Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fractal Design Newton R3: 600W platinový severák

regulace napětí: -34 b (- za kombinovanou zátěž, - za křížovou zátěž)

Tolik bodů dolů, kvůli té -12 V větvi? Jestli jo tak tam měli dát také 2200 uF :(

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Původně to bylo *mnohem* horší, nakonec jsem to trochu přehodnotil a snížil i nárok na řízení -12 V na polovinu. Je totiž fakt, že i dle ATX se může lišit až o 10 %, tudíž u všech nároků na řízení této větve jsem zdvojnásobil rozptyl.

Ale jinak ano, tolerance jsou u high-endu co 0,1 %, to bod nahoru/dolů :)

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Tolerance 0.1% je hodne prisne kriterium, kdyz precizni soucastky jsou s 1% :)

Nemuzete cekat takovou ultraprecizni stabilitu od spotrebniho zbozi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

To jo pro bodování, to nečtete? :) Tolerance je 2 % (tedy 4 % u -12 V) u high-endu, což celkem není problém. Za výkyv na obě strany body nahoru, nebo dolů.

Mimochodem, od příště začnu měřit přímo na konektoru ATX, jak jsem psal, zpětná vazba odebírá kontrolní napětí odtamtud a tudíž to může být přesnější (např. +3,3 V, +5 V a +12 V tam měly o pár setin V nižší napětí, tedy menší výkyv; +5 V SB a -12 V tam měřím rovnou, není ke jinde).

Jinak součástky se dělají i s tolerancí 0,5 % i menší, některé mají dokonce i v GESu. Pro výrobce zdrojů není vůbec problém si jich objednat sto milionů na zakázku za nějakou rozumnou cenu za kus.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Super, krásné testy. Jen tak dál. Co bych ještě uvítal, tak občas dát tabulku se všemi testovanými zdroji, kde by byli ty nejdůležitější věci shrnuty.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pekne recenzie to su, mam ich rad, ale mozno by som mal jedno doporucenie. Ak v texte pises o konkretnych suciastkach (mostik, tranzistor, dioda atd...) tak by nebolo od veci ich vyznacit nejakou formou aj do obrazka. (napr. cislo pri texte v zatvorke a na obrazku vyznacit kde to je) Pre nas neznalych ktori ani nevieme na ktory obrazok sa mame popri texte pozerat, nam robi dost problem aj identifikovat miesto v danom obrazku o ktorom pises. Fakt by to velmi pomohlo a teba (hadam) velmi nezatazilo...

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

A co kdybych spíchnul článek o složení dnešního zdroje? Až dodělám ty, které tu mám, a pak konečně nějaké to shrnutí, tak bych mohl kuchnout něco z toho co tu mám a nechci to už opravovat (třeba jeden BlueStorm II), na něm to bude vidět.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Super napad, ja jsem jednoznacne pro. Nejlepe i s popisem, co vymenovat za lepsi/upravovat.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen bych rád připomněl, že běžný smrtelník bez elektrovzdělání (a nejlépe i nějaké té zkoušky z §50) by do zdroje neměl:

a) lézt, či jej rozdělávat
b) už vůbec ne "opravovat" nebo "vylepšovat"

(to prosím neberte jako hnidopišství, ale vážné varování - nevíte, kdo se pokusí "vylepšení" provést.)

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Neviděl bych nutně problém, pokud se pracuje výhradně na sekundární straně. Na primáru jen s největší opatrností.

Každopádně, to je na uznání každého soudruha, jak s informacemi naloží, pokud je svéprávný. Veškeré ty manýry kolem padesátky jsou z půlky socialistická buzerace, ale holt průměrná populace potřebuje někoho, kdo za ně bude myslet…

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ne každého napadne ten zdroj odpojit od sítě, než do toho začne lézt. A ne každému dojde, že i po odpojení jsou tam kondenzátory nabité na dost vysoké napětí, které ho dokážou pěkně kopnout. Práce na sekundární straně se může stát velice snadno prací na primární straně, pokud někdo neví, co vlastně dělá. Rozhodně bych nepodceňoval lidskou hloupost.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO si tací ten kopanec zaslouží. Blbost se od inteligence liší tím, že holt potřebuje názornou ukázku. Bojím se, že jednou budeme dávat na všechny stromy cedulku "Pozor, pokud vylezete na strom, tak budete výš než nyní a překonání tohoto výškového rozdílu pádem vás může zranit nebo i zabít!". 0:)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jenže taky není řešení říct pidlivokovi: "tak si to přece oprav, je to jednoduché."

Jednoduše: nevést za ručičku, ale taky předat info o tom, že to je nebezpečné. Vždy musí existovat určitý level výstrahy, protože nikdy nevíš, kdo se do toho opravdu pustí. Inteligent pochopí a dá si majzla, blbovi to nepomůže.

Ne nadarmo je počet úrazů elektřinou vzato na hlavu v ČR znatelně nižší než třeba v US, a je to i kvůli těm "buzerujícím" předpisům (a to si myslím, že u nás míra "soft-warningů" nedosáhla úrovně typické pro US - koneckonců i na autě mám na zrcátkách vygravírovaný anglický nápis, že "objekty mohou být blíže, než se zdá").

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

no jo, ale ty to vidíš ze svého pohledu páječe, který se v tom hrabe od rána do večera a je to jeho hobby. Vem to z druhé strany - mladý trouba co ve škole machruje, že si tuní PC. Možná je reálně opravdu úplně blbý, ale třeba taky ještě neměl žádnou příležitost se to naučit a podle diskuzí na internetu ("a tam se vždycky přece píše pravda" (sic!)) nabyl dojmu, že to je jednoduché a že žádné nebezpečí nehrozí.

Mám smutnou zkušenost s domácími "bastliči", kteří dokáží s PC hotové divy (ulámané piny na CPU, různé udělátory ve skříních, ulámané lopatky ventilátorů apod.) - a to prosím od celkem inteligentních lidí, kterým chybělo jediné - znalosti a know-how. Takže si nedělám iluze o tom, kdo a jak bude vylepšovat/opravovat zdroje. Málokdo je totiž trpělivý a důkladný a před samotným úkonem si udělá určitou rešerši o postupu a technice a případných úskalích toho, co hodlá udělat.

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Já bych stejně přeci jen spoléhal na rozum a nepodřizoval sdílení informací logice pakoidní části populace. Kdo rozum nemá, tomu ani varování v nejřvavějších reflexních odstínech nepomůže. A americký právní systém tu nemáme, že by snad někdo žaloval Behemota, že navádí dětičky, aby se šťouraly ve zdrojích.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Bezny smrtelnik ani nevi co je zdroj v pocitaci. Pravda, blbcu s enajde vzdycky dost. Takze vetsinou to skonci varovanim, ze upravy dela clovek na vlastni nebezpeci. Nebo to snad maji vsem zakazat a naridit vsem lidem sedet a koukat do zdi?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu ten přechodový odpor 210mΩ. To při odběru 5A je na desce místo 12V jenom 11V?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To bylo konkrétně na +5 V a na jednom vodiči. Tzn. všechen proudový odběr byl rozložen na drobné jednotky na vodič.

Ovšem u +12 V bylo na vodič vskutku hodně, zatím jsem ještě nepřipájel jeden 8pin PCIe konektor, takže tam skutečně teklo skoro 7 A na vodič, ovšem odpor jsem tam neměřil. Nejspíš bude menší, úbytek tam mohl být kolem desetiny voltu.

Každopádně to myslím vysvětluje, proč u některých těch dřívějších zdrojů byly ty tenké vodiče opravdu vlažné, a nepřišlo mi, že to je jen ohřáto teplým vzduchem od žárovek.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Všechny napájecí káblíčky v PC jsou poddimenzované, dělal jsem pokusy s pasivním chlazením, deska byla připojená přes prodlužku a ta když to všechno nebylo v bedně kde je to chlazený průvanem se hezky zahřívala.
Proto se IMHO projistotu realizuje na grafárnách napájení více konektorama/káblama aby se to zatížení trochu rozložilo...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

16 AWG poddimenzované nejsou, otázkou je jestli ty kabely nejsou hliníkový (tohle dělal LC Power, Corsair a dokonce i Enermax u novějších Modu - naštěstí jen na satách).

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

CCA nejsou vyloženě špatná věc tam, kde se s tím nehýbe. Ale tenké vodiče nebo tadyhle do počítače, kde s tím několikrát zakroutí jen než se to osadí, to je vražda, ne?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je a ty placatý měkký dvojnásob. Nevim proč to i takhle drahý zdroje nemaj vychytaný jako Tagany. BTW nejsou ty červený kondíky Sanya?

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Konkrétně kde, jaký výrobce/model?

Ee, mají jinou barvu. Je tam dokonce víc druhů, jedny mají dost rozmazanej potisk, podle mě by takovou hrůzu nikdo z kvalitních výrobců nepustil do oběhu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já myslel ty s tím hliníkem…

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

- Enermax 425w v druhé revizi (bez konektoru na monitoring otáček ventilátoru) - SATA/Molex větev

- Seasonic XP1000 - komplet větve s molexama

- LC Power - nepamatuju si přesný typ, něco kolem 800w, 6p přípojky na zdroji, žlutý vodič s pranžovým melírem (WTF?) - komplet hliník kabeláž, leč konektor pozlacen

Určitě by se ještě něco našlo, nemám tady krabici s pokusně rozřezanýma kabelama :) A jinak ne, opravdu ty kabely nebyly poniklovaný

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To je tak na 10A... Ta prodlužka byla asi z něčeho tenčího a u levných zdrojů taky nic lepšího nebude.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Jo a žádný hnilýk, v té době se takový prasárny nedělaly.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

vono by stacilo kdyby byly kably kvalitne povrchove napr. postribrene... / i kdyz i ten prurez vodice by hral svou roli, samozrejme /

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Něco na tenhle způsob zkouší výrobci s LAN kabelama - ocelový drát, který je zvenku poměděný. Pro změnu je to zase tvrdý takže se to láme.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Há, ocel je ještě pohodička. CCA, to je teprv sviňa…ustřihnul jsem deset metrů, nakrimpoval, a houno. Okamžitě to šlo zpátky tomu Polákovi…

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

By mě docela zajímalo z čeho je kyperský zlato když už ani kabely nejsou to co bývaly :D

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

To je něco jako kočičí zlato?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

jaksi to musi byt lanko a lamat se to samo nesmi....
je zaji,ave, ze to jde / zadna novinka /, ale ne ve "spotrebce", holt uspora je uspora...

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Nemysli si, že ta fajnovka v provedení lanko neexistuje ;) Úspora samozřejmě je, ale ne na straně zákazníka. Sice netuším jestli ATX specifikace zahrnují CSS/CCA kabely, ale jedno vím jistě - jsou horší než ty čistokrevný (víc se lámou, o zakousnutí krimpovaných konektorů nemluvě). Až bude hlavním účelem napájecího kabelu aby nerupnul při vytahování řepy ze záhonku tak samozřejmě mile rád změním názor :)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

...krimpovaných konektorů...

nj..... :(

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Mnó... kovaný jsem ještě neviděl :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Problém nebyl v chlazení kabelů, ale v tom, že zahřátá deska začala předávat své teplo nejen (nedostatečnou) samovolnou konvexí vzduchem, ale i kondukcí kovovými materiály (tj. i kabely napájení).

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

7A, 0,2Ohmu a 0,1V mi dohromady podle Ohmova zákona nějak nejde, na to jsem narážel. A i kdyby tam byl ten osmipin, tam by to dělalo cca 2A na vodič -> nějakého půl voltu. Pak je dost otázka co a kde se vlastně měří, bohužel odkaz na "http://diit.cz/clanek/clanek/zdroje-vybava-a-testovaci-metodika" nějak nefunguje.
Zahřát vodiče od zdroje není problém, mně se to povedlo až natolik, že shořela izolace :-)

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Jak jsem uváděl, odpor jsem měřil zvlášť na molexu a +5 V, neříkám, že ten samý je i na +12 V. Nejspíše ne, už kvůli většímu průměru vodičů na větvi.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Je rozdíl mezi:
"...PSUs are equiped with 100% high-end Japanese industrial capacitors..."
a
"...PSUs are 100% equiped with high-end Japanese industrial capacitors..."

Takže následující odstavec by měl mít IMHO jiné znění:
"Vzpomínáte ještě na text na krabici, který jsme zmiňoval v první kapitole? Body za to ubírat nebudu, ale nechť je to výrobci na ostudu."

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Inu, ano. Ovšem tak nějak z principu nikdo nebude čekat, že když výrobce uvede, že tam jsou 100% japonské kondenzátory, tak tam člověk najde dva, že? A kdyby se ještě hádal, tak to jeho pověst pošle úplně do kanálu řekl bych.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Vitaj do píáru :-D

Dejte do vody 1/4 kila cukru, nějakou chuťovou chemii, tzv. éčka a pět kapek ovocné šťávy a vsadím se že na obalu bude něco jako pravá chuť jahod nebo takněco a jakoby razítko hlásající že použitá ovocná šťáva je 100 % organic. :-)

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Jí si jsem používaných kliček vědom, ale u mě prostě neprojde ani jedna :) Buď je zdrtím za to, že kecají o použitých součástkách, nebo že uvádí zavádějící informace a obojí pro ně není dobré.

Jako mohlo to být mnohem horší, CrapXony, ale aspoň polymery, takže vyloženě proti tomu zdroji nic nemám (jen bych si za ty penmíze představoval něco lepšího). Takže to dávám veřejnosti spíš jako ostudu pro výrobce než že by to poškozovalo funkčnost a byl to šmejd.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Já tě chápu a podporuji to. Lepší na krabici nepsat nic než blbě mlžit.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Když já vám nevím chlapi. Jste si jisti, že jde na 100% o reklamštinu? Zrovna u týpků z FD bych čekal spíš toto: Dali jsme tam, na místa kde by nekvalitní kondíky brzy odešly, kondíky kvalitní, japonský, a tak to zmíníme na krabici, ať to lidi vědí, že jsme to jimi vylepšili a udělali to kvalitně.

Sám nesnáším reklamštinu, ale taktéž nesnáším konspirační teorie. Proto jsem také na ten významový rozdíl u toho psaného textu upozornil, protože ten text na krabici je v souladu s tím, co uvnitř ní skutečně je. A další reklamštinu nikde nevidím, proto mi nesedí, že by si to takhle zrovna tímhle pohnojili.

Taktéž tedy upozorním na pozitivní vliv hrubého opracování hran lopatek ventilátoru. Ono to díky těm nepravidelnostem vytváří šum místo hučení a ten uši snáší lépe. Proto bych to jako negativum vůbec nehodnotil.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

IMHO jsou ty lopatky spíš otřepený a ostrý (Behemot přímo píše náběhová strana) čili nejde o tvarování, ale o kvalitu zpracování. Hrubé opracování opravdu nepomáhá snížit frekvenci vydávaného zvuku - naopak vytváří turbulence, ve kterých se vzduch láme (což nemusí být při určitém tvaru na škodu, ale tady konkrétně je). Přirovnal bych to třeba k zrcátkům na autě - relativně malá nerovnost, ale v momentě kdy začne fungovat aerodynamika tak to dělá bordel. Opět je tu trochu vidět schizofrenie - vrtule na úrovni běžné číny, ale zasazené do ukázkově hladkého rámečku.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.