekedy o VR?

to ze nieco nechapes/nevies vyuzit neznamena ze je to nezmysel
pre mna je nezmysel hokej a fotbal.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

VR je kravina...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Aby za 20 let nebyla kravina samotná realita :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

8K je ideal na slideshow oblubenych foto :) to si kupim

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Vyvoj monitoru je tak trochu napred... pro 8k obsah by to chtelo rychlejsi internet, vetsi kapacitu disku, a celkove vykonejsi pc... takhle to je jako mit Porsche na jezdeni po polni ceste....

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nemyslím si, já například mám rychlý internet, velký disk, i grafiku, co umi akcelerovat přehrávání 8k, ale zrovna ten 8k monitor na stole nemam, ani nevim, kde bych ho koupil ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ok, uznavam, ze jiste procento populace nema problem si koupit porsche a zaroven si zaplatit firmu na vyasfaltovani polni cesty... zbytek si musi pockat az tu cestu nekdo zaplati...(zaplati vyvoj technologie formou drahe porizovaci ceny)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Při dostatečné rychlosti připojení už jsou velkokapacitní disky zbytečné (kromě vlastních fotek a videí). Kolik je potřeba na 8K stream ve slušné kvalitě? Našel jsem nějakých 50Mbs. To už je v současnosti dostupné přes kabelovku i WiFi. No a než se za pár let rozjede výroba 8K zobrazovadel naplno tak už to bude běžná rychlost, i kdyby to měl dodávat Elon Musk ze svého projektu satelitního internetu :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak to žiješ v ideálním světě. Stačí si pustit stream hokejové reprezentace a do půl hodiny to lehne. A teď si vem, že si to pustí přes net celá republika... Současná síť není připravená ani na 2K v masovém měřítku, natož 8K. Jediní, kdo na to buduje infrastrukturu, jsou šílení Japonci, kteří můžou za to, že se tlačí na pilu. Přítom 4K by bylo (je) pro konzumní sféru dostačující na spoustu let dopředu.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jj je to stejne , jako kdyz nam v praci prezentovali virtual desktop... Na jednom demo terminalu to bezelo uzasne, ale v polovine migrace vsech stroju se musela hodit zpatecka...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ČT má problémy se streamováním při velkém zájmu i v SD kvalitě, to ale není problém celé sítě. Jak se seká Netflix? Youtube je pěkný příklad globální online TV. Už je to dlouho co se musela otevřít stránka, dát pauzu a nechat to na pozadí načítat, aby se na to dalo koukat. Když to umí Google tak proč ne ostatní?

Kapacita sítě se zvětšuje rychleji než přibývá lidí, kteří konzumují obsah ve zvyšující se kvalitě. Kdysi byl problém přehrávat online radio i v mizerné kvalitě po vytáčeném připojení. Bylo běžné vytěžovat maximum linky na několik hodin při stahování i relativně menších věcí. Dnes můžu spustit i víc HD streamů pro všechny členy rodiny a připojení mám málokdy saturované. Lidi se zas tolik nemnoží a neumí konkzumovat několik zdrojů obsahu najednou, takže nejsme daleko od doby kdy může každý koukat na svoje 4K video online.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Netflix a YT maji obrovskou spoustu masin v Amazon cloudu s dobrou konektivitou, rozlozene po cele planete a skaluje jim to hezky dle zateze. Kdyz se chce tak to jde. CT ma nejspis pronajatych par servriku (nebo ma mozna vlastni, kdovi) a kdyz nahodou najede 10x zatez tak to chcipne. Pro ne je primarni terestrial a satelit, internet berou IMO jako takovej bonus..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

>> mit Porsche na jezdeni po polni ceste.... <<

A to víš, že Porsche vyráběli i traktory? https://en.wikipedia.org/wiki/Porsche_Super

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

duplicita

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak Trump se sice v mnoha věcech chová jako naprostý vidlák a k*k*t, ale v tomhle se mu zjevně daří. Ono narvat všechnu výrobu do Číny (Asie) je pěkná, nestrategická hovadina. Gratulace, mistře Presidente ! :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"Ono narvat všechnu výrobu do Číny (Asie) je pěkná, nestrategická hovadina."

Ale za tú cenu to v USA nikto robiť nebude. Takže sa výsledný produkt parádne predraží.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A to je v pořádku, protože se nelze dívat jenom na cenu.

Ale mě šlo o něco trochu jiného - dokonce to cituješ. "Ono narvat všechnu výrobu..." Copak telefony, televize, grafiky... tam je to *celkem* šumák, ale představ si, že by sis jako stát nechal v Číně vyrábět tanky, letadla, radary, munici... protože na tom pár babek "ušetříš" a pak... by ses (jakkoli) dostal do války s Čínou :)))))))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Máš samozrejme pravdu, ale ušetriť pár babek môže byť až 80% nákladov.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jenže ta představa o "propastně levnější" výrobě v Číně už je z nemalé části minulost. Takhle to bylo před nějakou dobou, kdy jednak platy v Číně byly daleko nižší než dnes a zároveň výrobní postupy byly obvykle náročnější na počet pracovníků.
Od té doby se ale na jedné straně rozdíl platů zmenšil a navíc s modernizací výroby stačí v řadě oborů lidí méně. Ve výsledku už dnes může být výroba v USA či EU dokonce i levnější, zbytek rozdílu kompenzuje levnější doprava a obecně logistika. Samozřejmě se to strašně liší mezi obory, někde třeba vstupují do hry vyšší nároky na ekologii atd., nicméně obecné pravidlo "Čína je levnější" už zkrátka a dobře neplatí, je to jak kdy.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.