Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Full-frame D-SLR Pentax potvrzena, nad skly se vznáší otazník

To je taková pecka, že k tomu nikdo nemá co říct ;-)

Snad jen - jak asi vinětuje 15mm/4 na FF?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

to je PŘESNĚ otázka, na kterou bych rád znal odpověď ;-).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Většina pevných skel DA, DA*, Ltd. jsou s FF kompatibilní. Nové zoomy snad asi žádné.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Co přesně myslíte tím "kompatibilní"? Že vykreslí celé políčko? Máte to podložené nějakými fotkami?

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dík!

btw - http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-slr-lens-discussion/31629-da-l...

- při nižších clonách by to mohlo být na běžné použití snesitelné

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pentax pracuje na FF DSLR uz vice nez 10 let (viz MZ-D). To, ze rozsypany caj uvedl, ze na FF stale pracuji a vyhodnocuji, bla bla bla... neznamena vubec nic. Bohuzel. Ohledne skel, vetsina DA skel kompatibilni neni, zoomy zadne. Nejde jen o to, zda objektiv vykresli cele policko, ci nikoliv, jde take o to, aby objektivy dostatecne korigovaly opticke vady u kraju. Dalsi vec je, zda se Pentax rozhodne pridat stabilizaci SR, ktera nadale zvysuje naroky na vykreslenou plochu.

nejake testy jsou zde

http://www.pentaxforums.com/forums/pentax-slr-lens-discussion/31629-da-l...

Je zde samozrejme nepreberne mnozstvi starsich objektivu s bajonetem K, KA, F, FA z filmovych dob, nektere jsou stale vyborne.
Ovsem kombinace techto relikvii v kombinaci s velmi!!! drahym digitalnim telem mi neprijde prilis smysluplna.

Jedine, co lze bez obav doporucit na FF pentax jsou soucasna pevna skla FA limited (31, 43, 77). A ja se ptam slovy JP, kdo z Vas na to ma?:-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale kde .. Pentax predvedl pred vice nez 10 lety DSLR, jako funkcni prototyp, ale pak nez to slo do vyroby zastavil projekt, protoze by to pro ne bylo nerentabilni /coz vzhledem k cene cipu tehdy docela chapu/. Takze od toho casu zadnou DSLR nevyvijeji. A vzhledem k tomu, ze je pred 6 nebo kolika lety koupila Hoya, se ani nic jinyho cekat nedalo. Ted, po odkoupeni firmou Ricoh, to bylo vic nez pravdepodobne, ze FF vydaji. Psal jsem to pred vice nez pulrokem, ze k tomu dojde. Je to proste logicke vzhledem k tomu, co Ricoh dela. A krome toho .. vime prece, ze nejlepci vyrobci tiskaren delaji prece i FF DSLR :)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pentax uz je mrtva firma o prodeji stredoformatu nic moc neslysim, profici uz jejich HW davno zahodili do srotu, nebo prodali, dokud byl cas a uz je drzi jen banda fandu, kteri stejne kupuji amaterske tela a ne hrcik, za etalon dokonalosti maji nejake skla limited, ktere pro lidii ze stredoformatu zneji smesne a lide z FF kino se jen uzmivaji, ze tohle neni zadna pecka, ale obyc mirne nadprumerne sklo, zadny zazrak, tim foti kde kdo v podani N/C ;-)))

A SONY ... ti FF zabalili a zabalili i zrcadlovky jako takove, soustredi se na amatery, tedy delaji takove lepsi kompakty s velkym snimacem a jednou zacnou delat i lepsi skla primo pro NEX a ty tezke a rozmerne tela zahodi uplne, protoze to pro nen neni kseft, stejne jako se neprodavala jejich FF zrcadlovka, spise predstavi FF NEX ci jeho nastupce, nebo neco na zpusob minoltich dalkomeru, at je to retro, to se bude lidem libit ;-))

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

promluvil odborník, který Pentax neviděl ani z rychlíku.

"prodeji stredoformatu nic moc neslysim", tak to se divím že ještě nezkrachoval Hasselblad a Mamiya ;-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Já bych ho ještě nekamenoval - vždyť má v podstatě pravdu.
Teda krom toho, že těla K10 a novější mají vždycky nejlepší parametry ve své cenové hladině a toho, že Ltd skla prostě dělají pěkný fotky (což z MTF50 grafu není vidět)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Bláboly v diskuzi mně tak nazvedly ze židle, že jsem se musel zaregistrovat. Pro K-bajonet je celá řada full frame objektivů například od Sigmy včetně výborné 70-200/f 2,8, která kreslí líp než srovnatelný objektiv od Canonu, z moderních objektivů s manuálním ostření např. cokoli od Samyangu. Vintage FF objektivy mají to, co někdo musí urputně matlat ve Photoshopu - měkkou kresbu a nádherný bokeh, pokud to focení vyžaduje, sahám po pevném sklu 50mm/f1,2. Ve srovnatelné cenové hladině foťáky od Pentaxu nabízejí užitné vlastnosti, která konkurence nemá ani omylem. No a zrovna minulý týden mi jeden profík povídal, že mu je z delšího focení s objektivem s optickým stabilizátorem blivno, protože z těch pohybů obrazu dostává kinetózu, nicméně a't žije Canon... :P

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Johne,
taky fotim na Pentax a znam jeho prednosti. Mate samozrejme v mnohem pravdu. Ale v mnohem si dovolim nesouhlasit. Pentax jiste neprijde s FF zdrcadlovkou kvuli tomu, aby uzivatele kupovali objektivy od Sigmy a Tamronu, takovy obchodni model je prinejmensim ...hloupy.

A Vasi 50/1.2 vam rozhodne preji. Kde si ji budouci majitele FF mohou koupit...? Jiste, zhruba dvakrat do roka se za premrstenou cenu objevi na Ebay. Hodne stesti.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

A) Reagoval jsem jen na to, že údajně nebude co na FF Pentax nasadit, což je lež, ať už vědomá nebo nevědomá.
B) Obchodní záměry majitelů značky Pentax bych ponechal na jejich manažerech, ostatně o tom tady řeč nebyla.
C) Pokud nechcete platit za předražené objektivy na eBay, opět je k mání SIGMA 50 mm/f1,4, taktéž full frame.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.