Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Francouzi směšným způsobem (možná) zruší HADOPI

HADOPI logo
HADOPI, tedy francouzský systém třikrát a dost pro filmové piráty, byl komickou záležitostí už od počátku. A Francouzi mají smysl pro humor, takže jak komicky se systém rodil a fungoval, tak komicky začíná jeho konec. Zrušení odhlasovali 4 poslanci z 577.

K celé té frašce jménem HADOPI se dnes už nebudeme blíže vracet, pokud máte zájem, pod příslušným tagem je k dispozici vše, co jsme o tom napsali. Snad jen v rychlosti připomeňme, že počátek konce HADOPI je spojován s tehdejší novou pohlednou ministryní kultury a že celý nákladný projekt s milióny požadavků na odpojení nakonec vyústil jen ve velice malé množství odpojených lidí. Ale to nebrání různým organizacím napojeným na filmovou lobby prezentovat HADOPI jako zářný příklad toho, jak s filmovým pirátstvím bojovat. Co budou prezentovat teď, to by mě celkem zajímalo.

Ale zpátky k věci. Za zhruba šest let existence HADOPI nedokázalo to, k čemu bylo navrženo a systém končí. Nyní o něm hlasovali francouzští poslanci, kteří skutečně odhlasovali jeho konec. Pikantní ale je, že z celkového počtu 577 poslanců jich v tu chvíli bylo v sálu jen 7, z toho 4 hlasovali pro konec HADOPI a 3 byli proti. Takže o konci téhle „chlouby hollywoodské lobby“ rozhodlo 0,7 % poslanců národního shromáždění, nižší komory francouzského parlamentu. Nyní musí ještě vše projít přes senát. Sluší se také doplnit, že president François Hollande se dříve vyjádřil, že HADOPI by mělo skončit ještě před koncem jeho volebního období.

Nic samozřejmě není jisté, tohle může být jen komická episodka, ne nepodobná jiným komickým episodkám z českého parlamentu. Ostatně HADOPI je věc jedna, případné dopady případné dohody TTIP věc jiná. Hollywoodská lobby, která má pochopitelně silnou podporu americké vlády, se jen tak nevzdává. Pokud bude konec HADOPI opravdu schválen, nastat by měl v roce 2022.

Tagy: 
Zdroje: 

David "David Ježek" Ježek

Bývalý zdejší redaktor (2005-2017), nyní diskusní rejpal.

více článků, blogů a informací o autorovi

Diskuse ke článku Francouzi směšným způsobem (možná) zruší HADOPI

Žádné komentáře.