Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k Full-frame Pentax na fotografiích

s tím displejem asi někomu hrabe, ale jinak proč ne... mi se to líbí, ale mi se líbila i K-S1 a K-S2 :)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Krásné, byť poněkud po sezóně.
Přemýšlím nad tím, udělat si digitální Flexaretu, pár kousků Flexarety VIIa na pokusy mám.
:-)

Pentax, když už udělal ty své malé modely zrcadlovek, brutálně předražil DA Limited objektivy, kterými se mohl docela dobře chytit - jen ve svém okolí znám několik fotografů, kteří si to chtěli pořídit "for fun", ale ztratili zájem, jakmile DA 40/2.8 už nestál jen 4 tisíce. Také 16-50/2.8 byla jedním slovem katastrofa, kdo si koupí tělo, na které není ani slušný systémový základní zoom ? Tenhle objektiv, to byla předražená hrůza.

Škoda, jedním slovem.

+1
-8
-1
Je komentář přínosný?

je fakt, že lidi odpovědní za cenotvorbu by asi měli změnit drogy... v poslední době jsou ty ceny hodně střelené.

+1
+13
-1
Je komentář přínosný?

Jo, stačí se podívat na novou verzi DA Limited s HD antireflexními vrstvami - výsledek je mnohem lepší než se starými SMC, ale ty ceny ...

Kupoval jsem kdysi v USA DA 40/2.8 za asi $150, měl jsem ještě famózní FA Limited 31/1.8 z druhé ruky.
Jenže dnes stojí DA 40/2.8 HD kolem $500-600, to by člověk musel být vážně na palici. O těch ostatních Limited ani nemluvě.

Tím ty "palačinky" úplně zabili, zrovna když to začalo přicházet do módy. Výborné palačinky má dnes třeba Samsung, kdo se s tím chce vyblbnout, jde do Samsungu.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

DA40 stojí v USA běžně pod 400 USD, pokud je nějaká sleva (která je tam někde skoro pořád), tak se dostane bez problémů i pod 300 USD. V ČR běžná cena okolo 11000 Kč taky v přepočtu na USD těch vašich 500-600 USD ani zdaleka nedosáhne.

+1
-13
-1
Je komentář přínosný?

To byly ceny staré DA 40/2.8 SMC, nové DA Limited HD již od Ricohu byly dražší:

HD PENTAX DA 15mm F4 ED AL Limited $699.95 £589.99
HD PENTAX DA 21mm F3.2 AL Limited $699.95 £589.99
HD PENTAX DA 35mm f/2.8 Macro Limited $749.95 £639.99
HD PENTAX DA 40mm F2.8 Limited $549.95 £439.99
HD PENTAX DA 70mm F2.4 Limited $749.95 £639.99

Máte pravdu v tom, že tohle byly zaváděcí ceny před dvěma roky (kdy jsem se na to naposledy díval), od té doby to kleslo na původní ceny SMC verzí.

Nicméně, 11 tisíc za palačinku v ČR je silně přemrštěná cena, například vzhledem k tomu, za jaké peníze prodává naprosto ekvivalentní palačinky Samsung. Nehledě na to, že v Pentaxích palačinkách není ani motorek, jsou tedy vyrazně jednodušší.

Jo, je možné, že se občas dá v USA koupit o dost levněji, v rámci slev a s uplatněním vratky, ale pořád je $300 nebo za kolik jste schopen ji sehnat silně nadsazená cena. Kdysi stála (SMC verze) oficiálně u B&H asi $150, ale dala se koupit v akci třeba za $80 - a dolar byl tehdy za 15-16 korun.

V porovnáním s tím nabízí Samsung palačinky s NX bajonetem 16, 20, 30 mm ohniska a všechny mnohem levnější než Pentax, v ČR kolem 6-7 tisíc korun. Provedení možná není tak "chic", ale kovové to je také. A opticky jsou lepší než Pentaxí palačinky, alespoň tedy ty DA - protože co si budeme povídat, kvalit FA Limited a hlavně FA 31/1.8 nebo 43/1.9 to zdaleka nedosahuje.

Zajímavé - a velmi kvalitní jsou také palačinky pro 4/3 formát. Nebo pro Samsung NX-mini.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Digitalni Flexaretu doporucuju - staci libovlna Flexareta, stara digi stena od Hasse co se pripojuje pouze na synchrontakt blesku - a sikovne ruce.

Rychle se ovsem ukaze, ze objektiv v jakekoliv Flexarete je sr.....a, mnohem horsi nez v predvalecnem Rolleiflexu (to neni prekvapive) a Rolleicordu (to uz prekvapive je).

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Blbost. Belary ve Flexaretách jsou fakticky Tessary, úplně stejné jako v Rolleiflexech. Na rozdíl do předválečných foťáků navíc mají antireflexní vrstvy, takže výsledek je mnohem lepší ohledně kóma a dalších věcí.

Objektiv je tam prostě dostatečně dobrý na 6x6 foťák, je to plně srovnatelné s jakoukoliv jinou soudobou 6x6 dvouokou zrcadlovkou.

Samozřejmě, Tessar konstrukce (polotmelený triplet) má svoje limity, složitější 5-ti a vícečočkové objektivy typu Planar (Gaussův dublet) jsou ostřejší - jenže dokud nebyly antireflexní vrstvy, byly téměř nepoužitelné v protisvětle a bočním světle, pokud byl v obraze bodový zdroj světla atd. Mají prostě moc povrchů. To začalo být k něčemu až v 50. letech, více v 70., kdy se objevily vícenásobné antireflexní povlaky (Zeissův T nebo Pentaxí SMC). Do té doby byl celkově nejlepší základní objektiv Tessar a jeho kopie, jako třeba Belar.

Optická kvalita z Meopty byla vynikající, plně srovnatelná s tehdejšími německými nebo japonskými objektivy.
Ostatně, stačí se podívat do jakékoliv knížky například Hanzelky & Zikmunda, ti všechno fotili Flexaretami a fotky jsou to vynikající.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

A máme prosím pěkně někde v kapse také důkaz, nebo zase jen plácáme nesmysly?

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Pochopitelně jsou to nesmysly.

Mám Zeiss Ikon Icoflex III, s Tessarem 2.8/80, několik Rolleiflexů, většinou model Automat s Tessarem 3.5 i 2.8 a dokonce jeden s Xenarem. Všechny jsou s objektivem bez antireflexních vrstev, což je moc fajn na černobílé fotky, pokud v záběru je protisvětlo, dělá to moc zajímavé věci - má to prostě moc zajímavé reflexy.

Pokud ne, a fotí se "po světle", tak je to ostrostí o kousek horší než Belar na Flexaretách. Dělal jsem se vším čárové testy, takže to vím docela exaktně.

Mám i jeden poválečný model, který už má antireflexní vrstvy a ten je opticky srovnatelný s Flexaretami s Belarem.

A Flexaret jsem měl a mám několik, žádná neměla o moc horší objektiv než ta nejlepší, rozptyl v ostrosti byl velmi malý.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

Panove od Pentaxu - VYHODTE Z TOHO TEN SAFOX Z ROKU 1989 ! Licencujte si to od koho chcete, ale timhle predpotopnim autofokusem zabijete sebedokonalejsi fotak.........

Stary Nikon F4 ma lepsi autofokus nez Pentax uz roky dava do zrcadlovek.........

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

Tak jsem se dočkal komentáře po petra22 zarytého anti-pentaxisty. Škoda, že ještě nepřidal svoji ohranou mantru ohledně ostření v žárovkovém světle :)

Pokud porovnám svůj postarší K-5IIs s podobně cíleným/starým tělem D7100, tak AF u K-5II je plně srovnatelný. Ano AF-C u K-5II není žádná výhra, ale pro svoje použití jej nepotřebuji. Ono ostření není jenom o AF modulu ale též o sklech. V SDM bych pak viděl větší problém.

I když Pentax/Ricoh má daleko menší rozpočet na vývoje než C/N tak je dobré vidět, že se snaží inovovat. Věřím že nový FF bude velice dobrý stroj, nabytý zajímavými funkcemi.

+1
-6
-1
Je komentář přínosný?

Opakujete se a začíná to být nudné.

+1
+10
-1
Je komentář přínosný?

jo a můj táta je silnější než tvůj táta...

tak mě napadá, že tys chodil s nějakým produktovým inženýrem od Pentaxu, on tě nechal a z tebe mluví zhrzená láska...

každopádně si už aktualizuj fráze nebo začni operovat i s fakty a ne domněnkami, to tvoje plkání je stále větší trapas

+1
+15
-1
Je komentář přínosný?

To odklápění displeje - to se konstruktéři museli pořádně ožrat.

+1
+16
-1
Je komentář přínosný?

Raději, než Pentax na... fotografiích, bych viděl fotografie z! teho Pentaxu ;-)

+1
+11
-1
Je komentář přínosný?

Design je vždycky věc osobního vkusu, nevím jak je to s praktičností (v rukou jsem to neměl), ale proboha proč musí ten výklopný displej vypadat jako placka zaražená do držky predátora (ze stejnojmenného sci-fi filmu) ?!

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

Jojo jsem rád že "můj" SONY to má vyřešeno velmi elegantně a kupodivu spolehlově a nejvíce si cením toho, že displej mohu obrátit zády! a neodírat jej tak při ledabilém nesení aparátu na popruhu na rameni při procházce :-) I proto, že jej využívám jen minimálně, neb stěžejní je pro mě práce s OLED EVF ;-)
Viz obr.: http://www.oehlingradce.cz/fotoradce/user/SLTs/SonyA77a65/sony_slt_a77_l...

+1
+9
-1
Je komentář přínosný?

oprava - mělo být: spolehlivě a: ledabyle...

+1
+8
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.