Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Fujifilm ukázal GFX 50S, parádní středoformátovou bezzrcadlovku

"ostatně mnohdy vidíme hlášku o 24,3Mpix hned vedle údaje 6000×4000, což si nelze vyložit nijak jinak, než že markeťák té které firmy neovládá ani násobilku z 3. třídy základní školy"

Co je na tom spatne? 6000x4000 je 24 mpx a pro vypocet obrazu nejsou nikdy pouzity vsechny body snimace, kazdy snimac ma vic bodu nez pouhe vynasobeni sirky a delky snimku v pixelech.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jen doplnim: u kazdeho ze 4 okraju, je region zatemnenych pixelu, prechodova cast, pak normalni funkcni pixely ktere se orezou a az pak nastane ten region, ktery je povazovany za vystupni, pro nejz plati metriky vadnych pixelu.

Kdyz pridame opravdu malo - napr. 15 pixelu - kolem dokola a dostanete 6040x4030 = 24.34 MPx. Casto je to kolem 1% sirky, mene pak na vysku. Konkretne napr. 5472+72 = 5544 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Použití Bayera proti X-trans a dalším je logické. Výrobci SW mají hodně mizerně implementované algoritmy i optimalizace rychlosti je hrozná. Přešel jsem z 5D MKII na Fuji a úpravy fotek v jakémkoliv SW trvají i o řád déle. Prostě vzhledem k zastoupení pod 1 procento se neoptimalizuje.
Mám i7 na 4800MHz a někdy je to utrpení i s 16MPix, nevím, co bych musel mít na 50MPix...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

To neni logicke. Ten 50MPx snimac ktery je ve vsech zrcadlovkach dela Sony. Nikdo nema nic jineho, natoz aby si diktovali zcela jinou technologii :) Pri tech objemech muzou byt radi ze vubec nekdo ten cip vyrobi..

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Avšak X-Trans je iba iná farebná maska na snímači, nie nejaká extra špeciálna vec, takže je to len jeden z mnohých krokov pri výrobe snímača. Ale ak si za to aj tak Sony pýta nejaký väčší príplatok a Fuji sa snaží ísť cenou pomerne nízko, tak výsledkom je použitie bežnej Bayerovej masky. Avšak ja si myslím, že hlavný dôvod, prečo sa Fuji rozhodol pre Bayerovu masku je oveľa väčšia kompatibilita so softvérom, na ktorý je cieľová skupina zvyknutá a zmena by nebola tak jednoduchá. Najmä, ak sa v súvislosti s týmto aparátom spomína tethering...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.