Diit.cz - Novinky a informace o hardware, software a internetu

Diskuse k GeForce GTX 1050 vyjde na $109, verze s Ti na $139

Nema smysl kupovat zadnou Geforce po-stavenou na Pascalu, smysl bude davat jenom Volta kuli nativni/HW podpore api DirectX 12 coz bude v roce 2017 hraci velice zadana vlastnost. NVIDIA se proste zbavuje plnych skladu navaleneho odpadu.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe. Sa čudujem, že si toto nepísal aj o AMD kvôli podpore DX11 kvôli teselácii. :-)

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

teselacia nieje sucast DX11, narozdiel od AS, ktora je sucastou DX12 :)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"teselacia nieje sucast DX11"

Práveže je. DX11 prinieslo pokiaľ viem jej modernú HW implementáciu (pokusy v starých generáciách nepočítam). A bola to aj najviac marketingovo využívaná feature v rámci DX11. S tým, že jej implementáciu mala v prvých generáciách efektívnejšie implementovanú NVIDIA. Teraz je to akurát naopak. AS má efektívnejšie implmentované AMD. S tým, že nikto vtedy AMD právom nevyčítal, že nemá plnú podporu pre DX11. Podobný prístup by som očakával aj teraz, keďže sme v rovnakej situácii len pri inej feature. NV nemá implementáciu AS tak efektívnu ako AMD. A to je asi tak všetko.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Je to trochu jinak, NVidia vyvinula skvely hardware na DirectX11, zatimco AMD toho nebyla schopna, to si fanousci AMD mohou rikat co chteji, ale kdyby toho AMD schopne bylo, tak by ten hardware melo. AMD ale udelalo radeji neco jineho, zacao vyvijet software Vulkan, na ktery umelo vyvinout i hardware a to se take stalo a prisla architektura GCN. No a nasledne AMDecku pralo dost stesti, coz ale si rekneme, ze stesti preje pripravenym a AMD pripravene bylo a v podstate podle Vulkanu navrhl Microsoft DirectX12. AMD se tak v podstate zadarmo dostalo k hardwaru pro DX12 a ted pravem kraluje v tomto segmentu.
NVidia byla postavena do neprijemne situace, ale ona ji zvladne a Volta bude jiste schopen AMDecko minimalne dorovnat, akorat to NVidii trva dele nez by si fanousci a zakaznici prali a je nutno rict, ze NVidia v urcitem momente zaspala, ze proste mela s vyvojem Volta zacit driv.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ja nemám problém s tým, že AMD má efektívnejší HW pre DX12. To beriem ako to je. Ale nie sú podľa mňa pravdivé tvrdenia, že NV DX12 nepodporuje a že jej terajší HW je šrot. NV je momentálne v podobnej situácii ako bola AMD pri DX11. Síce AMD podporovalo všetky potrebné features, ale nebolo také efektívne ako konkurencia. Pri DX12 je v podobnej situácii NVIDIA a vyčíta sa jej to ako údajná nepodpora. To je podľa mňa mimo.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Redmarx: "nejsem příznivce ani jedné značky", ale "amd toto, amd tamto, amd využilo, amd vyvinulo, amd je je připravené" a další bla bla bla blbosti. Už jen to že GCN architektura tady byla dřív jak Vulkán...atd... a nezapoměls kopnout do nVidie že nemá Voltu, ačkoliv zatím vůbec není potřeba...

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

Tak vzhledem k tomu, ze se momentalne rozhoduju, jestli pujdu do GTX1060 nebo jeste pockam a posetrim, aby bylo na GTX1070, tak myslim, ze oznacit me za priznivce AMD, ktery jde proti NVidii je docela hodne vysinuty, sorac.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

nechceš počkat na Vegu nebo Voltu?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Pockat na Vega 10 jsem zvazoval, ale neresi to ten problem s Ubuntu, ze to casem asi nebude mit podporu na Mir, az ho nasadej. Volta ani nema oznameny termin, takze kartu kupuju nejpozdejc do vanoc, dyl uz necekam. :-)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Takto bravurně si protiřečící si člověk aby se pohledal.

cit. 1.... a nezapoměls kopnout do nVidie že nemá Voltu, ačkoliv zatím vůbec není potřeba...

o dvě hodiny později

cit. 2... nechceš počkat na Vegu nebo Voltu?

WTF, proč by měl čekat, když není potřeba? :-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

LOL! Protiřečím? Neprotiřečím, to byla narážka na to, že čeká a čeká a myslí si, že na vánoce budou karty levnější, ale už teď obchodníci drží laťku a výprodeje začnou až po vánocích 25.12.2016.
Dále 1070 je tady už půl roku, to ať rovnou doklepe alespoň do testů Vegy10 PRO, protože dosud AMD ani neukázalo čip, ani graf kolik Veg10PRO musí být v crosfire aby se vyrovnalo TitanuX apod... a bylo by škoda na konci ery 1070 vyhazovat peníze když za rohem je Vega10.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

ja mam pocit ,ze vega vyjde 1Q 2017 a to je dost daleko: )a to nevis,jestli to jeste neposunou

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hm hm hm. Ono teda vždycky je něco nového "lepšího" za rohem, to už tak k rozhodování se patří.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

To si tedy moc nemyslím. Mám za to, že AMD s teselací trochu předběhlo dobu, ale jak se ukázalo, DX11 se nerozšířilo tak rychle, jak nám kdysi někteří addminové slibovali. To samé v bledě modrém mi připadá se současnou generací Pascalu, kdy se NV nechala unést implementací raného DX12, jen aby byli první "DX12 ready". Takže teď každý sklízí, co zasel. Nicméně opět vyvstává otázka, zda bude nástup DX12 opravdu tak rychlý, že NV nedokáže zareagovat, nebo se bude opakovat scénář s DX11. Třeba jsem to zjednodušil, ale takhle to vidím já.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Jo, souhlas.
To ma asi teprv Huang v hlave. Malinkej problem tam ale je, a to ze NVidia je dost silna, aby ten vyvoj trochu zbrzdila, pokud nemuzou dat AS na generaci Volta dohromady a maj tam nejakej technologickej problem, kterej nemuzou rozlousknout.
Me se to zda pravdepodobny, protoze kdyby slo vsechno jako na dratkach, tak nejpozdejc do vydani Vega 10 vystoupi Huang na tiskovce a oznami svetu termin vydani ten nejlepsi grafiky na svete a mozna i v celym vesmiru a to v generaci Volta, jak on ten marketing nejak takhle umi. Myslim, ze v nasledujicich trech mesicich uvidime nebo taky ne, coz bych povazoval za nedobrou zvest.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Ale proč by to měla jako NV brzdit nějakými "nekalými" praktikami? :-o Tohle přece za ní udělají vývojáři sami, neboť jejich cílem je prodat co nejvíce kopií SW. Pokud by znevýhodnili jednoho výrobce HW, v tomto případě dokonce dominantního, potom by propad jejich tržeb byl jistě citelný. Takže scénář, že by NV musela nějak finančně "intervenovat", se mi jeví jako chiméra. Že jsou hry, které jsou sponzorované tím či oním výrobcem, to je samozřejmost, je to jejich "image", ale časem se výkony i v těch sponzorovaných hrách stejně srovnají na +- stejný výkon, mám za to, že právě kvůli prodejům. :-)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

jj, tak jsem to myslel, brzdit je v tom smyslu, ze se nam dostane graficky lepsich her pozdeji.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Asi tak. To "...kuli nativni/HW podpore api DirectX 12 coz bude v roce 2017 hraci velice zadana vlastnost..." už čtu dlouho a to datum potřebnosti, nyní 2017, se posunulo už potřetí ;)

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

GCN bylo znacne sponzorovano Sony a Microsoftem a cilelo krome jineho na low level API. Proto ma AMD horsi vysledky pod DX11 a lepsi pod DX12.
Ono to ale nema smysl resit, diky AMD dnes mame reseni hlavniho problemu DX11 (coz kupodivu neni GCN, ale maly pocet draw calls v porovnani s ostatnimi platformami) a kazdy vyvojar ho muze vyuzit.
Pokud ho nevyuzije, at uz kvuli neschopnosti nebo radam Nvidia, pak je otazka jestli by koncovy zakaznik mel takoveho vyvojare podporit.

Ale to uz je na kazdem.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

a nebylo to spíš kvůli Mantlu?

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Jak jiz jsem psal v minulem vlaknu, Na Ubuntu se za dva roky na AMD karte nechytnes, takze ja celou dobu snil o RX480 a tyden predtim nez jsem ji chtel zakoupit, jsem prisel na to, ze poridim GTX1060. Navic u levnych karet ala GTX1050 bude tehlech lidi, pro ktere AMD neni volbou jeste vic.
Proste AMD ma jeste co dohanet a obvavam se, ze minimalne v tuto chvili na to nema sil a nez pokud vubec NVidii dozene, tak vyjdou dalsi dve generace karet.

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

V cem je problem s RX480 v Linuxu? Podle https://www.x.org/wiki/RadeonFeature/ by mela RX480 s dostatecne novym kernelem chodit jak z praku.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

V linuxu problem neni, ale bude problem na Ubuntu, protoze NVidia uz ted podporuje jak samozrejme stara X-ka, tak Wayland i Mir, zatimco AMD ma ovladace jen pro X-ka a Wayland. No a jelikoz ja budu prechazet na Mir, nebot se Ubuntu s Unity urcite nechystam opustit, tak mam vcelku jasno, ze grafiku, ktera by mi mela slouzit asi tak 5 let, budu porizovat s ohledem na podporu Miru. Zvlast kdyz se zacina mluvit o tom, ze v Ubuntu 18.04 za dva roky bude uz vychozi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Myslím, že v tvém uvažování je několik zásadních chyb:

- O Miru se mluví již dobře cca 4 roky (pokud se nepletu) a zatím to nevypadá, že by Ubuntu do něj defaultovalo v dohledné době (osobně jsem velmi skeptický i u 18.04)
- Pokud se nepletu, podporu Miru vyjádřila zatím jen nvidia, což znamená, že Intel jej taky nebere úplně vážně (nebo mám pocit, že tam s Intelem dokonce proběhla nějaká rozmíška)
- Co bude za rok až dva s podporou AMD, to je taky otázka - třeba ta podpora přijde.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Ty informace bereš odkud? Měl jsem za to, že k Miru se zatím amd i nvidia staví stejně (stejně vlažně).

Jinak GCN 1.0 na současných distribucích běhá parádně - včetně uspávání/probouzení z režimu spánku atd.

+1
+2
-1
Je komentář přínosný?

Fungovani GCN 1.0 muzu potvrdit. Staci dostatecne novy kernel a chodi video, 3D, HDMI, DisplayPort. Encoding je dokonce udajne jednodussi rozchodit pres OpenMax v Linuxu nez ve Windows kde na to neni genericke API nebo knihovna. Jedine co nemam ozkousene je tahani zvuku pres DP a HDMI, protoze to k nicemu nepotrebuju. Dokonce i ruzna live CD a tooly jako GParted chodi s GCN naprosto hladce a vetsinou uz nabehnou na oba monitory uplne automaticky.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

No ty jsi ale dobra guma.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Co je tohle zase za pitomost? Pascal snad nepodporuje DX 12? Zkoušel sis někdy místo nějakého rok starého článku přečíst jakýkoliv trochu novější test moderních karet?

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Oni to vsichni prekrucuji jak potrebuji. nVidia umi plne DX12, ale Pascal nedokaze vyuzit potencial async. shaderu jako GCN, protoze na to nema vhodny HW navrh a je celkem jiste, ze to nVidia vyresi u Volty, protoze z lepsiho vyuziti jednotek profituje ve velkem i HPC segment a virtualizace GPU v cloudech/hostingu.

Jen bych se trochu bal, ze postavi nove efekty v GameWorks prave na pouziti async. shaderu a majitele vsech starsich karet ostrouhaji, protoze jim pujde vykon proti nove generaci dolu. Majitele Pascalu asi budou v pohode, ale s Maxwellem to asi bude horsi.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Diit, hejtersky raj.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Vanilla nebude žádná sláva, ale někdo by mohl vydat OC verze s přídavným napájením - slušný potenciál. Dokonce i paměti tam mají být 14 nm.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hledám kartu mini-itx velikosti, s výkonem alespoň entry hiend nebo hi mainstreamem (jak chcete). Koupil bych si 1070ku kdyby Nvidia podporovala freesync. Plánuju monitor přes 20 tisíc, což je víc než cena grafiky. Z těchto důvodů je přirozeně výběr grafiky podřízen monitoru. Ekvivalent freesync monitoru za 27 tisíc je gsync monitor za 34 tisíc. Stačí jednoduchá matematika k tomu, že mi nic jiného, než čekat na Vegu nezbývá. I kdyby měla VEGA výkon jako 1070ka a cenu o 2 tisíce větší, pořád je to v součtu (grafika, monitor) o 5 tisíc levnější. Gsync má už dnes o dost menší výběr monitorů než freesync (gsync nemá žádnou 4K 40" ani 38" 21:9 atd) navíc to není standard. Uvažoval jsem i o 28nm Nano, ale to zas nemá smysl když je Vega za dveřmi. Jak říkám Nvidio, tvá 1070 je ok, ale svým nedodržováním standardů (freesync), a předraženosti gsync monitorů si přišla o potencionálního kupce. Ten rozdíl až 7 tisíc mezi monitory je moc.

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

ted je potreba vedet,co je lepsi a nepis tu,ze je to stejne kdyz neni,Gsync netrpi ghostem,coz otravuje vic nez nejaky pruhy :))

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

Lepší je samozřejmě 40" LCD. :-)
Smiř se s tím, že GSync je mrtvej - výběr monitorů je tristní.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

ja resim,technologii,ne jeho vyber,to je ciste na nem................ale jinak z meho okoli pro game,ma kazdej gsync,asi to ma svuj duvod

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

Dovod to ma, ale kauzalita je u teba zla. Pro Game ludia kupuju kazdy rok/dva novu kartu lepsej triedy, resp. dost toho dostanu od sponzorov. Kedze AMD ma teraz vonku akurat tak nizsiu strednu triedu a Nvidia FreeSync nepodporuje, maju Gsync

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Od monitoru očekávám životnost 6 plus let, proto má kritéria splňuje spíše otevřený freesync než proprietární standard, který bude do 6 let spíše mrtvý. Pro Gamer nejsem, jsem normální hráč, uživatel multimédií. 144Hz jsou obvykle humusná TNka, zaměřená na fps typu counterstrike, která nehraju. Dále je tady limit DP1.2, takže cokoliv se 100 a více Hz končí na rozlišení 2560 a to je na velký monitor málo a o multimonitor nestojím. 4K je naproti tomu omezeno 60Hz. Ideální je tedy například 38 palcový zahnutý lg38uc99 3840x1600, který má 3/4 pixelů co 4K, takže přes DP1.2 protlačí alespoň 75Hz, což stačí. Freesync má s malým rozsahem, ale lepší než nic. Kdybych byl velký šetřílek, tak můžu mít z koreje za 16 tisíc i 40" 4K s freesyncem 42-60 třeba wasabi mango uhd400, korejci adaptive sync do takto levného monitoru mohli implementovat jednoduše proto, že je freesync zadarmo . Nakonec je tady celá řada 34" 3440x1440 monitorů s freesyncem jak s dobrým rozsahem 30-75, tak s LFC, třeba acer BX400, ať mi nikdo netvrdí že gsync je lepší, pokud umí monitor freesync rozsah od 30 a má LFC, je dojem dobrý i při propadech na 20-25fps, tedy to co umí každý gsync. Průser gsyncu je samozřejmě cena kdy srovnatelný gsync také od aceru se stejným rozlišením i úhlopříčkou stojí o těch 7 tisíc více jak jsem psal. Všechny Gsync monitory končí na 35" a tedy něco jako 38" a 40" neexistuje a pokud kdy bude, bude to absurdně drahé.Sami vidíte, že pokud se na celou věc začnete dívat komplexněji ve smyslu grafika a monitor s výhledem na několik let dopředu, tak je to právě Nvidia, která tahá za kratší konec. Přitom si za to může sama, stačilo by podporovat freesync. Jak jsem psal gtx 1070 by mi vyhovovala, aktuálně mi ale nezbývá nic, než čekat na Vegu (vzhledem k mým potřebám). Do Vegy tedy půjdu i kdyby nabízela buď stejný výkon za vyšší cenu oproti Nv (klidně i o 5 tisíc) anebo by nabízela horší výkon za stejnou cenu, protože se mi to v součtu monitor a grafika stále vyplatí

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

NVidia prisla s G-Sync a AMD videlo, ze je v koncich, neco takoveho by potrebovali take, tak vymysleli FreeSync jako odpoved na G-Sync od NVidie, v podstate to trapne obslehli, logicky teda nemuzes chtit po NVidii, aby se vzdala sve technologie, kterou vymymsleli jako prvni.

Samozrejme kazda mince ma dve strany a AMD vida, ze musi vymyslet neco, cim NVidia nedokaze konkurovat, uvolnili svuj FreeSync jako open-source, takze je pro kazdeho vyrobce monitoru zdarma a teda ho muze implementovat kde kdo a pritom nic neplatit, zadne poplatky jako u NVidie, proste nic. Logicky teda dnes to vypada, ze FreeSync jednoznacne vitezi a tvuj postoj coby postoj zakaznika je pochopitelny. Skoda, ze Huang je palicak a nepochopil, ze tady prohral a ze nechape, ze to co vydela na G-Sync to ztrati pri prodeji grafickych karet a pravdepodobne trati jeste vic. :-/

+1
-5
-1
Je komentář přínosný?

tak gsync je jina technologie,freesync jede pres adaptive s DP
a ac si nvidia necha zaplatit,tak to ma svuj duvod a gsync je fukcni a nema ty problemy co freesync

+1
-1
-1
Je komentář přínosný?

jen technická: pokud mě paměť neklame, tak to s tím "vymýšlením" bylo trochu jinak: nvidia přišla s marketingovým produktem G-sync, na což AMD reagovalo vyštracháním podobného patentu co mělo "ve skříni pro strýčka Příhodu", pojmenovalo jej FreeSync a vypustilo k běžné standardizaci.

Tedy: nvidia má primát v praktickém užití technologie, ale rozhodně neplatí, že se u AMD něco vyvíjelo narychlo jako reakce.

Ostatně lze to prokázat celkem jednoduše:
první drivery s podporou G-sync jsou 340.52, vydané v roce 2014
první APU s podporou Freesync jsou Kaveri z ledna 2014 - lze tedy předpokládat, že potřebná technologie již byla vyvinuta dávno před relasem tohoto APU.

zdroje:
https://en.wikipedia.org/wiki/FreeSync
https://en.wikipedia.org/wiki/Nvidia_G-Sync
http://www.geforce.com/drivers/results/77225

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

"Ostatně lze to prokázat celkem jednoduše:..."

Srovnávat vydání ovladačů na jedné straně s vydaným HW na druhé straně je dost zavádějící a dokazuje neznalost situace.
Pro srovnání by bylo potřeba vědět jaký nejstarší HW podporuje synchronizaci na obou stranách a navíc s vyloučením notebooků. Pokud v případě Kaveri se to týká pouze notebooků a pak to srovnání nedává mysl vůbec, protože v ntb žádnou HW implementaci nepotřebovala a odkazovat se na dřívější vývoj je poněkud ...zvlášťní.

.

"ale rozhodně neplatí, že se u AMD něco vyvíjelo narychlo jako reakce."

Zřejmě si nepamatuje tu křečovitou předváděčku na noteboocích krátce po oznámení/předvedení funční G-sync karty na monitoru:-D

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

ja uz totu psal,freesync neni to co gsync,hodne sem o tom precetl

a gsync je lepsi technologie a funkcni

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Tak těžko říci, ale mám za to, že vyvinout funkční G-sync modul jako HW a k tomu SW podporu je časově náročnější než SW řešení od AMD. Netroufám si odhadnout co bylo první, jen mě tak napadlo, co bylo časově náročnější.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Freesync není standard, ale volitelná fíčura, pro pořádek.

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Hehe předposlední hřebík do rakve AMD, parádní karty co drtí nenažraný a nevýkonný Polaris.

Poslední hřebíky si zatluče do rakve samo AMD až "vydá" Vegu a Zen. Tedy jen na papíře.

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

to je pekna blbost co tu pises :))

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

Prove me wrong!

NVIDIA vydala spoustu karet, má zdravé marže, prodává, vydělává jak sviň. Daří se jí s grafikama, tegrama a taky s GRID kartama.

AMD vydala R9 290X style kartu co nikdo nechce, neprodává ty své topítka, protože nikdo normální to nechce. Nemá nic mobilního, nemá nic jako GRID. Nemá žádné nové produkty a tento rok ani nic nevydá.

Takže co?

+1
-3
-1
Je komentář přínosný?

však počkej posměváčku, GF vylepší proces a do Vánoc tu máme Polaris na 2GHz )))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Tak určitě. Jaké to bude mít TDP? 300W? 500W?

+1
-4
-1
Je komentář přínosný?

ta doba uz je pryc(500w),nehlede na to,ze to neni pro vsechny to klicove

kdyz by sla 470 na hranici 5k,tak ti bude uplne k nicemu ta 1050ti
nebbo vyjde nejaka 465,tezko rict,tak jako tak nvidia potrebuje konkureci,marze urcite zdrave nema :))

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

S tema marzema souhlas, taky nechapu fanousky NVidie, proc tak besni, kdyz se AMD neco nahodou povede, to chtej jako dobrovolne za ty zeleny karty platit vic? ::)
---
Ale ze ma AMD porad rezervy co se tyka uspornosti karet, to je taky fakt, proste tohle ma NVidia vychytany a stejne tak ovladace, to je taky dlouhodoba bolistka AMD a ikdyz ted se situace lepsi, myslim hlavne v linuxu s AMD GPU PRO ovladacem, tak me treba ted od navratu k AMD odradilo to, ze NVidia umi Wayland i Mir, zatimco AMD ma zdroje jen na jedno nove graficke prostredi a asi logicky si vybralo vetsinovy Wayland, jenze zas uz je to nejaka redukce a vzpominky na zarezavani ovladacu na dva roky stare karty pod linuxem jsou z dob ATI stale jeste zive, takze me to treba odrazuje. :-/

+1
0
-1
Je komentář přínosný?

tak rezervi tam jsou,ale uz to nei ,tak hrozne jako drive a nove karty od AMD,jsou ted i konkurence schopna a maj potencional do budoucna

v linuxu se vubec neorientuji,tak k tomu nemam co napsat

+1
+1
-1
Je komentář přínosný?

:-) Takhle to nefunguje. Důkazní břemeno je na tobě, abys dokazoval že se nemýlíš, když někam seriózně plácneš svou věštbu z křišťálové koule :)

+1
0
-1
Je komentář přínosný?
+1
0
-1
Je komentář přínosný?

Me skutecne nikdy neprestane udivovat jak nekteri zofale touzi po monopolech. Pritom je mnoho prikladu treba z jizni ameriky - doporucuju navstivit, pripadne se na dozivoti nastehovat a vyzkouset. Mozna pak zmenite nazor o jak uzasnou trzni situaci pro konecneho zakaznika se jedna.
Pokud by to nepomohlo, tak pak uz jenom ustav.

+1
+3
-1
Je komentář přínosný?

Pro psaní komentářů se, prosím, přihlaste nebo registrujte.