Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GT 1030 v podání MSI a Gigabyte

Byl jsem zde poucen, ze tahle karta je vhodna pro lidi, kteri si koupi procesor bez integrovane grafiky a ze tedy neni uplne zbytecna. Ovsem protoze u Intelu mate moznost si koupit procesor s integrovanou grafikou, tak bych chtel videt toho pomatence, co si koupi bez integrovane a potom kupuje toto. Integrovanou grafiku nemaji tez procesory konkurence RyZen, ale vazne si fanousek AMD co ma RyZen koupi grafiku od NVidie?

No pravdepodobne podle reakci, kterych se mi tu dostalo minule, tak nejeden ctenar diit ano.

Vidim tam ale jeste jinou typizaci uzivatele: vetsinou pujde o linuxoveho nadsence, ikdyz opet to uplne nechapu, nebot na linuxu mate nejpovedenejsi svobodny ovladac od AMD, ktery tedy z nejakeho pro me neznameho duvodu sahl prave po GT1030. No a na linuxu takove ty typicky hrane hry jako OpenArena, OpenTTD a dalsi v pohode rozjedete fullHD na nejvyssi detaily.

+1
-10
-1
Je komentář přínosný?

nebo jednoduše co nechce intel z důvodu mizivé softwarové (ne)podpory u her a taky že má vlastní rychlou paměť co nijak neukusuje ze systémové, protože takové stroje typicky nemají RAM nazbyt.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Vazne se u techto lowend karet resi podpora nebo nepodpora her? ::)

Asi se shodneme, ze na linuxu je nejlepsi ovladac od NVidie, ale pravoverny linuxaci binarky casto odmitaji, dalsim v poradi je ovladac od AMD, ktery je open-source a nasleduje ovladac od Intelu, take open-source, uplne nejhorsi je open-source ovladac na karty NVidie, nebot nevznika ve spolupraci s NVidii a ta mu spis hazi klacky pod nohy.
Takze na linuxu to vazne vidim na lowend AMD nebo integrovanou Intel grafiku pravdepodobneji nez neco od NVidie. Ta bude domenou spis lidi, kteri si kupuji mainstream a highend grafiky a instaluji nvidiackou binarku.

Edit: Ono to podobne plati i pro Windows s tim, ze tam se instaluje vzdy binarka od NVidie a nikdo to neresi, takze na Win ma asi NVidia jednodusi zivot, mozna teda neco na tvem pohledu bude, ikdyz ja bych si radeji prikoupil pamet nez investoval do grafiky.

+1
-7
-1
Je komentář přínosný?

to by jsi se divil :) A Intel graphic jsou prakticky vždy v kolonce - non supported. I taková malá mr*ka umí hodně pokud se nepožadují vysoké detaily, max fhd rozlišení (často méně). Já měl v druhým stroji gt730 s 1GB GDDR5 a třeba takové FarCry 3 dávala na mix středních a vyšších detailů v 1600*1200 ve Win10. Tohle je ještě schopnější s 2GB GDDR5. Podle mě ten nejnižší základ na který lze lehko najít peníze i v napjatějším rozpočtu. A hlavně je to Nvidia široce kompatibilní, žádná lemra jako intel který je pořád jako lepší zobrazovadlo.
A taktování jde u těchto čipů jedna báseň, tu 730 jsem provozoval na 1100Mhz a to je starý Kepler. Tady půjde o Pascal a takty půjdou i v základu slušně nahoru, takže pak může dýchat na záda takovým jako je rx460. Ony tyhle podceňované potvůrky zvládnou docela dost pokud se nepožaduje vysoké rozlišení a vysoké detaily.

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

"No a na linuxu takove ty typicky hrane hry jako OpenArena, OpenTTD a dalsi v pohode rozjedete fullHD na nejvyssi detaily."

... to jsi zaspal dobu o několik let.

+1
+4
-1
Je komentář přínosný?

No vidis a hned mas namet na blogysek: Jake hry momentalne frci na linuxu. :-) Diskuze bude jiste vyzivna. ;-)

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

nech se lecit.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Náhodou, když jsem na Ubuntu nainstaloval Steam a podíval se do svý knihovny, byl jsem docela překvapenej, co tam bylo her ;)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Teď jsem si poskládal mix nového (MB, CPU, zdroj, RAM) a starého (SSD, HDD, grafika, optika, case) kompu. CPU je G4560 s integrovanou 610, která na 22" (1680x1050) plynule nerozchodí ani Mass Effect 3 (2012). Takže jedu na staré GF 650GTX 1GB DDR5 a pohoda.

Jenže ačkoli už dávno nejsem pařan a nový hry nehraju, pár starších kousků ke kterým se rád vracím mám. Takže kdyby ta 2GB GT1030 (nebo ideálně "1040" se 128bit sběrnicí) byla za rozumný kačky (cca 2000), tak bych jí bral, neb výkonnostně BY MĚLA (počkáme na testy) tu 650 zválcovat a poloviční spotřeba se taky šikne.

Takže tady máš příklad jiného typu zákazníka, než je tebou zmiňovaný linuxák. Za socku se však na tomto webu neoznačím - na to tu má (c) David ;))))))

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

MSI Radeon RX 550 AERO ITX 2G OC, 2GB GDDR5 - 2580Kc (czc)
Sapphire Radeon PULSE RX550 4GB, 4GB GDDR5 - 2680Kc (czc)

---

Osobne mam na linuxu Xeon a tudiz grafiku potrebuju a mam GF 650Ti, presne jak pises serie Mass Effect na pohodu, momentalne jsem se vratil k Black Messa, kterou jsem dlouho odkladal, protoze vzdy bylo neco novejsiho a "zhavejsiho". Ani se ta karta nezapoti. Kdybych ale mel kupovat dnes, tak bych asi favorizoval tu RX550 4GB od Sapphire.

+1
-2
-1
Je komentář přínosný?

Dík za tip. Zauvažuju, každopádně si počkám na testy a cenovku i tohoto nesmyslu. Už mi totiž nejde ani o "supervýkon", ba dokonce ani o poměr cena/výkon, ale o lepší výkon a spotřebu za hubičku.

Jak se ty požadavky věkem mění, že? Kdysi bych asi takovou kartu taky rovnou posílal směr smetiště. No a dnes... ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

"spotřebu za hubičku"

Jenze jsme zase u toho, nejlepsi pomer spotreby mas u Intelu, takove core i7-6700T ma skvely pomer spotreby a vykonu. Ano integrovana grafika moc na hry neni, ale jinak je to fakt minimalni spotreba, co muzes mit.

Osobne uz jsem si timto obdobim prosel prave Intel HD + i3-3220T, jede ten pocitac v podstate zadarmo. :-) Na druhou stranu, kdyz se podivas na dnesni vykonne pocitace treba Intel i7-6700 s 65W TDP a GTX 1050Ti se 75W TDP, tak dostanes super herni PC a spocitas-li si kolik na tom prodelas z hlediska navyseni spotreby energie za rok, tak zjistis, ze je to naprosty minimum, nebot ono ti to neustale taky na plnou paru nejede a pokud to zrovna nevytezujes, tak je ta spotreba energie minimalni.

Ja treba nakonec ten uspornej pocitac zrusil.

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

Jasně, ale opomíjíš jednu věc. Já ten "základ" už mám a časem bych rád nahradil starší 650 za něco laciného, výkonnějšího a méně žravého. Teď rozhodně nebudu kupovat jiný procesor a úsporu energie beru jako BONUS, nikoli za základní požadavek. Nejsem fanatik a opravdu nepožaduju, aby mi počítač jel na dvě tužkovky :))))
Takže to časem bude grafika a jediná otázka je - jaká ? ;)

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Souhlas, proste naprosto racionalni uvazovani... Rozumne vykona graficka karta za 2000,- Kc bude trhak.. Proto si taky myslim, ze jsou vyrobci (oba dva) grafickych cipu v teto cenove relaci skoupi s nabidkou..
Radeji chteji, aby se uzivatel bud spalil s osekanou lowend grafikou - coz ho bude motivovat si nalezite priplatit za silny model..
A nebo aby se uzivatel dostal do cenove spiraly - ano za 2700,- tu mame jiz funkcni lowend, ale kdyz si priplatim pouhych 500,- Kc tak mam... no a kdyz si vlastne priplatim dalsich 500,- , no ale to se uz pak vlastne vyplati karta za 5000,- ... a jsme zase doma..

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak já jsem třeba jeden takový pomatenec. Nedávno jsem musel shánět podobné lowendovky do sestav kde bylo potřeba kromě monitoru připojit ještě projektor....

+1
+5
-1
Je komentář přínosný?

Nějak nechápu, proč dělíte uživatele podle fanklubů. Normálně se člověk snad rozhoduje podle toho, co mu příjde jako lepší řešení a to klidně může být Ryzen+NVidia.

+1
+7
-1
Je komentář přínosný?

Blbost, nvidije samozrejme neni vhodna nikdy. Vzhledem k tomu ze vzdy ma horsi pomer cena vykon, tak se nehodi ani k amd ani shit-el procaku.

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Bohužel, zatím, pikud někdo chce něco silnějšího než mainstream, tak musí do nVidie.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Samozrejne blabol. Mi rekni co jsem si mel pred dvema mesici koupit jineho na jakz takz 4k nez GTX 1070... Furry apod. nemeli pozadovanou podporu pres HDMI pro moji 4k telku aka monitor, nemluve o spotrebe, a Polaris 480 byla vykonostne hodne pod GTX 1070 tak jsem si radsi priplatil.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Presne, sem nikdy nevybiral podle znacky, ale podle pomeru cena/vykon/featury... Ackoliv mam ted intel (haswell na 4GHz) a Nvidii (Gtx 1070) tak pokoukavam po ryzenovy a jeho 12 vlaken, ktere by meli znacne urychlit export rawu do jpeg v DXO Optics Pro 11 oproti mojim 4 vlaknum, a moje herni pozadavky ve 4k (staricky Battlefield 2, Dota 2, BF Bad Company 2) by nemeli zaznamenat zadny posun vykonu smerem dolu. Nejake brani ohledu na znacky, at to uz v jakekoliv oblasti zajmu, je jen pro logicky neuvazujici jedince, coz se jaksi neslucuje s IT oblasti uz vubec.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

> ale vazne si fanousek AMD co ma RyZen koupi grafiku od NVidie?

Ne vsichni kupujici jsou fanousci. Ryzen + Nvidia dava velmi dobry smysl.

> No a na linuxu takove ty typicky hrane hry jako OpenArena, OpenTTD

Rekl bych ze opensource ovladac Radeonu je uz kdesi jinde. Treba ja hraju Civilization V na Linuxu pres Steam, a na plne detaily ve fullhd to na AMD Kaveri (hardware z ~2014, iGPU s nijak zavratnym vykonem) to dava nejakych 40 fps, takze plne hratelne. OSS ovladace samozrejme.

I kdyz Civ V neni zrovna ubernarocna hra, ale rekl bych ze je tak o deset levelu vys nez vsechny ty Open* hry.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Inu pro toho, kdo si pořídí 3D monitor (aktivní), a používá ho k 3D zobrazení pro střih 3D videa, úpravu 3D fotografií, je karta od NV vcelku logická volba , protože podporuje 3D Vision. Pokud nehodlá pařit hry, pak mu postačí i taková karta, jinak pořídí nějakou výkonnější. A je úplně jedno, jaký máte procesor, protože pro tyhle účely je jakákoliv integrovaná grafika k ničemu. A pokud budete chtít postavit nějaké decentní PC, kterým budete krmit běžný 3D televizor, pak vězte, že zase jen NV má ke svým kartám ovladače, které něco takového dokáží.
Jinak totiž nemáte moc na vybranou. Pasívní monitory mají pro tyhle účely své mouchy - především je vidět dost rušivá řádková struktura a navzdory reklamním spotům LG je nerušený 3D efekt možný jen v poměrně úzkém rozsahu vertikálního pozorovacího úhlu (jinak se na horním či dolním kraji obrazu neseparuje levý a pravý snímek a jsou vidět dvojité kontury).

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Mám cokoliv staršího než Skylake a chci podporu h.265 nebo 4k. Od Nvidie byla poslední karta s nízkou spotřebou NV730, ta nic z toho neumí. Takže toto je po dlouhé době karta od NV k tomu vhodná. Stejně tak pro případ, kdy potřebuji výstup na další monitor/TV (a deska, pokud vůbec má druhý konektor, umí třeba jen VGA).

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

A co když někdo procesor už má, např. postarší Pentium G nebo Core i3 a ta Intel HD grafika už nestíhá?

Případně pokud má někdo ve starém počítači recyklovanou grafiku typu Radeon HD 4870, tohle bude výkonově na podobné úrovni, ale celkem brzy se zaplatí na účtech za elektřinu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Lidi prestante bejt trapny s tim zaklinadlem spotreba. Spocital jste si nekdy nekdo ze je to u brutalniho pareni 5 hodin denne 300w a 350w napriklad maximalne mozna naky stovky rocne? Co vsichni porad brecite ze ma neco o wat min nebo vic. Dyt pak nechate v hospode litr a to je cajk? Mate predrazeny data, predrazeny energie, vodu, palivo proste vsechno. Reste prvne proc jsme opet rozvojova zeme a proc nas kolonizuji misto techle kravin ze ma neco 30 nebo 35w. Kdo pak hraje narazove jako ja hodku dve od tri dny, rozdil na dvoutarifu za 2kc/kw je pak absolutni nula nic. Klidne si koupim nejzravejsi sestavu pokud vstupni naklady budou o tisice levnejsi, protoze ani za 5 let nejaky zivotnosti se mi to nevrati vrazit do uspornych shitu.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

tak to jsi nejspíše ještě neviděl ceny energií v Německu. :-) To je rozvojová země jako řemen.:o)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

S cenou energii to ma pramalo spolecneho, leda ze by Nemci platili desetinasobne vic :)

Dam priklad: mam R7950 s TDP 200 Wattu. Hraju na nem nekolik her, ta nejnarocnejsi vytezuje grafiku kontinualne na 100% - a pri te zatezi zere ta grafika zhruba 140 wattu. Zadny realne pouzitelny program ji vubec neni schopen primet k >160W spotrebe (realne pouzitelny = nepocitam hracicky typu Furmark). Tudiz v te nejnarocnejsi zere zhruba 3/4 sveho TDP, ve vetsine her ktere jeste hraju, zere 70-110 wattu. V idlu (+ brouzdani webu) zere zhruba 15-25 Wattu. Tudiz realny dlouhodoby prumer spotreby (hrani + vsechno ostatni) bude nekde 40-60 wattu, at je to 60w. Rocni naklady pri 60 wattu, * 8 hodin * 365 dni = 175kwh, pri cenach tady (~4kc) to je ~700kc. Kdybych svoji grafarnu vymenil za neco s TDP 120 wattu, mel bych zhruba polovicni dlouhodobou spotrebu -> bych usetril tak 350kc rocne. Pri prodejnych cenach grafik s tim vykonem by se mi to vratilo tak za deset let.. mozna :)

Tudiz lidi kteri se podivaji na TDP dvou produktu, jeden ma (placnu) 225 a druhy 110 a reknou, hura usetrim 100wattu - ale houby. Vy neusetrite rozdil mezi TDP, usetrite rozdil mezi dlouhodobou prumernou spotrebou - realne par desitek wattu, rocne tak na jedno desetipivo. Vyjimka jsou samozrejme ti co pari 24/7 brutalne narocne hry, nebo maji pustenej mining, ale kolik lidi v te kategorii opravdu je ? Jinak se o spotrebe oplati uvazovat pouze kdyz jde o hlucnost chlazeni, nebo jde o mobilni hardware.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

A proč počítáš zrovna kartu se 120W? 1050Ti žere 60W při gamingu a pod 10W v idle. Výkon vyšší než tvoje 7950.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Sice je pravda, že u hráčského PC se to nemusí řešit tolik, ale přece jen, každá koruna dobrá. Ale hlavně vyšší spotřeba znamená více tepla, nutnost dražšího a sližitějšího a většinou hlučnějšího chlazení.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Forma tvého sdělení je sice ubohá, ale s obsahem by se i dalo souhlasit, jenže...

Ano, je asi blbost řešit 30/35W, ale třeba já výše řešil náhradu staré 650GTX, tedy spotřebu 65W vs. 35W a to už je trochu jiná písnička. A pokud vezmu i tvůj argument, jak máme "předražený data, energie, vodu, palivo a vůbec všechno", pak ano - a tuplem ANO - ty prachy ušetřený na spotřebě kompu raději proleju hrdlem v hospodě s přáteli, než abych je daroval libovolnému dodavateli elektřiny ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

moc neušetříš pokud ta grafika nejede na plný kotel aspoň 12 hodin denně .-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale malý pivo to hodí, ne ? ;))))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Jenze ma pravdu, opravdu usetris tak stovku rocne, jestli je GTX650 funkcni a staci ti, tak nejvic usetris, kdyz nic menit nebudes a nechas si ji.

Ja rozumim tem komentarum tady, ze nekdo tu kartu od NVidie potrebuje na 3D, ale kolik takovych lidi je? Ja rozumim, ze ma nekdo desku s jednim digitalnim konektorem a chce pripojit monitor a televizi. Ale opravdu nechapu cloveka, ktery chce tuhle kartu jenom kvuli nizsi spotrebe energie.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak ono to ma smysl resit vicemene jenon s ohledem na teplotu a hluk. Ja mam mensi itx build a mam vyzkouseno ze 150W grafiku to jeste snese, takze upgrade z GTX 760 na 1070 byl ok - stejna spotreba. Ale na vic na nez 150W bych asi potreboval nejen novy zdroj, ale taky i skrin. Jinak mas pravdu, pro normalne vydelavajiciho cloveka nema smysl resit nejaky +/- wat. Z enviromentalniho hlediska, tam uz je to trosku komplikovanejsi...

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

> Tak ono to ma smysl resit vicemene jenon s ohledem na teplotu a hluk

Presne.

> Z enviromentalniho hlediska, tam uz je to trosku komplikovanejsi

Naopak, rekl bych ze z environmentalniho hlediska je to jeste mnohem jednodussi. Kdysi jsem to ze zvedavosti pocital... produkce 1kwh elektriny ciste z fosilnich paliv (= co prumerne PC sezere za ~1den) vyprodukuje zhruba 1kg CO2, coz je stejne jako 5km az 10km jizdy beznym autem (100-200g/km). Tudiz jakkoliv resit (z ekologickeho hlediska) spotrebu PC a vubec domaci spotrebice je IMO nesmysl, kdyz bezny clovek ma na aute rocne 10-20tisic km, plus skryte CO2 za rozvoz tovaru ktery nakupuje, je PC jen prd v hurikanu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

:-) Ok. Sem mel jen na mysli, ze cim vice uspornejsich spotrebicu, tim lepe.. Ja mam doma uz skoro vsude ledky (krome digestore, lednicky, trouby a 3 zarivek), dokonce i jednu klasickou zarivku jsem nahradil ledkovou kdyz prdla a je to daleko lepsi - zadny hluk a okamzity start/plny vykon. Klasicke zarovky jsem nahradil samozrejmne teplyma ledkama a ne modrym studenym svetlem a nemuzu si to vynachvalit. Tady je ta uspora uz nekolikanasobna.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Dost zavádějící srovnání. Věděl jsi, že 15 největších lodí světa vypustí do ovzduší tolik oxidů dusíku a síry co všechny auta na světě dohromady? Takže taky nemá smysl řešit ekologii u aut?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pokud se řeší vliv na životní prostředí a zdraví lidí, tak tam to smysl má, pokud se řeší globální oteplování (to ale asi není zrovna případ jmenovaných oxidů), tak tam asi ty auta takový vliv nemají. Stejně by mě ale zajímala ta studie, nějaký odkaz by nebyl?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

„Klidne si koupim nejzravejsi sestavu pokud vstupni naklady budou o tisice levnejsi, protoze ani za 5 let nejaky zivotnosti se mi to nevrati vrazit do uspornych shitu.“

Mno, když vezmu příklad co jsem zmiňoval výše, že někdo může mít zadarmo kartu typu Radeon HD 4870, která zůstala z jiného počítače, nebo si může koupit tuhle, tak se nejspíš zaplatí ještě během záruky.
(V extrémním případě neustále běžícího počítače by se ta karta zaplatila během pár měsíců.)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Budu chtít novou kartu a spotřebu řeším třeba kvůli zdroji SEASONIC SSP-350GT můžu tam dát právě tyto a podobné karty tak počkám co ještě nabídne AMD...

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

na takovýho komára je 350W až až ikdybys měl cpu přetočený i7. Mám Pentium G4560 + GTX670 na podobným zdroji a šlape bez problémů.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Jestli koukas po GT1030, tak podobne nacenenou RX550 tvuj zdroj utahne taky s prstem v nose.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co si budem povídat. Segment naprostýho lowendu je v současnosti naprosto technologicky zastaralý (vyjímka rx460 která ale není úplný lowend).
Takže GTX1030 naprosto chápu stejně jako RX550. Najde se spousty lidí co chtějí aby jim fungoval HEVC 4K a mohli to připojit k TV na pěkných 60Hz a pustili si film v HDR (10bit barvy). Na 60Hz se ve skutečnosti nechytá ani Skylake, protože desky s HDMI2 stojí 6K+.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.