Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k FreeSync je tu! Monitory mají BenQ, LG, Electronics, Nixeus, Samsung a Viewsonic

Zajímavé, ale dokud se neobjeví něco s 16:10, Led podsvícením, Pivotem, AdobeRGB a AH-IPS, tak zůstanu svého stávajícího Dellu U2410

+1
+14
-1
Je komentář přínosný?

Tak si kup 16:9 a kus monitoru si přelep černou páskou, ne? :-D

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

16:10 je asi uz oficialne mrtve, zacinaju hromadne nastupovat 2K a neni tam ziadny 2560x1600.

ale neni to take hrozne, plocha uz je tak velka ze to az tak neubilizi, v pripade 1080p a menej je to humus ale 1440p uz sa da.

pokial to bude 120hz ips matny 24'/27' s fsync/gsync, dobra kontrola jasu, rovnomerne podsvietenie, maly lag, tak dan zato ze to bude 16:9 mi az tak nevadi

+1
+12
-1
Je komentář přínosný?

taky to tak vidím, doma i v práci valím na 24" 16:10 1920x1200 a nižší bych nechtěl, ale u 2560 mi těch 16:9 ani nevadí, protože se výška i tak zvětší...

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

mrtve este nieje.
Niekto velke uhlopriecky nepotrebuje a tam je ten rozdiel citit. Nieje to ani tak o rozliseni ako o fyzickej vyske obrazu.
Podla mna kazdy pomer stran ma svoje opodstatnenie a miesto na trhu, no bohuzial vyrobcovia za nas vo velkej miere rozhoduju. Notebooky su toho najlepsou ukazkou, kde je len 16:9 s nizkym rozlisenim a najhorsie na tom, ze s hrubym ramom hore a dole. V pohode by tam vosiel 16:10 lcd a doteraz nerozumiem preco na trhu nieje ani jeden notebook s inym pomerom stran. Som si 100% isty, ze by one zaujem bol.

Mam 20" 1600x1200 4:3 a je to pre mna idealna velkost a aj pomer stran. Aby som dosiahol podobnu vysku obrazu, tak potrebujem bud 24" 16:10 alebo este nieco vecsie s 16:9, lebo 20" 16:9 s 1600x900 je skoro nepouzitelny monitor s o 1/4 mensou vyskou obrazu na urovni mojho stareho 14" 4:3 lcd na notebooku.
Tu sirku u 16:9 nepotrebujem/nevyuzijem. Je to skoda, ze dnesny stav je taky. Daju sa kupit este nejake tie 5:4 a 4:3 monitory ale do kedy. 16:10 tu este chvilu dlhsie vydrzi.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

"FreeSync je tu!"

No, zatim muzeme rict maximalne "FreeSync je nekde tam!" :)) Tady rozhodne neni, nejsou ani recenze.

+1
-18
-1
Je komentář přínosný?

Jo, na tebe jsme čekali :-D

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

Nezklamals, opet kydy bez argumentu, jako vzdy.

+1
-21
-1
Je komentář přínosný?

Samozřejmě, že máš pravdu vždy jen a jen ty :-) na tu Iiyamu je už pár recenzí, sice momentalně bez podpory freesync, ale ta nic negativního nepřinese :-) za tu cenu není ten monitor špatný i bez freesync, takže tam není co řešit..

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

No... pro mě teda nejzajímavější ten benq, tak nějak nejvíc splňuje moje požadavky na další monitor + 140Hz je taková třešnička navíc....

tenhle rok se mojí peněžence nebude líbit...

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

te moji penezence se to naopak bude libit docela dost, pac to po cem pokukuju klesa strmeji nez bych mohl doufat, 5k monitory :)

+1
-14
-1
Je komentář přínosný?

nj ale freesync není jen o monitoru a hd5870 asi nebude vědět vo co go..... ;)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Můžu poprosit o jakýkoliv odkaz na (původní) článek, kde by bylo řečeno, že na tom Nixeusu stačilo opravdu jen flashnout firmware a bylo (by) to stoprocentně funkční?
Já jsem po marném hledání našel jen jedno video, kde by bylo něco víc, točené Anandem, kde běžel jen a pouze ten demáč s vrtulí a bylo na něm v podstatě řečeno, že jde o prototyp monitoru modifikovaného výrobcem s upraveným firmwarem, že je nepravděpodobné, že výrobci vypustí upgradovaný firmware s podporou FreeSync a že to ukazují s tím, že chtějí předvést, že stávající technologie scalerů a panelů jsou dostatečně pokročilé a nepotřebují žádný drahý přídavný modul (jako u G-sync).
https://www.youtube.com/watch?v=fZthhqmhbw8
Bylo to několik měsíců po CESu, a to už tam mohl být v té době nakrásně zadrátovaný i prototyp nového scaleru. Není tam explicitně řečeno, že u některých modelů by stačilo jen upravit firmware, není tam explicitně řečeno, že jde o běžný monitor, který má pouze modifikovaný firmware, kde se teda tahle informace vzala?

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

To si překládáš nějak divně. V tom videu je řečeno, že jde o (již tehdy) dostupný monitor, který byl modifikován upgradem firmwaru. V popisu je výslovně napsáno: „current panels and scalers, without the need for extensive technology upgrades“. Takže teorie o zadrátovaných prototypech je dost mimo.

Už tehdy si lidi všimli, že ten monitor vypadá nápadně jako Nixeus VUE27D a později při jednom confcallu to i někdo z AMD potvrdil. Právě VUE27D má čistě DP vstupy, takže nepotřebuje scaler a díky tomu má i nižší lag než většina ostatních LCD podobných parametrů. Absence scaleru pak umožňuje realizovat DP adaptive-sync stejným způsobem jako na mobilních panelech.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

OK, so this is the one of the first freesync prototype displays. It has a refresh rate range of 40-60Hz. Three things I want to emphasize. This is the monitor, we are not disclosing what it is, this is the monitor that is currently build ****** (za boha nerozumím) that's been modified by original monitor manufacturer (?) with a firmware upgrade (ne by the firmware upgrade). One thing i want to do emphasize is that is very unlikely that monitor vendors will just throw firmware upgrades to users, but it does prove in practice what we have been saying about FreeSync is that scaler technology and panel technology is sufficiently advanced to support this whithout the need for a third party module…. Blablabla…. because this is (freesync) the same kind of technology which are manufacturers already making (ne to jsou scalery, které se už vyrábějí a stačí jim udělat nový firmware).
Když už nic, je tam jedna zajímavá věc - prototyp, co tam předvádějí, z nějakého důvodu funguje pouze v rozsahu 40–60 Hz, a podle toho, co říká dál, má freesync začínat na 9 Hz. Proč jakýkoliv výrobce ten upravený firmware neudělal (to bych ještě chápal), ale proč to proboha někdo nevypustil aspoň jako nový model, pokud to u některých modelů šlo řešit softwarově, proč to všichni uvádějí najednou, jakmile je hotová nová generace scalerů - http://www.cnews.cz/vyrobci-elektronik-do-lcd-hlasi-podporu-pro-amd-free... )

Tady je k tomu ještě dovětek:
http://www.pcper.com/news/Graphics-Cards/AMD-Demonstrates-Prototype-Free...

Monitors COULD BE UPGRADED to support this feature, but AMD warns us: "...this does not guarantee that firmware alone can enable the feature, it does reveal that some scalar/LCD combinations are already sufficiently advanced that they can support some degree of DRR (dynamic refresh rate) and the full DPAS (DisplayPort Adaptive Sync) specification through software changes."

to má podle mě daleko k tomu "u některých monitorů by stačilo jen upravit firmware"

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

"prototyp, co tam předvádějí"
Podle videa to není prototyp, podle textu to není prototyp, ty však stále tvrdíš, že to prototyp je. Můžeš to něčím pádnějším než svojí domněnkou, která je v rozporu s tvrzením AMD i Anandtechu?

"z nějakého důvodu funguje pouze v rozsahu 40–60 Hz"
Nejspíš nezvládá víc? FreeSync začíná na 9 Hz, ale jak AMD uváděla od začátku, zdaleka ne každé zařízení bude zvládat 9 Hz.

"proč to proboha někdo nevypustil aspoň jako nový model"
Asi proto, že rozsah začínající na 40 Hz je horší než rozsah začínající na 30 Hz (G-Sync) a nebyla by to dobrá vizitka ani pro výrobce monitoru ani pro AMD? Krom toho vydání takového monitoru bez podpory v ovladačích by bylo samo o sobě k ničemu.

"to má podle mě daleko k tomu…"
Nechápu. Cílem dema bylo ukázat, že k FreeSyncu není třeba žádný speciální hardware jako G-Sync modul a na vhodném monitoru stačí aktualizace firmwaru. Nic víc, nic míň.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Boha jeho, a co teda znamená "this is the one of the first freesync prototype", co říká hned v úvodu videa, česky? Nebo jsem tomu blbě rozuměl, co tam teda říká?

Z toho, že to má navenek stejné plasty, nutně nevyplývá, že se to liší jen a pouze firmwarem (nemůžu to vyloučit, ale rozhodně bych si to netroufal tvrdit). I ten Anand jej tlačí do něčeho, co sám netvrdil. Celou dobu, co o tom mluví, tančí kolem, ale natvrdo neřekl, že je to čistě SW záležitost, furt to jen okecává "stávajícími technologiemi"

Nejde o to, že nezvládá víc, to by měl být 60Hz panel, jde o to, že nezvládá míň (40-60 je na běžné hraní slabý rozsah, na tom se shodneme).

Jo, cílem bylo ukázat, že není potřeba modul, ale zjevně není pravda, že by (k plné funkčnosti) stačil upgrade firmwaru (jak je to od začátku někde prezentováno). Kdyby stačil, tak by to někdo udělal (naprogramoval nový firmware) a nečekal na nové scalery. Podle mě se to na tom dalo demonstrovat, ale nedal se se stejným hardwarem vypustit plnohodnotný produkt (=ty nové scalery byly stejně nutné).

Ad bez podpory... - no comment, doufám, že to nebudeme hrát na to, že výrobci čekali jen na to, až AMD uvolní ovladače.

Já jsem z toho dění kolem prostě poněkud roztrpčený, Nvidia přijde s tím, že na stávajících technologiích to nebylo možné, tak udělala modul, který to řeší. AMD (nebo fans, fakt nevím, kdo za to do jaké míry může) rozjedou FUD, jak Nvidia lhala a šlo jí jen o to vytvořit proprietární řešení, když se to dalo se to udělat levně a možná už na stávajících monitorech (to se říkalo v lednu), dokonce jen softwarově (na CeBITu, za pár týdnů to bude) a zadarmo a že G-Sync tím pádem dva měsíce po vzniku ztratil smysl (strčte si g-sync za dvacku za klobouk, já to budu díky tomu, že mám Radeon, mít za měsíc, dva, v levném monitoru).

Nvidia to má ~rok venku, chodí jí to na GeForce řad 600, 700 a 900. U AMD to nakonec funguje (ve hrách) na kolika modelech karet? Kolik lidí bude kvůli místo předraženého monitoru kupovat míň předražený monitor, ale novou grafiku?

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Kolik lidí bude kvůli místo předraženého monitoru kupovat míň předražený monitor, ale novou grafiku?"

Hele, mam takovej pocit, že nový a kvalitní monitor, přežije hned několik generací grafik (dokud prostě neumře). I proto já bych byl s nákupem G-Sync opatrný, teprve to všechno začíná.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Podle toho, jak ty monitory pribyvaji, to vypada, ze na stavajicich monitorech to sice neslo, ale levne ano. Uvidime, jak to dopadne. Osobne se domnivam, ze pokud AMD nekecalo, tak monitory BEZ adaptive vsync uplne zmizi, mozna krome nejakych cinskych znacek. Ze jakmile firma uspesne vyda monitor s adaptive vsync tak uz ho budou mit vsechny dalsi modely.

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Nechcem sa pliesť do vašej debaty ale faktom je že povodné bombastické správy/diskusie po januárovej prezentácii AMD o tom ako to AMD dokáže už na svojích súčastných GPU a súčastných monitoroch - s VBLANK funkciou po upgraide SW - spojazdniť ten freesync a ponúknuť ho zákazníkom vyšumeli do ničoty. Prvé monitory po roku (!!!), podpora na 5 tich grafikách "do slotu" a ceny nových monitorov ktoré budú tak od 350USD mi nepríde ako tá povodná záchrana v podaní AMD ktorá mala odstaviť drahé riešenie nVidie... ...samozrejme že cenu ani dátum vydania monitorov AMD neovplivní ale vážne, keby to bolo tak prosté a len o nejakom ľahkom upgraide softwaru tak by výrobcom monitorov asi netrvalo celý rok a AMD by funkciu nepodoporovalo len na 5 grafikách + APU...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

To samozřejmě nikdo soudný netvrdil. Navíc monitorů s pouze DP vstupem bylo naprosté minimum, takže výrobci _museli_ upravit logiku řadiče, aby neprodávali polofunkční kriply (podobně jako "vykuchané" samodomo G-Sync řešení se znefunkčněným DVI a HDMI - to si může dovolit Nvidia, protože ten monitor vyrábí třetí strana, ale nikoli samotný výrobce monitoru). Stejně tak výrobci musí zajistit certifikaci FCC, apod. a nakonec žádný dobrý obchodník si nenechá ujít možnost vydělat na nové featuře tím, že uvede nový model s novou funkcí.

Mimochodem, možná právě neutěšený stav grafik AMD, kde plná funkčnost je jen u hiendu (který to s výjiimkou 4K ani moc nepotřebuje) a (téměř) lowendu, přičemž mainstream to umět nebude, bude (nebo může být) za tím větším odkladem nebo malým tlačením AMD na pilu - to je totiž marketingově úplně špatně. Pokud to tak je, bude nová řada radeonů nejspíše za dveřmi..

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

no ohľadom toho kedy mali byť monitory dostupné a ohľadom toho ako bolo už po predstavení dema freesync-chu AMD podľa jedného človeka "G-Sync mrtve" pomlčím... ...lebo v mnohých diskusiách mi mnohý užívatialia - nie tu na diite, tu som krátko - "nakladali" ohľadom pár mesiacov kedy sa monitory objavia na trhu, za tie svoje predpovede boli "žehnaný" zástupami "plusiek" takže tých čo si mysleli že v Q2 či najneskor Q3 2014 tu bude bezpočet freesync monitorov zase až tak málo nebolo... týmto chlapcov pozdravujem :D A ohľadom dostuponosti funkcie na len drahých a len slabých grafikách, no vzhľadom k cene resp. predpokladanej cene nových monitorov to myslím zase až tak problém nieje, kto kupuje R9 290/290X sociálny prípad nebude takže nech 400USD za monitor by až taký problém byť nemal...

+1
-15
-1
Je komentář přínosný?

Já si právě myslím, že AdaptiveSync bude nakonec velmi levné, protože tam nejsou žádné externí náklady na další desku, jde "jen" o relativně malou úpravu elektroniky monitoru. Proto ceny běžných monitorů, které budou schopny tuto featuru mít (tj. panely s DP vstupem, což samozřejmě zatím není otázka monitorů za 3-4 tisíce Kč s daní) bude řádově nižší než podobných modelů s G-Sync. Navíc je to standard, těch typů řadičů LCD se zase tolik nevyrábí, takže je hodně pravděpodobné, že v horizontu cca roku až dvou bude mít prakticky celá střední třída tuhle funkcionalitu implementovánu.

Takže já osobně se těším na období, kdy za cca 6-7 tisíc bude k dispozici běžný monitor podporující FS. Pak to teprve bude mít ten pravý smysl, a to je věc která se mi nelíbí na těch G-Sync enabled, jsou to předražené nekvalitní "hráčské" monitory za neuvěřitelné peníze na to, jaká jsou vevnitř střeva.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak já si nemyslím, že by to Nvidia chtěla takhle řešit věčně (drahou kartou/obvody, co se nacpaly do monitoru), spíš hledali cestu, jak to v první generaci co nejrychleji zprovoznit na stávajících monitorech. Je zjevné, že jakákoliv další snaha (aby se to stalo standardem i u levných monitorů) je běh na delší trať. Bůh ví, jak to mohlo vypadat dál a jaké měli plány, kdyby se AMD nepovedlo dostat to do standardu (zaplať pánbůh za to).

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Plán byl zřejmě takový, aby byly na trhu dříve než VESA uvolní standard DP1.3 i za cenu výroby pomocí FPGA :)
https://teksyndicate.com/users/roronoazoro/blog/2014/01/20/sync-wars-amd...
Kdo ví?

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Nezapomínej na APU s GCN 1.1. Kolik monitorů, v ČR dostupných, má g-sync? Za ten rok co to nvidia tlačí, to není zase taková sláva (nebo se mi to jen zdá?). To jen k tvému poslednímu odstavci:)

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

U APU to beru jen jako prostředek k úspoře a kvalitnímu promítání videa, na hraní ty procesory (zatím) moc nejsou (rozhodně bych místo monitoru s DP koupil grafiku do PCIe). To se (možná) změní až s HBM a větším rozšířením Mantle.

Ale s tím že nabídka G-Sync monitorů je tristní i po roce naprosto souhlasím.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

Chtělo by to ještě variantu 24" IPS @ 144Hz a jsem spokojenej... tedy ještě jako bonus widegamut (GB-r LED / QDEF) by neuškodil.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

jj, to je značka ideál, jen bych prosil alespoň WUXGA 16:10 :-)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Nejake prve dolmy z prezentacie prvych monitorov.
https://www.youtube.com/watch?v=8rY0ZJJJf1A
Takze podla vsetkeho 144Hz IPS/*VA monitory je mozne vyrobit?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.