Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GT 1010 náhradou za GeForce RTX 3090 Ti?

Viem oceniť aj príchod "ultra-low-end-u" (GT1010 či RX 6400/6500) , predsa len je pre väčšinu zostáv viac ako dostatočná (minimálne na 50% PC zostáv, sa nevytvára 3D grafika a hry sa nikdy nehrajú), možno sa tým aj odľahčí nápor na karty strednej triedy (veľakrát išli do zostáv, kde sú nevyužité, ale nedalo sa inak), ale príchod GT 1010 naozaj nikto neočakával, no na RTX 3090Ti sa čakalo (aj keď je to skôr pre tvorcov CGI a samozrejme ťažiarov).

V poslednej dobe mi nVidia nepripadá vo forme, robia chyby...Huang vs 7nm TSMC..tým to začalo, potom prišlo až priveľké sústo v podobe kúpy ARM-u, nedávno maketa RTX 3090TI na CES 2022 a teraz namiesto jej uvedenia prišla GT 1010....také chyby nerobievali (zrejme neboli pod takým tlakom ako dnes..keďže AMD je vo forme a tlačí sa tam aj Intel).

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Lowend samostatných grafických karet musí podporovat nejmodernější multimédia, jinak nedává smysl. Pokud to umí i integrované řešení na CPU-APU z lowendu, tak ten dedikovaný lowend prostě musí.

Huang vs 7nm TSMC - a projevila se tahle „chyba" nějak jinak, než že Nvidia zvýšila zisk?
ARM - tak to zkusili, hodnotit to jako chybu je blbost.
Odklad 3090Ti - pidi chyba, kterých může dělat 5 do měsíce a stejně se to nijak podstatně neprojeví.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

low end nič nemusí (musí sa len zomrieť sa vraví)...ja mám teraz Ryzen 3600 + Radeon HD7970 a ten nijako multimediálne už nevyniká a nemám s používateľského hľadiska žiadny problém (používam aj 4k monitor a H.265 videá v 4K), hlavne že mám obraz a má to display port, či HDMI.

Keby boli RTX 3000 aj na 7nm TSMC (hlavne od RTX 3070 vyššie), tak by im AMD nestačila, ostatok by mohli robiť na 8nm Samsung - čiže to za chybu považujem (ale Ego zvíťazilo)

Neúspešná akvizícia ARM-u ich bude stáť balík ($1.25 mld.) ...považujem to za chybu..nikto nemal tú odvahu (alebo mal dosť rozumu) aby to (ne)skúsil.

3090 je mikro chybka, len v prípade, že tá karta skutočne výjde...ale zase tá hanba s maketou (keby to malo aspoň skutočné PCB, tak to nebude také okaté), to si mohli odpustiť a ukázať ju len na obrázkoch alebo videu a namiesto jej uvedenia v "tichosti" vydať aspoň GT 1010, to je úsmevné.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„hlavne že mám obraz" - Tak s tímhle přístupem se o vlastnostech grafik nemusíme bavit:).

Neznám ceny Samsungu vs TSMC. Nvidia vyrábí u obou, zatímco AMD jen u TSMC.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

nepriamo AMD vyrába na 4nm u Samsungu

4 nm čipsetu Exynos 2200
Uvedenie výkonného čipsetu pre mobilné zariadenia Exynos 2200 nakoniec prebehlo dnes, 18. januára(pozn ledna, aj keď ľadu v januári veľa nebolo). Exynos 2200 prichádza s výkonným grafickým procesorom Samsung Xclipse (GPU) založeným na architektúre AMD RDNA 2.
https://fony.dnes24.sk/clanky/samsung-exynos-2200-oficialne-oznameny

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Zle si ma pochopil..."hlavne, že mám obraz" znamenalo, v súvislosti, že mám postaršiu kartu a necítim sa užívateľsky obmedzovaný... a toho, že sa bavíme o ultra low-end-e, v ktorom nepotrebujem aby mal AV1 akceleráciu pre 8K ani HDMI 2.1, PCI Express 5.0, GDDR6(X)...ale som rád, že mi tá stará funguje a nepotrebujem kupovať novú, lebo by som sa nedoplatil. (a také peniaze viem použiť zmyslupnejšie)

No naveľa, naveľa si to nVidia vybavila u TSMC v istom zrejme nie veľkom objeme a za ceny, ktoré sa so "Samsung foundry", či cenami ktoré má AMD nedajú zrovnať, ale inak by ich nevyrobili, lebo na 7nm TSMC má 826mm2, 54.2 mld. tranzistorov...densita cca 65,6 mil. tranzistorov/mm2 ...u Samsungu sú niekde na úrovni 45mil. tr./mm2...taká A100 na tom 8nm procese by mala plochu 1204mm2...to je nevyrobiteľné pre sériovú produkciu.

...ale mi sa bavíme o trošku inom segmente trhu a tam A100-ka v cene 10 000€ za kus rozhodne nepatrí...priznám sa, že som aj pozabudol, že nVidia niečo také ako je A100 aj vyrába...a tak isto ma nezaujíma nejaký "Aldebaran" alias Instinct MI200.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

AV1 akceleraci má i lowend Celeron za 1500 Kč / 62 eur a nejde jen o zatím přehnaných 8K.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

mel jsem tu quadcore piledriver sestavu a prehravala fullhd av1 video a vetrak na procesoru se ani poradne neroztocil.. tak mi prosimte rekni, na co u dnesnich procesoru potrebuju akceleraci av1, kdyz nema jit o 8k.. dyt to ma naroky mensi jak hevc..

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Mezi 8K a fullHD je ještě nejaktuálnější 4K. Spešl obvod co umí AV1 si při přehrávání 4K řekne o watty, zatímco Piledriver o desítky watů. Nový, dnes kupovaný, HW by proto měl AV1 umět - staré sestavy, ale není třeba kvůli tomu vyhazovat.

Piledriver je starý 10 let a stále ho někdo používá. Za 5 let už bude potřeba AV1 vysoká a kdo dnes koupí bez něho, tak jen zbytečně zkrátí morální životnost svého HW. Podpora AV1 není nic drahého.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jak si nekdo zkrati moralni zivotnost dneska koupeny sestavy kvuli av1, kdyz av1 zvlada i deset let starej lowend? v cem to zkraceni ma spocivat? av1 je navrzeny tak aby ho prehrali i lowend arm bez spesl akceleracnich obvodu.. dyt se proto odkladalo vydani specifikaci..

hele dneska ma czc mezi top deset nejprodavanejsima LCD 7x 1080p a 3 x1440p.. ani jeden 4k nebo vic.. tak mi rekni kolik lidi si na dneska koupeny sestave bude za pet let prehravat 4k video, kdyz na to stejne nebude mit monitor.. to co tu resis se tyka mozna 5% lidi.. vsem tem s 1080p, co jich je vetsina, je to uprimne jedno..

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Nic ve zlem, s tim AV1 delas z komara velblouda...

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

ARM, dobrej pokus za par miliard :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jak se říká - po bitvě je každý generál.
Taky platí - když máš víc peněz, můžeš dělat víc chyb a méně se bát dělat chyby. Díky tomu uděláš 5 špatných pokusů a jen jeden dobrý, ale i ten jeden dobrý za to stál a vyplatilo se ti to.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

To si trošku maluješ, pochybnosti byly od počátku. A upřímně, nikdo do takového obchodu nejde s tím, že se to nepovede a bude platit výpalné protistraně.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Kdysi jsem dělal ve strojařské firmě. Chlapy na dílně měli staré pentium s přidělanejma kolečkama, přetahovali ho mezi mašinama a nahrávali CNC programy. Pokud to umře a koupí náhradu, k čemu tam ta multimédia budou? Pravděpodobně ani nekoupí náhradu celou, ale poskládají ze součástek, které najdou porůznu na půdě. Podle mne tu prostor pro levnou grafickou kartu je.

Další co mne napadá je kancelářská práce co profituje z více monitorů, ale nemá nárok na výpočetní sílu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Dnešní Celerony, Pentia a Atomy mají iGPU.
Pokud nestačí iGPU na potřebný počet monitorů, tak je tu Matrox.
To se nám už tak dost úzká skupinka zájemců zúžila na 0.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

keby bola gt 1010 pasivna, s podporou multimedii a opencl, mala by zmysel do HTPC alebo pre ludi co potrebuju opencl vypocty.
takto je ale vhodnejsie amd spu s grafikou za polovicnu cenu

+1
+6
-1
Je komentář přínosný?

můžete mi někdo prosím vysvětlit jaká je logika za tím, jak některým strašně vadí absence obvodu pro AV1, ale spotřeba Intel procesorů 250+ a k tomu 500W Nvidia grafika jim nevadí

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

..asi maji doma uz 8k televizi a pomalou internetovou pripojku
;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Intel Celeron G6900 žere kolik? Míň než 6500XT za x násobek ceny Celera.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Co si na tom celeru zahraješ bez dedikované GPU?

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

Spoustu méně náročných her. Vzhledem k ceně jaksi nelze čekat zázraky.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Jenže na RX 6500 se dá obstojně zahrát i náročnější tituly. Lejno je levnější než ten Celeron, to můžu mít zadarmo a nespotřebuje nic. Znamená to snad, že je lepší?

Absolutně nechápu jak vůbec někdo může srovnávat výkon integrované Intel hrůzy v nejlevnějším CPU a říkat, že je lepší, než RX 6500, protože spotřebuje míň. Jistě, v tom případě je RX 6900 a RTX 3090 totální sra*ka, protože žerou ještě víc. Opravdu začínám obdivovat místní argumenty.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli myslis mene narocnych her jako treba Polda 2, Dynablaster Bomberman, Worms Armageddon a nejake skakacky, tak ano. Vsechno ostatni je masochismus. Ale proti gustu...

https://www.youtube.com/watch?v=susXqGavhog

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Po přečtení parametrů mám pocit, že budu blinkat.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.