Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce Driver 310.61 beta vyřešil potíže s Planetside 2 a Hitman: Absolution

Nedávno jsem narazil na tuhle zkušenost:
„Tak ji mám.Rozhodoval jsem se dlouho mezi 670GTX a 7950 AMD.Karta je naprosto úžasná.Tak krásně žívé barvy, jsem u NVIDIE nikdy neměl.Obraz v HD je několikrát lepší než má NVIDiA.Znatelně lepší! Sám jem překvapen rozdílem, v obraze a barvách ve hrách , filmech.
Samozřejmě je tichá jako myška, což je již tradice u GIGABYTE s chladičemi WINDFORCE.Spotřeba je poloviční oproti mé bývale 580GTX s daleko větším výkonem.Výkon je obrovský a dávat o téměř 2 tis více za 7970 nebo 670, je nesmysl.
Skvělá karta navíc s lepším video obrazem než 670 a ať chcete nebo ne, je jí vyrovnaným soupeřem.Měl jsem obě, ale 670 jsem vrátil, právě kvůli HD bluray, kde obraz byl "krupičkovaný".
A navic 7950 má v sobě zabudovaný encoder pro přehrávání BLURAY, který 670 postrádá.
Takže skvělá na hry a video.670 skvělá na hry-volba je na Vás:))"

Není to poprvé co jsem se setkal s výtkama na horší kvalitu obrazu u geforce (i nějaké testy to potvrzují), ale to s tím blu-ray jsem nevěděl a nějak se mi tomu ani nechce věřit. Dyžtak potvrďte nebo vyvraťte.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nedávno jsem viděl nějaké testy, kdy radeony získaly víc bodů v nějakém testu porovnávajícím kvalitu videa, ale nevím jestli to může způsobit tak viditelný rozdíl. Každopádně pro přehrávání bluray je potřeba už z principu decoder a ne encoder. Ten encoder se může hodit, pokud vytváříte nějaké video, ale je třeba software, který ho podporuje.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No, v tom tvrzení je několik nesmyslů (tedy za podmínky, že to autor nenapsal jinak, než to myslel). Přehrávání a post-processing videa má ale každá firma integrováno po svém, takže výsledky nemusejí být a nejsou totožné. Samotnou dekompresi realizuje hardwarový obvod, post-processing je pak implementovaný přes "shadery", respektive unifikované jádro. Fíčurky jako redukce šumu, doostření, (automatická) úprava barev a podobně nejsou nijak standardizované - pokud je má výrobce implementované, tak podle toho, jak sám uznal za vhodné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Já bych to zase s tím obrazem tolik nedramatizoval, je pravda že mám již letitou GT240 (právě pro její schopnosti přehrávání videa) a porovnávám jí také s letitou HD2600XT. Obraz na obou kartách je perfektní s tím, že se musí ručně doladit, protože skutečně základní nastavení Nvidie je malinko méně živé než u ATI, ovšem je otázka zda to je přirozenější či nikoliv. Osobně preferuji spíš "vyblitější" přirozenější nastavení než "přepálené", ale to je právě na názoru každého jednotlivce.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Heh nebyl autorem toho příspěvku Stratos nebo jinej z fanatiků?

NV a ATI maj by default barvy a jejich zpracování dnes 100% stejné. 2D i 3D. Co se videa týče, tak je vše o nastavení. Radeony maj spoustu nastavení se kterejma si člověk musí hrát aby dosáhnul nej výsledku. U NV je zase naprosto zásadní manuálně přepnout na 0-255 rozsah barev, protože default/auto je 10-245 ořízlej pokud si SW neřekne jinak, a to pak vypadá na LCD monitorech hnusně. Takže neschopnost/neznalost uživatele bych na jednotlivé firmy rozhodně neházel.

Můj názor je že drivery NV jsou stále lepší co se týče aspektů v 3D. Ale Drivery ATi se pomalu prokousaly dopředu v 2D aspektech. Třeba umí upravit barevnej výstup dle EDID monitoru, umí separátně modifikovat korekci barev výstupu videa do flashe, přehrávače či na overlay, atd.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Defaultně mají nVidia karty rozsah barev podle toho jak je nastaven přehrávač. LAV Video Decoder v přehrávači Media Player Classic HC má defaultně 0-255. Omezený rozsah se naopak musí vybrat ručně v Ovládacím panelu. (drivery 306.97)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jo to je fakt, default nastavení videa u nvidie je takové: http://www.abload.de/img/beznzvu42bud.png
- Takže barvy atd. záleží na přehrávači. Nicméně je tam přednastaven omezený rozsah, takže když přehrávač chce spoléhat na nastavení ovladače grafiky, tak obraz bude asi vypadat vyblitě. (Jen odhaduji, protože také používam MPC-HC)

Ale ke článku: Já bety moc nepoužívám -radši vsázím na jistotu full verzí - WHQL, takže než je nainstaluji jaký problémy jsou s tím Hitmanem pod posledním WHQL? V článku se to nějak nedozvím. :/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Nevím, jestli jsem jediný, ale tenhle ovladač mi zadělal na problémy. Musel jsem nainstalovat nižší verzi, protože mi tato způsobovala modrou smrt.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.